Фотографії різних видів тарганів

Січень 2019

Відео: Бабченко, Порошенко та сатанинські ритуали на 1+1: #@)₴?$0 з Майклом Щуром #29 with english subs (Січень 2019).

Anonim

За много хора би било интересно да знаете онези видове хлебарки, които работят в кухнята си. Те изучават своите навици, особености на възпроизводството. И това любопитство има само една причина: желанието да разберете всичко за вредителите, за да намерите най-ефективния начин да се отървете от тях.

Но има ентусиасти, които специално засаждат хлебарки в домовете си. Някой сериозно се интересува от хлебарки, друг захранва тези насекоми с домашни любимци, а третият от хлебарки смята любимите си домашни любимци.

В огромното разнообразие от подкопавачи Pod Podryada, всеки терариатър може да намери вида хора, които му харесва. Всъщност днес повече от 4500 вида хлебарки са известни на учените. И това не е границата, тъй като ентомолозите продължават да откриват нови видове.

Хлебарките на територията на бившия СССР

В Русия и страните от ОНД са намерени малко повече от петдесет видове хлебарки. В дома му човек с най-голяма вероятност може да види само някои представители на тази група насекоми. Със сигурност някой научава по-долу снимките на жителите на домовете си.

Червената хлебарка или Blattella германика:

Една гневно го нарича Prusak, а другият съвсем спокойно се обажда "Stasik". Този вид къща хлебарки в апартаментите е свикнал добре. Апартаментите са създадени само идеални условия за благополучие. То е топло през цялата година и винаги има нещо за губене.Това ги привлича.

Черен хлебар, от науката - Blatta orientalis:

Този вид хлебарки живее в мазета, кутии за боклук, канализации. Те са истинско бедствие за жителите на апартаменти. По принцип жителите на долните етажи страдат най-много от тях. Големите насекоми са ужасяващи. Но имаше време, когато хората вярваха, че тези не много приятни същества донесоха благополучие в къщата.

Shelfordella tartara е хлебарка от Централна Азия:

Този вид хлебарки живее в южната част на Русия. Той има жълта глава и по-тъмен, кафяв или почти черен корем. Отличителна черта на този вид е скачането на хлебарки и способността да се правят малки полети .

Хлебарите са чудесни пътешественици. Навикът да живееш до човек ги кара да пътуват с него по целия свят. Ето защо няма нищо изненадващо, когато в украински или руски сгради внезапно намират подслон и безопасно породи видове хлебарки, по-познати, например, за Америка или Турция.

Екзотични домашни хлебарки

Хората са свикнали да мислят за хлебарки като вредители. Но какви необичайни видове хлебарки се случват! Има специалисти, които са готови да оценят красотата и благодатта на хората от това звено.

В съвременния свят е модерно да започнете екзотични домашни любимци. Кого сега ще изненадате с появата си в подредените апартаменти на змии, игуани или отровни паяци? В домашните терариуми някои видове хлебарки изглеждат изискани, предизвикват истински интерес към определена група хора и отдавна не са изненадани.

Lucihormetica subcincta, снимка на която е даден по-долу - родом от Южна Америка, мечтата на един истински любител на насекоми:

Те излязоха с нежните прякорът му - "малката кола".Създанието изглежда оригинално. Ярка ивица обикаля целия черен кокалец, къси светлини, а мъжките имат ярко жълти петна върху глазурата. Инсектът много прилича на малка кола с изгарящи светлини.

Thereâ Bernhardti или шах хлебарка:

Смята се, най-красивите прекрасни представители хлебарка на армията. Съпоставете черно-бяло оцветяване е нещо подобно на външния вид на хищни земни бръмбари, стрелят по нападателите течност с остър мирис. Това сходство служи за хлебарка като вид защита. В родния си Индия, той има врагове, така че в деня на насекомото се крие под камъни, корени на дървета, и се занимава с търсене на храна през нощта.

И още хлебарка, Blaberus craniifer, има странен външен вид и е интригуващо заглавие - "Dead Head":

Снимка на pronotum насекомо е малко като маска, която се носи на Хелоуин.

Хлебарки - носители на рекорди

Сред хлебарките има и носители на рекорди. Най-големият е мадагаскарският съскащ хлебар, или Gromphadorrhina portentosa. Този вид хлебарка е наречен с право гигант, който демонстрира Снимка:

Тан лица в състояние да расте до 10 см, засяга не само внушителни размери, но също така и за неочаквани своите навици. Хлебарите от този сорт са способни да направят заплашително съскане. Всъщност няма нищо необичайно в този звук. Това е един вид мощен издишване.

В момента на корема опасност насекоми свива драстично принуждавайки въздух през отворите за дишане. На потенциалните врагове, както и на по-малко щастливите съперници при чифтосване, този израз на мъжественост работи ефективно. Защитавайки правото на жената и на територията, хлебарките организират истински битки, в резултат на което някой може да бъде без лапа или без мустаци.

Най-тежкият вид хлебарки е показано на снимката по-долу:

Това австралийски ровещ бръмбар, носорог, Macropanesthia носорог. По размери той може да се предаде на своя африкански роднина, но в масата няма равен. Някои образци тежат 37 грама. Тази стойност е сравнима със средната врабка. Инсето, както подсказва името, може да пробие земята в тунели с дължина до един метър. Този хлебарка принадлежи към друг запис. Риноцерозите са с дълъг живот сред насекоми, живеят до 10 години.

И американската хлебарка (Periplaneta Americana) нямат равни по скорост:

Учените са изчислили, че най-малко една секунда спринтьорката може да покрие разстоянието в 50 пъти от дължината на тялото. Разбира се, постигането на това се прави не в името на спортните постижения и най-голямата малодушието на насекомото, само на краката може да го спаси от враговете си.

Представители на различни видове хлебарки имат крила, но почти никой не може да ги използва. Слабите опити за полет или по-скоро за планиране са изключително редки в изключителни случаи.

Но в Латинска Америка, се намира една хлебарка Megaloblatta longipennis, като пълноправен големи крила:

на индивидите от даден вид, може да бъде наречен с право единствените летящи хлебарки. Когато едно насекомо разгърне крилата си, то става наистина огромно и достига широчина 20 см.

Еволюцията на хлебарката

Фактът, че предците на реда на таракановите древни динозаври са написани и казани стотици пъти. Появата на съвременните хлебарки е претърпяла незначителни промени от периода на въглерода, начинът на живот също остава същият.

Еволюцията докосна репродуктивната система на насекомите. В далечното минало хлебарките имали овесистентор, който позволявал да се поставят яйца вътре в субстрата и да се оставят там почти до милостта на съдбата. Това води до смъртта на по-голямата част от потомството.

По-късно е имало оток, защитна капсула за яйца. И някои видове хлебарки, които съществуват през третото хилядолетие, плъзват оotec със себе си, разделяйки се с него точно преди излизането на ларвите, а някои дори имат живи раждания. Грижата за младото поколение позволява на хлебарите да поддържат външния си вид по-ефективно.

От време на време има нови видове хлебарки, които не са се виждали преди това в областта на възгледите на ентомолозите. Населението се развиват, адаптират се към новите условия на околната среда, към отрови. Кой знае как ще изглеждат хлебарките на бъдещето …

Огромният загадъчен хлебар Мадагаскар е защитен