Як зрозуміти що у тебе воші

Грудень 2018

Відео: Как избавить ребенка от вшей (Грудень 2018).

Anonim

Педикулозата е много неприятно заболяване не само при възрастни, но и при деца. Не е лесно да го открием веднага и да го разпознаем. Но ако знаете основните признаци за появата на въшки, тогава можете да направите диагноза и да започнете лечението навреме. Как разбирате, че имате въшки?

Малко за педикулозата

Помислете какво представляват въшките и симптомите на външния им вид. Развитието на педикулозата в дадено лице започва веднага след заразяването, което се осъществява чрез контакт или по начин на контакт с домакинството. Птицата е ектопаразит, т.е. тя не само се храни с тялото на своя домакин, но и постоянно живее върху нея. Основната храна е кръвта на топлокръвни същества, а именно хора, без които не могат да съществуват паразити.

Има мнение, че появата на педикулоза е вероятно само в немощен и мръсен човек, но всъщност не е така. Неспазването на обикновените правила за лична хигиена само увеличава вероятността от инфекция, но болестта може да се развие при всяко лице от всякакъв слой на обществото. И ако вярвате в статистиката, въшките са много чести, особено в развиващите се страни.

Къде мога да намеря паразити

Как да разбера, че човек има педикулоза? Местообитанията на паразитите ще зависят от специфичните им видове. Определете вида на насекомото не е трудно. Във всеки случай, въшки непрекъснато или периодично ще присъства в човешкото тяло, и това е тяхната отличителна черта, свързани с необходимостта от непосредствена близост до източника на храна и суче често.

Къде можете да намерите такива насекоми?

 • Главните въшки могат да се превърнат в истинско "главоболие". Те живеят и постоянно се намират изключително на скалпа на човек, и умело се движат през косата, благодарение на упоритите и покрити със специални скали крака.
 • Облекло или т.нар. Бельо живее в дрехите на човек и само периодично преминава от него в тялото, за да направи още една хапка и да получи нова част от кръвта. Любимите места на паразитите от този вид са гънките и труднодостъпните места, например яки, рейки, джобове и т.н.
 • И най-накрая, публичните въшки, както става ясно от името на този вид, живеят в човешките гениталии, т.е.

Как изглеждат въшките

Възможно е да се различават въшките от други насекоми, ако знаете как изглеждат. Незабавно си струва да се отбележи, че такива паразити са много малки, защото дължината им е само около 2-3 милиметра. Това значително усложнява и отлага откриването на насекоми. Освен това цветът е лек, въшките са почти прозрачни или имат сивкав или светлокафяв оттенък. И само след като получи част от храната, тялото става бургундско или червеникаво-кафяво и благодарение на факта, че храносмилателните органи са пълни с погълната кръв. В допълнение, след хранене, размерът може да се увеличи (понякога 1, 5-2 пъти). Може да се заключи, че най-лесният начин за откриване на въшки е след ухапвания.

Тялото на въшките е разделено на три части: главата, гръдния кош и корема. Главата е малка, антените са разположени върху нея. Отстрани на гръдната област има три чифта крака, по дължината на които са приблизително еднакви. Най-широката част е коремът, особено очевидното му разширение се забелязва в края.

Как изглеждат ниците, т.е. Те са дори по-малки, като белезникави зърна. Но все пак можете да ги намерите, особено ако заразеният има тъмна коса. Трябва да се отбележи, че нитовете не са разположени върху кожата, тоест, не по главата, а именно на косата, тъй като женските снасят яйцата си, след като ги отстраняват с помощта на специално лепило състав, буквално оплитане косми.

Как да се открие въшки

Основните симптоми на главата въшки:

 • Сърбеж почти цялата глава. Но това обикновено започва да се появи известно време след ухапване, а не по време на тях (въпреки че един хранене трае средно по 10-15 минути, има сравнително дълъг период от време). Това се обяснява с факта, че, от една страна, че челюстта въшки пробиване на кожата, много малък, почти микроскопични, така че тяхното проникване на завесата може да остане незабелязано. Второ, тези паразити се инжектират преди хранене слюнката съдържа болкоуспокояващи и антикоагуланти. И това е реакция на организма към тях и води до тежък сърбеж и дискомфорт, свързани с него.
 • Знаците на въшките на главата не се ограничават до сърбеж. Също ухапване може да се локализира на цялата глава, особено върху окосмената част, зад ушите и в тилната област. Те изглеждат като червени петна. Ако се вгледаме в едно такова място, можем да видим едва видима дупка в центъра му, чрез който насекомото и смуче кръв. Ако ухапване много, малки площи могат да се комбинират в една доста голяма площ, а понякога и да се покриват почти цялата глава (това се случва само в развитите и по-тежки случаи).
 • лющене на кожата на главата може да се наблюдава с появата на главата въшки и въшки развитие човек.Това е една от проявите на реакцията на кожата и резултат от прекомерна сухота на скалпа (наблюдава се и при много пациенти).
 • Ако ухапването е многобройно и последвано от силно четкане, това може да доведе до инфекция на тъканите. Инфекциите на кожата обикновено се проявяват като области на хиперемия, открити рани или дори язви. Като правило, такива симптоми се локализират в особено деликатни области на кожата, а именно в областта на ноктите, както и в близост до ушите и зад тях.
 • Признаците на удължените въшки могат да бъдат затягане на кожата, като някои от нейните участъци се грундират. Това се дължи на факта, че по време на зарастването, обичайните тъкани на кожата ще бъдат заменени от съединителна, и са по-твърди и по-малко еластични.
 • Разберете дали въшките са възможни чрез появата на пигментни петна, които също са отговор на ухапвания и паразити, въведени в кожата на веществото.

При появата на симптоми

Симптомите могат да се появят почти веднага след заразяването, особено ако няколко лица са били ударени по главата. В близко бъдеще въшките ще гладуват и ще започнат да правят първите ухапвания. Но, както показва практиката, малко хора започват да звучат аларми и да го заздравят като педикулоза. Някои отпишат всичко за себорея (т.е. най-честата пърхота), алергии или реакции към неправилно избрани и неподходящи препарати или козметика.

Симптомите стават все по-забележими, когато населението на паразита започва да се увеличава, а това се случи след около пет до седем дни след инфекция, това е, когато от отложи за възрастни яйца се излюпват нови насекоми (те започват да се хранят почти веднага).

Полезни съвети

Няколко препоръки, които ще ви помогнат във времето за откриване на паразити и рекламни въшки симптоми:

 1. Извършва се щателна проверка, добре сресана коса гребен или гребен с близко разположени зъби. Ушите стават по-видими при влажна коса.
 2. Ако не можете сами да извършите проверка, помолете някого за помощ.
 3. Ако все още имате съмнения, консултирайте се с квалифициран техник за помощ.
 4. След като сте забелязали симптомите на педикулоза, веднага започнете да работите така, че въшките вече да не ви причиняват дискомфорт!

Сега знаете как да проверите дали имате въшки на главата и другите части на тялото си. Освен това знаете, че има много симптоми на педикулоза и доказани начини за борба.