Земляні оси: особливості біології та як можна позбутися від цих комах

Уход за фикусом каучуконосным в домашних условиях (Відео July 2018).

рекултивация на оси - това е изключително популярно име: ентомолог насекоми не са известни. В научната класификация има например пътни, пясъчни, храстови оси, но няма земни.

Фактът е, че в хората "земните оси" се наричат ​​абсолютно всякакви оси, които просто подреждат гнездата си в земята. Най-често за земни хора носят обикновени хартиени оси, избрани за местоположението на жилището не е бараката и изоставен подземен мравуняка или дупка в земята гризач.

Интересно е

Хармоните са най-често срещаните насекоми, които са жълти и черни ивици в черната ивица. Те са тези, които са привлечени от миризмата на риба и диня на пазарите или излети страни, а това зависи от тях, така усърдно се опитва да се отърве от предградията и пчелини. Хартиените оси бяха наречени, защото изграждат гнездото си от дъвчената кора, която в смес със своята слюнка образува маса, подобна на пергамент.

Освен това, понякога се опитва да се отърве от така наречените земни оси, собствениците на крайградски земя борба всъщност е стършели, които също са понякога оборудват гнездото си в земята. Стърготината на обикновеното оцветяване е доста подобна на оса, която е значително по-голяма.

Редки хора мислят за това как всички един и същ вид насекоми се установява в едно легло, най-важното тук - възможно най-бързо да се отърве от нежеланите "Земя" жители, които са доста способни да атакува рояк и хапят сериозно.

Преглед

"Ние трябваше да се бори с глинени оси през изминалата година. Те направиха гнездо точно под един камък на алпийската хълма. Има специална дренажна беше, че водата не се застоява, и те са в системата за дренаж и уредено. Основният проблем е че гнездото не може да изгори или отрова керосин, защото на хълма израснал много елитни растения. Ние трябваше да си купите Ахтар и правим всичко в няколко стъпки. аз дойдох през нощта на поляната, пръска на входа на гнездото разреден Актар и в допълнение поръсена там следващите хлорпирифос. Хос е много бърз по-малко, но летят те не спре. Така че ги преследват всеки три или четири дни, през нощта, а три седмици по-късно те напълно престана да лети от дупката. Не знам дали те са се излюпили или не, защото за да се изкопаят само за целия този хълм Не искам.

Paul Днепропетровск

Малко за биологията на земята с

Хапе глинени оси са абсолютно неразличими от ухапване от колегите, които живеят в гнездо под покрива на плевнята или на клон на дърво. И това е логично, защото местонахождението на дома на осите не засяга биологията си по никакъв начин.

оси хартия се заселят в земята, обикновено по две причини: или поради липсата на подходящи места за поставяне на фалшива гнездо, или просто защото на много атрактивна бърлога подслон под земята. Изборът на бъдещата местообитание изцяло приложена матката - е то пролетта изглежда най-подходящи условия за изграждане на гнездото.

На снимката - глинен оса на входа ровя:

В началото на топлия сезон оса оборудва гнездо в земята, колективно да понесе да се хранят нарастващото ларви, а до края на лятото в подземен жилище се появи готов да се размножават млади жени и мъже ,След чифтосване оплодените женски животни отиват в зимата, а през следващата година започват цикъла отново.

Заслужава да се отбележи, че един и същи слот, намиращ се на партерния дупката, оси два пъти обикновено не използват, така че ако тази година отглеждат насекоми в едно легло, с висока степен на вероятност може да се твърди, че те вече не през следващата година са ще бъде.

Но в допълнение към обикновената хартия има и друга група от пръстеновидни оси, които водят напълно различен начин на живот. Тя - самотни ловци, жените, които улавят други насекоми, да ги парализира със своята отрова, а след това се крият в малките подземни гнезда, където телата им лежаха в едно яйце. След това, женската запушват своя глинен дупка, но от яйцата след известно време се излюпват ларви, яде по-бавно живеят, но обездвижен жертва.

яде ларви глинени оси започва с тези части на тялото, които не водят до незабавна смърт на насекоми жертва - с червата, отделителната и половата система. Само в края на хищникът стига до нервната система и сърцето, а след това покварява и зима. Следващата година ще бъде избрана възрастен осол от глинените норки.

Това е интересно

Единичните земни оси са известни като универсални и много мощни хищници. Някои от техния улов за техните ларви изключително отровни паяци, а, например, цяла подгрупата на тези насекоми се хранят само на грешки, включително дървеница бъг вредно. Междувременно обикновените оси хартия и се хранят ларвите им от други насекоми и т.нар пчелен вълк, или Filante, лов само пчели, за които не харесват изключително пчеларите.

Сред единични глинени оси са видовете, които имат много силна отрова - така че обикновената оса просто не отиде с тях, за да има сравнение.Например, някои паяк оса включени в индекса Шмид (по скала в болка от ухапвания от насекоми), като един от най-болезнените жилещите насекоми в света, само няколко от тяхното ухапване от куршум мравката от Южна Америка. За щастие, обаче, пътните оси - насекомите са рядкост и дори ако се заседнат в предградията, вероятно е собственикът да не създава проблеми.

И струва ли си да ги извлечем?

Тъй като глинени оси активно ловят други насекоми вредители (включително), в някои случаи, да се отървем от тях означава унищожаването на много полезен инструмент в борбата за жътвата.

Във връзка с това възниква въпросът: струва ли си изобщо да се унищожат земните оси в крайградската зона? Наистина ли е необходимо да се борят с земните червеи, ако едно гнездо консумира най-малко 50-70 вредни насекоми на ден, включително гъсеници, дървеници и листни въшки?

Всъщност, за да вземете правилното решение, трябва да вземете предвид някои допълнителни важни точки.

Ако гнездото на осите се намира в центъра на лехата или леглата ако насекоми пречат на работата, необходими на мястото, непрекъснато летят до една маса, лятна кухня и платформа за игра на децата, трябва да ги отстрани, без да се съмнява. Също така е необходимо да се унищожи земята гнездото оси, ако е върху канапе от картофено: през август-септември, когато картофите ще трябва да се почисти, нарушен рояк могат силно да хапят градинари.

Ако осите са се установили някъде в ъгъла на градината и не пречат на никого, тогава не бива да се отървавате от тях - нека насекомите да се борят с вредителите. Дори ако земните оси избраха градина, но зеленчуците по нея ще трябва да бъдат разкопани едва в края на есента, те също не могат да бъдат докоснати - гнездото ще се изпразни.

Отстраняване OS разкопки от парцела: правилата и методите на

Борба с осите в земята се извършва по няколко начина, сред които са трите основни тези.

  1. Изгарянето на гнездото е може би най-надеждният начин. За да го приложат в дупката се запълва с 1-2 литра керосин или бензин, тя също свърши "песен" на няколко сантиметра дължина, които след това се запалва. Подземното гнездо се запалва много бързо, поради изобилието от хартиени пчелни пити в него.

  2. Изсипете гнездото с вряща вода. Това е по-малко ефективен начин, поради което често се изисква повторна обработка за пълно унищожаване. Използвайки този метод, е важно да се помни, че след всяка такава попълване на входа на гнездото трябва да бъде покрита с камъни, за да живеят, но това е изключително гневни насекоми не са летели.

  3. Унищожаване на земни оси с инсектициди. Към този разтвор се излива в дупка мощни токсични агенти (например, Kukaracha, получавате, малатион, Solfisan, Ахтар) и входа се запечатва GAG импрегнирани със същия лекарството. Трябва да се отбележи, че този метод, макар и ефективен, но доста скъп.

Можете също така да изведете шушулките, използващи отровни примамки: това е достатъчно дълъг, но лесен за прилагане метод. На стъклена чинийка или излива сироп или мед, където борна киселина се разтваря или всяко ефективно инсектициден състав (за предпочитане без мирис, например получавате), след което стръвта е монтиран около слота. Всички оси, които "разкъсват" решението, умират, така че с постоянно актуализиране на отровата за унищожаване на всички керамични изделия е възможно след една-две седмици.

Рейтинг:

"Звучи ли ви познато Ние преди няколко години това беше Осите на входа на градината в земята направи гнездо и като, че да не пречи на никого, но след като съпругът до инсталирани електрически крушки за осветление и ухапан от разкопките ... оси.И не един, но цял рояк го нападна, но беше облечен и толкова лесно избягал. След това решихме да ги оттеглим. Бяхме ни помогнали просто чрез наливане на вода. Съпругът ми извади маркуча до вратата вечерта, включи водата и сложи маркуча в дупката. Един час по-късно цялото гнездо се намираше в центъра на голяма локва. Очевидно е, че всички оси са убити, защото още сме близо до това гнездо не виждам. "

Олга, Москва

Който и начин да се отърве от земята, операционната система и да изберете, трябва да се спазват за безопасност, или на последиците от тази" лов " може да бъде много тъжно. Нека разберем как да се предпазите по време на операция, за да унищожи оса гнезда в земята.

безопасност в отглеждането на насекоми

Борба с глинени оси трябва да става внимателно, тъй като винаги носи рискове uzhalivaniya В някои, особено опасни за хората случаи век, оси, защита на дупките им да атакуват рояк

За да се отървете от оси в земята и не нанасят вреда на здравето си, трябва да се направят всички необходими процедури за унищожаване на насекоми :.

  • след залез слънце, когато осите се крият в гнездото и като цяло по-малко активни.
  • в тясна рокля с дълъг ръкав, ръкавици и маска пчелар
  • , без резки движения и викове на

Ако изведнъж нещо се обърка, оси започва да лети от дупката и се опитват да за да атакувате, трябва бързо, но гладко да напуснете гнездото си и да се скриете в затворена зона. Само след няколко часа операцията, за да се отървете от земните оси, може да се повтори отново (или е по-добре да я отложите за един ден).

Преглед

"Опитахме се да донесе на операционната система от земята, но всичко се оказа просто трети път. След изсипва вряща вода над гнездото и кофа с варено и се излива, но операционната система е само леко намалява.После просто затвориха дупката си с камък. Това не помогна, изкопаха го до него. В края на краищата, мъжът не може да го понасям, той хвърли няколко литра малатион и ги изсипва всичко гнездо. Веднага действаше. Изпълнен вечер, че никой не малко, а на следващата сутрин нямам оси, които не сме виждали "

Олга, стафиди

Е, ако все още имат желание да се отърве от земните оси на сайта -. Остава само да изберете любима метод и спазване на Закона за безопасност!

и това е "земен" оса копае дупка ...

Битката земята оса и паяк