Як передаються головні воші (і інші їх види)

Липень 2019

Відео: Матері-заробітчанки у Римі щотижня посилають воякам Сходу передачі із найнеобхіднішими речами (Липень 2019).

Anonim

Въплиците - паразитите са достатъчно уязвими и неактивни. Те не могат да пътуват на дълги разстояния, нямат крила. И те се размножават не много бързо - всяка жена за живота си може да даде живот на няколко десетки потомство. Но въпреки това ефективността на разпространението и предаването между хората въшки са готови да се включат в колана на много други човешки паразити.

начина, по който премина въшки стават все по-активно се изследват по време на масови епидемии от болести, пренасяни от тях - коремен тиф и хелминтози. И се оказа, че въшки лесно се предават от биологична гледна точка - ефективно и без излишни украшения значими, просто пълзи от един човек на друг, или принудително мигрира.

Индивидуалните подробности за начина, по който се разпространяват въшките, задължително са известни, че защитават себе си и децата си от тези паразити.

Методи разпространяват въшки глава

Разпространението на въшки винаги се появява на места, където живеят хората, и най-често - когато е запечатано на уреждането. Главите и въшките въшки са особено бързо разпространени в общински апартаменти, казарми, бежански лагери. По време на войната, паразити измъчвани войниците в казармите и окопите - в райони с гъста тълпи въшки се чувстват напълно спокойни.

Интересно е да

Portable въшки петнист тиф е дори го нарече "окоп треска", тъй като той се коси на войниците по време на Кримската война, Наполеоновите войни и Първата световна война е бил в окопите на бойното поле.При условия на нехигиенични условия, въшките се разпространяват много бързо сред войниците и заразяват почти всички.

Въчностите се предават от човек на човек по няколко начина:

  • пълзят от главата на един човек на друг. Най-често това се случва при тези, които споделят едно легло, както и между децата в съвместни игри. Това е основният начин за предаване на въшки.
  • Главните въшки могат да бъдат пренасяни чрез хигиенни и ежедневни неща - гребени, хавлии, косми, обръчи, а оттам се намират на главата на друг човек, когато използват тези неща заедно. Този метод е относително рядък, но може да се осъществи.
  • Ушите също се разпространяваха чрез обикновено облекло. За главата въшки, шапки, шалове и качулки якета са най-релевантни, и комар може да се премине през всички дрехи, на които nits, нимфи ​​и възрастни насекоми са разположени.
  • В много редки случаи паразитите падат върху спално бельо и възглавници, а оттам се качват на главата на друго лице, което лежи на едно и също легло.

Важно е да се разбере, че носителите на въшки са всички хора с някакъв брой тези насекоми на главите си. Въпреки това, колкото по-специфичен човек е заразен с въшки, толкова по-вероятно е те да паднат от главата си до мебели или битови предмети, а оттам и на риска от инфекция от него.

Важно!

Въушите могат да се предават на вода в места за обществено къпане. Известно е, че в Индия в бедните райони въшките се носят точно в реки, по бреговете на които се къпят деца, възрастни и стари хора. Най-често срещаните са публични въшки, но главните въшки също могат да се разпространяват по същия начин: учените познават високото си съпротивление срещу хипоксия и способността им да оцеляват във водата до два дни.

Nits (въшките яйца), поради невъзможността да се движат се предават само от силите на самия човек. Това може да бъде използването на споделени гребени, които трябва да прикрепите яйца за коса, кърпи, сподели дрехи или спално бельо, които са заразени коса.

Като цяло, нитките се предават рядко и не са основните инфекциозни агенти. С други думи, в количества, които са способни да причинят епидемии и инфектират голям брой хора, нитрите не се предават.

Кои са въшки ли?

Въшките не скочи: краката им са добре адаптирани само за лък коса и да бъдат здраво захванати в него, но не и механизми за скачане въшки там. В допълнение, въшките имат доста масивно тяло, малко приспособено за активни движения.

Затова въшките не скачат, а само пълзят. Тъй като въшки не може да скочи, те не се предава между хората на разстояние, както и със заразен човек може да бъде доста лесно да се общува. От типичните за кръвта насекоми паразити в апартамент, който може да скочи, можете да срещнете само бълхи.

Преглед

"от детската градина децата дойде и каза, че колкото повече там няма да отида, защото едно момиче с група намерен въшки и заяви, че въшки скок от главата до главата, и всяко дете може да се заразят. Трябва да разберем нещо че въшки са разположени малко по-различно, но ако в градината едно дете има въшки, а след това всички останали воля, въпреки факта, че те не могат да скачат ".

Дейвид, Исмаил

Независимо от това, пълзи въшки бързо и активно, а дори и в краткосрочен план близък контакт (например, целувки), са доста способни да управляват, за да стигнем до главата на един здрав човек.

Да разсеем митовете, или въшки не се прехвърлят

Митове за въшки са много, а някои от тях са толкова силни, универсални стереотипи, които им опровержение в момента е озадачаващо.

Мит 1. Пъпките на въшките.

Това беше казано по-рано. Скачащите въшки не могат и главата на главата не скочи.

Мит 2. Ушите се предават в мръсни апартаменти на разстояние

Ушите не могат да се предават от разстояние. И сам по себе си, санитарното състояние на помещенията може само непряко да повлияе на тяхното прехвърляне (в крайна сметка такива апартаменти често не спазват основните правила за лична хигиена).

Мит 3. Главните въшки се предават само от деца

Абсолютно неразумно изявление - главата въшки също толкова активно заразяват и предават както на деца, така и на възрастни.

Мит 4. Ушите се предават само със сексуален контакт

Когато се предава пубертета, се предават епидемични въшки. Главните паразити могат да се предават както по време на сексуален контакт, така и с близък физически контакт - прегръдки, ангажиране в борба, грижа на майката за детето.

Мит 5. Въудите се предават от домашни любимци

Това погрешно схващане е толкова често, че е необходимо да се каже за въшки в домашни животни поотделно.

Засягат ли въшките от животни до хора?

Нито така наречената куче, нито въшките на котките не се предават на човек. Това се дължи на особеностите на въшките и гъските като цяло - всеки вид от тези паразити е строго специфичен за своя собственик и не може да живее и да обитава други видове животни.

Котките живеят на котки, кучета кучета на кучета и те се наричат ​​в ежедневните им въшки, само заради приликата на външния вид с човешката въшка. Но тук, като попаднеш върху тялото на животно от друг вид, включително човек, тези насекоми бързо загиват.

Ушите при кучета не се предават на хората дори при близък контакт, когато например животните спи с човек на леглото. Между другото, въшки при котки и кучета не се предават не само на човек, но и на тези видове от един на друг - т.е. котешки въшки не могат да живеят на кучета и кучетата не могат да живеят на котки.

Някои характеристики на предаването на въшки

Има някои подробности в предаването на въшки, които може да изглеждат необичайни и дори любопитни.

Например, статистически е потвърдено, че главата въшки по-активно заразяват нервните хора, склонни към опит и тревожност. Смята се, че нервните хора са по-активна кръв пулсираща и потят по-често, поради това, което миризмата на тялото им е по-привлекателна за паразитите.

Освен това, по време на сексуален контакт е възможно да се прехвърлят два вида глави на пъпките и космат. Това двойно заразяване е едно от най-неприятните последици от разстроен сексуален живот.

Във всеки случай, за защита срещу въшки трябва да бъдат запознати с всички условия за предаване, и за да се избегне:

  • близък контакт с непознати хора или тези, които са очевидни признаци на въшки заразяване
  • с помощта на вещи хигиена на други хора
  • Бани на места с много незначителни социални елементи.

И ако изведнъж детската градина бе разкрито случай на заразяване въшки някой от децата, по-добре е да държи детето си у дома една или две седмици. Това ще спаси родителите от сериозни проблеми.

Полезно видео: как правилно да се освободи детето от въшки