Американські таргани

Січень 2019

Відео: Американські інженери розробляють робота-рятувальника у вигляді таргана (Січень 2019).

Anonim

Homeland американска хлебарка има хубава латинско име Periplaneta Americana, се смята за една далечна Африка. През XVII век, за създаване на икономическите отношения между страните от африканския континент в САЩ, за павирани морски пътища, щяха кораби, носейки странен стоки, злато и роби.

В кутиите с пакетирани стоки местните жители на тропическите райони - вездесъщите насекоми - се движеха заедно със стоките. По същия начин, с продукти на селското стопанство (кубинска захар), хлебарка, наречен по-късно американски проникнала в Европа и се разпространява из целия континент с изненадваща бързина.

Отлична адаптивност Periplanet'y към всички условия на живот. Обичайното местообитание на американския хлебар, горещите тропически гори, успешно замени човешкото жилище.

Американската хлебарка - гражданин на света

Това космополитен, се е разпространила по целия свят, американската хлебарка все още се конкурира с други видове и племена в същия район с тях обикновено не се обитават. Любими места на пребиваване - топло колекторни системи, канализационни тръби, оранжерии.

Ако местообитание е избрано като място в дивата природа, това е топло и влажно убежище, недалеч от човешкото селище. Насекомите лесно се разпространяват в относително студените райони на Европа и Русия, като избират жилищни сгради и промишлени сгради с подходящи условия - влажност и температура.

Големите сгради с вентилационни тунели също са подходящо място за оправдаване и бързо увеличаване на колонията на американските хлебарки.

  • Американският хлебар е всеяден. Предпочитат отломки и останки от храна за хора, тя може да се хранят и пресни селскостопански продукти, хартия, плат, за боклук от генитален цепка, сапун, кожени изделия, органични растителни и животински произход.
  • Уникалната адаптивност му позволява да прехвърли дори повишена радиация. Смъртоносната доза за хлебарка надвишава човешкия 15 пъти.
  • Тялото на американската хлебарка възрастни, както се вижда на снимката, има дълга, продълговата форма, лъскава хитин червено или кафяво-шоколадова черупка и пъргави крак-дълго сегменти. Това е доста голямо насекомо, дължината му може да достигне до 5 см.
  • Крилата са добре развити. Periplaneta Americana е летящ вид хлебарки.

Възпроизвеждането на американския хлебар

Тези насекоми живеят в колонии и при благоприятни условия броят им непрекъснато се увеличава. Възпроизвеждането им в помещения с достатъчно храна, оптимална температура и влажност се осъществява през цялата година.

възрастни мъжки на американската хлебарка на края на корема имат генитален плоча на симетрично разположени grifelkov. Жените имат в тялото си ootec - яйчен сак, специална кожена капсула, където яйцето се депозира.

Обичайният брой яйца е 12-16. Ootheca хлебарка оформен от отделни яйца периодично намаляване на яйцепровода в клетката на яйцето, където те са залепени една към друга за образуване на капсула, с помощта на специално лепило секреция.

Жената на американския хлебар крие закъснената ooteca на уединено място.Яйцето се развива в ларвите в продължение на 20 дни при благоприятни условия.

Възрастен хлебарка се нарича изображение. Цикълът на развитие на хлебарки е непълен. Тя се характеризира с три етапа: яйце, ларва и изображение. Ларвата на хлебарка също се нарича нимфа. Освен това продължителността на развитие на всеки етап пряко зависи от външни фактори и няма постоянна стойност.

Ако всички благоприятни условия са изпълнени, пълният цикъл на развитие на американския хлебар - 600 дни, на стадия за възрастни има 400 от тях. Неблагоприятните условия за възпроизводство и развитие: ниска влажност и температура, липса на достатъчно храна, може да удължи цикъла на развитие на насекомо до 4 години!

Всяка жена от американския хлебар може да отложи до края на живота си до 90 ootecs. С началото на репродуктивния период женската може да произвежда 2 ointecs на седмица.

На сцената на ларвите насекомото преживява период на заглушаване 9 пъти, всеки от които го прави по-скоро като възрастен. От възрастен хлебарка, ларвата се отличава с липсата на крила и възпроизводителни органи.

"Детска градина" за първите две до три седмици след излюпването се грижи за няколко възрастни жени. Те им помагат да се адаптират към околната среда.

Поглеждайки снимката, лесно е да се определи, че ларвите и възрастните на американския хлебарка са един и същи начин на живот в обща колония.

При температура на околната среда под 0 градуса по Целзий, хлебарките и ларвите попадат в окачена анимация, животът им замръзва и с последващо понижаване на температурата смъртта е възможна.

Независимо от факта, че почти всички видове хлебарки възпроизвеждат сдвояване, има видове, които се размножават чрез партеногенеза, т.е. яйцето се развива в тялото на възрастен без оплождане.По този начин колонията на американския хлебар може да расте. Интересен факт, но този вид е способен на класически метод на възпроизводство.

Американски хлебарка. Ползите и вредите

Скоростта на възпроизвеждане на американския хлебар, бързият му растеж и вкусовите предпочитания на терариума се превърнаха в основата за размножаване на този вид у дома.

Хлебарките се отглеждат в пластмасови контейнери или стъклени аквариуми с задължително наличие на плътно прилягащ капак. Това е необходимо поради способността на насекомото лесно да се изкачва на гладки плъзгащи повърхности, за да се избегне загубата на контрол над колонията.

Необходимо е и вентилация - залепена мрежа с малки клетки. Торф, стърготини, кокосов субстрат се полагат на дъното за имитация на природни условия. Храненето се поднася от сухи и сочни храни - овесени трици, сухари, аквариумни храни и настъргани или нарязани зеленчуци и билки.

За всички видове гущери и земноводни, американските хлебарки са универсална храна.

Въпреки това, за обикновените хора, хлебарки са вредители, възможно носители на различни заболявания. Сексуалните тайни, дадени от жените, се считат за най-мощния алерген за податливи хора и са способни да причинят астматични атаки и сложни форми на атопичен дерматит. Алергиите също са причинени от частици от хитиновото покритие, които периодично се изхвърлят от насекоми.

Хлебарката дори може да ухапе болезнено сън, което увеличава възможността за заразяване с патогенни бактерии.

Има различни начини да се отървете от американските хлебарки. Един от възможните начини е силното охлаждане на стаята, замръзване.Естествено, това е възможно само през студения сезон в райони със студена зима. Необходимо е да се отварят всички врати и прозорци на закрито.

Замразяването на жилището значително или напълно ще премахне насекомите, но трябва да се уверите, че отоплителните акумулатори не се разрушават.

Ако тази опция не е за вас, тогава има смисъл да се обърне внимание на съвременните средства за хлебарки, които са почти еднакво ефективно както от хлебарки (хлебарки), както и от американските им "братовчеди". Прочетете повече за това в раздела "Хлебарки" на този сайт.

Американски хлебарки в апартамента