Пастка для тарганів своїми руками - це просто

Січень 2019

Відео: Ловушка на тараканов (первый улов) (Січень 2019).

Anonim

Как да направите капана за хлебарки със собствените си ръце? Защо е полезно да използвате този инструмент? Скъпо ли е? Има много въпроси, които все още не са отговорили.

Сред всички натрапници в дома, най-досадните, неприятните и най-важното опасни са домашните хлебарки. Процесът на експулсиране на тези вредители от домовете им се счита за доста сложен. За да направите това, можете да предприемете различни мерки:

 1. Най-простият и най-ефективният начин е да се обадите на службата за контрол на вредителите. Този метод несъмнено е най-бързият и лесен, но изисква допълнителни финансови инвестиции.
 2. Можете самостоятелно да използвате различни инсектициди - химически препарати, които са специално предназначени да убиват хлебарки. Този метод е много по-нисък от първия по отношение на скоростта и ефективността, като в същото време е най-вредно за самите членове на домакинството.
 3. Третият начин е най-старателно, евтин, но безопасен, тъй като тук няма химически продукти.

Ако третият начин ви е подходящ, тогава трябва предварително да проучите този въпрос. Можете да използвате помощта на интернет или сами можете да измислите капан.

Капани за хлебарки с ръцете си

избрано няколко вариации на капани за хлебарки, които могат да бъдат направени на ръка. Опциите са ограничени до въображението на всички. Има няколко най-популярни капани.

Капан за стъкло

Такъв капан е лесен за производство.Процесът може да отнеме около 10 минути. За да го направите, ще ви трябва:

 • Стъклена банка.
 • Лист хартия или картон.
 • Слънчогледово масло или вазелин.
 • Малко количество хранителни продукти за стръв.

За да направите такъв капан, имате нужда от стъклен буркан. Можете да вземете буркана от наличните запаси, което няма да бъде жалко. Основното е, че неговата почтеност не трябва да се нарушава поради съображения за сигурност. Обемът му няма значение, но е желателно да изберете по-голяма банка. За да привлечете насекоми към банка, трябва да поставите стръв в нея. Всяка храна може да се използва като стръв, но е по-удобно да се вземат сирене и кисело мляко. Тези продукти имат силна миризма, която несъмнено ще привлече вниманието на "неканен гост".

За да може хлебарът да влезе в буркана, трябва да му помогнете. Затова е по-добре да прикрепите лист хартия или картон към външната повърхност на кутията. Дължината на листа трябва да бъде малко по-голяма от височината на контейнера, така че листът да докосва пода отвън и да е закрепен към врата. По този начин се оказва известна "пътека" за вредителя. Ако се използва картон, той се монтира под ъгъл към банката, подобно на мост. Можете също така да използвате хартия, навита във формата на конус.

Така хлебарът падна в капан. За да не изчезне повече, в производствения процес е необходимо да се смаже вътрешната повърхност на съда с петролно желе или слънчогледово масло. Повърхността ще бъде хлъзгава, което няма да позволи на насекомото да се изкачи и да излезе.

За по-голяма ефективност се препоръчва да се инсталира капан на място, където насекомите най-често се появяват. Такова просто устройство може да събира повече от дузина насекоми.Актуализирайте капана по-добре на всеки 3 до 4 дни.

Залепващ капан

За изпълнение, ще ви е необходимо:

 • Картонена кутия или отворен контейнер.
 • Двустранна лепяща лента.
 • стръв.

За производството на това устройство е по-добре да вземете картонена кутия или обикновен лист картон. Контейнерът е поставен с двустранна лента върху цялата повърхност. Примамката се намира в центъра. Като стръв можете да използвате продукти, за предпочитане миризливи и не течни.

Забелязвайки стръвта, хлебарката се втурва към нея и се придържа към лепкава повърхност. Капацитетът се актуализира също на всеки 4 дни. Недостатъкът на тази опция е, че хлебарките, хванати в капан, са в очите. Това означава, че капанът няма покривало. Този проблем може да бъде разрешен чрез адаптиране на капака. Например, можете частично да покриете горната част на кутията, но да оставите достъп до нея. Тогава ще имаш някакъв капан.

Има и друга вариация на лепилото. Двустранната лента може просто да залепи всички повърхности, където са били наблюдавани насекоми. За практичност е необходимо да се залепят само местата, където хората и домашните любимци не ходят. Могат да бъдат первази, ъглите на помещенията, пространството зад мебелите.

Капачка за бутилки

За този вариант е подходяща обикновена пластмасова бутилка от 2 или 1,5 литра. За да го направите, трябва да изрежете бутилката на две части в съотношение 2: 1. Горната част с шията трябва да е по-малка. Нарежете горната част обърната и я поставете в долната част. Бутилката трябва да бъде наполовина напълнена с вода и смазва вътрешните стени и шийка със слънчогледово олио. Във водата ще трябва да поставите плаващи продукти или да ги замените с ароматизиран бульон.

Този вариант не е много популярен поради малкия си капацитет. Също така, шията на бутилката е достатъчно малка и липсва миризма зле.

Електрически уловител

Капанът също е много ефективен. На рафтовете на магазините можете да срещнете електро-капани. Трудно е и не е безопасно да го направите със собствените си ръце, затова е по-добре да го купите в магазин. Принципът на електро-капан е, както следва: насекомото отива в миризмата на стръв вътре в устройството, попада вътре и умира от електрическото разтоварване. Външно устройството изглежда като проста кутия. От естетическа гледна точка този тип капан е най-изгоден, тъй като мъртвите насекоми се изолират от любопитни очи с капак. Електро капакът работи, разбира се, от мрежата. Затова трябва да е близо до електрическата мрежа. И, разбира се, не забравяйте за безопасността, ако в къщата има деца и домашни любимци.

Ако говорим за ефективността на капаните със собствените си ръце, заслужава да се отбележи, че те не дават 100% от резултата. Да, с тяхна помощ е възможно да се намали броят на насекомите в стаята, но те няма да бъдат напълно елиминирани. Както знаем, хлебарките се възпроизвеждат много бързо. Някои от тях скриват онечиците си в уединени, недостъпни места за хора. Този метод за борба с вредителите има своите предимства и недостатъци.

Говорейки за предимствата, можем да различим няколко:

 • Домашните капани са безопасни, защото не включват химикали.
 • Този метод е доста евтин. Устройството може да бъде направено от импровизирани инструменти в къщата, без да купува нищо.

Но ако искате да получите бърз и 100% резултат, препоръчително е да използвате услугите на професионални контрольори на вредители.

 • Първо, ще спестите време. Процедурата е доста бърза, може би час или няколко часа.
 • Второ, това е безопасно. Работата се извършва от квалифицирани специалисти с помощта на специални средства. След издухването на помещението няма следи от химикали.