Найбільший тарган в світі

Грудень 2018

Відео: У Китаї готуються відкрити найбільший в світі радіотелескоп (Грудень 2018).

Anonim

Хлебарите са голяма група, която има много различни родове със свои собствени характеристики. И сред тях има много рекордьори. Говорейки за видовете, най-големият хлебар е съскането в Мадагаскар. На латински този вид се нарича Gromphadorhina portentosa. Той идва от името на Мадагаскар.

Проявление и структурни характеристики на

Учените са изолирани в продължение на двадесет подвид Мадагаскар съскащи хлебарки. И всички те са големи по размер. Друга особеност на този вид: липсата на крила. Много хлебарки имат крила или при възрастни или от нимфи. Мадагаскарските хлебарки са напълно лишени от тях.

Външно мадагаскарски хлебарки различават силни хитинови израстъци в Главогръдът и широк корема. Дължината на тялото е средно 6 см за женската и 5, 5 за мъжката. Индивидите - записващи устройства могат да достигнат 10 см.

Цветът варира от черно до светло червено и тухла. По-лекият, по-големият паразит. Появата на сексуално зрелите мъже е забележителна, имат оригинални "рога" в горната част на черупката.

И това име получи името си за необичайна характеристика на дихателния апарат. Когато дишането корема паразит е намалена, въздухът преминава през тесните spiracles и чу, много напомня на съскането. Учените все още не могат да се споразумеят защо насекомите се нуждаят от този звук.Някои ентомолози смятат, че съскането може да привлече партньори в периода на чифтосване. Други изследователи твърдят, че това е просто физиологична характеристика, свързана със структурата на духовете.

В този вид мъжките и женските се различават по няколко признака. На пръв поглед те могат да бъдат разграничени единствено от техния размер. Но ако се вгледате внимателно, можете да видите:

  • В мъжките антени се счупи. Това се дължи на факта, че мъжете винаги се борят за жените, като активно използват мустаци в битката.
  • При жените последните два сегмента на корема са много тъмни, почти черни на цвят. При мъжете само един сегмент е черен.
  • Широкият корем е характерен за женските.

Живот

Мадагаскарските хлебарки могат да живеят до 5 години, но това е рекорд. Обикновено в природата живеят до 1, 5 години, а в плен в добри условия могат да живеят 2-3 години. Хранят почти всички органични, но предпочитат плодове, плодове, листа, растителни остатъци. В природата гнездата се организират на усамотени места, под стари пънове, в големи клони на дървета. В плен, те трябва да изградят подобен подслон.

Мадагаскарските хлебарки са единствените животински видове в света. Очевидно, затова те превъзхождат други видове. След оплождането възниква бременност, която продължава до два месеца. Хлебарите се раждат бели, в стадия на ларвите, а след това постепенно придобиват по-ярки цветове и характеристики, характерни за възрастни насекоми. Едно женско може да толерира и да роди петдесет екземпляра. Размерът на новороденото е до 5 мм.

Хлебарите се грижат за потомството си. Това е рядкост в света на насекомите. През първите няколко дни възрастните научават новородени и непрекъснато ги следват.Учените са забелязали, че една жена, която предпазва поколението си по-често. Въпреки това, те не може да каже дали това е свързано с опазването на поколението от хищници или учестено дишане.

В света е прието да се размножават Мадагаскар хлебарки се хранят терариум жители. Те се размножават бързо, те не са много скъпи за поддръжка, те на практика не остави след себе си миризма. Но със света всяка година става все повече и повече фенове, които се отглеждат като домашен любимец хлебарка.

Притежателят на абсолютен рекорд

Според някои от тях, най-огромната хлебарка в света, с тегло над 30 грама и не е мадагаскарски и хлебарка-носорог. Този носител на записа е с дължина 11 см. Родината му е Северна Куинсланд. Хлебарки носорог не е толкова добре познати в света, Мадагаскар. Те почти незабележимо, те не са вредители и са по-малко често се използва за отглеждане в домашни условия.

Възрастните нямат крила. Живи хлебарки хлебарки в храсти и висока трева. Рядко се преместват на дълги разстояния. Те живеят на едно място, образувайки големи колонии. Характеризира се с рекордно висока средна продължителност на живота, фиксирани екземпляри са живели до 10 години.

яде хлебарки носорог листа от евкалипт дървесина. Характерна особеност на този вид е способността да копаят дълбоки тунели. Благодарение на тази функция, населението е все още жив, защото хлебарки оборудват дома под земята, като по този начин спестява от хищници. Това е единственото насекомо в отряда, което може да живее в почвата.