Скільки тарганів може вилупитися (народитися) з одного яйця?

Червень 2019

Відео: Бабченко, Порошенко та сатанинські ритуали на 1+1: #@)₴?$0 з Майклом Щуром #29 with english subs (Червень 2019).

Anonim

на следващо място, ще се научите:

 • като хлебарки люкове от яйце;
 • изглежда като хлебарки яйца и яйчни капсули (наречен ootheca) и колко яйца се съдържа в една капсула;
 • как и къде се извършва полагането на яйца и последващото появяване на младите хлебарки;

… както и други интересни факти, касаещи "раждането" на хлебарки от яйца.

Може би някой може да изглежда странно, но една хлебарка се излюпват само една малка ларва, която по-късно, след няколко molts, се превръща в насекомо възрастен. Това е важно: в едно яйце има само един хлебар.

Обяснението е просто: увеличаване на броя на ларвите там просто няма да се побере, а самата яйце е развиваща се яйцеклетка, която може да се превърне само в един ембрион.

На снимката - една хлебарка яйца:

Съвет

Теоретично един от хлебарки яйца могат да се развиват две единични ларви, подобно на други животни. Такива случаи обаче са много редки и като цяло едно хлебарка почти винаги се развива от едно яйце.

Важно е да не се обърка директно яйце и специални яйчни капсули, или ootheca в която множество яйца поставени. Между другото, точно заради прииждането на пакта, че "бременна" женски германска хлебарка носи много хора вярват, че в един яйчен хлебарки са вредители на мнозина бъдеще - те се обърка с яйца капсула.

Нека да докосне по този въпрос повече и да видим как хлебарки яйца е в ootheca и как се подреждат такава капсула.

Яйца хлебарки и яйчни капсули (ootheca)

Яйца хлебарки почти всички видове женското тяло обратно в "опаковани" в специален плик, бързо се втвърдява във въздуха и образува характеристика капсула.

Такава капсула, наречена ootheca (от "ОО" Гръцки - яйце, "Tecos" - съхранение) и служи за защита на уязвимите яйцата от неблагоприятни фактори на околната среда. Тя осигурява висока степен на оцеляване на хлебарки в природата, както и в обитаването на хората.

Съвет

ootheca също е на разположение в други видове безгръбначни изключение хлебарки това, например, типична за богомолка и миди.

Оокеите на хлебарки могат да имат различни форми, размери и цветове, в зависимост от типа насекомо. Например:

 • ootheca черни хлебарки е с тъмно кафяв цвят, с дължина от около 12 mm, ширина - от порядъка на 6 mm и добре маркирани върху повърхността на билото;
 • ootheca Prusak червено, около 8 mm в дължина, с очевидни напречни стеснения;
 • в хлебарка Мадагаскар ootheca силно удължен с дължина, тя има светложълт цвят, размер - около 25h4 мм.

Снимката по-долу показва появата на ootheca Prusak:

И на следващата снимка може да се види ясно, тя изглежда като ootheca Мадагаскар съскане хлебарка:

Независимо от относително висока якост и твърдост на стената, ootheca позволява на развиващите се ембриони дишат, напомняйки, че черупката яйцето на птицата.

Броят на яйцата във всяка ootec се определя от появата на хлебарките. Например, имат хлебарки във всяка такава капсула е средно 20-30 яйца, рядко - до 50. Те се намират много плътно помежду си в четири прави реда - два на височина и две на ширина.

Самите яйца имат малък размер - около 1 mm дължина и няколко десети от милиметър по ширина. Те са светло жълти или бели, прозрачни и чрез черупката им дори можете да видите с лупа ембрион.

В-долу Снимката показва как изглежда отвътре ootheca на яйчни хлебарки:

се формира по време на ootheca яйцеснасяне хлебарка. В специална камера, в корема на женски, голямо количество от адхезивни секрети, които буквално потопени яйца от специален орган.

Когато процесът на образуване на яйцата свърши, тайната се освобождава за известно време, затваряйки ootheka от вътрешната страна. В този момент, по-голямата част от видовете от хлебарки капсула на значителна част от неговата дължина, вън от тялото "бременна" и женската не е свързан за известно време до края на корема.

В тази капсула яйцата хлебарки се развиват от 30 до 75 дни. Най-бързият растеж се случва в условия на висока температура (над 30 ° С) и влажност, но когато температурата спадне под 15 ° С развитие на техните спирки, възобновяване на топлина връщане. Това позволява на населението да оцелее от студа.

Това е интересно

възрастни хлебарки умира при температура под -5 ° С и над 45 ° С, докато обикновено носи ootheca кратко охлаждане до -10 ° С и прегряване до + 55 ° С Освен това, инсектицидите са слабо засегнати от ointec (и много от тях практически нямат ефект). Например, хлебарки, които са жени капсула съпротивление в края на корема до края на развитието на личинките, , ако една майка умира от последиците от инсектицид, яйцата в ootheca продължат да се развиват, и най-новите от тях все още млади нимфи ​​люк.

Различните видове имат различни грижи за яйцата и тяхната защитна капсула.

Например, черни хлебарки женски лежеше подуване, и по този начин оставя яйцата си да се грижат за себе си в 3-4 дни след напълно оформени ootheca. Следващите два месеца капсулата се развива без никаква защита. Ако такъв ootheca в този момент ще намерите хищници или паразити, те ще унищожат яйцата. В много отношения това е причината червени хлебарки навсякъде изместват черни - те просто ядат яйцата си.

хлебарки себе си, както и разнообразие от екзотични видове, като пепел и Мадагаскар хлебарки проявяват известна грижа за потомството. Женските хлебарки са ootheca в края на корема до излюпването на ларвите и от опасността те поне да го носите.

И същите Madagascans ootheca развива в телесната кухина, както и само на няколко пъти на ден, "бременна" хлебарка го излага на риск от външната страна за вентилация. Ларвите се излюпват и вътре в тялото на майката, но почти в същия миг напусне пило торбичката. В наблюдател на този процес е чувството, че една хлебарка ражда (неговата предполагаема живо лагер), в действителност, без изключение хлебарки снасят яйца, само в някои видове яйцата се развиват в стадий на ларви се случва в рамките на корема на майката.

В следващата снимка показва как да се "роди" женски Мадагаскар съскане хлебарка:

В зависимост от вида на хлебарка по различни начини и на броя на "бременни жени" и подхранва една жена в живота му ootheca. По този начин, женски Prusak за живота си може да доведе до 9 капсули (от които е "роден" в размер на повече от 250 ларви), въпреки че обикновено "среден" женската произвежда живота на около 3-4 ootheca.

В този случай, женската Prusak ootheca вижда ясно, докато основните тропически видове, в които капсулата се скрити в тялото, не може да бъде ясно, че жената е в интересна позиция.

Какъв е процесът на яйца на хлебарки

люпене ембриони хлебарки непрекъснато се разбърква в яйцето, ембрионалното абсорбиращ течност и хранителни вещества. Когато стигнат до такава големина, че вече не попадат в яйцето, тогава разкъсайте черупката му и започнете да одрасквате билото на окото.

При тези видове, при които женските поставят капсулата, след освобождаването на ларвите от ootheka остава силна външна обвивка. Тези, ootheca която се развива вътре в тялото на жената, нейната черупка е много мека, и по време на раждането на ларвите, и тя не се спука, и поколението напуска тялото на майката в свободно състояние, след което женската и се отървете от останките на капсулата.

Във видеото в края на статията можете да видите как се раждат "хлебарки".

Големите млади видове могат да отглеждат до 60 млади ларви наведнъж, но като цяло нормалният брой млади индивиди е 25-35 броя. Същият брой млади хлебарки се излюпват от вида на обикновените домашни видове.

Освен това, на снимката можете да видите как изглежда ootheca черна хлебарка и новороденото ларви около него:

Като правило, на целия процес на "раждането" на хлебарки трае от няколко минути до няколко часа. След раждането, ларвите обикновено са много леки, почти бели, но след това потъмняват, когато покритието на хитина се втвърдява.

Има ли живи хлебарки?

Хлебарките не са живи същества. Термините "живи яйца" и "яйценосене" се отнасят за тези насекоми.

Ако ембриона се развива в яйце и не получава енергия от организма на майката в процеса на развитие, но това е в тялото на жената, а след това този метод на разпространение се нарича яйцеживородни животни.

Тези хлебарки, чиито жени просто оставят своята ootheka на милостта на съдбата, са типични яйца, понасящи насекоми. Същият вид, в който яйцата се развиват в женското тяло, а нимфите се излюпват едновременно с изхода от камерата на птиците - яйцеклетката.

Поради това термините "бременни хлебарки" и "живи хлебарки" не са напълно верни - само животните са наистина бременни.

От научна гледна точка изразът "хлебарките раждат" не е напълно правилен. Този процес се нарича не раждане, а люпене.

На снимката - женската Мадагаскар хлебарка с излиза от корема нимфи:

Характеристики на раждането на ларвите

По-голямата част от хлебарките не показват загриженост за поколението. Дори и най-добре познати на всички хлебарки след освобождаването на ларви от ootheca те са просто за известно време сте били там, и, следователно, в района на женската, но в рамките на един час или два избягат и да се скрият в удобно скривалище.

Като се има предвид, че ootheca жена се опитва да постави на място, усамотен и отдалечена от главната подслон други възрастните насекоми, през първите няколко дни ларвите имат малко контакт с други хора.

При някои тропически видове женските се грижат само за ларви, които току-що са се появили. В същото мадагаскарски хлебарки децата отиват под корема на майка си, която продължава в продължение на няколко часа, за да ги защитят, съска при приближаването на врага, и дори може да се направи най-плашещи атаките. Въпреки това, до края на първия ден след излюпването, младите хлебарки се разпространяват и майката се грижи за това.

Забележка:

Само реликтните хлебарки показват особена загриженост за бебетата.Те живеят в малки колонии с рудиментарна йерархия и техните потомци се ухажват толкова внимателно, колкото в термитните гнезда.

С оглед на факта, че хлебарките нимфата веднага след излюпването си могат да ядат, дългосрочни грижи, те не се нуждаят, и те бързо се превръща в конвенционалните равни членовете на семейството.

Интересно е, че ларвите на хлебарки веднага след раждането често се опитват да се хранят със собствени ootec. Те се нуждаят от тях като източник на протеин в първите часове на живота.

Къде са хлебарките, които поставят капсули с яйца?

Женските хлебарки се опитват да поставят капсулата с яйца в най-уединените и безопасни места. В природата това са пространства под камъни, паднали дървета, дълбоко под слой изгнили листа и при някои видове - дори в земята или в сухото дърво.

По същия начин в апартамента - хлебарки и след това да се яйца на най-безопасните места, например:

 • в пукнатини между стените на мебелите;
 • под нощни шкафчета;
 • между мивката и нощницата под него;
 • зад первазите;
 • във вентилационните канали;
 • под банята;
 • на рафтовете в килера.

Понякога в почистването на собствениците на апартаменти могат да задържат погледа суха черупка ootheca хлебарки - те са празни, а те просто хвърлят в кошчето. Но ако се намери голям черен хлебар, е полезно да го унищожите, защото с голяма вероятност от него могат да се излюпят няколко десетки бъдещи вредители.

Не си мислете, че ако се направи пробив в търсене на "яйца" хлебарки и да унищожи няколко капсули, които тя ще донесе хлебарките от апартамента напълно. Капсулите, които ще бъдат открити, с голяма вероятност вече ще са празни, но броят на неоткритите ще бъде много по-голям (червените хлебарки ги носят със себе си).

И самото търсене ootheca дори и в случай на борбата срещу черните хлебарки - много отнема време и неефективно задача. Много по-надеждно е да се премахнат вредителите, като се извърши дезинфекция в стаята.

Интересно видео: Мадагаскар хлебарка "ражда" (бързо възпроизвеждане)

женска хлебарка мрамор с огромен брой ларви