Види вошей і методи боротьби з ними

Как избавить ребенка от вшей (Відео July 2018).

Кои са въшките и какви са видовете въшки? Насекомите в момента представляват най-голямата и най-процъфтяваща група животни на земята. При някои хора, които те причиняват отвращение, а други атаки на паника, някои хора се възхищават от тях, като например пеперуди с цветни крила, и който - ако не са безразлични към тези малки същества.

Разбира се, не всички насекоми са опасни за хората и могат да навредят на тяхното здраве. Въпреки това, някои представители на тази група живи същества, струва си да се страхувате и ако е необходимо, човек трябва да може да се бори с тях.

Въплисите са видът насекоми, които могат да окажат значително влияние върху човешкото здраве.

Има много информация за въшките през двадесет и първи век. Въшки произхождат от puhoedovyh на състав, се хранят с кръвта на животни и хора и са в състояние да издържи много опасни инфекциозни заболявания:

 • тиф.
 • Волин Треска.

Диагноза - педикулоза, констатирана на лицето с дълги пристигания на паразити на тялото му. За развитието на това заболяване не се изисква много време, особено когато има близък контакт с вредители. При педикулоза пациентът страда от много тежък сърбеж, който може да бъде елиминиран след пълно унищожаване на въшките. При голямо натрупване на паразитни данни може да възникне епидемия.

Видове

Какво представляват въшките? В бозайниците има около 500 разновидности въшки, три индивида могат да живеят на човек.Видове и видове:

 1. Дрехи.
 2. Главата.
 3. Подкожен екземпляр.

Разграничаването им е много проста по вид и местообитание.

Глави въшки

Те също се наричат ​​черни въшки. Тези въшки се разпространяваха в областта на косата, покрита с коса. Появата на сортовете от паразити на този сайт, се дължи на факта, че ларвите на въшки, или - нитовете, прилепени към косата, а през седемте дни на ларвите има нов образец, които след няколко седмици, също ще бъдат готови да създадете потомство. Ушите се разпространяват от един човек на друг чрез използване на една кърпа, гребен, възглавница или фиби.

Признаци

Най-важният признак за присъствието на въшки е най-силната сърбеж. Той причинява специално вещество - антикоагулант, който въшки се инжектират в раната на главата, предотвратява съсирването на кръвта. Няколко дни, на главата на заразените, има рани. Ухапвания от въшки се превръщат в червени белези, които могат да се видят върху кожата на главата на човек и на врата му.

Всеки косъм е покрит с малки бели топки, които погрешно могат да се объркат с пърхота. Това са яйца, които притискат въшки на косата и не е възможно да ги разклатим.

Ако заболяването е сложно, заразеното лице може да има възпаление на лимфните възли.

Лечение

Ако има първични признаци на въшки, трябва незабавно да продължите с премахването им. Медицината не стои неподвижна, а аптеките имат огромен асортимент от различни лекарства, които помагат в борбата с този вид паразити.

Шампоанът за въшки трябва да се използва съгласно инструкциите на флакона, след това да се изплакне главата с вода. След употребата на шампоана, въшките изчезват и след това се налага да бъдат отстранени от косата, като това лесно може да се справи с гребена с редки зъби.Ако от първия път процедурата не даде очаквания резултат, тъй като ларвите, от които все още не са се появили насекоми, не са изложени на шампоан, препоръчваме да го направите няколко пъти.

Усложнения

Педикулозата може да причини по-тежки усложнения, отколкото обичайните симптоми на въшки:

 • Бактериални инфекции, които са резултат от пениране на главата. Марките, които се формират при педикулозата, позволяват преминаването на прах и мръсотия, поради което може да се получи най-силното възпаление.
 • Инфекцията с тифус насърчава възпроизводството на инфекцията и може да причини епидемия.
 • Педикулозата може да причини епидемии в училищата и детските градини. И вие сами разбирате колко опасно е, защото децата са най-силно засегнати от това заболяване.

Предпазни мерки

Ако въобще се появи въшка в някого от вашето домакинство, останалата част от семейството трябва също да претърпи процедурата за лечение и да третира косата със специално лекарство. За да се избегне възможността за инфекция, се препоръчва да се вари всички аксесоари за коса, налични в къщата. Леглото трябва да се вари, килимите и матраците се вакуумират.

Мишка мишена

Една въшка е друг вид въшки. По размер, той е по-малък от главата и живее върху дрехите на човек и на леглото, а също така се наричат ​​въшки от тялото.

Признаци на легла

Основният симптом, разбира се - сърбеж, възниква върху човешкото тяло и се фокусира върху кожата, покрита с дрехи. Основните области на увреждане на ленени въшки: раменни кръпки, подплатени кожи, кожа на шията. Местоположенията на ухапвания покриват точки, червени, които набъбват и се люлеят.

Много лесно е да се заразите с легови въшки. Най-често срещаните места в своето жилище:

 • Обществен транспорт, в който често има контакт с голям брой непознати.
 • Хотели.
 • Обществени бани.
 • Магазини за дрехи.
 • Да посети човек, който вече е заразен.

Усложнения

въшки, като такива, не представляват заплаха за здравето на хората, но вирусите, които те извършват, са изпълнени с голяма опасност за хората.

Лечение

Да се ​​отървем от спалните въшки е много трудно. Когато се появят първите признаци на ухапване, трябва внимателно да се къпят с използването на сапун, тъй като съдържат алкали.

След това трябва да сваряте дрехите си и леглото. Въушките не търпят някои билки, като например танис. Може да се купи в аптека и да се постави в килер. Танси може да се разшири директно върху леглото.

Подкожни въшки

Мнозина смятат, че съществуването на подкожни въшки при хората е мит. Понастоящем не е установено, че поне един вид въшки може да проникне под капаците на човешката кожа.

Под определението за подкожни въшки разберете червеите, които имат същите размери като въшките. Симптомите на кърлежите са същите като при въшките. Това е силен сърбеж и зачервяване на кожата.

Защо се появява сърбеж

Подкожните акари често се движат, създавайки пасажи в горните слоеве на кожата. Хранете се с кърлежите на кожата и човешката кръв. Женската акарида, която се движи, поставя яйца. От яйцата се раждат нови червеи, които продължават да работят за женската.

Няколко дни след инфекцията около петнадесет акари могат да живеят върху човешкото тяло. Това, сравнително малък брой кърлежи, ще бъде достатъчно, за да направи сърбежът непоносим и му е необходима лекарска помощ.

В акари, въпреки че те са много подобни на главата въшки, има своите характерни симптоми:

 • акари не могат да живеят върху скалпа и инфекция се появява между пръстите, върху кожата на корема, фланговете и кожата в областта на гениталиите.
 • На мястото на ухапване можете да видите подкожните жлебове с просто око.

Лечение

Лесно е да се лекува акари. Необходимо е всеки ден да вземете гореща вана, преди да си легнете и да лекувате областта на сърбеж с медицински крем. При системно и активно лечение, признаците на кърлежите ще изчезнат след две седмици.

Това, което отличава живота на въшките от живота на бълхите

Бълхи и въшки се нареждат сред насекомите, живеещи на кожата на човек.

Като цяло, бълхите приличат също на въшки. Подобни характеристики могат да бъдат приписани на факта, че те се хранят с кръв. Въпреки това, техният произход не може да бъде приписван на един отряд. Бълхите се отнасят до кръвотечение, а въшки на пухкави.

Как да разпознаем бълхите

 • Бълхите изглеждат по-големи от въшките, но някои видове въшки превъзхождат голяма бълха.
 • Бълхите могат да скочат достатъчно. Когато скачат, те наблягат на най-дългия чифт крака (трети).
 • Във въшките черупката е сива и тялото изглежда изравнено от гърба до корема. Тялото на бълха изглежда компресирано и има кафяв цвят.
 • Липсата на очи помага да се разпознаят въшки. Бълхите имат малки очи. В процеса на еволюция, бълхи и въшки изгубили крилата си, задържаха намушкан смучещ мундщук със стилет, органът за смучене на кръв изглеждаше като пробосцис.

Цикъл на живот на бълхи

Цикъл на развитие на бълхи:

 • Основната фаза на цикъла е разпространението. Бълхите овалят яйцевидни яйца върху тялото на животното, което е почти невъзможно да се разпознае поради прозрачния им цвят. През този период на бълхи цикъл, яйцето пристига в яйцето за няколко седмици.
 • Ларвата се ражда в следващата фаза на цикъла, след което се образува куба. За кърмене те въртят арахноидния пашкул.Сцената на куба продължава около месец.
 • И на последния етап от цикъла се появява възрастен човек, който, след като се освободи от паяжината, незабавно търси жертва - човек или животно.