Заходи профілактики бліх у кішок

Котките често страдат от бълха инвазия Котките, като кучета, често страдат от бълха инвазия. Дори и след бълхите са били унищожени чрез различни капки и спрейове не можем да бъдем самодоволни, защото, ако не се вземат мерки, бълхи върху пухкавите домашни любимци ще се появят отново. Следователно собствениците на животни трябва да помнят едно нещо - най-важното нещо в борбата срещу бълхите - превенцията. В края на краищата, болестта е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение.

проблеми Източник

Източникът на проблема може да бъде не само бълхи на котката Ctenocephalides Felis , но всички останали представители на този вид на насекоми, паразити на животните. Всички бълхи предпочитат кръвта топлокръвно. Следователно, кучешки и плъхови бълхи могат да живеят на котка. Добрата новина е, че предотвратяването и на двете, както и на лечението, са едни и същи. Следователно, няма дори смисъл да се разбере кои бълхи могат да влязат в къщата и как те се различават един от друг.

Опасност от бълхи

Бълхите могат да носят голям брой заболявания. При котки причиняват:

 • анемия;
 • алергия;
 • дерматоза;
 • неврастения;
 • микоплазмоза;
 • Хелминтиаза.

дерматоза - една от болестите, които могат да инфектират бълхи котка

и следователно трябва да се предотврати появата на бълхи в къщата. Превенцията е особено важна, ако има котенца. За тях, използването на лекарствени продукти са противопоказани при първите седмици от живота, но изобилието от бълхи, които са паднали от майка си, те дори може да убива, което води до тежка анемия и глисти.

След като прочетете една от нашите статии, можете да научите как да излекувате малко коте от бълхи.

Нашите читатели препоръчват!

За да се отървете от бълхите, нашите читатели съветват репелера за отхвърляне на вредители. Работата на устройството се базира на технологията на електромагнитните импулси и ултразвукови вълни! Абсолютно безопасен, екологичен агент за хора и домашни любимци.

Прочетете повече тук ...

Рискови групи

Важно е да се знае точно кой трябва да са на първо място озадачен бълхи и превенция на паразити при котки.

В рисковата група на първо място има такива животни, които обичат да ходят и често напускат къщата. Това важи особено за частните къщи, където котките прекарват по-голямата част от живота си в двора и на улицата, ходейки с други животни. Ако котката живее в частна къща, трябва да се предприемат редовни превантивни мерки срещу бълхите, независимо дали има бълхи или не.

В рисковата група, на първо място, тези животни, които обичат да ходят и често напускат къщата. По същия начин в рисковата група са апартаментите на първия и последния етаж - това ще каже на всеки ветеринарен лекар. Апартаментът на последния етаж е ограден от таван и покрив. Оттам, бълхи, които живеят в гнездата на птици, могат да влязат във вентилационния вал и прорезите. Апартаментите на приземните етажи са разположени над мазето. Избите почти винаги са пълни с бълхи - в края на краищата живеят бездомни котки, плъхове, мишки. И всички те са носители на бълхи.

От мазето бълхи влизат в къщата през пукнатини. Също така в рисковата група са тези котки, които живеят един до друг с кучета.

Профилактични мерки

Превенцията не е лек.

Това са мерки за предотвратяване на заразяване с бълхи. Следните превантивни мерки са подходящи за котки: редовна инспекция на животното;

 • систематично измиване на котки с шампоан против зачервяване;
 • почистване на къщи;
 • носещи противопаразитна яка.
 • Как да се носят каишки (видео)

инспекция на животните

За да проверите за бълхи при котки, животното трябва да бъде правилно инспектирани, бутане на косата. Особено внимание се обръща на областта на опашката и издраскването. Кожата на здраво животно трябва да бъде чиста, розово-бяла, без гребени, рани, корички.

МОЛЯ ЗАБЕЛЕЖКА!

За бързо изхвърляне на бълхи има само три ефективни варианта:

Извикване на услугата дезинсекция (скъпо);

 • Закупуване на електронно устройство за размяна (1390 рубли);
 • Химикали (съмнителен ефект).
 • Прочетете повече тук ...

  Ако се открият кори и гребени, най-вероятно котката има бълхи. Също така за наличието на бълхи говорят черни точки по кожата и вълната.

  Редовна инспекция на животното - събитието за предотвратяване на опаразитяване

  Измийте котки

  Котки, като превантивна мярка, трябва да се измиват редовно.

  За тази цел можете да използвате обикновени шампоани, предназначени за къпане на котки. По-ефективен е шампоан против зачервяване. Той включва етерични масла от растения, които отблъскват бълхите и различни видове репеленти. Такъв шампоан не само премахва бълхите от образа, но и създава невидима защита срещу паразити върху вълната на животното. Миризмата отблъсква насекомите и предпочитат да не скачат на котки. Котки, като превантивна мярка, трябва да се измиват редовно

  Около същия ефект може да се получи, ако използват

  катран сапун . В народната медицина, тя се счита за много ефективно средство за защита на бълхи както при хората, така и при животните. Почистване на помещения

  Необходимо е да почиствате внимателно къщата всяка седмица. Почистването включва измиване на подове, почистване на тапицирани мебели и интериорни предмети от прах. Необходимо е повърхностите да се измиват на височина до един и половина метра от пода, за предпочитане с разтвор на сапун-оцетна киселина.Това помага механично да се отървете от ларвите на бълхите и да създадете условия за тях, които са неприемливи за живота.

  Чистотата е враг на бълхите номер едно. Чистота - вражески бълхи номер едно

  Работа с къщата

  От време на време можете да лекувате апартамента с някакъв вид наркотици срещу пълзящи и подскачащи насекоми. Тя може да бъде:

  "Dichlorvos";

  • "Чиста къща";
  • Командир на борба;
  • Raptor
  • . Обработката ще позволи да се унищожат случайно уловените бълхи и да се предотврати възпроизводството им с неизбежната инфекция на котките. Важно е само да запомните, че по време на лечението животното трябва да бъде извадено от къщата.

  Нашийници

  Нашийници са:

  с инсектицидни химикали;

  • с етерични масла;
  • ултразвуково отблъскване.
  • Като профилактични агенти използват ултразвукови нашивки и продукти с етерични масла. Особеността им е, че те са напълно лишени от токсични вещества и абсолютно безвредни за котките. Ултразвуковите нашийници излъчват ултразвук с определена честота в диапазона, който е неприятен за бълхи. Инсектът плаши от този звук и не скочи върху животното.

  Методи за борба с бълхите при котки (видео)

  Други яки са импрегнирани с етерични масла от растения от репеленти - персийска лайка, пелин и други билки. Миризмата на тези растения плаши от бълхи. Яката се нагрява от кожата на котката и етеричните масла се изпаряват по-активно, което определя ефективността на защитното оборудване.

  Яковете работят в продължение на няколко месеца, надеждно предпазващи котката от насекоми. Удобството им е, че не е необходимо да бъдат премахнати.

  Превенцията не отнема много време и не толкова пари, колкото лечение на животно. Но предпазва котките от много проблеми и им пречи да се запознаят с бълхи, спасявайки собственика на животното от ненужни проблеми и посещения на ветеринарния лекар.