Клоп деревне (щитник)

Січень 2019

Відео: Хищные клопы. Кто они? (Січень 2019).

Anonim

Името му звучи красиво и необичайно - Palomena prasina, но, въпреки необичайния характер на името, това е най-добре познат на насекоми - бъг гора. Той е запознат с всички руснаци, защото е разпространен на територията на нашата страна почти навсякъде, предпочитайки да се засели близо до водни тела.

Само спомените от срещата с него не винаги са окуражаващи. Какво дете не яде прясно изваяни малини? Много бъгове от семейство Shchitnik също са любители на това зрънце. Може би този, който някога е виждал, и може би дори шанс да опитате най-зелен грешка, никога няма да забравя разочарованието, чувство на неудовлетвореност, характерен мирис и горчив вкус в устата.

Но се случва, че хората отиват на малина не за плодове, а за дървеници. От незапомнени времена сме достигнали рецептата да се отърве от пиене - водка влива със зелени дървеници.

Как да разпознаем пазителя

Разгледайте снимката: тук са, дървесни буболечки. В светлозелените си униформи те са едва забележими на летните зеленина.

С наближаването на есента промени цвета си на насекоми, има кафяви петна, а по-късно грешката напълно загубени в червено и жълто фона на падащи листа.

Това е доста голяма овална тяло с характерни хребети от двете страни на pronotum издаване на бъг, принадлежащ към семейството на дърво Shchitnikov. Силният щит, направен от хитин, служи за защита на насекомите от външни влияния. В задната секция, кафяви мембрани на крилата, сгънати заедно, гледат отдолу под скутелула.

В горещо лято дървесни грешки имат време да поставят яйца два пъти. Те са също толкова светлозелени, колкото родителите им, спретнато положени върху долната част на листата. Малките контейнери с ембриони на щитове за бъгове имат микроскопично устройство, което помага на зрелите ларви да напуснат капака. На отвореното яйце е възможно да се разгледат най-тънките вдлъбнатини, благодарение на които капакът здраво стича.

Ларвите са много близки до възрастните и само липсата на крила разкрива цвета и формата на насекоми, които не са достигнали пубертета. Плътното хитиново покритие затруднява растежа на ларвите.

След като са преминали 5 линии, нимфата на дървесната грешка достига размери 12-15 мм. Премахването на насекоми е сериозен тест. В този критичен момент повечето от потомството умират, не могат да се измъкнат от хитовата черупка, която е станала стегната.

Начинът на живот на бъгове

Зимната почистваща машина извършва в замаяност, погребана в падналите листа. Пролетта "оживява", навлиза в размножителния сезон. През лятото тихо и неприятно дърво, обикновено скромно седи на клони.

Зелен стрелец лети рядко, само в случай на специални нужди, с пълна увереност, че подхранващата храна го очаква пред нас. Необходимо е прекалено много енергия, за да прекарате грешка, за да се изправи във въздуха. Крилата му имат малка люлка и не осигуряват достатъчна подемна сила.

Зеленият дървар заслужава особена неприязън преди всичко поради характерната неприятна миризма, която излъчва насекомо в опасност. И втората сериозна причина да се отнесе с това негативно е способността на бъбреца да унищожи земеделските растения.

Бърдата има пагубен ефект върху растението, в листата, на която се крие.Разбира се, при големи храсти, щетите са почти незначителни, само малки кафяви петна по листата показват, че дървесната греда е подсилена тук. Челюстите му са приспособени да се хранят с растителни сокове.

Но не само малините са храна за зелената бъг. Той, подобно на други дървеници, може да изяде соковете на най-широколистните дървета и сочните треви, а понякога уврежда и зърнените полета.

дървеница дърво не е "верен вегетарианец", той не отхвърли животинска храна, обаче, да се издирват насекоми, той не може, и ги намери в останките на гората етаж.

Защо защитниците влизат в апартаментите?

Това е напълно неразбираемо как, като има такива предпочитания за храна, дървесната буболечка се оказва в човешки апартаменти? В края на краищата там не може да спечели.

Въпреки това, защитниците очевидно пълзят в прозорците, правят тромави опити да летят на закрито. Те също така са обезпокоени от необичайната ситуация. Зелените бъгове, които виждате в снимките, изобщо не се радват, че се намират в затворено пространство.

Това, разбира се, не идва от добър живот. Зелените щитове винаги имат основателни причини за такъв атипичен акт. Най-често дезориентира насекоми преждевременно застудяване, затова търсим бъг дърво, отрича името, дадено му от ентомолозите, уютно място не е в сянката на дърветата, а в tople нашите сгради.

Горски пожар или наводнение също могат да плашат насекомо и да го натиснат, за да намерят ново местообитание.

Писателят не може да хапе човек, така че не се страхувай от него. Просто го освободете от апартамента на улицата.

Най-добрият начин да се отървете от дървеници дървесина

в провинцията, за да видите бъгове дърво, изоставени в надпреварата на прозореца на вятър - не е рядкост, но в града - един изключителен феномен.Хората не са склонни да показват съчувствие към насекомо с неприятна миризма и толерират своето присъствие в собствения си дом. Следователно, веднага щом се появи дървесна грешка в апартамента, човешката мисъл започва да работи по това как да се отърве от този неприятен гост и роднините му.

Като правило не става въпрос за инвазия. В по-голямата част от случаите в къщите влизат отделни лица и няма никаква трудност да ги изгонят. Изхвърлете безгрижната зелена грешка за прозореца и бъдете сигурни: няма да ви притеснява вече.

Ако броят на смрад бъг в дома се разраства с всеки изминал ден, той все още ще трябва да се вземат следните мерки за контрол:

  1. улов на всички насекоми, които се заселили в стаята си. В този случай няма да възникнат особени трудности. Шчитники, за разлика от леглото, няма да може да се скрие от очите на домакините. Улавянето им е съвсем проста, нямат особена бързина.
  2. Блокирайте всички възможни начини за проникване на дървесни буболечки в апартамента. Става въпрос за вратите и прозорците. Можете например да използвате мрежи против комари.

Тези мерки ще бъдат достатъчни, за да защитят сградите си от членовете на семейство Шчитник.

Но за оранжерии и градини понякога зелените бъгове могат да бъдат истинска заплаха. Карбофос и хлорофос са ефективни срещу тези насекоми, но за пореден път използването на инсектициди невинаги е оправдано. Ето защо, на преден план все пак, механични начини за борба с дървените щитове.

Друг начин да се отървем от буболечките също е ефективен. Това е създаването на биологична защита от вредители на собствения си парцел. Засадете декоративно растение tsimitsifugu. Забелязва се, че защитниците не харесват своя аромат, за който получава друго име - klopogon.

Грозните дървета на плашилото също могат да бъдат изпечени с помощта на разтвор на обелена луга или синап на лук.

Знаехте ли, че …

Горска птица - дяволът яде безразборно разнообразие от насекоми, включително горчиви бъгове. Въпреки това, за да се използва това, способността й да унищожава дървеници в градината е рисковано, тъй като гастрономическите предпочитания на птицата могат да се променят и тя ще яде с вкусни апетитни сочни плодове.

Американците търсят нов безопасен метод за справяне с дървесни буболечки. Те се надяват да измамят усещането за миризма на насекоми благодарение на изкуствено синтезираните аналози на феромоните и да отклоняват защитниците от засаждане.

Дали дървесната буболечка може да живее мирно и един човек съжителстват мирно, до голяма степен зависи от нашата предпазливост. Да се ​​води активна борба с щитовете има смисъл само когато броят на хората заплашва растежа им.

Интересен видеоклип: зелена защита на бъгове близо до