Ефективні засоби від ос: огляд препаратів та нюанси їх застосування

Ще започнем с факта, че биохимичните процеси в организма, разнообразие от видове насекоми, е до голяма степен едни и същи, и са базирани на сходни принципи. И осите не са изключение. Съответно, ефективни средства за оси - е инсектициден препарат, който в повечето случаи ще бъде еднакво ефективни срещу други насекоми: хлебарки, мравки, мухи и др

С други думи, най-модерните инсектициди имат много широк спектър на действие, така .. че не е необходимо да се затваряте на някакви "магически" средства, които биха унищожили осите. Различни рекламни материали, интернет магазини и техните мениджъри е доста сериозно да скандират техните лекарства като мощно средство за оси и стършели (а често и това е вярно), а в същото време, на същото лекарство в друг магазин или дори в друга част от същия магазин е позициониран като отличен инструмент, например срещу хлебарки.

И тук, на това, което наистина трябва да се подчертае, когато се занимават с оси - така че е важно нюанси на правилното прилагане на подходящ инсектицид

 1. За да се постигне резултат от 100% в присъствието на слотовете на лятната си къща или на балкона на апартамент в града трябва да бъде в състояние да унищожи и възрастни оси, ларви и матката в гнездото. В този случай са подходящи високоскоростни инсектициди.
 2. Ако насекомите просто летят до мястото за хранене, те първо трябва да привлекат към отровата стръв и второ, някак си я принуждават да яде.Съответно, в този случай е по-добре да се купи лекарство, което няма силно отблъскващ мирис, за да не прекъсва миризмата на стръв.
 3. Прилагане на инсектициди оси около градина или двор, трябва да бъде в състояние да го правят безопасен за културата и за всички жители в района.

Най-общо казано, днес, за да купуват средства за оси - не е проблем, тъй като почти всеки магазин за хардуер предлага повече или по-малко широка гама от различни инсектициди. Много от тях обаче ще са далеч от най-добрия избор поради силен неприятен мирис, сравнително ниска ефективност и опасност за човешкото здраве.

Затова нека видим какви видове средства за защита от насекоми съществуват днес и кои трябва да бъдат предпочитани в борбата срещу осите.

Видове средства от

Между другото средствата срещу осите могат да бъдат разделени на два вида. Първият тип съчетава препаратите, предназначени за приготвяне на отровни примамки и капани.

Тези средства трябва да отговарят на следните изисквания:

 • нямат силна миризма;
 • е силно токсичен за оси;
 • Не представлявайте висок риск за топлокръвни (хора и животни).

Втората група лекарства е средство, чрез което можете бързо, безопасно и безопасно да унищожите всички насекоми в гнездото си. Основното изискване тук е:

 • висока скорост на действие на лекарството върху насекоми;
 • използваемост (аерозол или спрей);
 • Ниска токсичност при хора.

В зависимост от формата на инсектицида на освобождаване, се отличават:

 1. Концентрати за разреждане и последващо прилагане под формата на спрей - някои от тези средства за борба срещу оси са много ефективни и в същото време много икономичен.Концентратите са подходящи както за приготвянето на отровни примамки, така и за третирането на гнездото за трепетлика (след разреждане съгласно инструкциите).

 2. Аерозоли, които вече са продадени напълно готови за употреба (в балони с пръскачки). Те обикновено се лекуват с гнезда на насекоми.

 3. инсектицидни състави под формата на прахове, които се разтварят във вода или в стръв запълва веднага да се получи токсичен за оси лекува. Тази група включва, например, боракс и борна киселина - може би най-известните народни средства от оси.

 4. Специални гелове с инсектициди, които първоначално са създадени като добри примамки за насекоми (особено за хлебарки и мравки).

И също така отбелязвайте лепила за насекоми, към които просто се прилепват осите.

отровната стръв за оси могат също така да бъдат разделени на два типа: първият предназначен за преследване само възрастни насекоми, а вторият - странно, за ларвите, както добре.

Екшън примамки първия тип се основава на вкусовете на възрастни: те никога не "мине" от наличните сладки сиропи или ферментирал сладко - в нашия случай на отравяне с инсектициди. Оси доброволно се стичат до тях и след хранене бързо умират.

действие отровен примамки втори тип не е насочена към незабавното унищожаване на насекомите - те трябва първо да отровата в гнездото си и се хранят "деликатес" на ларвите и царицата.

Например, преработени с подходящ инсектицид, месото е разположено на видно място и много скоро привлича първите "жертви". Отровени оси примамки са в гнездото където твърдия дъвка върху себе си, а след това се подава към ларвите, което води до смъртта и възрастни насекоми и потомство.Радост отива на кралицата на тревата.

Към днешна дата има доста различни инсектицидни лекарства, които са подходящи като средство за оси. По-долу ще говорим за най-ефективните и успешни, които да се докажат на практика.

Гет от

Получаване получава (GET) е широко известен като мощно средство за дървеници и хлебарки, но също като средство за унищожаване на оси също така показва много добри резултати. Получаването е малко опасно за хората и, което е много важно, практически без мирис. Този инструмент може да се използва както за унищожаване на самото гнездо, така и като отровно вещество в състава на примамките за оси.

За да унищожите гнездото, Get се разрежда във вода в съотношение 100 ml от лекарството (една бутилка) към 2 литра течност. Допълнителни средства се излива в голям пластмасов плик че нощ, скочи на гнездото, и гърлото си или плътно zamatyvaetsya лента (ако жилището насекомото виси на клон дърво), или залепени към плоска повърхност (ако слота, например, окачен на тавана на помещението) , Можете да премахнете пакета само след няколко дни, когато всички възрастни вече ще са мъртви.

Гнездото, разположен в земята или кухо дърво, само напълнена със същия разтвор Het означава, както в предишния случай, и на изхода се запечатва с кърпа, напоена в този разтвор.

За получаването на отрова стръв в бира, ферментирали сладко варя или добавяне Гет от флакона в съотношение 1: 10, смесват се и след това тази стръв с отрова излива в пластмасови бутилки. Можете също да третирате водната емулсия на препарата с парче месо, което е поставено близо до гнездото на стършелата.

Благодарение на факта, че Вземете няма мирис, оси спокойно спокойно ядат примамки, базирани на него. Наркотикът е многократно тестван от много хора на практика и като цяло той може да се характеризира като сравнително ефективна отрова срещу оси.

Може би основният недостатък на средствата на Get е относително високата му цена. Това лекарство струва около 800 рубли на 100 мл бутилка и се реализира главно чрез интернет.

Преглед

"Осите са се появили при нас в началото на пролетта, но след това е ужасно много. Оказа се, че те са построени гнездото си близо до тоалетната. Ние дори не знаех какво OS можете да поевтинява, отиде до съседите, а те наскоро отровен хлебарки, и те останаха проклятието. ние разведена съпруга си взе пръскачката и вечер обработват всички гнездо. сутринта, когато беше под килим от мъртви оси, но и да живеят по-летене. След това завърши тях, също. "

Ирина Vitalievna Volgodonsk

борна киселина като компонент на отровни примамки

борна киселина - може би най-добре познат народната средство за оси. Като част от различни примамки, той също се използва широко като отрова срещу хлебарки и мравки.

Основните предимства на борна киселина:

 • достатъчно висока отровна способност във връзка с насекоми;
 • относителна безвредност за хората (преди това борна киселина дори се използва за дезинфекциране на рани);
 • пълно отсъствие на миризма;
 • наличност и ниска цена (можете да го купите във всяка аптека).

Обикновено се прибавят борна киселина (както и средствата, описани по-горе) Получаване на ферментирала бира или засядане, след което получава стръв излива в подходящ контейнер. Възможно е също така да се третират парченца сурово месо със суспензия от борна киселина и да се оставят близо до гнездото.

В бележката

Bura е добре известно средство за борба с оси и други насекоми. Чрез химическо естество, това е натриевата сол на борната киселина, която има почти същите инсектицидни свойства като самата киселина.

Борба с осите използване дихлорвосът

дихлорвосът срещу оси използват дори когато той беше почти единственото средство за спасение от насекомите домакинството. Прилага аерозол продукт днес, въпреки че от съветски пъти ефекта на лекарствената субстанция се променя за дълго време (сега в различни марки дихлорвос пиретроиди използвани вместо органофосфорни съединения).

Дихлорвос, като правило, обработва гнездото на оси. Избирайки този инструмент, трябва да разберете, че да се приближите до гнездото и да го напръскате от контейнера ще има повече от веднъж. Всяка процедура ще доведе до смъртта на достатъчно голям брой насекоми, и можете да постигнете унищожаването на цялото семейство оса в продължение на няколко дни.

Прилагайки Dichlorvos (обаче, като всяко друго лекарство), не забравяйте за предпазните мерки. Унищожи гнездото само през нощта, когато насекомите са неактивни. Необходимо е да носите тесни дрехи с ръкави, дебели ръкавици и маска на пчеларя.

Купете Dichlorvos от различни марки (Eco, Neo, Varan и др.) Днес можете почти във всеки хардуер магазин. Струва си да е, че наркотикът е евтин и в повечето случаи една бутилка е достатъчна, за да унищожи средното уязвимо гнездо.

Може да замени дихлорвос и други подобни инсектициди спрей :. Raptor от пълзи насекоми, Raptor от молци, борба, аерозол насекоми чиста къща и др

Delta зона

концентрира област Delta - това е добре известен и много ефективно лекарство, което може успешно да се прилага от оси и стършели.Характерна особеност на този инструмент - наличието на много слаб мирис, което го прави доста подходящ за приготвяне на отровни примамки.

Бутилката на лекарството на 100 мл струва около 650 рубли. По принцип ефективността на средствата на Делта зона и "Вземи срещу осите" е приблизително еднаква.

Малатион

Малатион - известен със своята ефективност и ниска цена отрова от насекоми, въпреки че е малко остарели средства. Предлага се като прах или като концентрат за приготвяне на водна емулсия. Последната форма на този продукт е по-удобна за приготвяне на отровни оси.

Известният Карбофос и неговият много остър и неприятен мирис. Ето защо, за да го използвате като част от отровни примамки няма да работи - миризмата на пари просто да разколебаят насекоми.

Използване на инструмент по два начина:

 • разрежда с 100 мл концентриран разтвор на малатиона литър вода, тя се изсипва в голям пластмасова торбичка, и след това (на тъмно), за да изтегли дъното на гнездото;
 • или просто да напръскате получената гнездова емулсия (в този случай процедурата понякога трябва да се повтаря повече от веднъж).

Капани и подготовка Otos

Капанът е широко известно народно средство за борба с оси. Те обикновено се изработват от обикновени пластмасови бутилки: изрежете горната част и ги вмъкнете с врат в долната половина.

Джем, бира, хляб или квас се изсипват в готов капан. За да се повиши ефективността на стръв може да се добави Het, борна киселина, трихлорфон, или всеки друг подходящ инсектицид без мирис.

Това капан може да се използва дори и без най-добре - на разстояние от нея оса все още умират.В случай на стандартна конструкция присъствието на инсектицида стръвта улеснява подслушване на насекомите от бутилката - този път всички те са мъртви (в противен случай може да се наложи да мисля за това как бързо да унищожи сто грама живи оси, хванати в капан в един претъпкан).

Като обогатена стръв можете да използвате и Otos - вече има инсектициди и захар с вкус. Лекарството се продава в готов за употреба форма. Има само един проблем - да купите този инструмент от оси не може да бъде във всеки магазин.

Хеликони от хлебарки за бойни оси

Можете да се отървете от оси в дома или във вилата с помощта на гелове от хлебарки. Feature инсектициди гелове, е, че те представляват и стръвта и отровата, така да се каже, в една бутилка (макар OS такава стръв не е толкова привлекателен, колкото за хлебарки и мравки, но често работи също). Освен това е удобно да се прилагат гелове на почти всяка повърхност.

По отношение на осите е особено ефективно да се прилагат гелове на различни места в близост до техните гнезда - това значително увеличава вероятността от откриване на насекоми.

, за да унищожи оси са подходящи за почти всички гелове на хлебарки, например, Абсолюта, или Globol FAZ, който се намазва или върху лист хартия и е публикувал някъде близо до гнездото си, или се прилага директно върху стената или дънер.

Лепило за насекоми и капани, основаващи се на него

В заключение, отбелязваме един по-ефективен тип средства от os - специални лепила, които също се използват за улов на хлебарки и мравки. Лепилото се намазва с парче картон, и в центъра на полученото лепкаво петно ​​се поставя сладка примамка - например парче месо или диня.Осите, които се събират за хранене, разбира се, се придържат към картона и могат да бъдат унищожени без проблеми.

срещу оси могат да бъдат използвани адхезиви като Alt, Apcoll, капан, и някои други: специален разлика между тях, всички те имат приблизително същата ефективност.

Използване на лепило, като средство срещу оси, трябва да се помисли за две неща:

 • за борба с насекомите имат повече от един ден, защото веднъж на всички жители на гнездото по този метод не се унищожават;
 • В допълнение към осите, в лепилото могат да се намерят и други насекоми.

По принцип, ако оси не тероризират жителите на района и не много по-лошо в това, да се бори насекоми изолирани случаи това не е необходимо. Ние трябва да помним, че те са от голяма полза, унищожаване на вредители, и така необмислено унищожаване на оси може да доведе до факта, че реколтата ще бъде в опасност. Бъдете разумни и прилагайте подходящи средства, само когато това наистина е необходимо.

Интересно видео за методите за производство на ефективни капани за

оригинален подход към унищожаването на оса гнезда