Короста у людини: причини і лікування

Січень 2019

Відео: Підшкірний кліщ (Січень 2019).

Anonim

Скраб - болест, причинена от червеникав акарис Предишната краста е изключително разпространена болест. Днес, за щастие, това е много по-рядко срещано. Но все още е възможно да се заразите, защото всеки ден човек контактува с десетки и стотици хора в града. И няма гаранция, че няма да има контакт с пациента с краста. Как се проявява болестта, кой я причинява и какви методи за нейното лечение са най-ефективни?

Какво представлява краста

Скраб е заболяване, причинено от сърбеж от рода Sarcoptes scabiei. Това е подкожен паразит, чийто размер е толкова малък, че е невидим с невъоръжено око. Можете да го намерите на микроскоп.

Метод на инфекция

 • Можете да заразите краста, когато сте в контакт с лице, носещо краста. Най-често инфекцията се случва в отбори. Ето защо крастата бързо се разпространява сред децата. За съжаление, има достатъчно индиректен контакт за инфекция. Дори и предметите, които са били държани от мъж с краста, стават инфекциозни. В резултат на това можете да се заразите дори и в обществения транспорт, като държите дръжката на вратата; в басейна, в магазина.
 • Рядък, но възможно начин за инфекция е сексуален. Поради това някои лекари приписват крастата на рода на ППБ.
 • Ако едно семейство се разболее един човек, тогава шансовете са, че всички останали са болни, тя е доста висока, защото има постоянен контакт един с друг, подкрепен от използване на едни и същи неща.

договорени краста могат да бъдат в контакт с този човек, носител на кърлеж краста

 • От момента на инфекция, докато симптомите на заболяването може да отнеме няколко часа и след няколко седмици.
 • Получавайки се върху кожата, женската кърлежи се опложда и започва да се гмурва в кожата. В кожата кърлежът прави пасажи, в които поставя яйца. След това яйцата се излюпват потомство, които удобно се развива в тръбите и излиза на повърхността като възрастен, за да повторите цикъла. Развитието отнема 2 седмици. Движението на паразитите причинява непоносима сърбеж. Също така сърбежът причинява натрупване в кожата на продуктите от акари, които провокират реакция, подобна на алергичната.

Най-активните акари през нощта. В този момент сърбежът става по-силен.

Можете също така да разберете кои паразити могат да живеят в очната ябълка.

Къде да намерим

Храносмилането е любимо местообитание. Краста почти всяко лице, намерени на краката, ръцете, гънките на ръцете, китките, мъжки полови органи, слабините, под мишниците, стомаха. Тези места се избират главно поради липса на коса. Също така тук е най-дебелият слой на кожата и има много потни жлези. Потът допълнително подобрява условията на живот на паразитите.

Първи върху кожата, женският акар оплодена и да започне да потъва в кожата

Както е показано

 • сърбеж по кожата, по-лошо през нощта;
 • появата на кожата на белезникави, набъбнали, 1 см дълги ивици е ходът на кърлежите;
 • появата на пукнатини, мехури и корички по кожата на места за надраскване.

Ако човек се разболее за първи път, сърбежът не се появява веднага, но месец по-късно. През този период се формира алергичният отговор на организма към продуктите от жизненоважна дейност.Ако инфекцията се повтаря, сърбежът се появява незабавно.

При децата крабът е по-тежък. Кърлежите могат да ударят почти цялата кожа на бебето, включително косата. При кърмачета акарите могат да проникнат дори в ноктите. Най-опасното нещо е, че акарите в децата могат да причинят развитието на различни инфекции, така че да не може да се забави с лечението.

При хората, следвайте внимателно хигиената, симптоми на краста може да бъде леко изтрити

Понякога краста, без появата на удара, но с мехурчета по кожата. Тази форма е типична за инфекция от ларви, а не от възрастни. След това се превръща в обикновена краста.

Хората, които внимателно спазват хигиената, краста могат да бъдат леко изтрити, тъй като при почистването на червеите се отстраняват от кожата. При тези, чийто имунитет е силно отслабен, краста може да засегне цялото тяло, включително главата. Това заболяване се нарича норвежки.

Можете да получите сърбеж от акари и животни. В този случай, единствената проява ще бъде сърбеж. Кърлежите на животни не паразитизират напълно лицето, така че след изключване на контакт с болно животно, всички симптоми изчезват.

Ако краста не се лекува, може да започне инфекция с лезии. Има червени болезнени петна, които започват да се намокрит, и една неприятна миризма.

За да се отървете от акари, е необходимо да се проведе цялостно третиране на всички хора, които живеят под един покрив

Как да се отървем от

За да се отървете от акари, е необходимо да се проведе цялостно третиране на всички хора, които живеят под един покрив. Скрабът се третира не само в човек, който е болен от него, но и при всички, които са били в контакт с него. В противен случай епидемията може да се повтори.

Алгоритъм на действия:

 • промяна на спално бельо;
 • прилагат средства за крастата;
 • след лечението, сменете и разпънете цялото спално бельо, дрехите и го залейте с гореща ютия от двете страни.

Правила за прилагане

Използват се специални разтвори за мазило, суспензия или течност срещу крастата. Приложете ги вечер и ги оставяйте да работят за една нощ. Продуктът внимателно се втрива в кожата. Не мийте ръцете си. Ако те все още трябва да бъдат измити, тогава наркотикът се прилага отново.

Скраб

 • Най-често срещаното и известно лекарство е сярна маз . Тя е възрастен и дете. За деца концентрацията на активното вещество е по-малка от 10%. За възрастни - 20%. Лечението със сярна маз е дълго - трябва да се използва ежедневно в продължение на 5-7 дни. През цялото време не можете да смените прането на леглото. След лечението, сменете прането и внимателно измийте. Предимствата на лекарството са ефективност и ниска цена. С против - специфична миризма и способността да размазва дрехи.
 • Има мехлем "Бензил бензоат" . Има няколко вида мехлеми - 10-, 20-, 20-процентови модификации. Мазът се прилага за една нощ. Три дни по-късно операцията се повтаря. Допълнителните действия са същите, както при лечението със сярна маз. Това също е доста евтин инструмент.
 • "Спрегъл" е аерозол. Един пакет е достатъчен, за да се лекуват трима пациенти. Основното предимство: единственият наркотик, разрешен за употреба при новородени и бременни жени; само едно приложение. "Spregal" също се напръсква върху повърхността на тялото и се оставя за 12 часа. След това лекарството се отмива и всички бельо се променят. Лекарството за възрастни се прилага върху местата на лезията, децата - към цялото тяло. По-добре е да защитите устата и носа с влажна салфетка.

Най-често срещаното и известно лекарство е сярна маз

Освен това антиалергичните средства се използват за облекчаване на сърбежа.

Ако след всички действия сърбежът не изчезне, след една седмица трябва да повторите лечението.

Народни средства за защита

Смес от терпентин и масло

Терпентин в количество от 1 ч. Л. смесени с 2 супени лъжици. л. масло. Този мехлем се прилага върху засегнатите области.

Дестилат

Нанесете дебел слой брезов катран върху възпалените петна. След 3 часа катранът се измива. В допълнение, можете да измиете катранен сапун.

Чистота

Сокът Chistel се добавя към вазелин или масло и се втрива в кожата.

Да се ​​отървете от крастата в съвременните условия може достатъчно бързо

Превенция

За да не се повтори крастата, трябва да дезинфектирате цялата къща. Нещата, изработени от текстил, са желателни за разтягане и желязо. Всички повърхности в дома, включително дръжките на вратите и домакинските елементи, трябва да се измият с разтвор на препарат.

Неща, които не могат да бъдат измити или измити, поставени в торба и плътно затворени, така че да няма въздух. След една седмица всички акари ще умрат.

Възможно е да се отървете от краста в съвременните условия достатъчно бързо. Ето защо не е необходимо да се страхувате от диагнозата - лечението, започнало във времето, ще позволи да се избегнат неприятни последици и инфекции.

Скърцащо акари (видео)