Воші і гниди - інкубаційний період і зараження паразитами

Грудень 2018

Відео: Trichodectidae @Loomade Hoiupaik (Грудень 2018).

Anonim

въшки - много чувствителен въпрос и изключително неприятно заболяване. И понякога го намираме веднага и започването на своевременно лечение не е лесно. Шапките и нишките - инкубационният период на тях ще зависи от редица условия, така че продължителността им може да бъде различна.

Какво е това

Като цяло, медицина такова нещо като "инкубационен" означава периодът между инфекция или заболяване и как проява на първите му симптоми. Но ако говорим за инкубационен период на въшки и гниди, това тълкуване не е съвсем точна и подходящо, тъй като вредителите могат да започнат да хапят почти веднага, веднага след като се намери източник на енергия, т.е., на новия собственик. И така, в този случай е полезно да се разбере понятието по някакъв друг начин. В ентомологията (отрасъл на биологията, изучаващ насекоми) това означава по-скоро развитието на индивидите. И продължителността му ще бъде повлияна от различни фактори. И директно зависи от тях, колко е навременното лечение.

Инкубационният период за въшки

въшки инкубационен период обикновено е много кратко, поради характеристиките на местообитанията и храна на тези насекоми. Ако въшки започва да се развива, тоест е имало заразяване с паразити, първите симптоми могат да се появят още няколко часа след контакта с насекоми с кожата на главата. Но защо тогава лечението често не се извършва незабавно? В края на краищата въшките започват да хапят новия собственик в близко бъдеще, след като го удрят.Те се нуждаят от чести ястия и не могат да правят без храна повече от един или два дни. В идеалния случай те трябва да получават нови порции кръв на всеки 5-7 часа , т.е. приблизително три до четири пъти на ден.

Инкубационният период може да бъде удължен поради факта, че човек просто няма да забележат въшки. Например, ако на главата му има само един човек или няколко (по правило това се случва), тогава ухапването може да остане незабелязано дълго време и лечението ще се забави. Ушите имат специален пиърсинг - смучещ мундщук, но е толкова малък, че микроскопичната пункция на кожата почти не се усеща. Храненето може да продължи от пет минути до половин час! И през цялото това време "жертвата" може и да не предполага, че на главата му има паразити.

Чувствам

дискомфорт при хора може да възникне по-късно поради реакция на организма да влязат в него въшки слюнка, съдържащ специфичен антикоагулант вещество за предотвратяване на преждевременно коагулация. И често причиняват алергия, която се проявява под формата на зачервяване на кожата, сърбеж и други симптоми. Но такива признаци могат да възникнат само с многобройни и чести ухапвания. Ако има няколко въшки по скалпа, педикулозата не може да се намери дълго време. Ухапките са невидими и техните последици са все още незначителни. И дискомфортът, който все още възниква, може да се отдаде на други проблеми, като например прекомерна сухота на главата, пърхот или, например, някакво дерматологично заболяване.

Накрая се оказва, че периодът на инкубация на такава болест като педикулоза може да продължи няколко дни (ако човек има достатъчен брой лица веднага) и няколко седмици.Това означава, че очевидните признаци ще възникнат само, когато въшките слагат първата партида яйца (nits) и нови насекоми ще се излюпят от тях, които веднага започват да хапят. Това обикновено отнема около три седмици.

Период на инкубация за nits

Ако разгледаме инкубационния период на яйца, т.е. нит при хората, то тогава ще продължи по-дълго от възрастните. По принцип, нитките са само яйца, които носят въшки. Изглеждат като малки белезникави зърна. Сексуално зрелите индивиди ги отлагат след всяко хранене от четири до пет парчета. Това означава, че за целия период на живота паразитът може да понася около 300-400 яйца при благоприятни условия. Активните им въшки ги поставят върху косата с помощта на лепилен състав, който им позволява да бъдат закрепени сигурно. И това усложнява лечението, защото е много трудно да се извлекат всички гърчове.

Така, инкубационният период на т. Нар. Nits всъщност е продължителността на периода на развитие на яйцето, докато ларвата излезе от него. Той отнема около седмица при благоприятни условия, т.е. при околна температура от около 30 градуса (обикновено в скалпа на човек е точно това). Ако температурата намалее, развитието се забавя.

Ларвите се наричат ​​нимфи. Те са много подобни на възрастни паразити и също се хранят с човешка кръв, т.е. започват да хапят след излюпването. Освен това, насекомите се подлагат на три молци и стават сексуално зрели, т.е. те могат да се възпроизвеждат. От една нимфа в един възрастен (това се нарича imago), командата се променя в седем до осем дни.

Начини на инфекция

Педикулозата се предава в повечето случаи чрез контакт или чрез контакт с домакинството.Това означава, че въшки могат да заразят други хора начело на които те вече живеят, или при използване на общи принадлежности, лични вещи грижи, като пити или фиби за шапки.

Възелът и особено ницът не знаят как да скачат и да летят, така че инфекцията може да се случи само при близък контакт. Поради това рискът нараства с честото пребиваване в места с голяма концентрация на хора, като например образователни, социални или медицински институции, магазини и т.н. Въпреки че мнозина вярват, че въшки може да се появи само в хора, които не спазват правилата за лична хигиена, в действителност те не са. Напротив, в чистата глава, въшките могат да се движат по-свободно и често ядат. И ако миете косата си рядко, това само ще доведе до факта, че човек има въшки се открива във времето, което означава, че лечението не е навременна, тъй като въшки възпроизвеждат много бързо.

Как да забележите първите признаци на

Трябва да се отбележи, че въшки е много често срещано заболяване, както и сред всички слоеве от населението напълно. Затова не бива да мислиш, че появата на ницове и въшки не те заплашва, винаги трябва да си готов за беда. И по-ранното лечение започва, толкова по-ефективно ще бъде. Да се ​​отървем от ницове и въшки е много по-лесно, стига да има малко. Ако, обаче, те започват активно да се размножават, а населението се е увеличил с няколко пъти, положението става все по-трудно, тъй като считат паразити, на първо място, много малък, и често остават незабелязани в косата, и второ, да се развие резистентност към някои инсектициди (т.е. тялото им се адаптира към отрови и не реагира на тях).

Но как да разберем нивата и въшките лично навреме?Провеждайте редовни проверки. Това трябва да се прави периодично: веднъж седмично, или веднъж на всеки два или три дни, ако сте изложени на риск, например, работят в болници, здравни центрове и детска градина често се свържете с бездомни хора и представители на ниските слоеве на населението. В допълнение, изпитите трябва да бъдат изчерпателни. Препоръчително е да се ръкувате с лупа и внимателно да изследвате скалпа и косата от корени до краища, разделяйки ги на малки нишки. Ако се открият първите екземпляри, веднага започнете лечението. В ранните стадии на болестта тя ще бъде най-ефективна.

Може да се заключи, че периодът на инкубация на такава болест като педикулозата е доста свободна концепция. Но във всеки случай е много важно да се открият признаците във времето и да се започне ефективно лечение.