Про водяного клопа гладиша і гігантську білість

Лютого 2019

Відео: Клоп Гладыш (Лютого 2019).

Anonim

Някой свикнали да виждаме дървеници мирно гърча под корените на дърветата (дървеници войници), и някой, който ги познава като злонамерени вредители зърнени полета, цветя и посадъчен материал (например, бъг вредни бъг), Някои също трябва да издържат своето присъствие в собствената си къща (бъгове). Но фактът, че все още има водни бъгове (gladys, включително гигантски), за мнозина ще бъде отваряне. И това не е изолиран вид, а цяла група насекоми - Хидроколи, и заслужава специално внимание.

Най-общо казано, черупките от различни семейства са доста различни помежду си. Всяко насекомо е уникално по своему, но има и наистина необикновени екземпляри. Например, някои бъгове, които обитават водата, също са отлични листовки. Как успяват да съществуват едновременно в два елемента - вода и въздух?

Така че, запознайте се - водна грешка или gladysh.

Гладиша не се бърка с никого

Погледни отблизо картината на бъг-гладиш. Той напълно оправдава името си:

Неговото тяло всъщност е гладка и рационализирана, прилича на лодка, умело и невероятно бързо раздели на водния стълб. Има водна грешка и две мощни "лопатки" - това е задната двойка крака. Те са много по-големи от другите крайници и носят еластични четина. Достатъчно е да направите гребен на вода няколко удара "от греблата" - и той вече се е преместил значително разстояние.

Този тип Poluzhostkokrylyh предпочита басейни със застояла вода. Но не е задължително да е в близост до езера или блата, за да видите тази вода бъг, защото Gladyshev урежда във всяка локва или в бъчва, стои в градината, и дори може да намери себе си на верандата, а вечер, привлечени от светлината на лампите.

Вода бъг е в състояние на доста дълъг полет. Във въздуха се издига насекомото през нощта, обикновено с една цел: да намери богат резервоар храна. Изпълнението на тази важна мисия в дървеници Gladyshev са плътни кафяв Елитрата и нежни ципести крила прозрачен цвят.

се обръща внимание на две големи (по стандартите на насекомо) очи. Като дискриминира очите на водните хищници никой няма да избяга.

Както при всички грешки, Gladysh са равнокрили на устата. Изпревари жертвата, водна дървеница упорито държи своите лапи, тя пронизва кожата, инжектира по време на ухапване от храносмилателни ензими и е гадно сока от нея.

Интересно е да

водни буболечки не може да бъде наречен мълчи. Гладиш-мъжът е истински музикант. Той skrebot предната сили в своя хобот, като звук, наподобяващ цвърченето на щурците.

Странни нередности "вода пчела"

Bite вода бъг се чувства близо до ужилване от пчела. Поради това, германците са изобретили Gladyshev много подходящ прякор за него - Wasserbiene, което означава "вода-пчела".

има грешка-Gladysh особеност, която я отличава от други насекоми, които живеят във вода. Плувки Тази вода бъг не е така, както го прави повечето от насекомите. Голям същество с крила разпространява промени до неузнаваемост, когато тя се превръща във водата.

Когато се потапя, тя се превръща в корема. Това е тази функция, която помага на представителите на рода Notonecta да ловуват. Водният буболец държи повърхността на езерото под контрол, където е лесно да се намерят малки насекоми и техните ларви.

Но всеки хищник, забравил, често е жертва. Така че радостта лесно може да се яде от птица или риба. Вярно е, че природата му дава възможност да избегне съдбовна среща с врага. Гърбът на водата е лек, което го прави невидим, когато се гледа от дълбочината на резервоара. Коремът, напротив, е тъмно. Не всяка птица вижда водна бъбрека на фона на тъмно дъно.

Яйцата плавно ядат яйцата си. Групи от светло жълто, поставени в кръг от яйца, могат да бъдат намерени през май на дъното на резервоара или прикрепени към дъното на подводните растения. Те узряват в продължение на две седмици, а когато водата е топла - по-бързо.

Ларвите, подобно на родителите, са само по-леки, през лятото претърпяват четири молци и достигат сексуална зрялост. Читиновото покритие, което остава след олющването, повтаря очертанията на насекомото толкова точно, че е лесно да се обърка с живия индивид.

с гигантски буболечки разиграват

Gladysh в състояние да причини сериозни щети не само насекоми, но също така може да бъде отговорен за смъртта на малки риби. Какво тогава има, за да говорим за гигантски водни буболечки, бели гърди? Те изглеждат заплашителни. Мощните им предни крайници напомнят ноктите на рака и не оставят надежда, че плячката може да избяга от мъртвите хватки на хищника.

Впечатляващият размер на гигантската грешка вода (над 10 см дължина) му позволяват да атакуват по-скоро големи животни: жаби, костенурки и риби. За причинените от водата буболечки на жителите на язовирите, те спечелиха славата на "рибарите".

За щастие този вид насекоми все още не се среща в Русия. Гигантските водни буболечки са бедствие за Северна Америка, Югоизточна Азия и Южна Африка. Подобни насекоми са открити в едно от езерата на Западна Европа.

Belostomy докосва различно отношение към тяхното потомство, като споделят опасенията на лъва около раждането на деца се намира буквално на раменете на баща: женската снася яйцата си направо на своя Елитрата. Често може да се побере около сто бъдещи дървеници. През пролетта, мъжки покровителствена младото поколение, прилича на таралеж

Интересно е да

Тайланд е известен със своята специална, необичайно за европейските вкусове, кухнята. Тайланд не може да помогне, но обръща внимание на такова "вкусно" парче, като огромна водна грешка. Феновете на екзотиката могат да опитат тези насекоми в пържена форма и такова ястие се радва на добро търсене. Поради привлекателността на гигантските бъгове като хранителен продукт в някои региони, техният брой е паднал драматично.

Събитията са опасни ли са с водни бъгове?

Като цяло, обичайната "Руски" Gladyshev - не прекалено агресивен бъг, а той е малко вероятно да дойде на ум налудничава идея да атакува човек. Но когато хората пренебрегват елементарни повишено внимание, да решат да предприемат насекомото в ръцете му, той веднага ще отговори жаркото изстрел, който ще се усети за дълго време. Повечето хапещи и безстрашни деца страдат от ухапване на водни буболечки.

Гигантски вода бъг, също не е склонен да се издирват хора, но това се случва, че къпещите ухапани belostomoy, пръкват от водата с изкривено лице от болка.

Но най-често срещаната грешка вода по време на среща с мъж е мъдър, той се преструва на мъртва или използва рецепция, типична за повечето грешки - хвърлят ароматно тайна с цел да изплаши врага.За щастие, ухапвания от водни буболечки не са опасни за човешкия живот, въпреки че са много болезнени.

Към бележката

Белостомията може да навреди на хората по различен начин. В началото на пролетта или есента, когато инстинктите да ги принуди да се изкачи върху крилото, рояци гигантски водни буболечки, които се движат с прилична скорост, може да се удрят в хората ходят в резервоарите. Нещо приятно тези сблъсъци не обещават.

Независимо от това как изглеждат страшните ни бутилки за вода, не се страхувайте от тях и дори ги масово ги унищожавайте. Нека не забравяме, че неуморните хапки разрушават за един ден стотици ларви на комари. Вероятността да бъде нападнат от комарите е несъизмеримо по-висока, отколкото да бъде ухапан от gladysch.

гигантски буболечки са почти единствените естествени врагове trohkilevyh костенурки, което представлява реална заплаха за риболов на младите риби. Всяко животно е част от хранителната верига и всеки участник в него трябва да се занимава с бизнеса си. Водните буболечки не са животните, които трябва да бъдат уплашени и унищожени.

Klop gladysh във водата

Интересно видео: гигантски водни бъгове се бори с истинска змия