Профілактика від зараження вошами і гнидами

Грудень 2018

Відео: Епідеміологічна ситуація щодо педикульозу (Грудень 2018).

Anonim

Както и в случая с всяко заболяване, въшки е много по-лесно и по-безопасно да се предотврати, отколкото да се лекува въшки или много по-сериозни последствия от въшки - пиодермия, тиф. В допълнение, в съвременните условия на живот на превенцията въшки е много по-прости от половин век, преди един век, когато тези паразити, а те извършват разпространението на заболяването с голяма скорост.

Основният фактор, който допринася за бързото разпространение на въшки - съществуването на тълпяха хора и техния престой в нехигиенични условия. Такива ситуации са особено често срещани в условията на полето по време на различните войни, както и за живота в концентрационните лагери и затвори. Днес подобна ситуация се наблюдава в страните от третия свят, в бежански лагери, в гета.

Но опитът показва, че дори и в развитите и високо развитите страни въшки са отлични условия за разпространение в училищата и детските градини. Ето защо превенцията на главата въшки при деца е важно, дори и днес, в 21 век.

Важно!

Ушите се предават главно от човек на човек. Случаи предаване въшки с шапки и свързаните с тях обекти са по-редки. Ето защо, превенция на въшки в дома трябва да се основава на разбирането, че паразитите в къщата по-различно от другите хора не получават. И предотвратяване на въшки в този случай трябва да бъдат насочени главно към избягване на контакт с потенциално заразени хора (това е особено вярно за деца).

Важно е да се отбележи, превантивни мерки срещу въшки при изпълнение на професионалните задължения, като например тези, свързани с необходимостта от постоянно да бъде на места, където се намират, с висока степен на вероятност въшки. Най-висок риск от заразяване е достъпно, когато се работи в детските градини и училищата, пансиони, затвори, в точки помагат на бездомните, хуманитарни мисии и полеви лагери. Тук, предотвратяването на въшки трябва да бъде особено задълбочено.

Основни мерки за предотвратяване на заразяването с въшки

Мерките за предотвратяване на въшки могат да бъдат или пасивни, или проактивни.

Най-пълен набор от такива мерки включват:

 • Избягване на комуникация и близък физически контакт с хората, които живеят в нехигиенични условия, или тези, които са тежки симптоми на главата въшки - нита в косите, ухапвания, постоянно чесане на главата или багажника.
 • Отказ от случайни сексуални отношения. Те в повечето случаи са причина за инфекция с полови въшки - още по-неприятни паразити от главните въшки.
 • Използвайте само вашите глави, гребени, фиби, гумени ленти, обръчи, забрадки. Така че, изглежда, по прост начин, има доста ефективна превенция срещу навлизането на въшки и гници по главата.
 • Редовна промяна и измиване на дрехи, за предпочитане - при висока температура.
 • Внимателно изследване на косата, наблюдение на собствените си усещания.
 • Използването на специални репеленти, много от които практически без мирис.
 • Редовно лечение на главата с шампоани срещу въшки в малки количества.

Предотвратяването на въшки при деца е особено трудно. За тях е трудно да обяснят защо не може да носи шапка на приятел и това, което може да бъде изпълнено с улични хулигани.Децата трябва допълнително да следят внимателно състоянието на косата, да наблюдават поведението си и да използват средствата за предотвратяване, като страх и шампоани от въшки.

За да предотвратите заразяването с въдици, първо трябва да наблюдавате чистотата на дрехите, редовно да ги измивате и да ги сменяте. Не можете да ходите по-дълго от 4-5 дни без да променяте бельото.

Отидете на бележката

Инфекцията с пухени въшки може да се появи в обществени бани и дори в басейни. Особеността на тези паразити е тяхната повишена способност да издържат на продължително излагане на вода. Нита са едни и същи хора да се заразят, още по-малко - за тази коса с гнида трябва да се кача на окосмената част на потенциалната жертва и да остане там, докато ларвите, което е малко вероятно излюпване.

Внимателно трябва да бъдат туристи и туристи. Когато пренощувате в нискокачествени хотели и хотели, съществува риск от прибирането на въшки на леглото след предишните гости - тук може да има спално бельо и хавлиени кърпи. Такива прецеденти обаче се осъществяват само в най-ниските училища.

Ако сте на дежурство е необходимо да се работи със заразени хора, превенция на главата въшки трябва да се извършва с помощта на допълнителни мерки:

 • Зад ушите и главата кукуряк, като водата се стичаше или тинктура от лавандула. Тези течности уплашат въшки и намаляват вероятността насекомите да пълзят над главата на човек, подготвен по този начин.
 • Всеки ден главата е внимателно изплетена от гъста и твърда гребена от въшки. Това ви позволява да се отървете от паразити, които току-що са се появили във вашата коса и все още не са се умножили.
 • Няколко пъти седмично главата се почиства със специални инсектицидни шампоани от въшки в малка концентрация.Тя е безвредна за кожата, но осигурява надеждна защита срещу главата въшки.

Ако е възможно и ако е желателно, косата на главата може да бъде добре обръсната, за да не се остави на насекомите шанс да получи опора по време на инфекцията. Тази процедура е полезна за лечение и профилактика на въшките като цяло - колкото по-малко косми по една или друга част на тялото, толкова по-трудно е за паразитите да получат опора.

Популярни препоръки за защита срещу въшки

Съществуват няколко доста прости, достъпни и ефективни съвети за предотвратяване на въшки, разработени от хората и които позволяват да се увеличи защитата срещу тези паразити. Например:

 • Пликовете плитки и използването на шалове и шапки, когато работите с деца и принудителна комуникация с мошеници. В този случай косата не пада и не докосва главата на друго лице, което намалява риска от пълзящи паразити от едно лице на друго.
 • Използване на плашещи вещества. Например, масло от чаено дърво или лавандула, китайска вода, отвара от тъпан. Известно е, че чесънът също е много надеждно средство за предотвратяване на въшки, но употребата му на обществени места едва ли е удобна.
 • Редовно измиване на главата с битуминозен сапун или шампоани с бреза катран.
 • Изглаждане с пара, след измиване.

Също така сред народните лекарства, с които можете да изплашите въшките, се появяват сок от червени боровинки, тинктура от обикновена мида, отвара от жълт кантарион и лимонов сок. На практика, обаче, тези средства се използват много рядко като превантивни мерки.

Възможно ли е да използвате шампоан за предотвратяване на въшки?

Шампоаните за предотвратяване на въшки са същите шампоани, които също се използват за лечение на въшки, но ги използват, за да се предпазят от паразитни инфекции, следва малко по-различно.

Като правило, достатъчно е да се използва шампоан за въшки за превантивни цели веднъж на всеки две седмици. Дори ако въшките удариха главата, те се нуждаят от поне една или две седмици, за да дадат поне първото поколение. Лечението на главата веднъж на всеки две седмици ще гарантира унищожаването на всички паразити случайно се появи на него.

Прегледайте бележката

Профилактичното лечение на главата с шампоани е идеален метод за предпазване на децата от въшки. Никога не е възможно да знаете със сигурност къде и кога детето ще вземе паразити и следователно редовното измиване на главата може надеждно да предотврати развитието на педикулоза.

NOC, Nyx, Biosim, Веда и Веда-2 са най-подходящи за шампоани срещу въшки за деца.

По време на едно къпане на детето, достатъчно е да се направи сапун с една от тези лекарства и да се остави за 15-20 минути, след което шампоанът се измива с много чиста вода. Употребата не е обичайното количество, а 5-7 ml за всяко лечение, така че детето да не причинява алергични реакции.

Важно е да се разбере, че предотвратяването на въшки с шампоани ще бъде успешно само ако се извършва редовно. И заедно с мерки за ограничаване на контактите с заразените хора, тя ще осигури надеждна защита на детето от паразити.

Лечение и профилактика на педикулозата: това, което е важно за всеки родител

Полезно видео: подробности за предотвратяването на инфекция с въшки