Фото різних видів домашніх тарганів

Лютого 2019

Відео: Які засоби проти цвілі дієві - поради біохіміка Гліба Репіча (Лютого 2019).

Anonim

Домашните хлебарки, противно на желанието на човек, често се превръщат в неразделна част от дома. Те са толкова свикнали с удобна среда, създадена в комфортни апартаменти, които са в дивата природа, особено в условия на руска зима, повечето видове просто не могат да оцелеят. Ето защо заглавието "домашно" хлебарка е заслужено.

На какво и как живеят, какви тях са намерени в домовете и как изглеждат, каква опасност сме - всичко това по-нататък и ще бъдат обсъдени …

черти на дома на хлебарки

Всички домакински хлебарки има няколко общи признаци, които им позволяват да бъдат считани за типични представители на подразделението Blattoptera. Те са насекоми с непълна трансформация и в развитието си съществуват три етапа: яйцето, ларвата, изобът.

хлебарка яйца са оборудвани с гъста хитинов капсула - ootheca (снимка показва женски хлебарка да ootheca)

Ларвите изглежда много подобен на насекомото за възрастни. Диаграмата по-долу показва снимка ларви от хлебарки различни епохи:

ларвите или нимфи, долива се по-голямата част от населението на домашните хлебарки. С всеки следващ молт, те се увеличават по размер и по-скоро като родители.

Интересно е да

Някои хора успяват да се наблюдава странен случай: хлебарка изведнъж започва да се разклаща неестествено, и извън него със специален усилия, за да се измъкнем от бялата му копие. Не, това не е нов вид домашни хлебарки. Ето как изглежда едно насекомо през първите часове след опушването.Много скоро тя ще придобие правилния цвят.

Най-важният орган на домашно хлебарка е осезаемо острие, което осигурява ориентацията му в пространството.

Всяко хлебарче има изпъкнал мундщук, умело смилащ голямо разнообразие от храни. Това обяснява всеобхватната природа на насекомото.

Начало хлебарка има три качества, които той е в състояние да запази за дълго време, скрит живот, без да влизат в конфликт със собствениците на дома:

  1. Flat тяло, което дава възможност на насекомото веднага да изчезне от полезрението на човек попадне в тесни процепи на.
  2. Три двойки begatelnyh крака, оборудван с нокти и нещастници, които помагат на хлебарка да се движи върху всякаква повърхност с невероятна ловкост.
  3. Активни през нощта - допринася за факта, че на срещата на дома хлебарка и човек не е толкова често.

Много хлебарки могат да се похвалят с две двойки крила. Обаче, по-голямата част от видовете имат само основите на орган, предназначен за полети. Въпреки, че домашни хлебарки и изглеждат като велики листовки, но в никакъв случай те не са. При синантропно съществуване няма нужда да летят, така че хлебарките не летят.

Видове домашни хлебарки

В голямото разнообразие на хлебарки ще открият не толкова вида, здраво установени в човешки домове.

Някои представители на дивата флора (напр Мадагаскар хлебарка), оказали се в домовете ни, също се чувствам добре, но, като правило, не се наблюдават разпределението на масата на екзотични обитатели. Въпреки това, ако дължимата грижа е добре на живо и да се размножават в терариуми и тези, внесени от тропиците, видове хлебарки, въпреки че къщата им все още не може да бъде наречен

Най-популярният е изобразен на снимки Auburn дома хлебарка:

Това е космополитен, без да знае на границите, уверено се установява почти на всички географски ширини на земното кълбо.Тя може да се разпознае от характерните жълто-кафяви, понякога с червеникав оттенък, цвят. На пронотума могат да се видят черни ивици.

Мъжът е снабден с крила, а зрялата жена често може да бъде намерена с ootheca, която тя се плъзга зад корема, и част от нея само по време на потомството.

Ето една снимка на мъжки хлебарка:

Но снимка на женска:

Черен хлебар е известен най-малко с хлебарка. Големи екземпляри, които излъчват неприятна миризма, често плашат наемателите на долните етажи. Черните къща хлебарки предпочитат топло и влажно мазета, складове, боклук кутии.

Американският перипланета е друг вид домашни хлебарки (виж снимката).

Този чуждестранен гост лесно се приспособява към руските апартаменти. Той е много мобилен, има добре развити крила, е агресивен. От него могат да страдат домашни любимци, а понякога спокойни хора спят. Човек се задоволява: този хлебар не толерира студено захващане, дори нулева температура, защото е фатален.

Жителите на южните райони на Русия и Централна Азия са запознати с по-редките видове домашни хлебарки - бързия египетски и бавноразвиващ се туркестан. Последните са готови доброволно като храна за влечугите. И двете хлебарки се чувстват чудесно не само в човешките жилища, но и в сградите, където се държат селскостопански животни.

Photo египетски хлебарка:

И тук е снимка на Туркестан (туркменски) Хлебарка:

Преди малко повече от половин век в централната част на Русия се превърна в дом за посрещане на хлебарка охра-червен цвят с прозрачни крила и кафяви ивици. Това насекомо унищожава установения стереотип на синантропските хлебарки, сякаш те са привлечени изключително от кухнята.

Представителите на този вид предпочитат храни, богати на нишесте, което може лесно да се намери в тапети и бодли на стари книги. Нейните гнезда често се срещат в спални, библиотеки и офиси, мебели, за която получава неговото име - Мебели хлебарка:

хлебарки в къщата не е мястото,

Щетите, причинени от домакински хлебарки, огромни. Те не само развалят естетичния вид на дома, но също така да представлява реална заплаха за здравето на жителите на помещенията. всичките злини, които доставят насекоми данни за здравето на човека, наречен blattopterozom.

Домашните хлебарки могат да засегнат хората по различни начини, а понякога срещането с насекоми причинява сериозни последствия. Помислете за възможните варианти за развитие на събитията.

  1. Чесън като чуждо тяло. Хлебарките са склонни да се скрие в тесни пропуски, и тъй като те могат лесно да бъдат чуждо тяло вътре в живия човешки. Отоларинголози понякога изправени пред проблема за откриване на хлебарка в външния ушен канал или в носа. Изберете вашия собствен насекомо е трудно, бие в рамките изтощиха нещастния пациента и го принуждава да се паникьосвайте.
  2. Хлебарка като провокиращ алергични реакции. Информация за това, че отпадъчните продукти от тези насекоми са силни алергени, че е абсолютно надежден. Чрез кожата тестове доказаха, чувствителност към алергени домакински хлебарки при пациенти с вазомоторен ринит и астма. Особено често хората са алергични към насекоми, хранени с молци.
  3. Хлебарките хапят. Да, за съжаление, факт, който изглежда абсурдно и преди, също е вярно.Тези насекоми не са толкова мирни, колкото понякога изглеждат. Техните жертви обикновено са най-беззащитните същества - малки деца. Гладните и жадни домашни хлебарки могат да гноят деликатна кожа с ушна кал, червена устна и клепачи в бебе със здраво спане. Случаят не е ограничен само до белезите за ухапване. Често се свързва вторична инфекция, развива се пиодерма
  4. Чушници носят патогените. Учените са доказали наличието на тялото, краката и в насекомото не е безвреден бактерии, вируси, гъбички, протозои и дори кърлежи - паразит на хлебарки, които се оказва, че не е склонен да захапе хора.

Както можете да видите, може да се заключи, че независимо дали червен, черен, кафяв или дори райета отглеждани хлебарки в къщата, нищо добро не може да се очаква от тяхното присъствие. По-добре е веднага да озадачите въпроса как да се справите с тях и да започнете да действате незабавно.

Интересно видео: черни хлебарки ядат пилешко яйце