Види бліх і їх життєвий цикл

Лютого 2019

Відео: Відчувати як тварина, анонс (Лютого 2019).

Anonim

Срещал ли си някога истински вампир? Разбира се, не, казвате, вампирите са приказка. Но как да обясним, че съществуването в никакъв случай не е приказен, малък, ненаситен вампир, чието име е бълха! На Земята може да намерите различни видове бълхи, чийто общ брой е почти 2 хиляди. Те са невероятно бързо, се хранят с кръвта на хора и животни, скочи толкова високо, че като че ли те са плаващи във въздуха, дори и без крила.

Видове

Бълхите са доста необичайни паразити, тъй като те внимателно избират жертвите си. Те хапят само топлокръвни птици и бозайници, но някои видове атакуват студенокръвни същества.

Общо за момента за момента са известни около две хиляди вида бълхи, но само някои от тях са сред най-често срещаните.

Човешки бълхи

Те паразитизират човешкото тяло, но живеят на животни: кучета, коне и котки. Паразитите, живеещи на човек, са много малки и гъвкави, размерът им достига 4 милиметра. След като хапе такъв човек, на тялото се появява неприятно усещане.

Човешката бълха прилича на други видове. Корпусът им е сплескан, тъмно кафяв цвят, с малка глава и те също имат антени и пронизващ смукателен мундщук. Разбира се, те имат шест, а всеки има малък нокът. За да летят без крила, задната двойка крайници ги помага.

Лицата, живеещи на човек, са много плодотворни.За един подход, женската оставя около 1000 яйца. Места за полагане могат да бъдат:

 • Пукнатини в пода на
 • Килими руно
 • Дъсти и мръсни стаи

Две седмици по-късно, яйцата се раждат нови лица, които веднага, посочени в търсене на жертвата: животно или човек. От хората, паразитите преминават през животното, главно чрез кучета, тъй като те ги носят с тях от улицата. Те също могат да бъдат внесени в къщата на плъхове и мишки.

Освен неприятните усещания на тялото, след захапка човек рискува да бъде заразен с някакво опасно заболяване. Бълхите са активни носители на инфекции: лишериоза, пулеоза, туларемия, дипилидоза. Техните хапки могат да причинят неврози и безсъние, алергични реакции и дерматити.

Симптоми на наличие на насекоми

 • Тежка внезапна болка в мястото на ухапване, усещане за изтръпване.
 • Има изгаряне и болка. Те инжектират ензим под човешката кожа, което увеличава кървенето, което помага за удължаване на приема на храна.
 • На мястото на ухапването се образува петно ​​с диаметър около 5 мм, което може да изглежда като блистер.
 • Зачервяването от ухапването продължава върху човешкото тяло в продължение на няколко дни.
 • Ухапвания се наблюдават главно на кожата: шипове, крака, врата, китките, глезените.

Котки бълхи

Те, които живеят на котки, принадлежат към сифонаптера. Порасналата насекома няма крила, тялото е сплескано отстрани, има дълги крака и са покрити с шипове. Структурата на органа за устната кухина е подходяща за вземане на дупки по кожата и засмукване на кръвта.

Този вид паразити лесно могат да бъдат унищожени. Женските паразити не оставят лепкави, малки яйца върху кожата на котката, след което падат върху мебелите и пода. След 14 дни се появяват ларви, които приличат на червей.Ниц ядат органични останки. След 14 дни зрението расте и започва да води паразитен живот.

Те живеят навсякъде. Развитието им върху тялото на животното се улеснява от контакт с друго заразено животно. Когато ухапан от животно, тялото му получава почеса червено ухапване допринася за развитието на дерматит, и целият процес е придружен от сърбеж. Имунитетът при котка намалява и съществува риск от сериозно заболяване.

Бълхи плъхове

Те и миши бълхи. Този вид индивиди е невероятно опасен. Тези бълхи живеят на различни жертви и лесно се адаптират към новите условия. През Средновековието много хора умряха от тях.

На кои места живеят

Има две разновидности на бълхи плъхове. Има южни и европейски. Южна - най-многобройни, живеят в канализацията и живеят на плъхове. Живот, първоначално в тропиците, с течение на времето, бълхите бълха колонизират целия свят.

Структурата на тези индивиди не се различава съществено от другите видове. Тялото им е с дължина 3, 3 до 4 мм, сплеснато отстрани, е много трудно да се смаже с пръсти. Лицата имат 3 двойки крайници, предните лапи са малки, а задните крака са по-дълги. Цветът на тялото е тъмен кестен. Шиене - смучеща уста, включва две челюсти, на устните има малки пинсети. Яйцата на такива индивиди имат жълт цвят, ниц изглежда като малък червей.

Други видове

Има и билкови бълхи. Основното им местообитание е дървета или трева. Но понякога те се намират в човешки жилища.

Птици бълхи, те са също гълъби бълхи, също съсед с мъж. Например, те могат да атакуват домашни птици: различни папагали или канарчета.За малките птици такива паразити са фатални, особено ако има голям брой насекоми върху тялото на птицата. В резултат на многобройни ухапвания птиците бързо развиват анемия, която води до смърт.

Всички бълхи, по един или друг начин, свързани с човек, имат общо име на сутерен или черно. Те получиха това име поради голямото натрупване в мазето на къщи или мазета. Тъмна, запусната от влагата в помещението е благоприятна среда за живота на насекомите. Там те получават необходимата храна в лицето на бездомни животни и дори хора.

Жизненият цикъл на

жизнения цикъл фази:

 • Egg - сдвояване възрастен започва след хранене - кръвта. Съединителят се оформя два дни по-късно. В съединителя има около 15.
 • Ларвите, изглеждат от яйца при благоприятна температура. Те живеят в животински носове и в килими. Те се хранят с екскременти. След като ларвата премине няколко етапа на осакатяване, се роди куба.
 • Pupae - много устойчиви на неблагоприятни фактори. Етап на живот на кучката от 2 месеца до една година.
 • Възрастните хора живеят от 1, 5 до 2 години.

Живот

Вампири могат да живеят вечно, но този вид кръвосмучещи мухи, за щастие, не безсмъртен. Продължителността на техния живот зависи от няколко фактора:

 1. В условията на прием на храна, паразитите живеят 3 месеца. Женските животни произвеждат потомство и умират. Продължителността на живота е обратно пропорционална на скоростта на възпроизвеждане.
 2. По време на глада индивидите живеят около 1,5 години. Това важи както за възрастни насекоми, така и за кучета и яйца. Живот в отсъствието на храна, те губят способността да се възпроизвеждат.

Животът на кръвоносните съдове се влияе от влажност, температура, хранителна база, паразити и болести.