Що важливо знати про алергію на укуси комах

Грудень 2018

Відео: 7 TORTURAS DA ROMA ANTIGA (Грудень 2018).

Anonim

Силна алергия към ухапвания от насекоми е проблем, който засяга толкова много хора. Значително усложнява борбата срещу него е, че високата чувствителност на организма към ужилване обикновено запазва за цял живот, и в много случаи, алергия може да се влоши от едно ухапване към следващата.

Често човек има наследствено предразположение към алергии. Неблагоприятно екологична ситуация, непрекъснато нараства изолиране на лицето (особено дете) по природа, както и някои медицински условия увеличават остра чувствителност към различни вещества, което води до повишаване на риска от тежка алергична реакция към ухапване почти всяко насекомо.

Към бележката

Отпадъци, слюнки и други секрети от насекоми се считат за силни алергени. Понякога дори въздушните хитинови косми, парчета външни капаци и екскременти на насекоми могат да причинят опасна алергична реакция.

Въпреки това, повечето случаи на най-тежки алергии се наблюдават след ухапване от насекомите Hymenoptera. В 7% от случаите са пчелите, по-рядко - оси, стършели, пчели и тропически мравки. Много по-малко трудно тяло реагира на ухапване от комари, въшки, бълхи, дървеници и други хапещи насекоми Не.

Снимката показва пример на силно изразен алергична реакция към ужилване стършели

агресивни въздействия на отрова Hymenoptera поради особеностите на нейните съставни компоненти.Например, пчелна отрова съдържа следните съставки:

 • Мелитина - връзката е активно разрушава червените кръвни клетки, което води до остро възпаление, мускулни спазми и нарушения на метаболизма на тъканта, намалява съсирването на кръвта.
 • apamin - този протеин има значително сходство на невротоксините на змия и отрови skorpionovogo значително възбужда структура на нервната система.
 • Хиалуронидаза - помага на отровата да се разпространи в цялото тяло.
 • Фосфолипаза А - усилва възпалителния процес и стимулира хемолизата на червените кръвни клетки.
 • Хистамин - разширява кръвоносните съдове, предизвиква възпаление.

В допълнение, специален протеин, който принадлежи към отрова на пчела, причинява мастните клетки в засегнатите тъкани освобождават хистамин притежават, който е основният активатор на алергични процеси.

оса отрова характеризира с наличието на материята кинин, което предизвиква вазодилатация, контракция на гладката мускулатура и предизвиква остро възпаление. И в отровата на различните видове стършели съдържа ацетилхолин, което забавя сърдечната честота, ниско кръвно налягане, намаляване на бронхиална мускулатура и повишава секрецията на бронхиалните жлези.

Съвет

В света на алергични реакции при ужилване от насекоми умират три пъти повече хора, отколкото от ухапване от змия, и човек може да умре, а от едно ухапване.

Реакцията на ухапвания от насекоми кръвопийци - грешки, бълхи, комари и т.н. -. Поради наличието в слюнката специални ензими, които причиняват алергии (например вещества възпрепятстващи бързо сгъване на кръвта). Освен това, бълхите, например, често буквално бият в кожата почти с главата, добавяйки към раната допълнителни дразнители.

Снимката по-долу показва една бълха ухапване в момента:

В слюнката на възрастни дървеници, съдържаща се аналгетик, в резултат на което техните ухапвания са почти безболезнени и обикновено се срещат само през нощта. Също така в слюнката на кръвосмучещи насекоми са понякога присъстват патогени е много опасни заболявания: малария, чума, туларемия, хепатит В, антракс и други.

Симптоми и форми на алергични реакции при ужилване от насекоми

Сила на алергичен отговор на организма зависи от количеството и степента на агресивност прилага алерген, и броя на съответните си антитела, циркулиращи в кръвта. От ухапване до ухапване от насекоми от същия вид, титърът на антителата (т.е. тяхната концентрация) може да се увеличи. Съответно силата на реакцията на тялото ще се увеличи.

След ухапване от насекоми, алергичната реакция понякога се появява мигновено и понякога се случва само за няколко десетки минути, понякога часа. Ако няма алергия към алергена, тогава в зоната на увреждане кожата става червена, набъбва, появява се сърбеж. Тези симптоми като правило траят за кратко време и напълно изчезват. Но в присъствието на сенсибилизация тялото реагира много по-силно и тази реакция от местните прояви вече не е ограничена.

снимка на алергична реакция към ужилване от пчела:

По този начин, симптомите на алергии при ужилване от насекоми могат да бъдат много различни по естество и степен. Например, симптомите могат да бъдат:

 • Локално - изгаряща болка, подуване на кожата, подуване или стягане, зачервяване, сърбеж, обриви;
 • генерализирана - уртикария, конюнктивит, ринит, слабост, повишена температура, втрисане, или без, виене на свят, затруднено дишане, ниско кръвно налягане, ускорен пулс слаб пълнене, сърдечна болка, синкоп.

могат да бъдат наблюдавани такива животозастрашаващи състояния като ангионевротичен оток и анафилактичен шок.

Снимката показва пример на ангиоедем:

обрив ухапвания от насекоми също могат да варират по интензитет, външен вид и местоположение. То може да бъде мехури, нодули, зачервени петна, ерозия, както и други варианти. При тежки случаи, не е хеморагичен, булозен, некротичен обрив.

Когато надраскване чрез разбито инфекция на кожата може да проникне. Когато това кожата се превръща в пустули (гнойни пъпки), а понякога - дълго е лекуването на рани.

ухапвания от насекоми, алергични могат да бъдат маскирани от други алергични реакции, като обриви може по този начин да бъдат подобни. Поради това, във всеки случай, трябва да се опитате да разберете, от които се оказа, обрив.

Алергия за деца: колко опасно е това?

деца често реагират на излагане на алерген е по-силна и по-трайни от възрастни (въпреки че в някои случаи положението е обратното). Петна от ухапвания от насекоми, те могат да продължат няколко дни.

Често, ухапвания от насекоми сърбят зле: защото на постоянен сърбеж бебето понякога миенето на кожата да се направи кръвен с риска за извършване инфекция, която може да осигури допълнителни рискове за здравето.

Преглед

"Ние през лятото на миналата година беше много гаден ситуация. Ние трябва да Крим в продължение на седмица в Olenevka и там Саша ухапан от някакъв вид оса. Тя казва, че голям и тънък. Мислех, че той е бил играем, защото той е момче на всички спокоен и дори ако той е в болка, крясъци, няма. след това той просто плюшен от крещи, не можахме да го държи, остана с впечатлението, че той има някаква конвулсия.Зловеща гледка. Ръката се надуваше веднага и така не можеше да се огъне. Обривът се е появил, на гърба и лицето е хвърлено също. Едно дете в същото време все още маха и крещи. Е, клиниката беше отворена. Поехме го за известно време - около двадесет минути, вероятно мина, имаше слабост, температурата се беше повишила. Лекарите нещо ужилени, капково набор, каза, че детето е с анафилактичен шок, а ако бяхме останали, няма ли да свалям. По-късно разбрах кои са тези оси. Казват, че пътищата се наричат ​​кафяви и големи, а ухапването е най-болезнено. Ние в крайна сметка в Крим бяха принудени да останат в продължение на една седмица повече, тъй като само пет дни по-късно Саша от лазарета освободен "

Илона, Воронеж

По-долу на снимката е показан пример за силно раздразнение от ухапвания от насекоми дете :.

При висока чувствителност към ципокрили отрова, след като е бил ухапан от едно дете може бързо да се развива сложна реакция под формата на ангиоедем и анафилактичен шок Този път родителите на бебето, трябва винаги да се има предвид :. появата на уртикария или други кожни прояви изрази н следва ухапване от насекоми, както и в случай на общите симптоми на алергия е необходимо спешно да отидеш на лекар. Самолечението в този случай е по-добре да не се прави, тъй като много лекарства се ограничават за употреба при деца.

са изложени на тежка форма на алергия?

Уртикария, стана ясно след ухапвания от насекоми - това не е най-лошият вариант алергията е много по-опасни симптоми на интоксикация, рязко спадане на кръвното налягане, задушаване и колапс. - всичко това може да бъде буря на човешкия живот.

Най-опасните усложнения при алергията са анафилактичен шок и оток на Куинке.

ангиоедем, или по друг начин, ангиоедем, е остро възникнало обширна подуване на тъканите с добре развита подкожна мазнина. Това подуване се дължи на мощното освобождаване в кръвта на биологично активни вещества, които причиняват вазодилатация и повишават тяхната пропускливост.

Много е опасно силен оток на гърлото и езика - в този случай, на висок риск от асфикция, лицето, като по този начин може да умре от задушаване. Също така мозъчният оток е с висок риск, в резултат на който могат да се появят неврологични симптоми: конвулсии и парализа. С тези тежки реакции на ухапвания от насекоми за лечение на алергии пациентът трябва спешно да бъде хоспитализиран.

Снимката долу показва ангиоедем

Анафилаксия, понякога също опитен след ухапване насекоми се дължи на периферната и централната кръвния поток под влиянието на биологично активни вещества, които се освобождават в кръвта в голямо количество (по-специално серотонин) ,

Жертвата става неспокойна. Той има задух, уриниране е нарушено, възниква объркване. Кожата става студена, цианова и влажна. Може да се появи гадене, повръщане и диария.

В случай на развитие на анафилактичен шок, възпаление на кожата, се появи след ухапване от насекоми обикновено се произнася, придружени от остра болка и увеличаване подуване. Местното сърбеж се разпространява бързо в голяма част от тялото. Често ларингеалният оток, бронхо- и ларингоспазмът, артериалното налягане пада.Без адекватно лечение, човек може да умре в рамките на минути или часове на задушаване и се присъедини съдов колапс.

Противоалергични лекарства от ухапвания от насекоми

Противоалергични лекарства, използвани след ухапване от насекоми, могат да бъдат разделени в следните групи:

 • Антихистамини или друго блокери Н1-рецептор: I-то поколение - Дифенхидрамин, прометазин, Suprastin, Tavegil , Diazolin, поколение II-ри - астемизол, терфенадин, III-то поколение - лоратадин (Claritin), азеластин.
 • стабилизатори на мастни клетки: недокромил, кетотифен, Интал.
 • Кортикостероиди: преднизолон, хидрокортизон, бетаметазон.
 • симптоматични лекарства: епинефрин, салбутамол, фенотерол.

От антихистамини ухапвания от насекоми днес често назначават ново поколение лекарства (II и III). Те нямат кардиотоксично и хепатотоксичност не потискат централната нервна система, продължителността на действие по-дълго.

Широкото използване на алергии, включително и ухапвания от насекоми, да Claritin. Въпреки това, следва да се отбележи, че в някои случаи е оправдано от целта и лекарства I-то поколение, които са с краткотраен ефект, но ефектът им е по-бързо.

Важно:.

При получаване на всички лекарства, включително Diazolin, suprastin, дифенхидрамин и т.н., трябва да се помни, че лекарствата се в редки случаи може да предизвика алергични реакции, до ангиоедем.

В народната медицина за облекчаване на дразнене, възникнал след ухапвания от насекоми, използвайте невен тинктура, сок, лук, живовляк и лимон и сода каустик разтвор.От ухапвания от комари се използва тинктура от лакони, тревата на въшките.

Отблъскващи етерични масла от карамфил, анасон, евкалипт и босилек.

обхващайки местни ухапвания от насекоми възпаление ще допринесе хидрокортизон и други кортикостероиди, използвани локално, например, като мехлем.

Първа помощ в развитието на алергия към ухапване от насекоми

хапе жилещи насекоми (оси, стършели, пчели) трябва незабавно да предоставят първа помощ на човек, да не се чака за признаци на алергия.

Понякога изглежда, на жертвата, че нищо страшно не се е случило - мисля за него, осата (или пчела) малко. И най-често не се случва нищо ужасно. Понякога обаче алергичната реакция се развива толкова бързо, че броят може да продължи за минута.

При ужилване от пчела е необходимо да се извади жилото с пинсета възможно най-скоро, тъй като свързаните с тях сак на отрова продължава да намалява и се инжектира отрова в кожата. В случай на ухапване не трябва да се търси оси и стършели ужилване - насекомите в раната не излизат и да жилят многократно.

Не по-късно от 1 минута след ухапване може да бъде ефективен смучене отрова от раната (това трябва да е краткотрайно, и не повече от 1 минута, винаги плюе).

След това е необходимо да се забави скоростта на абсорбция на отрова в кръвта, но и да допринесе за намаляване на местната алергичен оток от ухапвания от насекоми. За да направите това, трябва да се приложи студено на място за захапка, например, лед.

Ако човек е склонен към тежки алергии към ухапвания от насекоми, е наясно с това, но се случва така, че той не разполага с автоматичен инжектор с адреналин (обикновено алергии го носите винаги със себе си), е полезно да се вземат допълнителни мерки.Когато ухапване в крака или ръката, се прилага турникет крайник - това ще спечели време, и отровата няма да може да се разпространява по цялото тяло чрез кръвообращението. Незабавно се обадете на линейка.

Сърбежът и обриви след ухапване от насекоми, за да се намали специални препарати: те могат да бъдат спрейове и мехлеми, съдържащи пантенол, Fenistil гел, мехлем като хормон Адвантан и хидрокортизон, специален балсам срещу ухапвания от насекоми за деца и Gardex Mosquitall серия.

При осигуряване на първа помощ не трябва да бъде

 • Пийте алкохол - с цел избягване на разширяването на кръвоносните съдове и да се ускори усвояването на отровата в кръвта.
 • Охлаждане поразен от ухапване от мястото на влажна пръст или глина - така че може да направи инфекция, включително заразен с животозастрашаващо тетанус.
 • Опитвате се да се изтръгне отрова от раната - този масаж ще предизвика само бързото разпространение на отровата в околните тъкани.
 • Използване прометазин и други на Н1-хистамин блокери са първо поколение в тежки алергични реакции. Те са неефективни срещу хистамин, но това може драстично по-ниско кръвно налягане, което допълнително влоши положението.

Какво да правим със сериозни последици?

Лечението на сложни алергични реакции трябва да се извършва от лекар.

В доболнична за остра ларинкса стеноза, нормализиране на кръвното налягане използвани инхалирани кортикостероиди чрез пулверизиране (0, 25 мг на будезонид в етап на компенсирано стеноза, 0, 5 мг subcompensated на ларинкса стеноза III степен 1 ​​мг). Максималният брой инхалации е 3 с интервал от 20 минути.

Suprastin усложнения след ухапване от насекоми, използвани в инхалационната терапия неефективност или отсъствие пулверизатор - интрамускулно или орално (в компенсирано стеноза).Системните глюкокортикоиди (преднизолон) се прилагат интравенозно, подкожно епинефрин.

За да премахнете задушаване атаката може да се използва Flomax, салбутамол - чрез инхалатор или пулверизатор.

Необходимо е да се помни, че след появата на жилото на първите признаци на тежка форма на алергия жертва трябва бързо да бъде приет в болница (също трябва да бъдат консултирани по телефона, как да се помогне на човек). Ако опитът по първа помощ в други не, трябва да се постави на пострадалия по гръб, поставете го под дрехите му Ръководител Roll, осигуряват пиене и да не се даде лекарството, в действие, които нямат пълно доверие. В много случаи, остри алергии е непрофесионално действията на доброволците да допринесат ще влоши положението, и затова най-доброто нещо, което можете да направите - как да получите лицето на лекар възможно най-скоро.

Полезно видео за алергии към ухапвания от насекоми: Експертни коментари

Как да избягат от ухапвания от насекоми през лятото и какво да направя, ако те са ухапани от