Докладно про домашніх клопів

Външен вид домашни дървеници, техния начин на живот и начин на хранене и ги кара да се открояват сред всички други битови насекоми. Обърка тези паразити от мравки, хлебарки или случайни гости един апартамент е трудно, и само по няколко признака, дори много отдалечени от ентомология, жител на голям град или малко селце може да разбере, че пред него - най-досадно нощно вампир.

И след като видя в изражението снимка като дървеници у дома, а още повече - да се запознаят с тях в леглото, да ги смесва с други насекоми, ще бъде практически невъзможно.

Между другото, най-вече за живота и биологията, който се слави с дървеници са не само улесни задачата на идентификация, но също така и да усложни борбата срещу него. Че безразличието дървеници в качеството на стая, на способността им да се установят в скоро проблемни области (нито хлебарка няма да бъде в състояние да се чувстват комфортно под леглото на матрака), устойчивост на много инсектициди и някои други качества диктуват определени правила на играта, само отбелязва, че дървеници и можете да карате на пространството ,

Но първо трябва да се определи точно какво е пред нас това е грешка, а това ще ни помогне подробни снимки ...

Как да гледам бъгове дома легло, техните ларви и яйца

дървеници (нощувка, мебели, дивани - вулгарни не синоними да се четат) са дребни тъмнокафяви насекоми в възрастното състояние и по-леки, почти жълти, в стадия на ларвите (вж.снимка)

Характерното за тях е много широк в страните, но плосък със задната част на тялото. Външно домашни дървеници изглеждат смачкани хлебарки, но само толкова дълго, колкото те напоят кръв. Добър забележимо плосък тялото на насекомото от картинката:

Важна особеност на тези насекоми е и липсата на крила. Всички видове домашни дървеници, лишени от тях, както и че те са добре, различен от повечето от останалите представители на Hemiptera на поръчката - врагове на селското стопанство, водни ходещи, дървеници войници, чиито криле за определена форма на тялото, които са отбелязани ъгли и модели.

Сравнете например следното върху снимката, тя изглежда като бъг-войник и редовно вкъщи бъг:

Интересно е да

Изследвания опроверга твърденията на много свидетели, които твърдят, че бъговете летят у дома. Те основно не могат да направят това. Фактите тези същества попадат в леглото кандидатиране човек се дължи на факта, че насекомите безопасно изкачват към тавана и не може да помогне, но падат.

могат да се появят такива случаи, когато един много голям брой паразити в стаята, когато са гладни и се опитват да стигнат до източника на храна по никакъв начин.

Поради липсата на крила в дома на дървеници може ясно да се види корема, разделени в сегменти от напречни ивици. насекомото за възрастни е подразделение е особено забележимо, след като те се хранят - тялото им е опъната и се сгъсти, и като цяло те са подобни на ларвите на черната хлебарка. На снимката можете да видите разликата между гладни и наситени насекоми:

Съвет

Говорете за видовете дървеници - не е съвсем правилно от научна гледна точка. В света има около 30 вида дървеници, много подобни на външен вид и различни части на структурата, която може да се открие само под микроскоп.

Но представителите на повечето от тези видове не се пресичат помежду си и не произвеждат плодовито потомство. Снимката показва възрастни екземпляри от някои видове - трудно е за един обикновен човек да ги различава един от друг.

Размери вътрешните малки буболечки: възрастни насекоми имат дължина от 4 до 8 mm тяло, в зависимост от степента на насищане в кръвта, размерът на ларви варира от 1 mm до 4 mm. Ширината на тялото на възрастен гладен бъг е почти същата като дължината. Както можете да видите от снимката, бъг изглежда като медна монета:

Ларвите на грешки се наричат ​​нимфи ​​повече, защото на възрастните се различават само по размер и цвят подробности. Гладката ларва от първите три епохи има светло жълт цвят, чиито хитинови покрития са прозрачни. Ето защо, в тялото на нимфата става капка кръв се вижда ясно в стомаха след тежка храна (виж снимката).

На пръв поглед грешки могат да бъдат объркани само с хлебарки. И от черните хлебарки и хлебарките от тези паразити се отличават с липса на две характерни израстъци в края на корема - cerci. Хлебарите и техните ларви са непременно налични и добре маркирани. Снимката по-долу ясно видими Тези израстъци:

В допълнение, възрастни хлебарки имат крила, макар и да не ги използват за други цели.

Домашните бъгове имат своя специфична миризма. Особено активно се разпределя от жените с тайна, с която прикачват яйца на различни повърхности. За човека този аромат донякъде напомня миризмата на ферментирали плодове или коняк. Наличието на тази миризма в апартамента е ясен знак за силна инфекция на неговите паразити.

Това е интересно

В сравнение с роднините си домашните бъгове миришат много слабо. Някои от черупките, които живеят в природата, са сред най-миризмите насекоми като цяло.Всички знаят, че смрад бъг, наречен от народа "," stinkers войници, които не ядат птици, вредни буболечки - всички те имат много силна миризма, която помага на хората в общуването и да ги спаси от хищници.

Но дали домашните дървеници вкуса, може да се говори само на: сравнение с мравки или хлебарки те миришат силно, в сравнение с други hemipteran - не много.

Яйцата на черупките са малки, с дължина около милиметър, опънати и изглеждат като оризови зърна. В края им има малък капак. Снимката е ясно различимо всички детайли на яйцата:

Това яйце е намерен да лежи отделно от колонията, не можете да видите и да се обърка с нищо.

Но женските дървеници снасят яйца предимно в местата за подслон, и следователно са от зидария с хитинови тор насекоми кожи от нимфите и изобилието от паразити самите различни възрасти (виж пример на снимката.)

И като цяло възпроизвеждане на тези насекоми се случва това е в уединените места на стаята.

Размножаване на домашни дървеници

Грешки се размножават със зашеметяваща скорост. Дори и повсеместните хлебарки са по-ниски от тях в бързината на нарастващия брой.

Всеки бъг стане сексуално зрял един месец след излюпването от яйцето. В насекоми скорост зреене може да повлияе на стайна температура - при температура под 20 ° С ларви расте в продължение на две или три месеца. По принцип тези паразити се страхуват от внезапни температурни промени, а в неотопляеми помещения в средната зона на Русия рядко се уреждат.

Домашните бъгове умират при температура под минус 22 ° С и над + 45 ° С. Това се използва от службите за контрол на вредителите за борба с тях, като се използват индустриални сешоари за обработка на отделни помещения.

Всяка жена полага около 400 яйца през целия си живот, приблизително 3-4 яйца веднъж на ден. Не се грижат за бъговете на потомството.

Важна особеност на възпроизвеждането на лешоядите е т. Нар. Травматично осеменяване, при което мъжкият пробива кожните обвивки на женската със своя сексуален орган и влага спермата в корема си. Съгласете се, от наша човешка гледна точка, този акт изглежда доста шокиращ.

Яйцата се развиват в женското тяло за известно време и с липса на хранене те могат да разрешат и да служат като храна.

Теоретично, според учените в продължение на половин година, потомството на една женска домашна бъбрека може да надхвърли 1 милиард потомци. Разбира се, в един истински апартамент с такива количества насекоми не се случва, но след няколко месеца кръвосмешенията могат да се размножават толкова много, че да направят помещенията непригодни за живот.

И възрастни домашни дървеници (на научно - imago), а техните ларви се хранят само с кръвта на човек. В този случай възрастно насекомо, когато ухапва, вкарва в раната анестетик и лицето не усеща самата ухапване.

Близкото изображение показва как ухапва бъг:

Но нимфата не може да бъде инжектирана с хапка и това са ухапвания от млади бъгове, които особено притесняват човека в съня си.

Домашни бъгове и други насекоми в къщата: приятели, врагове или съседи

Връзката на домашните бъгове с други обитатели на обитаване на хора е много трудна.

Започнете дори със собственика - човек: поради спецификата на диетата си, бъговете са принудени да се отдалечат от ухапвания и следователно тяхното присъствие в апартамента е много по-нежелателно от присъствието, например, на хлебарки.Следователно, човек унищожава домашни дървеници с особено настойчивост.

, но и други насекоми до известна степен предотвратяват грешки:

  • охотно ядат яйца хлебарки дървеници. Дори въпреки факта, че местообитания на видове насекоми в хола се разделят, нимфа хлебарки често проникват в колонията бъгове и да навредят на яйцата.
  • Отровата от домашни мравки е смъртоносна за боклуци. По принцип мравките са мирни и не сами са атакуват бъгове. Но Плевелите не могат да се заселят до колонията на мравките. В допълнение, мравките, като хлебарки, не са склонни да печелят яйцеклетка.
  • Мухоловки, малки стоножки много характерен външен вид, активно хванат и да ядат бъгове. Те не могат напълно да ги унищожат в апартамент, но до известна степен могат да повлияят на възпроизводството. Въпреки това, поради рядкото разпространение на местообитанията в апартамента мухоловка не може да се използва като инструмент за биологичната борба с бъгове.

Но буболечките не увреждат други насекоми. Те не са в състояние да ядат яйца или ларви, не се конкурират със съседите си от храна. Всички те са обидени алтруисти.

Интересно е, че котките, които обичат да ловят хлебарки, абсолютно безразличен към грешки. Може би те са уплашени от миризмата на паразити, кръвоспиращи. Други насекоми - молци, бълхи, мухи - със съжителстващи съжителства.

Life грешките и под микроскоп

Домакински бъгове се установяват в стаята един вид естествен колонии жак. Не структура по такъв селище там, но повърхностно изглежда точно като колония, защото на здраво поставянето там на възрастни, нимфи, яйца и насекоми отпадъчни продукти (виж снимката).

Като правило, тези насекоми се установяват в каквито и уединени места в стаята, в която е подкрепена от стабилни умерени температури и която е в близост до мястото на почивка човек.

Всеки бъг се захранва с определена честота. Imago е достатъчно да се яде веднъж на всеки пет до седем дни, ларвите суче кръв почти ежедневно. Една възрастна жена трябва поне веднъж да яде много плътно, за да направи едно яйце.

Всяка ларва трябва да се отдели пет пъти, преди да стане възрастен. Тя пусна нимфи ​​хитинови обвивки представляват отпадъци, която създава усещане за безпорядък на всички гнезда.

Снимката показва хитинови обвивки на дървеници вкъщи, да ги изхвърлят в сънна:

за един линеене нимфа само един пълен хранене, но по-големи количества храна допринася за по-добро развитие на насекомото.

Ако за източник на храна не е близо, или стайната температура спадне рязко, насекоми могат да попаднат в ступор, като състояние на подтискането на жизнените процеси. В това състояние, те могат да бъдат до една и половина години, а когато човек до тях - от него и да се върне към нормалния живот.

Домашните бъгове са строго нощни насекоми. Те са избрани от скривалището си и отидете в търсене на храна в периода 3:00-7:00 сутринта, когато човек спи по-спокойно. Останалата част от времето, което прекарват в гнездата, които са разположени:

  • в постелята и мека мебел под матрака
  • под килими и первази
  • за шкафове и вътре в тях, за картините по стените
  • в съдове
  • вътре в системните устройства и различни домакински уреди.

На снимката по-долу показва къде да търсят дървеници в апартамента преди всичко:

е на такива места трябва да се потърси дървеници за елиминиране. Самото унищожение обаче трябва да се извърши, като се вземе предвид повишената устойчивост на тези насекоми до отравяне.

Стабилност дървеници към различни инсектициди

дълга еволюция и висока раждаемост са причината, че домашните дървеници са се увеличили резистентност към различни отрови.Всеки човек се насекоми и дюзите на инсектицида толкова бързо, колкото хлебарка или мравката, но сред голям брой потомство на женски с голяма вероятност могат да се срещат отделни с мутация, чрез която паразита е способен да произведе противоотрова - протеин обеззаразяване инсектицид в организма преди началото на своята действия.

При естествени условия, такива мутации не са фиксирани в вида, тъй като различни отрови действат върху насекоми рядко. Но с примамката на дървеници, отровата играе ролята на един вид естествен фактор за селекция, който позволява само на мутанти да оцелеят.

Тези устойчиви насекоми намерени сред труповете на другарите си, да произвеждат потомство, твърде устойчив на отрова, а след няколко месеца експертите са заключили, неефективността на наркотици. Важно е, че причината за тези устойчиви мутанти е самият човек: от по-малко паразити отровата, толкова по-малко вероятно появата и укрепването на мутации.

Съвет

В днешния пазар има толкова много за лекарства, които имат грешки (и други насекоми) устойчивост не може да работи при всички. Един пример на такова лекарство е средство на "GEKTOR срещу дървеници," ефективно унищожаване на населението, дори и тези паразити, които са нечувствителни към традиционно се използва "химия".

В този случай ключът към висока ефективност означава специфичен механизъм на действие - означава активно вещество е Hector хидрофилен фин силикагел способен буквално смучат вода от грешки. Повече подробности за това можете да намерите в отделна статия: Инсектициди Хектор.

Важно е да се вземат под внимание еднократно пречиствателни съоръжения, дори и ефективно средство за често не гарантира пълно възстановяване от грешки: По време на преследването остават жизнеспособни яйца, от които по-късно ларви постепенно се появяват.

Поради това, когато се използват повечето инсектициди, се препоръчва да се третира помещението два пъти с почивка от пет до шест дни, за да се унищожат всички ларви при многократна обработка. Към днешна дата са разработени няколко много ефективни наркотици, които ви позволяват да се биете със собствените си бъгове. Можете да се запознаете с тях в съответните секции на този сайт.

Какви са домашните бъгове и как да разпознаем присъствието им в апартамента

Уникални рамки: сдвояване на домашни бъгове