В квартирі з'явилася моль: шляхи проникнення і масштаби шкідництва

Жовтень 2018

Відео: Як Ющенко відгуляв своє день народження з Ляшком, Мосійчуком та Поплавським (Жовтень 2018).

Anonim

Някои видове бенки са избрали човешките жилища и градини, превръщайки се в порочен вредители в природата, има няколко стотин вида молци - невзрачни пеперуди, които водят предимно нощна. Някои видове бенки са избрали човешки жилища и зеленчукови градини, превръщайки се в злонамерени вредители. Те унищожават нещата, особено кожите и тъканите; живеят в храна, изхвърлят ги и ги правят неподходящи за храна. Откъде идва морчето, какви видове обитават домовете ни и как молецът порасне - отговорите на тези въпроси ще помогнат да се справим с вредителите.

Хранителен молец

Хранителната или плодородна молец е грозна сива пеперуда с размери на крилата до 9-10 мм. Молецът изглежда статичен в статично състояние поради факта, че той сгъва крилата си по специален начин - те са тясно сгънати.

Има няколко вида храни молове и те се считат вредител къща

Има няколко типа храна молове и те се считат къща вредителите. Те предпочитат да се заселят в къщи, хамбари, зърнени храни, зеленчукови магазини, складове, магазини. На тези места продуктите се заразяват с ларвите си. Молецът предпочита брашното, зърнените култури; плодови сушени плодове, гъби, подправки, чай, билки, ядки.По същия начин при зърнени култури и сушени плодове е възможно да се открият различни видове пожари. За човек, който не е ентомолог, всички тези видове изглеждат еднакви - сиви малки пеперуди с тъмни очертания на крилете си.

Моле е нощно насекомо. През деня се крие в тайни места и спи.

Физиология

Моле на възрастен стадий живее до 3 седмици. Някои видове плодни молци живеят в продължение на няколко дни, през което време задачата им е да поставят яйца. Молецът преминава през етапите на развитие: яйцата - ставата на ларвите - какавидите - възрастни насекоми. Молецът се размножава достатъчно бързо - молекулите се отделят до 6 поколения на година. След полагането на яйцата молът умира за няколко часа. Самият насеком не яде в възрастното състояние, само пие. Яйцата от молец се намират в продукти, които са хранителната база за ларви. Млечните яйца имат бял цвят.

Яйца мол установява продукти, които са в основата на храна за ларвите

Ларвите vreditelnitsy храна изглежда светло кафяво гъсеница молци, чиито размер може да бъде до 2 см. След като ларвата се ражда, тя започва да се дъвче продукти. На този етап от развитието молът трае по-дълго, отколкото при възрастните - до 60 дни. Става ясно защо молецът има време да причини такава голяма вреда на продуктите и на икономиката като цяло. Ларвите са неактивни и остават в средата, в която са излюпени от яйца.

Скала за разрушаване

Хранителната молец унищожава запасите от продукти, заразявайки ги с отпадъци от жизнената им дейност. За човек яденето на такива храни е опасно. Това може да причини:

  • алергични реакции;
  • хранително отравяне;
  • отслабване на имунната система.

Алергични реакции - в резултат на замърсяване на хранителни продукти ял

Всички продукти, когато са открити ларви на молци, трябва да бъдат унищожени, което води до големи загуби.

Път към къщата удари

хранителни молци в къщата могат да получат по различни начини:

  • през отворените прозорци и отвори;
  • чрез вентилационни валове от съседни апартаменти;
  • заедно с продукти, които са били замърсени в складове и магазини.

Има и други начини, по които мол може да влезе в къща, но това са най-често срещаните.

дрехи молец

Друг вид молец предпочита да яде не плодове и зърнени култури, и неща - особено ценна кожа, вълна, влакна, тъкани, най-малко - кожата. Това е т.нар. Молец, който често се появява у дома през лятото. Той се храни с молци с продукти, съдържащи кератинов протеин. Съответно, под него отговарят тъканите от животински произход (вълна), кожа, кожа. Ако молецът е повреждал тъканта, считана за синтетична, това означава, че в него са налице до 20% влакна вълна.

дрехи молец се храни с неща - особено кожи, вълна, нишки, по-рядко - на кожата

Външен вид и физиология

Отнася се до дрехите молец Tineola bisselliella ум. Прилича на малка пеперуда с размери до 16 мм. Крилата на пеперудата могат да бъдат мръсни жълти, златисти на цвят. Молци любопитен ход - възрастни пеперуди летят слабо или изобщо не могат да летят, въпреки че те имат крила, но бързо преминават през повърхността на текстил.

Молецът предпочита сухия въздух, така че се чувства добре у дома, особено през зимата, когато работи централното отопление.

Видове молци и начини за проникване в жилището (видеоклипове)

Всеки мол доставя до 200 яйца. Имат овална форма, с размери до 0, 6 мм. Морските гъсеници достигат дължина от един сантиметър. Те са жълтеникави на цвят, но могат да променят кожата си няколко пъти в живота.В този етап на развитие, ларвите могат да живеят от 70 до 200 дни. Колкото по-хладна е къщата, толкова по-дълга е стадията на ларвата. При неблагоприятни условия и при отсъствие на храна ларвата може да съществува до 2 години. За една година молецът носи само едно поколение, което се дължи на хранителните условия на ларвите му и продължителността на тяхното развитие.

Увреждане

Храсти от молец изяждат в тъканите на дупката и обръщат козината в боклук, унищожавайки нейните вили до плът.

Можете също така да научите за методите и средствата за борба с молци в килера, като прочетете съответната статия на нашия уебсайт.

За да предпазите дома си от удари на молец, трябва внимателно да проверите всички неща, внесени в къщата

Начини да влезете в къщата

Откъде идва молецът в къщата? Влиза в къщата по приблизително същите начини като храната:

  • през отворени прозорци и врати;
  • заедно със стари неща, ударени от молци;
  • през вентилационните отвори.

За да предпазите дома си от удари на молец, трябва внимателно да проверите всички внесени в къщата неща. С особено внимание е необходимо да се третират различни антики, които имат стари текстил, кожа или козина. Тук могат да живеят ларвите на молец, които при благоприятни условия у дома ще достигнат стадия на възрастни и ще започнат да се възпроизвеждат.

Методи за унищожаване на молци (видео)

Където и в къщата е имало къртица, и какъвто и да е състезание, тя не принадлежи, при безлично хаотично летящи пеперуди трябва да се вълнувам и да се вземат всички мерки, за да ги отстранят. Това ще спести продуктите и нещата от разваляне и ще спести много пари. Днес има много начини да се справите с молци, които позволяват да се отървете от него в качествено и в най-кратки срокове.