Клоп шкідлива черепашка (eurygaster integriceps)

Жовтень 2018

Відео: Клопы - Вредные черепашки портят пшеницу (Жовтень 2018).

Anonim

дървеница вредни грешка (Eurygaster integriceps) - това е опасен вредител на зърнени култури, проявяващи максимална активност в периода на растеж и зреене. Често можете да намерите това насекомо на младите филизи на житни класове или в етап на восък зрялост.

Въпреки че тази грешка и е основно за враг на големите индустриалци, понякога боли и декоративни треви, заради това, което нюансите на борба е полезно да се знаят всички онези, които по никакъв начин не е свързан със селското стопанство.

Как бъг вредни бъг

Овалния плосък Mehlis дървеница бъг, снимка на която е представен по-долу, доста разпознаваеми:

Въпреки, че насекомото може да има няколко различни цвята: сиво, кафяво-сиво, жълтеникаво-сиво, то е различно оди други вредители много плътен защитен щит-обвивка, която е покрита с модели - точки или линии. Най-често тези модели на белезникав, но понякога те могат да бъдат светло зелено или сребрист цвят.

Pronotum бъг около два пъти размера на главата, закръглени крила. Този бъг лети красиво и в търсене на храна може да преодолее разстоянието от 200 км!

устата апарат - пиърсинг-смучене, с помощта на вредител ухапване чрез пшеница стъбла, смучене сок от капилярите на растението.

, изображението на снимката корекции на яйца са малки, има закръглена форма и зеленикав цвят:

След 7-10 дни след снасянето на яйцата се появяват ларви, които се намират на 5 етапи на развитие, и постепенно се доближава до появата на възрастен.Картината показва бръмбар бъг бъг в стадий на ларви на първа възраст:

Преглед

"Никога не съм изправен пред подобна заплаха, но наскоро засадени ново поле гара, в непосредствена близост до поляните може да се види от бъговете и лети доста … големи бръмбари, колоритен, летят и след това изобщо не е необходимо тяхното пшеница за мелене, лепкаво тесто … сега активно се опитва да ги вземем, но досега нищо не работи бъг бъг на пшеница -. .. истинска атака за прибиране на реколтата "

Никита Antonovich Красноград

Lifestyle вредителите

Bug Bug е основна заплаха за култури - те са източник на храна. През зимата, буболечките търсят нов временно пребиваване, движещи се под носилката на листа в гората или да навлизаме в многогодишни плевели. Понякога плевнята или кошарите с пшеница могат да служат като зимуване.

С появата на пролетната топлина (10-15 градуса), буболечките летят в търсене на ранни зимни култури. След като намират подходящо място за хранене и живот, има масивно чифтосване на мъжки и женски. След 10-15 дни след това, всяка жена от вредна костенурка поставя 30-40 яйца, главно върху листата на растението.

След 7-10 дни се появяват нови ларви, които се хранят по същия начин като възрастни насекоми. Поради рязкото увеличение на броя на грешки в тяхното размножаване, те могат да унищожат част от сериозно или дори напълно цялата реколта на конкретното място.

пълна конверсия цикъл ларва да имаго отнема 20-30 дни, през които насекомото преминава през петте етапа на отглеждане и сънна, всеки път все повече като грешка за възрастни.Ако ларвите са най-често се срещат в завода, където са родени, след превръщане в имаго нови бъгове бъгове започват да се заселват в съседни уши и се размножавайте, постепенно обхващаща огромни територии.

На снимката представени дървеници бъг на пшеница ухото:

Как се прави зло на хората и бъгове бъгове може да ви се отървете от тях

Директно за човешкото вредни бъг бъг е безвреден. Той не хапва, така че дори и насекомото да е в къщата, най-лесно е да го изхвърлите от прозореца.

Преди да се отървете от дървените буболечки, първо трябва да ги намерите. По-долу са предупредителните сигнали за разваляне на зърно дървеница бъг:

  • маса увяхване на младите филизи, което се случва в зона (ако бъгове все още не са се заселили цялата област);
  • Belokolosost или деформация на ухото, променяйки оригиналната му форма;
  • На узрелите уши има забележим надир на зърното, промяна на цвета му или следи (точки) от ухапването на бъговете.

Съвет

Учените са установили, че вредният бъг бъг предпочита да яде най-ценните за човешки вида култури, мощни и могат бързо да се разраства и да произвежда големи количества сок. Всъщност може да причини много значителни загуби.

В зърно, на което гребят грешки на грешка, количеството глутен ще се намали значително. Факт е, че слюнката на бъбрека съдържа специален ензим, който значително променя химическия състав на продукта и го прави неподходящ за употреба. Пробивайки стъблото на растението с дългите си пробосци, червата въвежда в капиляра ензимна течност, която се разпростира върху горната част на стъблото и скобата.

Най-интересното е, че сивото на зърна, повредени ушите брашно изглежда точно като направени от здрав ухо. Това е само с неговите свойства, далеч не е в най-добрата посока.

След смесване на теста, ензимите започват да работят отново. Тестото става вискозно и вискозно, придобива тъмно сив цвят. Естествено, това брашно не може да се използва за готвене или печене.

Мерки за борба с дървеница

За да се предотврати замърсяване на зърно вредни буболечки, които трябва да следвате някои правила:

  • Своевременното почистване зрее реколтата, метод на пряката комбиниране;
  • Навременно борба с дивите плевели, но задължително опазване на горски пояси и зони на дива растителност около полета, които възпроизвеждат естествените врагове на дървеници;
  • Теренно оплождане. Употребата на калий и фосфор е особено ефективна;
  • Използване на сортове с повишена устойчивост срещу паразити.

Ако обаче леглото на леглото вече е проникнало в полето и започна да се размножава там, трябва да се вземат радикални мерки. В този случай химическите препарати, пригодени специално за такива вредители, ще помогнат.

Най-добре е лечението да се извърши във време, когато ухото достигне само млечно зрялост. По това време паразитите едва сега започват да ги колонизират, а противодействието ще бъде най-ефективно. Можете например да използвате следните лекарства:

  • Aktara. Инсектицидна група от неоникотиноиди, ефективна при пръскане. Един час след прилагането, насекомите престават да се хранят и в рамките на един ден напълно умират. Aktara е особено ефективна с голямо натрупване на насекоми, позволява бързо и лесно да се унищожи по-голямата част от населението;

  • Карате Сон.Пиретроиден инсектицид, който засяга нервната система на насекомите и причинява тяхната бърза смърт (от няколко часа до един ден). Лекарството се освобождава под формата на суспензия, предотвратява появата на резистентност при вредители.

И някои други.

Пръскането с разтвор от препарати може да се извърши от въздуха или да се насочи локално директно към растенията. И двата гореспоменати инсектицида имат достатъчно широк обхват на действие, а освен вредната костенурка се унищожават и други вредители от зърнени култури.

Преглед

В нашето домакинство, вредна костенурка обикновено е тормозена от Актара. Добър инструмент, бръмбарите само успяват да летят, докато пръскаме композицията и след няколко дни ги няма. Когато ларвите се излюпват, напръскайте отново. След това няма проблеми, не само с костенурката, но и с други паразити. Това е един от най-добрите инсектициди, от дълго време го използваме само.

Александър Semenovich, Pavlograd

Биг вредни бъгове всяка година причинява огромни загуби на селското стопанство, като един от основните вредители на зърнени култури. Ето защо винаги трябва да се предприемат превантивни мерки срещу него и в началото на инфекцията да действат бързо и масово.

Пример за това, как една бъг вредна бъг разваля пшеницата