Чим здатні харчуватися мокриці в природних умовах і житло людини

Червень 2019

Відео: Курсанти львівської військової академії із вересня харчуються за стандартами НАТО (Червень 2019).

Anonim

мокрици като цяло са достатъчно неделима и важна част от много природни общности. С настъпването на човешките селища и градове те успели успешно да се интегрират в градския пейзаж и да намерят тук доста удобни условия за живота си. Още повече, че въшките ядат много разнообразна храна и могат да се чувстват сигурни в храната почти навсякъде.

Глад за определени храни са играли важна роля в бързото адаптиране на мокрици до населените места: може да се каже, че тези същества са почти винаги и навсякъде може да намери нещо за ядене за себе си. подходяща храна за тях, както и за земеделски земи, както и в паркове и площади на градовете, както и директно следващия град жилища, мазета, тавани, или дори с вас нашите бани и тоалетни.

Не е изненада, че почти навсякъде може да се намери дървесна грешка. Но в този случай, особено в очите, те не се натъкват - това засяга техните нощен живот, тайна и любов към влагата. Понякога, дори когато има много въшки, тяхното съществуване може да бъде дълго подозирано.

Собствениците на една и съща гаража или мазето, като правило, изложба "странни насекоми" случайно, изненадани да намери цели групи от тях по различни предмети, стоящи на пода или земята. Тук въшките ядат, умножават и водят своя активен, макар и ненатрапчив живот.

В бележката

моклиците са насекоми - те принадлежат към класа на ракообразните.

буболечки Диета: простота и минимум калории

В по-голямата част от въшки се хранят с растителна храна. Въпреки това, той е да се спомене големите дълбоки води десетокрак ракообразни: те са, строго погледнато, дори не принадлежат към въшка дърво, но много като тях, а често са посочени като гигантски мокрици. Тези същества също се хранят предимно водорасли, бентос, останки от различни мъртви животни, но те могат да се хранят и живеят морски краставици, морски анемонии и други морски обитатели, с меко тяло, лишено от възможност да се движат.

По-голямата част от въшките са типични процесори на умиращи и разлагащи се растения. В гората, в области, засаждане и дори десерти те се хранят с гниещи части от растения, техните корени, гниещи плодове, семена и широколистни листа. Като се има предвид, че такова органично в природата много, мокрици, като правило, не се имам проблеми с намирането на храна.

Най-често, въшките ядат храна под камъните, под старите дървета или под паднали листа. Тук, далеч от слънчева светлина, растителен материал е на разположение и по-лесно да гният, а самите черупковите са безопасни и в обсега на хищниците.

Отидете на бележката

Бактерии, които могат да смилат целулозни влакна в храносмилателния тракт на въшките. Те не са толкова гъвкави, колкото термитните бактерии, но все пак осигуряват нормално асимилиране на доста груби части от растения.

Като цяло, според вида на храната, въшките са реални минималисти. Тяхната храна е доста нискокалорична и съдържа много малко мазнини.

Като правило, въшки се хранят, почти без да навреди на живи растения и обикновено са доволни от факта, че самият пада и започва да гние (макар че има и изключения, когато тези придирчиви същества все още увреждат живата част на градински растения, да ги причинява вреда).

Чрез този начин на хранене въшки са много полезни за biotsenozov организми, обработка и изхвърляне на големи количества разлагащото растителни остатъци.

Ами в чужбина?

Интересно е, че въшките, които обитават тропическите райони на света, не се различават по техните хранителни предпочитания на местния "пъпеш". Те просто се скупчиха под МГП стари пънове и камъни, а през нощта пълзи по мократа земя, търсейки паднали плодове и семена.

В тропиците, което се дължи в по-голяма биоразнообразието, въшки имат много по-хранителна база: тук разлагащи растителна органична материя се намира в изобилие, и изисква повече "чистачи". Съответно, въшките в тропическите гори са по-многобройни, представляват голям брой видове и обикновено имат по-големи размери. Въпреки че повече от 5-6 сантиметра те все още не растат.

Има няколко вида копелета, които се завръщат в оригиналния елемент на ракообразните - прясна и солена вода. Закачени близо до брега, тези видове ядат гниещи остатъци от растителен и животински произход.

мокрици врагове: за кого "arbuziki" - деликатес

Но правя мокрици - добрата храна за много животни. Дори въпреки факта, че тялото им е привидно добре защитен трудно хитинова обвивка, и опасностите, с които могат да се свиват на топка, защита на по-мек корем, те с удоволствие уловени и изядени от следните микроорганизми:

  • Основни насекоми - хищни бръмбари, мухи, оси.
  • Паяци - има дори един вид паяк Dysdera crocata, специализиран специално в храненето на mochritsami. Той има удължена chelicera, и е в състояние да ухапе дори нагъната "диня" между щитовете на черупката.
  • Амфибии и влечуги. Може би само Tritons и Newts не ядат сухоземни ракообразни много често. Жабите, жабите, гущерите и малките змии ядат с удоволствие кожуха, особено млади и меки, а за някои видове тези същества са дори основата на диетата.
  • Птиците са особено малки сови, яде само когато въшките активно се пълзят по повърхността на почвата.
  • Бозайници - храсти, таралежи, плъхове.

Много терариума (аматьори и професионалисти, които съдържат в дома на гущери, змии, паяци) мокрици съхраняват в специални клетки, развъждането им като източник на храна за домашните си любимци. В сравнение с щурците, хлебарки и брашнен червей, ракообразните с черупки, разбира се, са по-малко привлекателна храна, но като допълнително разнообразие диетата е напълно подходяща.

Има дори методи за отглеждане на влажните зони заедно с естествените им врагове в един терариум. Тези ракообразни са много удобни по съдържание, тъй като не налагат специални изисквания върху микроклимата и се хранят с хранителни отпадъци от растителен произход.

Трябва да се разбере, че в жилището на човек и в близост до него въшките не променят своите "хранителни предпочитания". Тук също намират гниещи растителни остатъци, а понякога и такива, за които собствениците на жилището дори не подозират.

Няма проблем с фуража на въшките, утаявайки се в избите с изтичащи тръби. Тук семената, които летят през пукнатините, непрекъснато покълват, мухълът и лишеите растат. И макар че това не е много обилна и питателна храна, но е достатъчно за мокрите. Освен това понякога им позволява да се размножават в огромни количества, след което започват да заемат долните апартаменти.

Съвет

Има случаи, когато жителите на по-ниските апартаментите на постоянното навлизане на сутеренния мокрици трябваше да води дълга борба с тези членестоноги - не по-малко интензивно, отколкото, например, хлебарки.

Не бъркайте въшките с везните. Последното, напротив, като сухота, и ядат захар и хранителни остатъци в праха. Правилната идентификация на членестоногите в апартамента ще им помогне да се борят с тях по-ефективно.

Прекрасни живи въшки в селските изби: тук те постоянно се хранят с изсушени картофи, покълвайки лук, моркови. Понякога те са доволни от същата храна на балконите на апартаментите.

в тоалетните и баните мокрици могат да живеят и само при условие, че тези области винаги поддържат високо ниво на влажност (лоша вентилация, изтичащи тръби, на ъгли матрицата). Ето защо, помнете: ако в къщата има зацапвания, санитарната ситуация в нея изисква спешна намеса.

Това се случва така, че въшки размножават значително по таваните на жилища с изтичане на покрива и след това през пролуката и вентилационните канали проникват в тоалетни, бани и кухнята. Дори ако вашият апартамент е относително сух, но таванът вече е пренаселен с ракообразни, тогава в този случай чакайте "гостите".

Полезни видео за това как можете да се справят с мокрици в апартамента: няколко ефективни рецепти

пример за това как наемателите страдат от атака на мокрици

И тук е как гигантската звездица (видео)