Чи допомагає гіркий полин позбутися від клопів?

Пелинът се използва дълго време срещу насекоми. Мнозина помнят, че в селските домове бабите и дядото често имат тази тежка тревиста миризма, добре свързана със зелената лятна поляна. Така че гроздовете горчив пелин, който много селяни използват за защита на къщи от различни насекоми, миришеха.

Пелинът от дървеници беше използван още по-рано, отколкото започна да се появява възможността да се използва този документ на хартия.

В хората се вярва, че постоянното присъствие на прясно изсечен пелин в къщата може напълно да изхвърли дървеници от него. И само отсъствието на тази билка през зимата принуждава селяните да използват терпентин, денатурирана вода и други средства за отстраняване на паразитите, които смучат кръвта.

Но с прекратяването на използването на пелин, дървеници се връщат в къщата - това е факт, който многократно се проверява на практика. Или тя или не ги убива, или не убива яйцата си.

Как пелин работи върху дървеници и трябва да се използва за борба с тези насекоми?

Колко ефективен е пелинът от дървеници?

Недвусмислено е установено и потвърдено от научните изследвания, че лешоядите се страхуват от пелин. Дори не толкова, колкото нейната наситена тревиста миризма. Ако куп пресен горчив пелин е поставен близо до купчини бъгове, паразитите ще се опитат да се придвижат доколкото е възможно от него.

Благодарение на много тънкото усещане за миришещи буболечки, един килим от пелин в голяма стая вече ги дразни.Само до момента, в който насекомите са гладни. Силният глад ще накара възрастните и ларвите да пренебрегнат отвращението от миризмата и да се върнат в стаята, в която хората почиват. Дори ако прясна ароматна трева се разпространява директно под леглото.

Усещането за миризма в буболечките е много по-остро, отколкото при хората. Чрез мирис на кръв във вените насекомите откриват спящ човек. Характерно е, че затова паразитите по-често нападат жени и деца, чиято кожа е по-тънка от мъжете, а миризмата на кръв се усеща по-ясно от буболечките.

Но пелинът не може да унищожи червеите. Не представлява инсектицид, който може да доведе до смъртта на насекоми, не нарушава техните репродуктивни функции и не засяга яйцата на дървеници. Дървеници и пелин може и да са в една и съща стая, а ако бъгове няма да имат избор, те ще останат там, където има хора, дори и да има редица от пелин с тях.

Може да се твърди недвусмислено, че горчивият пелин няма да спаси стаята от буболечки. Но определено облекчение за хората, които живеят в тази стая, ще го направи. В допълнение, тази билка може да се използва за предпазване на жилищата от проникващи дървени буболечки от съседи.

Колко мога да си спомня едно дете, баба ми, Лидия, всеки ден започва с факта, че са се движели кравите в стадото, и повърна пет или шест стръка градински чай по пътя обратно. У дома ги подреждаше леко под леглата, за да предпази децата ни от бълхи и дървеници. Когато комарите никога не влязоха в къщата, а на нормална сутрин за нас започнахме с изпичане на сърбящи ухапвания. Бебета, комари или други насекоми, не знам, но с пелин от дървеници, които са свързани, най-различни спомени за почивка в селото.

Валери Тимофеев, Кострома

Защо домашните дървета са толкова толерирани от това растение?

Най-известната собственост на пелин е изобилието от горчивина в състава му. Различни гликозиди, сапонини и летливи, съдържащи се в листата му и тънки стъбла, и осигуряват горчив вкус, уважаеми любители на абсент, и не по-малко горчив, остър мирис. Това са фитотонидите в пелин, които осигуряват защита на човек от бактериални инфекции при вземане на танктура от пелин. И миризмата им е много неприятна за дървеници.

Вижте Тя изглежда като пелин на снимките:

Важно е, че една силна различен аромат на пелин не само отблъсква грешки, но също по определен начин маски спящия човек. Ако купчина пелин ще бъде под леглото, тогава неговият аромат ще потисне миризмата на тялото на спящ човек и грешката просто не може да намери своята плячка. И в допълнение към това и се опитайте да получите около себе си легло.

Различни препарати на базата на градински чай са широко използвани в градинарството и декоративни растения за защита на растенията от различни вредители: гъсеници, листни въшки, листни оси различни. Грешките тук далеч не са единствените насекоми, които не понасят миризмата на това растение. Въпреки това, сред пеперуди, има и такива, чиито гъсеници се хранят изключително с пелин

Разбира се, ако пелина лежеше на пода под бъгове легло себе си и в същото време ще бъде в едно и също легло под матрака, за да усети такава профилактика няма. Ето защо, преди да можете да се отървете от дърветата с помощта на пелин, трябва внимателно да прегледате леглото си с цел уреждане на паразити в него. За вярност, връзките на тревата могат да бъдат поставени между матрака и щайгата.

Недостатъкът на пелин като средство за паразити на насекоми е бързата загуба на свойствата му при изсушаване. Буквално в три или четири дни, снопът на растението престава да мирише толкова, колкото и слабините веднага след рязането. Разбира се, заедно с това, неговите плашещи свойства се отслабват и след седмица бъгове могат напълно да игнорират, че е в стаята. За да може да се прилага пелин по всяко време на годината, е необходимо да се подготвят специални средства на неговата основа.

Средства от пелин на основата на пелин

Основните рецепти за приготвяне на препарати, при които пелинът срещу бъгове е доста ярък, са тинктура и отвара от пелин. Те се подготвят просто, но ефективността на двете е различна.

Тинктура от пелин от дървеници се използва рядко. Има няколко причини за това:

  1. Тинктура е начинът за подготовка. За да получите литър тинктура, трябва да използвате същото количество алкохол. Този обем е достатъчен, за да се обработва един диван, за да се предпази от дървеници за около седмица. Този подход е изключително ирационален.
  2. Тинктурата се подготвя за дълго време. За да получите добър екстракт, трябва да поддържате цялата тинктура поне за един месец.
  3. Миризмата на алкохол в стаята намалява комфорта на живот в нея.

Може би единственият вариант, при който използването на тинктура от пелин от дървеници е оправдано - това е точково третиране на натрупването на насекоми върху матрака или в мека мебел. След такава експозиция всички бъгове, които не са били унищожени с механични средства, се разпръскват от мястото на претоварването и не се връщат дълго време.

Отвара от същия пелин може да се използва за редовна обработка на помещения, мебели и отделни интериорни елементи.Дори и при готвене сухи суровини, крайният продукт придобива силна отличителна миризма, само малко по-слаба от аромата на прясна трева. За тях е удобно да напръскват различни предмети на закрито, да обработват цокли и калъфи за легла, вентилационни проходи за предпазване от проникване на насекоми през тях.

Кратко указание за използването на

Пелинът от дървеници се проявява ефективно в два случая:

  1. Ако е необходимо временно да се отпусне дейността на бъгове в стаята. Например, когато чакате услугата дезинсекция в рамките на един или два дни от пристигането.
  2. За да предпазите стаята от проникване в нея.

В първия случай е необходимо да се слагат пресни треви директно в и под леглото, като се заменят с пресни на всеки един или два дни. Отвара от пелин мебели трябва да бъдат обработени със същата честота. Така че четници не излизат от апартамента, но поне за няколко дни ще спрат да пълзят през нощта на леглото.

За профилактични цели пелинът е разположен на всички места, през които насекомите могат да влязат в помещението: близо до прозорци, врати, вентилационни отвори, близо до изхода. Тук също трябва да се променя често, а когато използвате отвара - постоянно го смазвайте с кутии с прозорци и врати. Във всеки случай такива мерки ще намалят риска от проникване на дървеници в дома.

Как да изберем ефективно средство за защита срещу спални

Интересен видеоклип за унищожаването на дървеници