Каналізаційні таргани: як боротися зі шкідниками?

Грудень 2018

Відео: Повзли і приповзли: таргани у Неаполі (Грудень 2018).

Anonim

Канализационните хлебарки са хитри и неприятелски вредители. Основната опасност е, че тези насекоми са трудни за откриване. Те не живеят в апартаменти и се опитват да се покажат възможно най-малко на очите на човек. Ако забележите поне едно - можете да сте сигурни, че има стотици в гнездото си. Следователно, струва си да започнете борбата възможно най-рано, като използвате модерни и ефективни лекарства. Само един интегриран подход ще позволи да се отървете от вредители или най-малкото да блокирате пътя им към апартамента си.

Как да идентифицираме хлебарка?

Първо, тези хлебарки се показват само през нощта. Те водят преобладаващо нощен начин на живот и излизат в търсене на храна в тъмното. Каналните шушулки са тъмно кафяви или черни, много по-тъмни от обикновените хлебарки. По размери те са по-просторни. Друга отличителна черта е хитиновата черупка, която виси на страните на продълговатото тяло. Порасна до 3 см

, когато те са в апартамента, предпочитат да се скрият в тесни и влажни места :. Около тоалетната, под тръбите в отоплителни батерии. Най-често те се виждат в тоалетната, банята и кухнята.

Кои са опасни?

Хлебарки, които живеят в канализационната система и влизат в контакт с отпадъци от живота, са много по-опасни от обикновените складове. Те страдат от много неприятни болести. По-малкото, което можете да получите, е дизентерия.В допълнение към това, хлебарките могат да понасят различни бактериални инфекции и червеи. Ако насекомите стигнат до храна, има много голям шанс за получаване на инфекциозно заболяване.

Предпазни мерки

при първа поява на тези вредители се насърчават да предприемат следните мерки:

  • Подредете всичката храна в контейнери с плътно затварящ се капак и въведена в шкафовете.
  • Затворете вентилационните отвори с фина мрежа. Това ще помогне частично да блокира пътя на хлебарки към апартамента.
  • За да се опита да закърпи дупките в цокли и ставите на стените. Въпреки големия размер, насекомите могат да проникнат в много тесни пукнатини. Освен това се препоръчва да се уплътняват отворите на вратите и прозорците.
  • Премахнете всички предмети за лична хигиена в затворени шкафове.
  • Изпразнете контейнера навреме.
  • Премахване от територията на падналите листа и клони. Хлебарите могат да живеят около къщата, да ядат растителни останки.

Трябва да знаете, че хлебарките проникват в апартамента през кухи тръби. Ако по някаква причина няма вода в някои тръби, трябва да ги покриете напълно. Препоръчително е да погледнете в мивката под мивката. Много често, тя има извита форма, хлебарки пълзят в мивката и не мога да изляза, са били хванати в капан.

След това трябва да предупредите съседите си. Насекоми лазят по вентилация и тръби, което означава, че в най-скоро, те ще имат достъп до почти всеки апартамент.

Как да се борим?

За да се отървете от тези вредители, трябва да използвате целия арсенал от съвременни инсектициди. Някои лекарства ще бъдат необходими за покриване на достъпа хлебарки до храна и вода, а от друга - да се унищожи напълно населението. Ако искате да се отървете от хлебарки, по-добре е да се започне борбата със съседите на стълбището.

Едно от най-важните правила - да сложим край на въпроса. Ако броят на хлебарки намалява, е важно да не спирате и да продължите обработката. В противен случай, в рамките на седмица населението им може да се възстанови напълно. Трябва да се помни, че в допълнение към живите хлебарки има и гнездо с яйца. В случай на насекоми от отпадъчни води, тя може да се намира извън апартамента, е почти невъзможно да се открие.

Най-надеждният метод, който ви позволява да се отървете от хлебарки, е призивът за борба с вредителите. Особено, ако лечението се извършва в цялата къща. За независима борба ще трябва да използвате целия арсенал от налични средства.

Лекарства за борба с хлебарки

Първият в списъка е инсектициди за контакт. Те няма да помогнат да се отървете от насекомите, но те могат да блокират пътя си към храна и вода. Най-известните продукти от тази група са гелове и пасти на марките Combat и Dohloks. Те трябва да се нанасят непрекъснато върху подове и стени. С помощта на тестени изделия е възможно да се заграби кухнята, като не се допуска вредители да се хранят. Ако са разрешени финанси, тогава гелите и пастите могат да се разпределят зад первазите, в слотовете, в ставите на плочките в банята. Нанесете гела наведнъж във всички стаи. Особено внимание трябва да се обърне на местата, където най-често се появяват хлебарки.

Друго средство, което ще помогне да се спре разпространението на хлебарки - това са прахове. Най-известните марки са Regent и Phenaxin. Необходимо е да се приготви сместа според указанията и да поръсите същите места, които се обработват с гел или паста. Важно е да запомните, че геловете, пастите и праховете са добавка към аерозолите и те няма да помогнат да се отървете от насекоми, но ще спрат само възпроизвеждането и разпространението им.Същото важи и за капаните.

Ефективно

Какво ще ви помогне да се отървете от насекомите? Аерозолни инсектициди, които ви позволяват бързо обработване на всички повърхности. Съвременните препарати използват високи дози от отровни вещества, които въпреки тяхната ефективност са безопасни за хората. Има повече от дузина популярни и евтини средства. Изберете между тях се основава на собствените си предпочитания.

Аерозолът трябва да се използва съгласно инструкциите. Вероятно е да се отървете от насекоми за един спрей няма да работи, особено ако гнездото не е в апартамента. Необходимо е употребата на лекарството, докато насекомите изчезнат напълно.

Превенция

Ако сте успели да се отървете от вредители, трябва да сте сигурни, че не могат да се върнат в апартамента.

Има няколко основни правила:

  • Уверете се, че вредителите не получават достъп до открити водоизточници. Без храна хлебарката може да продължи дълго време и без вода тя умира само за една седмица. Необходимо е да ремонтирате капковите кранчета, не оставяйте водата след поливане на растенията и измиване на съдовете, избършете кондензата на тръбите.
  • Време, за да премахнете храната от масата. Навреме, за да извадиш боклука. Всичко, което един хлебар може да използва като храна, трябва да го почистите и да го държите в плътно затворен контейнер.
  • Почистването често се извършва с дезинфектанти.

Трудно е да се премахнат каналните хлебарки, но това е осъществима задача. Ключът към успеха е сложната обработка и борба с общи усилия.