Правила першої допомоги при укусах комах: що потрібно робити насамперед

Січень 2019

Відео: The Dangers of Cigarette Smoking (Січень 2019).

Anonim

Бяхте ли ухапани от насекоми? Преди всичко седнете, издишайте и се успокой. В нашата страна смъртоносните насекоми са много малко и е малко вероятно, че сте се усмихвали, за да се срещнете с него. След това ще разгледаме правилата за оказване на първа помощ за ухапвания от насекоми, които могат значително да облекчат тежестта на възможните последствия за човешкото тяло. Дори в случаите, когато ухапванията са свързани с удари на раната мощни алергени (например, ухапвания от стършели) - правилно да оказвам първа помощ ще осигури защита срещу генерализирани алергични реакции и опасно подуването.

На първо място, важно е да се разбере, че естеството на първа помощ при ухапвания от насекоми, до известна степен зависи от вида на насекомо, което ухапа или ужилен. Следователно, дори ако болката от ухапването е много силна, най-доброто нещо, което можете да направите в първите няколко секунди след ухапването - не тичам наоколо, размахва ръце и да се опита да се разгледа на нарушителя. В бъдеще може да спести време за лечение и да помогне да се предприемат адекватни мерки за облекчаване на сърбеж и евентуално подуване.

По природа ухапването от насекоми може да бъде разделено на два вида:

 1. Ухапвания с цел защита. Те обикновено са много болезнени, причиняват силно подуване, понякога силни алергични реакции до смъртоносен анафилактичен шок. Така че ухапване или ужилване на оси, хрипове, пчели, водни буболечки, някои ездачи, някои видове мравки.

 2. Ухапвания на насекоми от паразити. Тяхната цел - да се получи достатъчно кръв, така че жертвата не е забелязал веднага, така че пълното въздействие на ухапвания обикновено се появяват след известно време. Тази група включва ухапвания от легла, бълхи, комари, въшки и мухи. Техните реакции обикновено са ограничени до незначително зачервяване и подуване, но най-масово фокуси, както и при хора, склонни към алергии може да доведе до много сериозни проблеми.

Съвет

В повечето случаи, при ужилване от насекоми, както сме свикнали да се разбере, например, ухапване от паяци и стоножки. Въпреки това, нито едното, нито другото от гледна точка на биологията (или по-точно - на ентомолог) типични насекоми са не (например, паяци не се отнасят за насекоми и паякообразни да). Въпреки това, мерки за първа помощ, когато техните ужилвания са доста сходни с тези на ухапване от насекоми и др недвижими Ето защо, ние ще говорим опростенчески за всички такива изключения като насекоми.

И сега стъпките: какво да правя след ухапване от насекомо …

Първи стъпки: неутрализира отрова и премахване на някои от тях от раната

Първото нещо да направите, ако ухапан от насекомо - опитайте да се неутрализира отрова и да премахнете поне част го от раната. В случая на различни насекоми, това се прави по различни начини.

Например:

 • При ужилване от пчела и необходимостта да се премахне тръна от раната възможно най-скоро (от мускулна отрова торбичка продължи да намалява за дълго време, постепенно въвеждане в раната повече отрова). След това трябва да опитате да суете отровата, да я изплюете и да изплакнете раната със сапунена вода. Ако жилото твърде дълбоко е подадена в кожата, тя може да се мият в алкохол или отопляем игла върху огън.

 • При ухапване от оса или стършел ужилване не трябва да изглежда - тези насекоми, за разлика от пчелите, не оставят жилото в кожата (и може, между другото, за да жилят многократно).Можете да опитате да изсмучете някоя от отровата от раната, след това да поставите парче ябълка върху нея или да я изплакнете с оцет. Захарта или урината също работят добре, те черпят от себе си отрова.

 • Първа помощ с ухапване от отровни паяци може да се състои в изгаряне на раната само с изчезнал мач. Отровата им бързо се разлага под влияние на висока температура. Този метод ще помогне само за първите няколко минути след захапката.

Във всеки случай, отстраняването на отровата от раната е универсално действие. Дори ако ухапан от неизвестно насекомо, то може да се направи безопасно - в отровата на устата само по себе си няма да работи (ако не рани, драскотини или рани). Важно е само да се плюе слюнката и в края на процедурата да изплакнете добре устата си с вода.

Когато ухапвания от паразити на насекоми в раната не проникват в отровата и в слюнката със специален ензим, който предотвратява съсирването на кръвта. В допълнение, например, бълхи и кърлежи могат да предават патогени в същото време много опасни заболявания, грешки и комари и инжектират в секрецията на раната, което води до по време силен сърбеж.

Ако ухапването е зацапано с алкохол възможно най-рано, последиците обикновено са по-слабо изразени.

Ако ухапвания от насекоми, в никакъв случай не е възможно да се опита да изтръгне отровата от раната с пръсти: това ще доведе само до увеличаване на притока на кръв и по-бързото разпространение на отровата под кожата.

Не позволявайте на отрова разпространението на тъкани

Първа помощ при ухапвания от насекоми много включва налагане на раната с студен компрес. Този инструмент ви помага да се отървете от тежки последици, дори и с ужилвания на ужилващи насекоми, като стършели, оси, пчели. Като охлаждащо средство можете да използвате вода, лед, метал или камък - всичко, което има температура под телесната температура.

Основната цел на този етап - не позволяват да се развива обширна оток, което понякога може да представлява сериозна заплаха за човешкия живот (например Hornet хапки в лицето, шията, гърлото).

хапе насекомни вредители компресират не е необходимо да се прилага, но ако лицето е склонна към тежки алергии - тази мярка също може да даде положителен ефект.

Как да избегнем интоксикация и да отслабим проявата на симптомите на хапване?

След завършване на горните стъпки първа помощ след насекоми ухапване, тогава може да започне да се предприемат действия за облекчаване на симптомите на отравяне и дезинфекция ухапване:

 1. за дезинфекция на раната: тя смазване с алкохол, водороден пероксид, брилянтно зелено или концентриран разтвор на калиев перманганат.

 2. За да се предотврати развитието на алергични реакции: раната и областта на 3-4 cm от него гъсто намазана Soventolom или гел Fenistil. При липса на тези лекарства може да се третира рана живовляк листа сок или глухарче, домати или придават нарязани магданоз, сок от чесън вливане.

 3. За да се облекчи болката, можете да смажете раната, например, балсам Insektlayn, Gardeks или Moskitol.

В случай на ухапване от жилещи насекоми, е желателно да се пие много и често, това ще премахне честите симптоми на интоксикация.

Първата помощ за ухапване от насекоми често предполага използването на специални антихистамини (от алергии). За да приемете те се нуждаят само когато има ясни признаци на обширен оток, или обрив по тялото, подути лимфни възли, ускорява пулса, задух. В този случай, когато хапете насекомо, е необходимо:

 1. Пийте таблетка Suprastin или Loratadine.
 2. Или можете да вземете таблетка с преднизолон.
 3. Накрая, поради липсата на всичко от горното в гърдите на домашната медицина, можете да пиете хапче от Димедрол.

Ако няма остри симптоми на алергична реакция след ухапване на неизвестно насекомо, тези препарати не трябва да се пият.

Ако едно дете е било ухапано от насекомо, трябва да направите същото, но особено внимателно да наблюдавате състоянието му. Ако детето плаче, крещи и се оплаква от болка - това е нормално. Лошото е, ако изведнъж се успокои, спира да говори, опитва да легне или да седна, да се задуши. В този случай трябва спешно да вземете детето в болницата или да се обадите на линейка.

Масивни ухапвания: какво да правите?

Ако насекоми, които са смучещи кръв, са ухапали изобилно, раните трябва да се измият със сапун, след това да се мазни с алкохол. Когато изследване за децата също трябва да следват общите благосъстоянието на детето и неговото тяло температура (може да се наложи да се справи спешно на лекар).

По-опасно е пчелите, осите и особено стършелата да хапят масово, например, когато разстройват гнездото си.

Техните ухапвания са много алергични и дори 4-5 ухапвания могат да бъдат достатъчни за развитието на болка или анафилактичен шок. Всяко ухапване в този случай трябва да се третира по същия начин като едно ухапване, но особено да следи отблизо цялостното състояние на жертвата.

При особено трудни случаи е необходимо да се говори отделно.

Първа помощ в особено тежки случаи,

Първа помощ при ухапвания от отровни насекоми, особено не се различава от това в обикновените Hornet атаки или отровни паяци.

В нашата страна са особено опасни хапки от гигантските стършели, които живеят в Приморие, смлени оси, Черно вдовица паяци, скорпиони в южната част на страната, както и гигантски стоножки. Такива опасни ухапвания от насекоми могат да изискват бърза доставка на ухапване в интензивното отделение.В случая с оток на ларинкса може да бъде необходимо да се направи тук konikotomiyu (прерязано гърло в областта на cricoid хрущяла) и поставете в отвора куха тръба да осигури лице, което да диша. Но е по-добре, ако не стигне до това.

В тропиците, ухапванията на много паяци, оси, милилипи, са опасни. Едно от най-опасните насекоми в Южна Америка е мравунякът - болката от ухапването му е по-силна от болката от ухапването на насладата ни. Преди да пътувате в тропиците, трябва да се запознаете с основните захапващи насекоми и да сте готови да им окажете първа помощ при нападение срещу тях. Но основните усилия за тежки ухапвания трябва да са насочени към бързото предаване на жертвата в болницата.

Интересно е

Тези, които имат достатъчно късмет да бъдат ухапани от различни видове паяци, твърдят, че ухапването на каракур не се усеща изобщо. Освен това обикновено се случва в сън, когато човек се обръща и натиска паяк. Но последствията от тази хапка са много сериозни. Ухапването на тарантулата, напротив, е изключително болезнено, но по отношение на тежестта на последиците тя е сравнима с ужилването на пчела.

В заключение, ние ще дадем списък на средствата, които трябва да имате при вас, когато влизате в природата, за да осигурите бърз отговор на ухапвания от насекоми.

Memo

Бъдете готови за ухапвания от насекоми:

 1. Ако сте наличието на силно изразена алергия към ухапване от насекоми - винаги има с антихистамини и сключването на лекар-алерголог (за лекари, които идват да ти даде линейка).

 2. Винаги носете Fenistil гел или негови аналози при пътуване.
 3. Когато пътувате до места, които са заразени с паразити, ваксинирайте.
 4. Не правете остри движения близо до насекоми, не легнете на земята, без да проверявате липсата на насекоми.
 5. Свържете се с вас, както и всичко, съдържащо алкохол.

И помнете: когато ухапване от неизвестни насекоми, човек страда повече от паника, отколкото от самото захапване. Така че бъдете спокойни и разумни, но помагайте на себе си или на близките си бързо и решително.

Полезно видео за алергия към насекоми: Какво да направите, ако ужилване на оса

Какво да направите, когато алергична реакция към ухапвания от насекоми