Педикульоз і лікування в домашніх умовах

Січень 2019

Відео: В Одесі жінка спалила доньку, аби вивести воші (Січень 2019).

Anonim

Педикулозата не е най-опасната, но все пак изключително неприятна болест. Обмислете какво е педикулозата и лечението у дома. Ако започнете лечението навреме, можете да се отървете от въшки в кратък период от време. И за да се борят с такива паразити е напълно възможно и в домашни условия. Научете как да лекувате педикулозата и да стигнете до действието!

Какво представлява педикулозата

Педикулозата е заболяване, свързано с появата на въшки в тялото на човека. Такива насекоми се хранят с човешка кръв и техните ухапвания могат да причинят сериозен дискомфорт.

Основните видове болести:

 • Глава. Най-често срещаните при хората, патогени са глави въшки, които живеят и се хранят изключително на скалпа.
 • Носенето на дрехи. Причината за неговото развитие е дейността на т. Нар. Дрехи или бельо въшки. Те живеят на човешко облекло, но също така се хранят с кръв, така че от време на време отиват при непосредствения собственик, за да получат още една част от храната.
 • Пушечна коса. Тя се причинява от срамните въшки, които живеят и получават храна в областта на човешките полови органи и някои космати части на тялото, като например областта под мишниците или гърдите. Трябва да се каже, че очната педикулоза в тези зони се наблюдава само при възрастни поради физиологично развитие. При децата, въшките могат да живеят на мигли и вежди.

Тази болест почти винаги се предава чрез контакт, т.е. въшките се прехвърлят от един хост към друг.Но също така е възможно да се използва домакински метод, който включва използването на обикновени продукти за лична хигиена или аксесоари (фиби или гумени ленти за коса, гребени). Гъбичната педикулоза се предава по полов път.

Как да се справяте сами с болестта

Така че, как да лекуваме тази болест у дома? Има няколко метода за борба с педикулозата и всяка от тях трябва да бъде разгледана подробно.

Механични методи

Механичната борба включва незабавното отстраняване на паразитите от скалпа. Преди няколко десетина години мнозина прибягнаха до кардинални мерки - бръснене на косата. Но този метод е изключително радикален и е подходящ предимно за мъже, тъй като бръснещите момичета или момичета са най-малкото нехуманни и непрактични.

Можете също да изведете въшките, като ги изковите. Този процес е дълъг, много труден и отнема много време и процедурата трябва да се повтаря няколко пъти, за да се излекува напълно педикулозата. Между другото, този метод няма неблагоприятни странични ефекти. Това му дава повече предимство, когато става въпрос за деца или бременни и кърмещи майки. За пениране използвайте гребен с често разположени зъби или специален гребен. Някои модерни устройства, между другото, имат функцията да доставят ток, който незабавно убива всички въшки при най-малък контакт с тях, което прави лечението бързо, ефективно.

Прилагане на специализирани средства

За да бъдете успешни, безопасни и ефективни, е желателно да използвате специализирани средства у дома. Обикновено те съдържат инсектицидни съставки, които унищожават въшките.

Основните видове специални антидиуретични средства:

 • Шампоани. Те са най-често срещани, защото, на първо място, лечението става просто и пълно, а второ, лекарствата са ефективни, и трето, повечето от тях могат да се използват както при възрастни, така и при деца. Най-известната марка шампоан - един "Pedilin", "Parazidoz", "Itaks", "Хигия" Веда "," Paranit "," Knock "," LiceGuard "
 • спрейове не са по-малко ефективни, а също и много удобни за използване. , тъй като те са лесни за пръскане, но все пак някои области могат да останат нелекувани, когато се прилагат, което прави лечението по-малко ефективно. Концентрацията на активните вещества в тях е доста висока, затова е необходимо разреждане с вода.
 • Ако пропорциите не се спазват, имитиращо изгаряне или алергична реакция. Повечето емулсии са противопоказани за употреба при деца, а в ранна възраст подобно лечение може да бъде опасно. ". У дома, можете да използвате кремове, но те са много неудобно да се прилага. в допълнение, за лечение на цялата глава ще трябва значително количество на състава, което прави движението на всякакъв носител е изключително икономичен. Прилагайте главно кремове "Nittifox" и "Nix".
 • Когато избирате даден продукт, обърнете внимание на състава, както и на противопоказания. И с цел не само да премахнете въшките, но и да избегнете проблеми и сериозни последици, не забравяйте да следвате всички инструкции на опаковката. Първо, проучете метода на прилагане и предпазните мерки и след това преминете към обработката.Обърнете внимание на препоръките и противопоказанията, съдържащи се в опаковката или в инструкциите. Не всички лекарства са подходящи за определени групи хора, в случая това е и за деца и бременни жени.

Народни средства за защита

Вкъщи можете да използвате различни народни средства, по-рано, между другото, само те са на разположение. Затова те са изпитани по време, но може би не са толкова ефективни, колкото специални лекарства.

Няколко изпитани рецепти, които ще помогнат да се отървете от въшки:

Добре известно е, че въшки са много страх от керосина, и само преди няколко десетилетия това съоръжение е много популярен и почти уникален. Но не забравяйте, че използването му може да навреди: причинява изгаряне на кожата или сериозно уврежда състоянието на косата. Ако все пак рискувате, поставете керосин върху главата си, обвийте го с филм и го оставете за два или три часа, след което изплакнете. Керосинът има вредно въздействие върху хитиновото покритие на насекомите, като по този начин бързо ги елиминира.

 • Ушите със сигурност ще бъдат унищожени, ако лекувате педикулозата със сапун от катран. Приложете го просто. Достатъчно е да го разперете, да го нанесете върху цялата глава, да го оставите за десет минути, след това да го измиете.
 • В дома можете да използвате оцет, въшките не толерират миризмата си и все пак киселината частично унищожава хитиновите черупки на паразитите. 9% оцет трябва да се разрежда с вода в равни пропорции.
 • Можете да лекувате болестта с помощта на криволичеща вода. Той с памучен тампон или диск се нанася върху цялата скалпа, оставя се в продължение на половин час (препоръчително е да носят пластмасова капачка или торбичка) и след това да се измие с шампоан.
 • Можете да използвате обикновени растителни масла, ще блокирате дихателните пътища на паразити и въшките ще загинат. И ако добавите етерични масла, насекомите допълнително ще попречат на ярката миризма. Смажете главата си с много, оставете я за няколко часа, а след това просто измийте косата си.
 • Сокът от червена боровинка може да се използва за преработка.
 • Можете да лекувате педикулозата и да се борите с паразити, като използвате отвара от танците. За да направите една - две супени лъжици сурово вещество изсипете чаша вряла вода, запазете на огъня за пет минути. Натискайте течността и нанесете върху главата.
 • Препоръки

За да направите борбата срещу педикулозата у дома ефективна и безопасна, следвайте съветите:

Започнете лечение възможно най-скоро, тогава тя ще бъде ефективна! В началните етапи на заболяването населението на въшките е минимално, така че ще бъде много по-лесно да се справим с тях.

 1. За да предотвратите развитието на алергична реакция, направете тест предварително. За тази цел трябва да се приложи малко количество от лекарството върху малка част от кожата и да се следва реакцията в рамките на 24 часа. Ако кожата изглежда зачервяване или раздразнение, това лекарство, за съжаление, не ви е удобно, продължи търсенето.
 2. След прилагането на каквото и да е лекарство, трябва внимателно да гребете косата с гребен, за да премахнете всички мъртви въшки. След еднократен курс на лечение, рискът от повторение на заболяването е голям, тъй като е възможно нитките да са все още в косата и да продължат да се развиват допълнително.
 3. Струва си да си спомним, че въшките носят яйца (nits), които са здраво фиксирани на косата и много трудни за отстраняване. И за да се отстранят напълно всички паразити, лечението трябва да се повтори след 7 до 10 дни.По това време от яйцата ще се появят нови яйца и ще ги унищожите.
 4. Навременното и компетентно лечение ще позволи самостоятелно да се справи с педикулозата.