Клопи солдатики і наноситься ними шкоду

Січень 2019

Відео: 8 ОПАСНЫХ НАСЕКОМЫХ У ВАС ДОМА! Они живут с нами! (Січень 2019).

Anonim

Повечето хора бъг-войник, известен още от детството: той има хубав цвят насекомо живее в почти всички региони на бившия СССР и се установява в големи колонии. Междувременно малко хора знаят, че червеният войник е опасен вредител на градински растения.

Какво е грешка-войник

Bug-войник (Pyrrhocoris Apterus) принадлежи към ред "Hemiptera" на, подразред "schitnikoobraznye" дължината на тялото обикновено варира от 7 до 12 мм. Цвят бъг-войник е много забележим, така че е почти невъзможно да се обърка с други насекоми. Както се вижда на снимката, на гърба е украсена с типична грешка черно и червено украшение:

Ларвите войници са по-малки и не толкова ярки хитин капак. На снимката можете да видите, че те са почти изцяло червени, с малък брой черни точки. Въпреки това, видове принадлежност ларви червено бъг е лесно да се отгатне:

части на устата бъг-войник представени равнокрили хобот, което е в състояние на покой, се намира в долната част на главата хоризонтално. С тяхна помощ, грешката пронизва кожата на растенията или хитин покриването на умрели насекоми, на която се храни и бавно гадно останали там сокове.

Яйцата на грешки, които могат да се видят на снимката по-долу, са с перлено бял цвят и с овална форма. Войниците на бебета често ги поставят директно в растенията, които ядат. Често кокошки грешки могат да бъдат намерени в старите мъртви дървета, пънове и гнили спукан огради:

Bug-войник - е много често срещана насекомо, което може да се види по всяко време на годината, с изключение на зимата.Те живеят в колонии, колективно заемат растения и цялата зима заедно. През лятото червените бъгове обичат да се топят на слънце, като се поставят на открити, добре отопляеми площи.

Зимата се появява на предварително избрано топло и сухо място. Често бъгове се намират в оградите, стари дървета, дървени сгради, дъски. Има и яйца.

Възпроизвеждането на насекоми преминава много бързо: за един съединител женската полага до 20-30 яйца, от които след седмица или една и половина ларви се появяват.

Буболечките са доста необичайни: те са свързани помежду си от задната част на багажника, след което семенните клетки на мъжкия падат в корема на женската.

Пример масивни групи от дървеници войници

Грешката се храни с войника и това, което тя носи вреда

В-хранене бъгове войници доста непретенциозен. За пълноценно съществуване те имат достатъчно сок от растения, които смучат, пробиват стъблото или листата. След такава инвазия на бъгове растението започва бавно да умре и престава да дава плодове. Сериозно повредени от буболечки, войници, зеленчуци, плодове и плодове престават да бъдат подходящи за храна.

Снимката показва как изглежда растение, разрушено от войници:

Разбира се, в земеделието има по-опасни вредители, но войникът може също да донесе много проблеми. Особено засегнати от бързото му възпроизвеждане на лозя, където едно насекомо може да увреди плодове от елитни сортове.

При отсъствието на пресен сок от растения червените войници могат да се хранят с мърша, събирайки групи по труповете на други насекоми и дори гръбначни.

Преглед

"В моята дачи някои червени бръмбари са избрали пейка и дърво.Погледнах в Интернет, че това насекомо е войник. Изглежда безвредно и безобидно, не започва да ги отрови и ги оставя така, както са. След известно време той забеляза, че морковите на леглото необичайно развиват върховете - непрекъснато къдрава и не се разтяга. Това легло е най-близо до пейката. Така че аз мисля, че може би сега войници моркови вреда, или е някакъв друг вирус? ".

Василий Петрович, Житомир

Интересно е да

Въпреки цялостния имидж на приятелски насекомото, бъгове, войници често показват канибалски наклонности. основната храна на грешката - хранителни сокове, които той не произвежда само растения, но също така и на умрели насекоми, малки животни Ако бъг войник на пътя ще паднат на мъртвия си брат, че той няма да презре дори храна Обикновено тези насекоми се хранят с групата на снимката .. ясно може да се види едно п случаи на тази група от канибализъм:

Как да се отървем от дървеници войници

дървеници войници - съвсем безобидни насекоми, но техният голям клъстер може да донесе в градината или зеленчукова градина някои щети Следователно, въпросът за това как да донесе дървеници войници, има достатъчно. . на

, за да се пристъпи към унищожаване на паразити, е необходимо да се уверите, че растенията го развалят бъгове войници-има няколко признаци на унищожаване на растения Pyrrhocoridae :.

  • Разсад цвекло умират или веднага, или като значим са забавен и дават ниски добиви. Зрелите растения се обръщат и умират листата.
  • Цветя и пъпки на растения от всички култури падат почти веднага след паразитиране на бъгове върху тях. Това, разбира се, води до пълна загуба на реколта.
  • Чадърите (кориандърът, копърът) са много чувствителни към ухапвания от бъгове и изсъхват за кратко време.
  • На зелето можете да видите жълти петна - това са следи от ухапвания, които също водят до частична загуба на реколта.

Ако градинарят се появи в зрителното поле на градинаря или собственика на парцела в страната, е необходимо да се извлече цялото население от тях. Дори ако вредата, която причиняват, все още не е очевидна, ще бъде особено забележимо през лятото, когато плодовете узряват и масовите цъфтежи на декоративните растения.

Освен че е един войник бъг гадно завода за сок, го осъжда на смърт, той също определя яйцата, от които скоро се появяват ларви, които ще представляват пряка заплаха за други растения.

За да се предотврати проникването на червени грешки на градински култури, се препоръчва да се извърши тяхното разтоварване на значително разстояние от многогодишни бобови растения и люцерна. Причината за тази препоръка е, че на тези растения буболечките чакат студения сезон и ще се преместят в по-удобно място за пребиваване след появата на нови издънки.

Люцерна и плевели се препоръчва да косят много ниско, до няколко сантиметра. Това ви позволява да премахнете яйцата, поставени там - войници.

Ако имате намерение да засаждане на пустош, която сега е дом на плевели (киноа, естрагон, амарант), е желателно да се изгори на разстояние от тези диви треви преди засаждане на нови култури.

В случай на инфекция, която вече е настъпила, е възможно да се третират засегнатите растения с препарата на Bancol. Той е удобен, защото няма остър мирис, той е безопасен за хора, животни и дори полезни насекоми. 5-7 mg от лекарството се разреждат в 10 литра вода, след което разтворът се излива в бутилки с пръскачка и се обработва.

Инсекта, засегнат от инсектицид, е парализиран от нервната система и умира в рамките на 1-3 дни.Най-често Банкол се използва за борба с бръмбара в Колорадо, но срещу войника на балона, наркотикът ще работи перфектно.

Добра възможност за градинарите е да засаждат до полезни култури клопогон. Това е многогодишно растение от семейството на кълнове, което много отблъсква бъгове с миризмата си.

Преглед

"преди около две години страната е буквално инвазия на войници. Ние сме първата си мислех, тревата, но след това осъзнах, че те просто унищожи всички цветя в градината, пийте сок от тях. Един съсед ми каза за разклонена цимицифуга, даде на процеса й. в момента има засадени, това растение е напълно остана и дори изглежда доста добре. това лято, нашата градина войници избягват десетата скъпо, но на оградата все още живее. "

Римма, Вологда

Bug-войник, въпреки че не са признати от науката типичен вредителите, но може да доведе до много проблеми. Поради това е желателно да се предприемат ранни действия веднага след като бъде намерен на сайта.

Само забележете, че за хората този вид дървеници не е опасен, той също не може да се установи в къщата. Ето защо, ако в стаята влезе случайно войник, може просто да го изведете на улицата - грешката няма да се притеснява повече.

Soldierbugs: макро снимки