Вкусила оса: що потрібно робити в домашніх умовах?

Січень 2019

Відео: Можно ли вытащить клеща шприцом Эксперимент How to Remove a tick Поддубные (Січень 2019).

Anonim

Основната опасност от ухапване от оси е, че отровата действа достатъчно дълго По време на разходка, на пикник или в дача на бебе или възрастен, ужил оса: какво да правя у дома? Въпросът е много актуален, защото макар в повечето случаи тези ухапвания да не са опасни за живота, алергиите могат да бъдат най-неприятните последствия. Следователно, трябва да бъдете много внимателни, за да разпознаете признаците на алергична реакция във времето.

Ако като такова няма алергия, тогава на мястото на ухапването ще се появи подуване, ще има болезнени усещания. Те могат да продължат няколко часа и за няколко дни: това зависи от индивидуалните характеристики на организма, както и от това колко добре обработвате мястото на ухапване. Има ситуации, когато оса влиза в устата, гърлото или хранопровода (това се случи, например, ако един човек пиеше сока от непокрита бутилка, в която насекомото има). След това трябва незабавно да се обадите на линейка.

Ако като такава алергия не е, тогава ухапването ще бъдат подуване, ще бъде болезнено

Първа помощ, която може да се даде в дома

Смята се, че осата от ужилване от пчела е различна с това, че оса не оставя в раната си жило. В повечето случаи това е така.Но понякога стъргърът все още може да бъде в кожата, така че трябва внимателно да проверите мястото на ухапване. Ако е останало, трябва да бъде изтрито. Това се прави с пинсети, добре дезинфекцирани с алкохол. Раната на Раковкови е опасна. Ако жилото не е намерено, но мястото на ухапване е много сърбящо, подуто, зачервено, тогава е необходимо да се изтръгне отрова от раната.

Смята се, че ухапването на една оса от пчелите е различно, тъй като осалото не оставя яка в раната. В повечето случаи това е така. Но понякога стъргърът все още може да е в кожата.

Може би основната опасност от ужилване на оси е, че отровата му продължава достатъчно дълго. Например, ако насекомото удари лице в лице, подуването може да не отмине за 5 дни или дори седмица. Освен това, ако пчелата може да удря само веднъж, тогава осалото може да ухапе и няколко. Поради това тялото незабавно получава достатъчно голяма доза отрова, така че симптомите да наподобяват отравяния, включително обща слабост и коремна болка. Следователно, когато отговаряте на въпроса какво да правите, ако ужилнеш оса, лекарите препоръчват преди всичко да проверят всички потенциални рани, от които е достигнала отровата или къде може да остане жилото. Трябва да слушате чувствата си: ако някъде се пее като изгаряне, това е ухапване. И едва тогава можете да пристъпите към други процедури.

Какво трябва да направя, ако бях ужилен от оса? Нека да анализираме алгоритъма на действията. Лечението задължително включва измиване на засегнатата зона със студена вода и сапун. В идеалния случай трябва да дезинфекцирате тази област с по-силен антисептик. Ако осалото ужилва в ръката, можете да използвате хлоргексидин (на базата на това съединение те произвеждат различни антисептични гелове и ръчни спрейове, които можете да вземете със себе си при пътуване).Ако имате мирастин или медицински алкохол, те също ще направят това. Забранява се използването на зебра и йод.

След това върху засегнатата област се полага памучен тампон, навлажнен с водороден пероксид или амоняк. Ако това не е на ръка, обичайният физиологичен разтвор ще направи. Но това е само почистване. Необходимо е да се отстранят други симптоми, като се приложи лед, а ако няма лед, използвайте студена влажна кърпа, за да намалите подпухналото.

Какво да правим с ухапване от оса, за да премахнем бързо отровата от тялото? Необходимо е да се пие много течност. Лекарите съветват да използвате сладък чай или дори разтвор на глюкоза. При леко повишаване на температурата, дори ако ушите са ухапани в ръката, а не в гърлото, по-добре е да се консултирате с лекар. Но преди това можете да пиете всякакви febrifuge.

Лечението задължително включва измиване на мястото на ухапване със студена вода и сапун

Ако има много хапки и всички те падат в ръката или крака, тогава разпространението на инфекцията трябва да бъде предотвратено. За това се поставя турникет над мястото на лезията. Това не може да се нарече задължителна мярка, но с тенденция към алергии, не трябва да се изоставя.

Какво да правим у дома за предотвратяване на алергии? Необходимо е да се вземе антихистаминово лекарство (дозата трябва да е подходяща за възрастта). От болезнените усещания се използват нестероидни противовъзпалителни средства - например аспирин или ибупрофен. Ако няма друго, можете да приемате парацетамол. Всичко това ще се намери буквално във всеки шкаф за домашна медицина.

Използване на традиционни медицински рецепти

Хлорхексидин или медицински алкохол не винаги са на разположение. Но тогава какво да правим, ако има ухапване от оса, а в шкафа за домашна медицина няма силни средства?Можете да използвате например сърдечни капки на алкохолна основа. Те могат да изпълняват функцията на антисептични средства. Достатъчно е да навлажнете памучната вата с малко количество от този препарат и да го натиснете за няколко минути в ужилваното място. Ако в гърдите на домашното лекарство няма капки, опитайте друго лекарство, например сока от магданоз.

Сокът от лимон

е подходящ като антисептик. Лимоновият сок е подходящ като антисептик. Изцедете течността от няколко лимонови резена в чаша вода и изплакнете този разтвор с рана. В допълнение, можете да използвате ябълков сок или оцет.

След това приложете компрес. Може да се направи от сода за хляб. Нуждаете се от много малко вода, толкова много да направите овесена каша. Прилага се на мястото на ухапване и не се отстранява до пълно изсъхване. Това помага да "извадите" остатъците от отровата. Можете да направите компрес с амоняк.

Как да премахнем тумор с остър ужилване (видео)

Какво ще стане, ако насекомото ужили бебето?

Децата често са много по-предпазливи от възрастните. Ето защо, по отношение на тях, въпросът какво да правите, ако ужиете с оса, е още по-належащ. Алгоритъмът на действията ще бъде точно същият. Необходимо е да изплакнете мястото на ухапване, ако е необходимо, премахнете жилото, опитайте се да премахнете отровата. Като антидот можете да прикрепите към раната най-обичайното парче захар, леко навлажнено с вода: изважда отровата.

Основният проблем, ако някое насекомо ужили детето, е, че децата, поради сърбеж, могат да се борят с раната, така че инфекцията лесно може да влезе в нея. Какво трябва да се направи, за да се изключи такава ситуация? Необходимо е да се наложи охлаждащ компрес на мястото, ужилен от специална.

Нанесете компрес - може да се направи от сода за хляб

Компресирането се прави от сода за хляб.

Но можете да използвате зеленчукови съставки: измити и леко пюреви листа от ябълки или Каланхое, пресни листа от магданоз. Някои народни средства препоръчват дори използването на пресни домати, парче лук или каширани скилидки чесън. Това е така наречената терапия за разсейване. Компресът се държи за около 40-60 минути, след което сърбежът вече преминава.

Какво да направя, ако бях ухапан от оса (видео)

Кога са домашните средства безполезни?

Няма съмнение за някакви вътрешни средства за защита, ако човек има признаци на алергична реакция. Разбира се, все пак трябва да обработиш хапка. Но ако забележите симптоми като гадене, тежко подуване, обрив, затруднено дишане до задух, внезапно повишаване на температурата, необходимостта да се обади на бърза помощ. Не се самолекувайте!

Не е за каквито и да било вътрешни средства за защита и може да става въпрос, ако човек показва признаци на алергична реакция

Най-тревожни симптоми са болки, синьо лицето, загуба на съзнание. Докато лекарите по начин, е възможно да се опита да даде дифенхидрамин жертвите 2 таблетки и 25-30 капки Kordiamin - лекарство от analeptikov на група, която е предназначена също за отстраняване на шок и задушаване. С спазми и втрисане капака на пострадалия с одеало или черга, можете да използвате бутилки с гореща вода, за да се затопли водата (ако не е по-топло, да вземе една бутилка).

Грешки при обработката на уши ухапвания

В никакъв случай не може да се почерне активно ухапваното място. От това ще бъде само по-сърбящ, тъй като това засяга вече раздразнени нервни окончания. Освен това можете да пренесете инфекцията, а след това ще започне натрупването и лечението й е много по-трудно, отколкото обикновено.

В никакъв случай алкохолните напитки не трябва да се използват като анестетик: те само ускоряват процеса на абсорбиране на отровни вещества в кръвта. Разбира се, ние говорим само за вътрешно приложение. Ако нямате алкохол на ръка, но има водка, винаги можете да го използвате като антисептик, който избърсва мястото на ухапване.

Не търкайте засегнатата кожа, изтласквайте отровата или се опитайте да я изсмучете. Това няма да доведе до някакви положителни резултати. Напротив, ефектът върху засегнатата област ще доведе до по-бързо разпространение на отровата чрез кръвоносните съдове и тъканите поради нарастващия кръвен поток, така че зачервяването и подуването ще се увеличат.