Як і чим можна вбити вошей і гнид на голові

Січень 2019

Відео: Как убрать вшей и гнид на волосах (Січень 2019).

Anonim

Да убиваш въшките и да убиваш ницове - две задачи, които се различават значително по сложност и става ясно само на практика. Подобно на това лекарството е ефективно, а мъртвите насекоми почти падат след косата, но тук са гнездата, както са били, и остават в косата. И след една седмица или две от тях се излюпили млади ларви на паразити, и всичко започва отново …

Фактът, че възрастните въшки и техните ларви - достатъчно уязвими насекоми умират от излагане на много инсектициди. Но nits са въшките яйца, добре защитени от негативните фактори на околната среда от гъста защитна обвивка и следователно устойчиви на повечето педикулицидни лекарства.

Например, много съвременни pediculicides средства за унищожаване на въшки засяга тяхната нервна система и да причини парализа на насекоми, последван от смърт. Такива лекарства могат да проникнат в тялото на въшките през дихателния тракт (спиралите) и в самата нервна система да попаднат с кръвен поток. В NIT е толкова лесно да се сдобиете с инсектицид не е в състояние да, и дори да се гмурнете нита в същия разтвор на перметрин (мощен съвременен инсектицид) не е задължително да го унищожат.

Затова, за да убиете nits, трябва да изберете за тази цел такива агенти, които имат овоциден ефект, т.е. отрова яйцевидни яйца. Или можете да унищожите нитките механично, като ги съчетаете със специален гребен - това, между другото, не е толкова трудоемко, колкото изглежда на пръв поглед.

Отидете в бележката

Агентите, които унищожават ниците почти винаги унищожават самите възрастни въшки. Това означава, че с правилния избор на наркотик за борба с паразитите, можете да убиете ницове и въшки, както казват те, "с един удар". Важно е само внимателно да прочетете инструкциите за такива лекарства, тъй като много от тях имат противопоказания и, ако бъдат използвани неправилно, могат да бъдат опасни за хората.

Как да убие нита специални препарати

Може би най-ефективно да се дата, препарати на нита - това означава да имат основно органофосфати. Такива вещества включват, например, карбофос и хлорпирифос. Тук, между другото, това се отнася за всички известни дихлорвосът - единственото важно нещо тук е да не го бъркайте с модерни дихлорвосът, вече има нещо общо с "съветски" едноименната инсектицид (в съвременните дихлорвосът не различни марки се използват по-безопасни за здравето на хората, инсектициди от групата пиретроиди).

Тези органофосфатни инсектициди обикновено се считат за доста токсични за хората. В допълнение, те често причиняват различни раздразнения в контакт с кожата и следователно срещу въшките обикновено не се използват повече.

Въпреки малатион в определени концентрации все още се използва, за да убие въшки и нита в състава, например, следните лекарства:

  • спрейове на въшки и гниди ал-Plus - тук малатион е част на препарата заедно с допълнителен инсектицид перметрин и пиперонил бутоксид , Всички три от тези химикали са нервни агенти имат ефект върху въшки, но малатион може да проникне през кожата директно в нитовете тялото развиващите ларви в него.Аерозолът се нанася върху косата по цялата й дължина, както и върху скалпа, като разпръсква косата с пръсти. След това продуктът трябва да се остави да престои 10 минути и да се изплакне с течаща вода.

  • Шампоан за Pedilin - базиран само на карбофус и малко по-лесен за използване от Para-Plus. Pedilin се нанася върху косата, подобно на всеки друг шампоан, остарява за около 20 минути и се измива. През това време инсектицидът успява да убива не само въшките, но и значителна част от ниците.

Интересно е да се

операционна принципа на малатион (това се нарича малатион) е, че блокира ензим холинестераза, които, от своя страна, е предназначен за блокиране на прекомерно освобождаване на ацетилхолин. Последният е невротрансмитер, който предизвиква свиване на мускулите при излагане на нервни рецептори.

Съответно, когато малатион пречене на холинестераза, ацетилхолин акумулира в тялото в големи количества и предизвиква свиване (спазъм) на мускулите на насекоми. Само след няколко минути, след като се вкарваха в въжето на въдицата, насекомото е напълно парализирано, след което умира доста бързо.

и аерозол ал-Plus, и шампоан Pedilin могат не само да убиват въшките и нитовете, но също така да доведе до развитието на странични ефекти. Непосредствена опасност за малатион човешката нервна система в състава на тези лекарства не е толкова бързо неутрализира в тялото (в насекоми като "неутрализира" по същество не може да се получи).

Въпреки това и двата агента могат да причинят алергии и раздразнения на кожата. Поради тази причина, както Para-Plus, така и Pedilin не се препоръчват за ликвидиране на въшки при деца под 3-годишна възраст, както и при бременни и кърмещи жени.

Ние унищожаваме въшките и ницовете с народни средства

За да унищожите въшките и гнидите, можете да погледнете и фолк медицината. Някои от тях са добри, тъй като те са еднакво опасни както за възрастни насекоми, така и за яйца.

Недостатъкът на много народни средства за въшки е повишената им опасност за хората, особено когато се използват неправилно. Например:

  • Керосинът, оцетът и водородният пероксид могат буквално да изгорят въшки и гънки върху косата. Но когато ги употребявате, винаги има значителна вероятност да се изгори химически, много по-опасно от самите паразити. Освен това, водородният пероксид също обезцветява косата: почти е невъзможно да се унищожат въшките на главата с помощта му, без да се променя цвета на косата. По отношение на използването на керосин - има случаи на запалване на главата при деца, когато работят близо до източника на открит пламък. Не по-малко обезпокоителни са резултатите, когато родителите с малък родител неправилно разреждат същността на оцета и третират косата с такова решение при детето.

  • Сокът от червена боровинка позволява разхлабването на привързаността на космите към косата, но не е в състояние напълно да ги убие. Добре показано е комбинацията от това лекарство с гребени за пениране на въшки.

  • Капризна вода също е токсична за нит, както и за въшките. Може би може да се смята за един от най-добрите народни педикулицидни средства: ако наблюдавате внимателно, че наркотикът не удари устата или носа ви, няма да причини вреда.

Средства като етерични масла и отвари на различни билки срещу въшки и особено срещу ниц са най-вече неефективни. Такива вещества обезсърчават насекомите, но ако паразитите нямат къде да отидат от главите си, те ще преживеят лечението.

Какво ще стане, ако … не убиеш нитрите?

Съществува и много ефективен подход, при който обикновено се игнорират ниците, а ефектът е само върху уязвимите възрастни въшки и техните ларви. Това лечение е в съответствие с развитието на паразитния цикъл:

  • първи път унищожаването на въшки като безопасни възможно посредством, например, въз основа на диметикон (спрей или Nydala Paranit) - веществото е безопасно дори ако случайно използва вътре. На косата остават само живи живи.

  • След такова лечение се поддържа пауза от 10-12 дни, през което време всички ларви се отстраняват от всички ниши.
  • След това се извършва повтарящата се процедура за приспадане на младото поколение от въшките по еднакъв начин. Обикновено в този случай е възможно да се убият въшки почти напълно без използването на особено опасни препарати.

По-малкото от този метод е продължителността му, но като цяло този подход се оправдава.

Безопасни начини за унищожаване на въшки

И най-накрая убиват ницове и въшки по стария начин, като ги отстраняват механично от косата. Ако използвате специални гребени pediculicides, този процес може значително да улесни и ускори: гребени тип NitFree и AntiV сресана повече от 90% от въшки от косата.

Премахване на нитовете от косата колкото е възможно, след разхлабване привързаността си към LiceGuard на косата сок от червена боровинка или шампоан, а след това гребен гребен над ваната и изплакнете.

Също така в чужбина активно напредва по пътя на термична деструкция на въшки и гниди специален сешоари, но до този момент, че на руския пазар все още не е представен на оборудването за прилагане на този метод.

И, разбира се, най-лесният и най-достъпен начин да се отървете от въшките е да унищожите тяхното местообитание.За да направите това, просто обръснете заразената коса. Ако този подход е естетически и стилистичен, той е по-рационален и по-лесен за използване.

Полезна видео: как да се отърва дете от въшки

Как мога да се премахне напълно въшки и гниди от косата с помощта на гребен AntiV