Як правильно лікувати педикульоз у дітей

Грудень 2018

Відео: Вывести вшей просто - инструкция (Грудень 2018).

Anonim

Педикулозата при деца е много често явление. Но все пак толкова ужасна дума като "въшки" много плаши всички родители. За паника не е необходимо, трябва незабавно да започнете лечението и да се опитате да се отървете от вредители. И за това можете да използвате различни аптеки или доказани народни средства.

Защо децата се появяват въшки

Ако разгледаме причините за въшки в едно дете, първо трябва да се разбере механизма на инфекция на това заболяване. Ръководителят въшки - са паразити, които живеят върху човешкото тяло и трябва да бъде в състояние да се премести в новия "собственик". Така че основната предавателна пътека е контактът. Детската градина по време на активни игри и по време на нормалните комуникационни връзки са много близки, така че ако насекоми живеят в косата на детето, те могат лесно да се премести в главата на друг.

И все пак трябва да се изброят основните причини за въшки в детските образователни институции, или по-скоро на факторите, които могат да повлияят на разпространението на болестта:

 • Голяма група от детска градина. Колкото по-голяма е групата, толкова по-многобройни са и се затварят контактите между учениците и колкото по-голяма е вероятността от инфекция.
 • Присъствието в групата на деца от семейства в неравностойно положение или от големи семейства. В такива случаи не винаги се обръща внимание на хигиената на всички бебета, така че въшките обикновено се разпространяват много по-бързо при такива условия.
 • Монтиране на дрехи за други хора. В градините на много от децата случайно или по-конкретно споделят своите неща и въшки може да се окаже по тях, с колкото главоболия, които живеят в косата и паднал с тях и гардероби, които са просто едни и същи "специализирани", това по дрехите.
 • Споделяне на хигиенни предмети и аксесоари, например, гумени ленти за коса или фиби, гребен. Тази практика е често срещана в детските градини или училищата.
 • Неспазване на основните правила за лична хигиена. Дори ако главата изглежда абсолютно чиста, това не означава, че наистина е така. И ако е бил ударен от поне едно отделно женско, то в близко бъдеще ще започне да се оставят яйца, т.е. бързо да се увеличи населението. И това много усложнява лечението, защото премахването на няколко индивида е много по-лесно, отколкото от множество.
 • Лилава коса за момичета. Колкото по-дълго косата и колкото по-свободно се намират, толкова по-голяма е вероятността от проникване на паразити, тъй като достъпът до скалпа е почти напълно отворен.

Как да се открие въшки при дете

Симптомите на главата въшки заразяване могат да останат неоткрити за дълго време, тъй като родителите често ги възприемат като обикновени настроения и развълнуван поведение на детето си, и така лечението често се забави. Но все пак причините за безпокойство могат да бъдат покрити при проникването на паразити в косата.

Възможни симптоми на педикулоза:

 • Постоянно надраскване на главата, често нервно и насилствено.
 • Тревожност, тежък дискомфорт, нервно състояние или нервно поведение. Често детето не може самостоятелно да разбере причините за тези промени, както и родителите си.
 • Ако внимателно обмисляте косата, тогава въшките могат да се появят върху тях. Те са малки и в гладно състояние имат белезникав или почти прозрачен нюанс, а ниците (яйцата) са дори по-малки и приличат на малки бели зърна. И все пак, ако извършите задълбочен преглед, можете да определите причините за безпокойството на детето.
 • Бележки за хапване. Те изглеждат като малки зони на зачервяване. В центъра на мястото можете да намерите едва забележима следа от ухапването.

Подобрява шансовете за успешно и бързо откриване на правилната инсектика. На първо място, желателно е влажната коса да се намокри, тъй като върху влажните нишки ще станат по-забележими както въшките, така и ницовете. На второ място, използвайте гребен с много често разположени зъби или специален гребен (лесно можете да го купите в почти всяка аптека). След всяко движение проверете както къдриците, така и мидата.

Как да се лекува

Как да се лекува педикулоза при деца? Преди всичко, трябва да уверите детето. Информирайте го, че въшките изобщо не са срамни и не се срамуват, защото почти всеки може да ги хване, никой не е обезпокоен от такива беди. Също така, уверете се на детето, че веднага ще започнете лечението, което ще ви помогне бързо и накрая да се отървете от всички паразити. Успокойте детето, казвайки, че лечението на педикулозата не е ужасно и не боли, защото всички средства се прилагат само за косата. И не забравяйте да кажете, че въшките изобщо не са опасни, но само причиняват дискомфорт от ухапвания, но не могат да навредят.

Заслужава да се отбележи, че трябва да започнете лечението навреме и дори незабавно, т.е. непосредствено след появата на първите симптоми и потвърждаването на диагнозата. Да се ​​отървем от въшките е по-лесно в ранните стадии на педикулоза, когато няма много паразити.Най-търсените и ефективни лекарства срещу паразити и методи за тяхното премахване ще бъдат изброени и обсъдени по-долу.

механично отстраняване, т.е. сресване

Нашите майки и баби не са имали възможността да се използват специални разузнавателни средства и затова се опита да се отърве от паразити с ръцете си, както и в истинския смисъл на думата. Просто се нахвърлиха върху насекомите. И днес този метод остава ефективен, но изисква усилия и значително време, особено ако косата е гъста и дълга.

A-радикален метод е да се обръсне, но тя е подходяща само за момчета , не трябва да лишат косата момиче заради въшки, от които можете да се отървете от по-хуманни начини.

Специализирани фармацевтични продукти

Специализираните лекарства против спирт могат да бъдат закупени в аптека. Има много от тях, и двете са доказани от едно поколение, модерни и се появяват напоследък. Както и да е, при избора си струва да бъдете по-внимателни и да обръщате внимание на няколко важни точки:

 1. Възрастови ограничения. Много средства са предназначени за деца над 2, 5 или 3 години, а само няколко от тях могат да се използват при деца на възраст над една година. Не забравяйте да намерите информация за него!
 2. Противопоказания. В списъка могат да включват като астма (за аерозоли и спрейове), кожни заболявания (с локализацията на кожата на главата), кожни лезии, и идиосинкратичност на някои компоненти на състава или чувствителността към него.
 3. Състав. Той включва инсектициди, но те могат да бъдат различни, а някои са доста токсични. Най-безвредните групи от такива вещества са естествените пиретрини (получени от такива растения като далматинска лайка), както и синтетичните им пиретроидни аналози.Като помощни вещества, различни аромати, аромати и др. Могат да се използват.
 4. Формуляр. Препаратите срещу разглежданите паразити се издават под формата на шампоани, емулсии, спрейове, кремове. По-удобно и ефективно е да се използват шампоани, тъй като пяната е равномерно разпределена по цялата дължина на косъма и повърхността на главата. Емулсиите обикновено се характеризират с висока концентрация на активни съставки, така че могат да увредят нежната кожа на бебето и да причинят силно дразнене.

въшки Лечение на децата се извършва от най-популярните и ефективни лекарства под формата:

 • Шампоани: тя "Paranit", "Parazidoz", "Pedilin", "Knock", "Веда", "Хигия", "Itaks".
 • Ефективни спрейове: "Pair Plus", "Pediculum Ultra", "Голо тяло".
 • Кремове: "Nittifor" и "Nyx".

Народни средства за защита

Народните средства също са доста ефективни. Ето някои от тях:

 • Керосинът срещу въшки е използван от миналото и последното поколение и повече от веднъж доказа своята ефективност. Те трябва да третират добре косата, да се оставят за 20-30 минути, след което да се измият добре с течаща топла вода. Но характерен мирис може да преследва от доста време, така че днес много хора предпочитат да лекуват децата по други начини.
 • Оцетът също ще помогне да се отървете от паразитите. Оцетният разтвор може да бъде богато преработена коса, след което внимателно да се гребете с гребен.
 • Можете също така да лекува педикулозата със сапун от катран. Е, да ги сапуни цялата глава, разпространявайки пяната по дължината на косата. Оставете лекарството в продължение на 15-20 минути, след което изплакнете обилно с течаща вода.

При използване на всякакви средства против паразити (независимо дали са традиционни рецепти, които използвате, или фармацевтични продукти), е желателно да се извърши няколко лечения: два интервала на ден и една седмица по-късно, за отстраняването на излюпени от яйца на паразити.Само тогава ще има ефект и вие ще можете да излекувате детето си.

Предотвратяване на инфекцията

Какво мога да направя, за да защитя детето си от такъв проблем като педиатричната педикулоза? Спазвайте прости превантивни мерки:

 • Редовно къпете бебето и измийте главата му много внимателно.
 • Ако имате момиче, тогава е желателно да я направите тясна коса, например, плитки. В този случай въшките не могат да проникнат в скалпа и да получат необходимото хранене.
 • Кажете на детето, че не е нужно да вземате други неща и принадлежности за коса, може да се обърне срещу него.
 • Проверявайте редовно главата на детето, за да избегнете паразитизма.

Сега знаете всичко за педикулозата при деца и как да лекувате това заболяване, ще можете да разпознаете симптомите му навреме и да започнете своевременно и ефективно лечение, за да се отървете от вредители.