Профілактика педикульозу в установах і вдома

Січень 2019

Відео: педикульоз та його профілактика реферат (Січень 2019).

Anonim

рискът от инфекции е повишен с въшки в райони с голяма концентрация на деца или възрастни, обществени места. Въшките могат да се качват: в детски градини, училища, лагери, мотели, влак, самолет, стоящи в голяма опашка. При децата епидемията от педикулоза доста често избухва. Такава неблагоприятна епидемиология например е била през 2014 г. в училищата. Ушите могат да провокират развитието на алергичен дерматит. Wise въведете тези родители, които извършват редовни проверки и предотвратяване на главата въшки у дома си и вашето бебе с помощта на специални инструменти.

Симптоми

Симптомите на инфекцията са признаците:

 1. почесва главата си. След надраскване има оток и след възпаление.
 2. Ако погледнете кожата, ще намерите местата на ухапвания от насекоми. Пунктове, зачервяване на кожата около мястото на ухапване, има малки области от сиво-сив или сив цвят.
 3. На гърба на главата и храмовете зад ушите се появяват плаки, които са обвити.

Ако вашето дете или студент отива на детска градина, цялото семейство се нуждае от постоянни цели инспекция.

Основните характеристики, които ще откриете, че вие ​​или вашето дете има въшки:

 • Огледайте въшки пълзи по скалпа и косата.
 • На косата в корените ще видите бял грах. Това са яйца или както се наричат ​​ницки, те са здраво прикрепени към косата.

Мерки за предотвратяване на замърсяване

Ако сте социален работник и да работи с хора в неравностойно положение, водещи асоциален начин на живот, постоянно извършват превантивни мерки, за да направи инспекция на главата и дрехите му.Зачервяването на въшките, ако човек не спазва личната хигиена, живее в лоши условия, хранят неадекватно, заради това, което пада върху неговия имунитет.

Каквото и да правите, няма 100% гаранция, че няма да се заразите, но рискът се намалява десет пъти, ако редовно правите проверка на главата. Придържайте се към определени мерки:

 1. Ако се изисква да посещавате работа на места, където нехигиеничните граждани живеят в нехигиенични условия, вземете предпазни мерки. Мъжете носят летни шапки, зимни шапки, женски шалове или шапки. Дългата коса се събира в конска опашка или плетена опашка и се скрива под шапка, качулка, дрехи. След края на деня напълно се съблечете и поставете всички неща в пластмасова торба. Затегнете я плътно. Измийте дрехите с минимум 60 градуса.
 2. Въдиците умират, ако кандидатствате за специални, много пари. Например, ароматно масло с мирис на евкалипт или чаено дърво, ароматна лавандула. Нанесете 2 или 3 капки върху храстите и гребете гребена с четни денички.
 3. Ако работата често да отидат в града, а след това се уверете, че дългата коса, събрана на опашка или сплетена и се отстранява под една шапка. Носете качулката. Преди огледалото в банята, проверете главата.
 4. През зимата и пролетта храненето е недостатъчно, имунитетът често намалява и рискът от инфекция се увеличава. В риск и dieters. Такива хора трябва да пият витаминни комплекси, има сурови зеленчуци с плодове.

При бременни жени се променя хормоналния фон, често имунитетът се понижава. Ако очаквате бебе, тогава сте изложени на риск и се нуждаете от предотвратяване на педикулоза. Купете често гребен и го гребете, след като посетите поликлиника, гарата, банката, пазара и други обществени места, където има много хора.

Важна е инспекцията навреме. Профилактично можете да използвате други средства. Например, измийте главата с катран с шампоан, като добавите към него 2-3 капки масло от чаено дърво или евкалипт.

Мерки против заразяване в детска градина

Предотвратяване на педикулозата в детската градина: за съжаление често в детските градини децата се заразяват с въшки. Това е така, защото родителите не предприемат никакви превантивни мерки срещу инфекцията. Преподавателите трябва да инспектират детето, когато влязат в градината, а след това да проверяват главите на всеки човек седмично.

През 2014 г. е налице неблагоприятна епидемиология, много бебета развиват педикулоза. Има правила SanPin, на които служителите трябва да се придържат. Обучаващите служители в съответствие със SanPin преминават хигиенно сертифициране, след наемането им, пресертифицирането се извършва най-малко веднъж на две години.

Не е трудно да забележите въшки в бебе, ако го направите в добре осветена стая. Медицинският работник може да инспектира бебетата с чести гребени и да използва лупа.

След изследването тези неща се дезинфекцират с разтвор на алкохол. Важно е служителите да изследват новодошлите и да не вземат заразено дете. Ако бъде намерено заразено бебе или група деца, трябва да се вземат мерки:

 1. Заразените са изолирани.
 2. Търсене на основния източник на инфекция.
 3. Проверявайте незабавно и 2-3 пъти месечно за всички, които са в контакт с заразените.
 4. Съобщете на клиниката, където се сервира детето.
 5. В стаята дезинфекцирайте, използвайте средства срещу паразити, измийте подове, вакуумно, разтривайте мебели.
 6. В детската градина се проверяват всички групи, те изследват шкафчетата за децата, дрехите и играчките.
 7. Родителите на други деца са информирани за това какво да правят и какви превантивни мерки трябва да се предприемат срещу въши, за да се избегне инфекцията.

След третиране, да вземе децата обратно в детска градина с него те трябва да имат сертификат от педиатър, че бебето е здраво. Сега произвеждаме разнообразие от продукти за превантивно лечение и лечение на педикулоза.

мерките срещу инфекция в училищата

Предотвратяване въшки при деца медицинския персонал трябва да се извършват в училищата най-малко 4 пъти на учебната година. Последното избухване на епидемията в училищата е през 2014 г., обикновено проверява децата след всяка почивка. Случва се, че веднъж месечно селективно проверявате този или онзи клас. Според проверката на SanPin могат да бъдат организирани по всяко време, обикновено те се провеждат в началото на май, когато края на учебната година 2 - 3 седмици.

Ако въшки се срещат един - този на студентите, а след това те ще бъдат изпратени в болницата, докато студентът не се възстанови напълно. Ученикът ще бъде допуснат до класа само след като даде сертификат, че е отървал педикулозата. Според SanPin, ваксиниращите трябва да бъдат ваксинирани.

Родители, ако научи, че съоръжението, където обучени детето ви има въшки, попитайте детето си да следват прости правила:

 1. Не се опитвайте за шапки или шалове съученици и не ги промените.
 2. Не питай и не използвайте четки за коса на други хора, не носете косми за момичета, не давайте на някого за известно време.
 3. Плувайте в басейна само в гумена капачка.
 4. Не вземайте кърпата на приятел.

Най-ефективната превенция на педикулозата е своевременното разглеждане на къщата, а ако детето бъде открито, бързо се дезинфекцират. Дете, за да се върнете в екипа, ви е необходим здравен сертификат.

Шампоани отлична превенция срещу въшки

Това са същите шампоани, които третират педикулозата. Като превантивна мярка е достатъчно да миете главата на бебето веднъж седмично. Видовете за размножаване изискват минимум 1 до 2 седмици. Лекарите вярват, че е необходимо да се направи превантивно лечение на главата - това е един от надеждните начини за избягване на инфекция с педикулоза в училището. Особено в по-ниските класове. В края на краищата никой не знае кога може да се случи това.

Отлични шампоани против паразити:

 • NOC
 • BIOS
 • Никс
 • Веда
 • Веда-2

Когато се къпе детето, сапун глава на придобитите шампоани. Нека остане на главата си за 5 до 10 минути. Изплакнете обилно с течаща вода.

За преработка са достатъчни 5 до 7 ml от лекарството. За повече деца, някои от тях могат да развият алергична реакция. Ако забележите, че детето ви има зачервяване на кожата, обрив, тогава този шампоан не му отговаря.

Не забравяйте, че подобна профилактика с шампоан ще бъде ефективна и всички въшки ще умрат, ако ги използвате редовно. Освен това детето не трябва да влиза в контакт с заразените другари по време на карантината.

Дезинфекция

Не е достатъчно напълно да се премахнат паразитите от главата. Това важи особено за правителствените агенции. Необходима е навременна дезинфекция на помещенията, където се намират хората. Всички членове на семейството трябва да третират своя гребен с A-Steam или Para-Plus спрей. Това означава, че можете да разпънете дрехи.

Всички спално бельо, заедно с хавлии, се вари или се мият в пералня, режим с висока температура. Почиствайте прането с горещо желязо. Когато обработвате дрехите със спрей, това трябва да се направи, когато прозорецът, вратата или външната страна са широко отворени.Преди всичко, поръсете шапките с шалове и якички с качулки. Освен това момичетата трябва да обработват косми, еластични ленти и лъкове. Не забравяйте, че след заболяването детето трябва да знае, че е здравословно.