Які види мокриць можна зустріти в квартирі або будинку

Грудень 2018

Відео: Райское место (36 серия) (Грудень 2018).

Anonim

Най-общо казано, има над 3500 вида мокрици, от които в нашата страна са представители на не повече от двайсетина. В апартаментите (например в бани, тоалетни) могат да бъдат намерени само два вида:

  • обикновени бръмбари;
  • , както и грубата скумрия.

Фактът, че апартамент или частна къща - тя все още не е най-подходящ хабитат за тези същества, и следователно да проникне тук и повече или по-малко да пусне корени тук само най-често срещаните и непретенциозни видове. Като цяло, в руските градове - извън жилищни или бизнес помещения - можете да срещнете много по-голям брой видове от тези интересни ракообразни.

Забележка:

Повечето обикновени хора смятат, че въшките са насекоми. Всъщност те изобщо не са насекоми, но принадлежат към подорзията на ракообразните. Всички насекоми имат само 3 чифта крака и имат много повече крака, а освен това има и хриле.

Учените, които изследват безгръбначни, често провеждат изследвания и анализи на фауната на дървесни видове в определени населени места. Според резултатите от такива проучвания може безопасно да се направи извода, че в градовете на Централна Русия вече формира свои собствени уникални "Set" мокрици видове. Всеки от тези видове има свои характерни особености, интересни и отличаващи ги сред другите артроподи.

Ние обаче, градските жители, сме заинтересовани преди всичко от видовете копелета, които се намират в нашите апартаменти и къщи.Така че нека да "се запознаят" с тях по-близо …

мокрици Чести (Armadillidium папрат), или мокрица-боен

мокрици Чести (Armadillidium папрат) - може да се каже, че най-добре познат и много често в цяла Русия вид дървесина. Това е кората бръмбар, който има висока черупка и характерен тъмен цвят на тялото.

Снимките по-долу показват възрастни общ мокрици

Директно в апартаментите на този вид се среща рядко, но в избите, влажни мазета и топлопроводи е доста типични. В градовете и населените места най-често се срещат в градините, градинките, парковете, пустошта и крайпътните пътища. Те се държат предимно под камъни и различни предмети, лежащи на земята.

Тези малки ракообразни се хранят с растения, които живеят и вече се разпадат. В градините и в градините на този вид буболечки може да доведе до увреждане на площадката, увреждане на цветята, но за щастие, най-често те вземем плевели, доказвайки по този начин полезните човешки съседи.

За да се разграничи миниатюра "Battleship" от други роднини, които се случват в градските райони, той е достатъчно лесно: движенията му са бавни, а той навива на топка при най-малкото безпокойство. Един пример е показан на следната картина:

Интересно е да

е врабчови чревца-боен кораб, след като случайно транспорт от Европа до САЩ се е разпространил там в големи количества, а днес по крайбрежието на Калифорния в някои места понякога е в количество от над 10 000 лица на квадратен м.

мокрици груб (Porcellio скабер)

Въпреки широкото разпространение на въшки често в Русия, все още е най-многобройни и най-често се срещат в жилищен район с изглед към така наречените мокрици груб (Porcellio скабер, че понякога е по-нататък "Pogrebnaya мокрица ").Представители на този вид са много мобилни, ако се движат много по-бързо мокрици, броненосци, и лесно да се движат между етажите на жилищни сгради (понякога буквално орди от начини да се влиза в апартамента на суровини тавански помещения в къщи, където покривът тече).

При залавянето на груб мокрица не се срине на топка, но напротив, завои и бързо се движи всичките си десет крака, опитвайки се да се освободи и да избяга.

Черупката му е мека и сравнително плоска, а цветът варира значително в зависимост от местообитанието. Например, груби дървени въшки, които живеят в южните райони имат по-светло сив цвят с розов оттенък, в по-северните градове - жълтеникав или червеникав цвят, а в движещ се на изток, те стават тъмно, понякога почти черно.

Снимката показва типичен представител на мокрици груб

На проникване в домове и сгради, различен вид на човек, това често се превръща в саботьор. Тези малки ракообразни могат да бъдат опасни за оранжерии, ферми, оранжерии, овощни градини и градини. В избите и избите често се хранят със зеленчуци и плодове, които се съхраняват тук, а в складовете могат да се повредят селскостопанските продукти.

Но ако те срещнах тези мокрици в банята или килера на апартамента си, а след това вече не трябва да се страхуват - те не хапят, не се развалят интериора, и наистина, като цяло напълно безвредни. Въпреки това, външният им вид може да показва, че някъде наблизо има влажна стая (таванско помещение, изба), откъдето всъщност пълзят.

Trachelipus rathkei

Този тип буболечки не трябва да напишете името на руски език, но също така е често срещано явление в много градове от Централна Русия.

Според научните изследвания изобилието от представители на този вид се обяснява с факта, че те имат отлична способност да се адаптират към условията на околната среда. Освен това, както се оказа, представителите на Trachelipus rathkei избират да живеят точно в онези райони на градовете, където сградата е най-гъста.

Тези ракообразни се различават по характер, леко сплескани и силно разширени под черупката, което усложнява улавянето им от пръстите. Освен това антените на Trachelipus rathkei са достатъчно дълги - достатъчно, за да се разграничат дори младите индивиди от свързани видове.

Trachelipus rathkei се разпространяват по целия свят и в същите големи количества, както в Русия, се срещат в Европа, САЩ и Канада.

Учените са много привлечени от силната вариабилност на половото съотношение при различните популации на тези вълни. В някои градове населението е доминирано от мъже, а в други - от жени, но експертите все още не са в състояние да определят причините за такива колебания.

На снимката по-долу можете да видите как изглежда възрастен екземпляр Trachelipus rathkei:

Porcellio spinicornis

Porcellio spinicornis - друг добре познат вид буболечки, широко разпространени в Европа, а преди няколко години случайно въведени в Северна Америка.

Non Porcellio spinicornis характеризира с наличието на два реда на клапи обвивка жълти точки, повече или по-малко ясно изразени в различни популации и индивиди. Друга отличителна особеност на този вид е антените от три сегмента, дълги и доста силно извити в различни ъгли на всеки сегмент.

На снимката се виждат ясно жълти петна върху черупката Porcellio spinicornis:

Интересно е да

Porcellio spinicornis много силно привлечени към места с наличие на варовик или вар.Най-често този вид се среща около каменни кариери, в къщи от пенобетон или в стари църкви с покрити с вар стени.

Cylisticus convexus

мокрици Cylisticus convexus известно, че вече се разпространява по целия свят в относително кратък период от време, но това не е типичен жител на сгради в града: на апартаменти Cylisticus convexus почти никога не се случва. Лицата от този вид предпочитат да се заселят на селскостопански земи и в различни структури, като например крави, силози и токове.

Този тип буболечки са добре дефинирани от видими и достатъчно дълго църква - Говорейки в края на корема, като мустаци:

"дом" видове мокрици и в други страни

в Европа и средиземноморските страни списък с типични "дом" мокрици външен вид малко по-различно, отколкото в Русия:

  1. на първо място по разпространение отнема врабчови чревца (боен), което е характерно за руските жилищните помещения и различни стопански постройки.
  2. И тук е на второ място се заема от известния пустиня мокрици Reaumur, който се смята, така да се каже, най-много земя ракообразни в света, адаптирани към живот в пустини и полупустини. Този вид е особено разпространен в Ливан, Израел, Египет и Турция - тук се среща дори и в големи количества, отколкото в южната част на Русия има мрачна мокрица.

В тропическите страни много повече видове визи са разположени в апартаменти, но те се различават малко от роднините си, характерни за централната част на Русия. Дори и техният размер не е впечатляващ - най-големите представители достигат около 3-4 см дължина, а само няколко гиганти растат до 5-6 см

Други членестоноги, които се приемат като буболечки в къщата

Външен вид мокрици толкова конкретни. че в условията на нашата страна е много трудно да ги объркате с всеки друг гост в апартамента.И все пак, много собственици на апартаменти и къщи все още "успеят".

Така например мокритите понякога се наричат ​​люспи. Вярно е, че това се отнася само за онези хора, които много рядко срещат въшки в живота си, защото тези същества са напълно различни един от друг. След като е достатъчно да погледнете снимките на грешки и сребристо, за да се разбере кой кой е:

Интересно е да

В южната част на страната ни в избите и мазета, хората често се срещат стоножка (най-често срещаните от тях - Millipede Крим), което е също така понякога наречен mokritsami. Както и в ситуацията със скалите, кивсасите и въшките се различават толкова добре, че след като са видели тези две същества до тях, ще бъде трудно да ги смесите.

И тук в тропиците има стоножки с твърди черупки, са много сходни с мокрици, но, въпреки това, не ги нямат нищо:

За да се разграничат тези стоножки от семейство glomerisov от мокрици, трябва да се знаят някои анатомия всеки тип.

Например, обикновен мокасин от корова желязо може да бъде объркан със стоножка Glomeris marginata - тези същества са външно много сходни. Въпреки това, стоножката, за разлика от дървото, почти никога не се среща в жилищни сгради и човешки сгради, предпочитайки влажна горска постелка и пространство под камъните.

Да обобщим малко.

В руска територия в апартамент или бизнес сграда може да се намери най-вече само два вида мокрици, които се разпознават лесно:

  • врабчови чревца;
  • Морката е грубо.

Ако тези "гости" се появиха в апартамента си, трябва незабавно да разберете къде те проникват в помещението, както и да вземе да се премахнат прекомерните мерки влага в техния "дом", а тази влага не води до други сериозни проблеми (мухъл, разпад, появата на вредители и паразити).

Интересен видеоклип: инвазията на моакар в апартамента на многоетажна сграда

Какво се храни от костите и защо влажността е толкова важна за тях …