Подробиці життя клопів водомерок

Грудень 2018

Відео: На Закарпатті зафіксували спалах кору (Грудень 2018).

Anonim

Почти винаги, докато си почивате край водата трябва да се наблюдава малък насекомо с несъразмерно дълги крака, които бързо и ловко се плъзга по повърхността на водата. Това е боклук на водомер: самото име говори за основните различия на този вид от други подобни насекоми.

Грешката с необичайни умения се контролира с лапи и се движи по водата като скейтър на лед. Беше казано, че дървеният пясък "измерва водата", поради което името зад него е утвърдено.

Как бъг езерце кънкьор

водни ходещи има толкова много видове - 700. Те се различават един от друг по външен вид, цвят и начин на живот.

тесен продълговатото тяло скейтъри грешка (стойността му може да варира от 1 мм до 3 cm) е подобен на малка пръчка, снабдена с три двойки крака с различна дължина. Предните крака са много по-къси от другите, те се използват за улавяне на плячка и регулиране на скоростта на движение по водата.

Mid и задните крака и половина до два пъти дължината на тялото на грешката и се използва като надеждна поддръжка и въртящ се механизъм, както и за извършване на скокове.

Бомбата се държи във водата поради повърхностното напрежение на последното, което създава вид филм. Бомбата на лапите му, като мъж на ски, се плъзга по повърхността, никога не пада във водата.

Чувствителните удари се намират на главата на водомера, което помага на насекомото да улавя звукови вибрации на водната повърхност. Антените също действат като орган на мирис и допир.

Устната апаратура е представена от артикулираната пробиваща смукателна пробокса, използвана от бъбрека, за да изсмуче съдържанието на тялото на своята плячка.

Някои водачи имат крила, които им позволяват да се движат на дълги разстояния в търсене на нови резервоари, временни локви. Въпреки това, бъгове не са много любители на летенето и се опитват да го направят в изключителни случаи. Безжизнените бъгове живеят през целия си живот на едно и също езеро.

Цветът на тялото на различните видове водомери може да варира от светло сиво и зеленикаво до тъмно кафяво. На долната повърхност на облегалката обикновено се намира прозрачен шаблон. Няма много ярки или ярки рисунки върху него. Как изглежда ваксина за възрастни легла, вижте на снимката по-долу:

На листата и стъблата на водните растения се поставят бъгове. Понякога кръгли бели яйца се намират отделно, един до друг, но по-често те се закрепват от тънко вещество под формата на лента от 40-50 парчета.

Ларвата на тази вода бъг е много подобен на възрастен - имагото, но има по-раздута и късо тяло. Тя се нарича нимфа и се храни със същата храна, както и възрастни насекоми. Снимката един до друг може да се види ларви скейтъри:

Интересно е да

дълги крака корекции на скейтъри, покрити с микроскопични косъмчета този капан на въздуха и помагат на бъгове да се запази баланс. Коремът също е покрит с белезникави косми и е смазан с восъчна течност, която буквално отблъсква водата. Ако се опитате да "удавите" водомера, нищо от това няма да работи. Във водния стълб насекомото ще бъде заобиколено от много въздушни мехурчета и ще изглежда сребристо.

Най-известните видове водни ходещи са

  • скейтъри големи, един от най-важните членове на това семейство в нашата страна. Дължината на тялото й може да достигне 17 мм.
  • скейтъри муден пръчковидни, който се намира в Сибир и е с фино тяло, така че наистина прилича на пръчка.
  • Gerris lacustris - е забележителна с това, че има пъстри крака.

В тропиците, там са най-големите видове водни ходещи, които могат да нападат малки рибки и нарани достатъчно, за да хапят хората.

Lifestyle корекции на скейтъри

За нея животът бъг езерце кънкьор избира тихо застояла вода или река с много бавен курс. Благодарение на удобното си дълги лапи, езерце кънкьор може лесно да се движите, не само на повърхността на водата, но също така и на сушата. Това дава на бъг възможността да живее близо до водата и да чака там за своята плячка.

езерце кънкьор Храни се с дребни безгръбначни, насекоми (дори и конски мухи) и риба Фрай. Големи топка с форма на очите (от дървеница отлично зрение) Ви помогнат бързо да забележите, плячката и атакува с остри си хобот. В това езеро кънкьор има борят грабливи залавните предните лапи.

скейтъри себе си, често са плячка на риба, както и домакините за малки паразити - ларвите на водните акари, който пие кръвта им. Сключихме бъг ларва под микроскоп може да се види на гърдите червена точка.

През зимата скейтъри не са активни и хибернация, утаяване в близост до тяхната резервоар. С началото на топлината, те отново започват стария си живот, активно се размножават.

селекционния процес е много интересно: мъжкият се изкачва върху женската, но ако тя не иска да се чифтосат, той има крака във водата.Тези звукови вълни привличат хищници - врагове за водомери. Жената е уплашена от такава заплаха и се съгласява да се свърже.

са яйца за люпене за около една седмица, след това се поставя върху водните растения или във формата на лента (като цяло видове), или директно в кухината на листата на растенията (за по-малки видове). При големите водомери зидарията е подобна на яйцевидна лента, закрепена със слуз. При малки бъгове тази слуз не се произвежда.

След няколко седмици от ларви яйца, които ще се развива около един месец, преминавайки през няколко етапа на линеене. Живее водомер за около 1 година.

Интересно е да

С настъпването на студеното време крилати скейтъри подготвени за зимата на сушата. През този период на мускулите, отговорни за вдигане на крила, атрофия и падне крилата си, както и възрастни става безкрили.

Върхът ли?

Спящата тръба на водомера не представлява опасност за човека. Само в редки случаи, когато бъгът се чувства заплашен или застрашен, той може да хапе. Тази захапка е подобна на слабата инжекция и дори не изисква специална обработка, не яде и не боли.

Единственото увреждане, което водата може да причини, е консумацията на ценни рибни продукти. Bug-gusher много доброволно атакува пържени на ранна възраст и ги убива, смуче съдържание на тялото. Понякога тя може да погълне купчини риба хайвер.

Дори и за пълно насищане скейтъри трябва съвсем малко храна, и живеят във водния стълб са за риби грешка, по-скоро допълнение към нормалния хранителен режим, който се основава на загиналите по повърхността на водните насекоми и ларвите на комарите. Това означава, че за рибарството или живота на отделните язовири бъгът не носи видима заплаха.

Интересно е да

Учените наскоро откриха интересна и полезна функция на дървеници водни ходещи: Оказва се, че тези насекоми да играят важна роля в намаляването на броя на мухи. Женските жени носят яйца във водата и техните ларви се развиват и тук. Водомери със същата плячка атакуват както възрастните мухи, така и ларвите. В този случай възрастната конска мутака е доста голяма плячка за водомера и обикновено се напада от няколко грешки заедно. Няколко бъгове могат да изсмукват мухите в рамките на няколко минути, докато един човек обикновено прекарва 40 минути до 1 час.

Водометърът не е паразит и не причинява на човек никакви проблеми. Това насекомо прекарва по-голямата част от активния си живот на повърхността на водата: там се умножава, подхранва и почива.

В езерото, където се намират тези малки грешки, можете да плувате без страх, а в свободното си време, за да гледате безкрайните подготвителна работа грешки във водата, наподобяващ хаотичен танц.

Видеография: грешка на водна основа