Види отрути від тарганів

Як вивести тарганів раз і назавжди - поради біохіміка Гліба Репіча (Відео July 2018).

Жителите на жилищни сгради са по-склонни да се изправи пред проблема с хлебарки, се умножи експоненциално. Всеки се интересува от въпроса, но има ли по-добра отрова за хлебарки. Това е неприятен квартал, не само ви дава чувство на отвращение и мръсотия, но също така може да повлияе неблагоприятно на здравето на семейството, особено ако имате малки деца. Изпражненията и хитинови частици - силни алергени, освен пътуване през канализационни насекоми по подложки носят болестотворни микроби.

Характеристики на отравяния

Отровата трябва да отговаря на следните критерии:

 • Ефективност.
 • Защита.
 • Лесен за използване.
 • Продължителност на действието.
 • Достъпна цена.

Химическите технологии и иновациите в създаването на инсектициди достигат високи стойности. Действително, са разработени ефективни отрови, които засягат цялата колония от насекоми и оказват влияние върху тяхното възпроизводство. Ако някои от лекарствата не са показали ефекта си, тогава не обвинявайте веднага производителите. Фактът, че хлебарки, много бързо се размножават и мутират, те имат генетично определен устойчивост към някои отрови. Когато апартаментът падне устойчиви индивиди, те водят до колонията, която, например, не отнеме много известен "дихлорвосът". В този случай трябва да се обърнете към други средства.

Когато употребявате наркотици, важно е да следвате инструкциите ясно и често това е причината, поради която хлебарките се връщат. Но най-важното - всяко средство за борба няма да бъде ефективно, ако не участвате в превенцията.

Химически средства срещу хлебарки

Всяка отровна хлебарка е химично вещество с различен тип активно вещество. Съставът на лекарствата е разделен на:

 • Еднокомпонентен.
 • Многокомпонентна.

За да усили ефекта, производителите произвеждат смеси от две или повече отрови, единият от които, се разпространи в колонията, при което загинаха, а другият - е, действащи на ниво ген и унищожава нормалната физиология на младите хора.

С степента на опасност, отрови се разделят на:

 • Опасни за хората и домашните животни.
 • Защитени.

Като правило опасните са аерозолите от предишното поколение и лекарствения DDT, по-известен като прах. Аерозолите като "Дихлорвос" са не само опасни за респираторните органи, но и имат остър неприятен мирис. Прахът отдавна е изтеглен от производството, учените са открили, че той е най-силният канцероген. Повечето съвременни химически продукти са класифицирани като клас на опасност 4 - те са практически безопасни за хора и животни. Трябва обаче да спазвате правилата за безопасност:

 • При използване на аерозоли е по-добре да оставите апартамента в продължение на 2-3 часа.
 • Уверете се, че отровните прахове са на места, които са недостъпни за деца и домашни любимци.
 • При използване на гелове, придобиват тези, които включват горчивина, деца и животни, като се опитва всички непознат език, вече не е склонен да експериментира, хлебарките не признават горчивината.
 • След всяко третиране, частиците от отровния агент се измиват от повърхностите след времето, посочено в инструкциите за употреба.

Всички химични отрови се разделят на физическите им характеристики на:

 1. Прахове.
 2. Пастели и моливи.
 3. Гелове и пасти.
 4. Капсули с течности.
 5. Аерозоли.

Арсенал от всяка група е достатъчно голям. Помислете за основните предимства и недостатъци на всяка група с преглед на най-популярните и доказани лекарства срещу хлебарки.

Отрови под формата на прахове

Действието на праховете от хлебарки се основава на факта, че отровата запушва паяците от насекоми и причинява смърт от липса на кислород.

Предимства на тази група:

 • Лесна употреба.
 • Възможност за обработка в най-недостъпните места.
 • Безопасност за хора и животни.

Разбира се, не е възможно да се включат силни вещества в праха. Те са по-подходящи за обработка, когато се наблюдават 1-2 души или има опасност от инвазия от съседи.

Сред недостатъците на праховете са:

 • Бърза зависимост от хлебарки.
 • Ниска ефективност от приложението.
 • Прах на прах, който може да предизвика алергична реакция.

Търговски марки

Най-популярните прахове от хлебарки са:

 1. Pyrethrum. 100% естествен препарат, направен от стъбла и цветя от персийска лайка. Това е инсектицид от много паразити, който може да бъде закупен в магазини за камионери. Прилагане на прах тънък слой по дъските, мивки и места, любими на насекоми - пукнатини, пукнатини.
 2. Medilis Zipper. Основното активно вещество на лекарството е циперметрин, отрова, подобна на пиретрум. Той има дълъг период на влияние върху колонията на хлебарки. Преди употреба се препоръчва почистване на мокро. Прахът се отстранява от пода и тръбите, след като насекомите напускат апартамента. Отровата е токсична, така че не е подходяща за апартаменти, където има малки деца и домашни любимци.
 3. Боринова киселина. Прахът от борна киселина отдавна се използва като отрова за хлебарки. Той е евтин и съвсем безопасен за топлокръвни хора. При хлебарки прахът разрушава стомаха и червата, причинявайки масивна смърт на насекоми. Можете да поръсите борова киселина под формата на пътеки и можете да подготвите стръв с яйчни жълтъци, балсамова каша или варени картофи. Състояние - на насекомите трябва да бъде блокиран достъпът до вода.

Прахът се е доказал като предотвратяване на повторна инфекция на апартамента с хлебарки.

Пастели и моливи

Пастели от хлебарки - един от най-честите начини за борба с насекоми. Основната цел е бариерните препарати. Това са достъпни средства, евтини по стойност, което има дълготраен ефект от приложението. Лесно се използва с малък, възможно е да се обработват вертикални повърхности. Препаратът включва такива отрови като делтаметрин и зета-циперметрин, както и добавки - гипс и креда.

Чучулиги, абсорбиращи малки креда, са заразени с отрова и я пренасят през колонията. Най-големият ефект от лечението се забелязва след месец. Колонията от хлебарки напуска апартамента.

Недостатъци на моливи и моливи:

 • Не работете в помещения, тежко заразени с хлебарки.
 • Необходимо е рутинно да се повтаря обработката.
 • Чувствителен към влага.

Пастели и моливи се нанасят с непрекъсната линия с дебелина 1 см. Линиите се изчертават така, че хлебарките да се промъкнат през тях. Отровата пада върху краката и антените на индивида, част от която го поглъща в стомаха. По този начин колонията се заразява.

Търговски марки на моливи

Най-популярни са следните моливи от хлебарки:

 1. "Mashenka".Това е добре познат руски наркотик, където основната отрова е делтаметрин. Той остава ефективен в продължение на 5 седмици. Може да се използва като превантивен агент.
 2. Торнадо. Универсален медикамент, който предпазва от много паразитни насекоми. Видим ефект се постига 2 седмици след приложението. Нуждаете се от повторно лечение след 2 - 2, 5 месеца.
 3. Молив "Чиста къща". Суфифи за обработка 20 м2. Активната отрова е алфа циперметрин. Ефективен от прусаните.

Пастелките и моливите нямат силна мощност, но са доста ефективни и надеждни.

Гелове и пасти

Инсектицидните гелове и пасти са спечелили уважение сред хората за лесна употреба. Те са налични в епруветки, оборудвани с канал или спринцовки. Такава отрова за хлебарки е напълно готова за употреба. Основната цел е контактните инсектициди. Резултатът от експозицията не се вижда веднага, но се случва в рамките на 1 до 2 седмици след приложението.

Параметри гелове и пасти:

 • е мастна основа, която предотвратява сушителя, поради ефекта на единично лечение се поддържа в продължение на 3 месеца.
 • Съставът включва компоненти, които привличат насекоми с миризмата си.
 • Нямат токсични ефекти върху хора и домашни любимци.
 • Лесно се нанася върху всички видове повърхности.
 • Налични в цената.
 • Измийте бързо повърхностите, като не оставяте лепкави остатъци.
 • Икономичен.

По силата на гелове и пасти са по-ефективни от прахове и пастели, но те не могат да се справят с тежко заразяване на хлебарки. Сред недостатъците е бързата адаптация към активните отрови на наркотици.

гелове и пасти се прилагат в малки точки по дъски первази, задната стена на мебелите около вентилационни решетки, мивки и комуникации тръба.Разстоянието между точките е не повече от 10 см. Инсектите носят гел върху лапите и антените, като ги заразяват с други братя. Можете да нанесете гела върху хартиени ленти, след което не трябва да измивате повърхността на лекарството.

Търговски марки на гелове

Най-известните гелове и пасти, които са се оказали ефективни:

 1. Глобални. Много ефективен германски наркотик, при който активната отрова е хлорперифос, който има нервно-палиативен ефект. Произведени в пластмасова тръба с върха, един пакет е достатъчен, за да се справи с 80 м2. Съставът на лекарството включва какаово масло, което служи като мазнина база и стръв за хлебарки. Тази ефективна отрова за хлебарки не е токсична за хората и домашните любимци. Като допълнителен компонент в Global включва горчивина, която предпазва лекарството от облизване на кучета и котки.
 2. Долокс. Основното активно вещество е фипронил. Прилага се чрез пунктирани линии, на места за обитаване на насекоми. Лекарството започва да действа още 8 часа след прилагането, парализирайки хлебарки. Най-големият ефект се постига на 3-тия ден. Липсата на лекарството е бързата адаптация на насекомите към фипронил. Препоръчва се да се редува с други лекарства.
 3. FAS. Съставът на лекарството включва комбинация от 2 отрови: диазонин и циперметрин, така че хлебарките не изпитват зависимост. Той действа като контактен и интестинален инсектицид. Ефектът се постига в дните 1 - 2 след прилагането, остатъкът се запазва до 3 месеца. Поради ниската си токсичност, гелът се препоръчва за обработка на хранителни единици, помещения в детски и лечебни заведения, може да се използва за дезинфекция на касови апарати и електроника.Има достатъчно пакети за обработка на 90 m2 повърхност.

Геловете се оказаха ефективни в борбата с хлебарки. Те са особено добри, когато има сигурност за домакинството.

Капсули с течни препарати

Няма панацея, универсална отрова от хлебарки. Резултатът винаги се постига при комбинация от няколко инсектицида. В тази връзка разнообразието от концентрирани фондове се доказа добре. Те са на разположение под формата на капсули, в които има течна отрова. Съгласно инструкцията, капсулата се разтваря в определено количество течност и препаратът е готов за употреба. Те могат да измият подове и повърхности, за да се борят с насекоми, и можете да пръскате местата за уреждане на хлебарки.

Предимства на концентрирани препарати:

 • Бързо унищожаване на насекоми.
 • Ефективност дори при голямо нападение на апартамента.
 • Достъп до най-уединените места за гнездене на хлебарки.
 • Не миришете.
 • Ефект на веригата.

Недостатъците са: висока токсичност за хората, както и краткотрайни ефекти. Лечението трябва да се извърши в гумени ръкавици и гащеризони, след това стаята да бъде добре проветрена. Концентратите са контактни отрови, така че те не засягат ларвите и яйцата.

Regent

Произвежда се в капсули и ампули. Активната отрова е фипронилът, който засяга стомашно-чревния тракт на хлебарки. Във вода концентратът се разрежда в зависимост от степента на замърсяване на помещението. Най-силният разтвор се приготвя от 2 капсули на чаша вода. Този разтвор се обработва с повърхности, където се наблюдават най-много насекоми. Заедно с хлебарки, наркотикът убива мравки.

Het

Отнася се за контакт с инсектициди, може да се използва като бариерен препарат. Основната активна съставка е chlorperifos. Предимства на продукта:

 • Не оставя следи, не мирише.
 • Безопасен за хора и домашни любимци.
 • Спестява ефект след обработка до 6 месеца.

От недостатъците на наркотика може да се нарече само висока цена. Но си заслужава, ако хлебарките се развеждат твърде много и останалите средства са неефективни. Концентратът се разрежда във вода 1: 10, след което спреят се прилага върху заразените повърхности и местата за възпроизводство на насекоми.

Ksulat Микро

Като част от лекарството - комбинация от трите отрови, което намалява до нула производството на резистентност в хлебарки. Плюсове:

 • Проектирани специално за обработка на апартаменти и къщи.
 • Адаптирани за самообработка.
 • Не е токсичен.
 • Няма миризма.
 • Отличен резултат до 6 месеца.

В резултат от лечението с лекарството, слой от нано-гранули, действащ като контактна отрова, остава невидим за окото. В този смисъл инструментът има недостатъци:

 • Не е ефективен на мокри повърхности.
 • Не засяга яйцата на хлебарки.
 • Чувствителен на слънчева светлина.

Лекарството се разрежда в 0, 5 или 1 литър вода и се нанася чрез спринцовка или спрей. Желателно е да се разпределя равномерно на повърхността.

Аерозоли

Аерозолите се считат за най-бързо средство за унищожаване на хлебарки. Инсектите умират в първите часове след лечението, ако помещението е плътно затворени прозорци и врати. Ефектът от лекарствата се основава на факта, че насекомите вдишват смъртоносна доза токсични газове.

Аерозолите могат да се използват ефективно, когато е необходимо бързото почистване на помещенията на голямото задръстване на хлебарки. Валидността му е ограничена до няколко дни. Специален ефект се постига при директен контакт на отровния агент, поради което се препоръчва пръскането на аерозоли в местата на масово натрупване на хлебарки - под цокъла, в прорезите и вентилационните канали. Съвременните аерозоли се произвеждат без миризма или имат ароматни миризми. Те са икономични и позволяват обработка на голяма площ.

Въпреки предимствата си, аерозолите имат сериозни недостатъци:

 • При пръскане е по-добре да се защити дихателната система.
 • Обработката изисква домакинството да напусне апартамента.
 • Отровата действа върху хлебарки не е типична, те се измъкват от местообитанията и започват да умират, впечатляващите хора са неприятни да наблюдават такава картина.
 • Бързо адаптиране на насекомите към отрови в аерозоли.
 • От стаята е необходимо да се вземат вътрешни цветя, аквариумът да затвори капака.

Популярни аерозоли от хлебарки:

 1. Raptor. Аерозолът се основава на три отрови - циперметрин, тетраметрин и пиперонилбутоксид, които се разтварят в неутрална среда. Продуктът е ароматизиран с парфюм. Една бутилка е достатъчно, за да обработва 60 м2 повърхности. След лечението могат да останат следи.
 2. Борба. Той се основава на действието на чревни контактни отрови - перметрин и тетраметрин. Аерозолът е вреден за дихателната система и има специфична миризма. В комплекта с подготовката се предлага удължена дюза, която позволява обработка на най-недостъпните места.
 3. Дихлорвос. Това е въпрос на съвременна подготовка, която носи името на марката, която не е излязла от употреба. Основното активно вещество на аерозола е широкоспектърна органофосфорна отрова. Лекарството се получава без миризма или с лек ароматен аромат.По-добре е да насочите струята по пътищата на движение на насекомите.

Отровата за хлебарки на руския пазар е представена в голямо разнообразие. За да изберете средства, е необходимо да вземете предвид индивидуалните особености на обитаването и всички плюсове и минуси на препарата. Средствата за борба с насекомите трябва периодично да се променят, за да се избегне пристрастяването на хлебарки към действието на отрова.