Надання першої допомоги при укусі оси

Що робити при укусі змії. Поради військового медика. (Відео July 2018).

Кога трябва да бъдат дадени необходимите оса ужилване лице за оказване на първа помощ - въпреки че случилото се може да изглежда засегнат съвсем обикновен и незначителен събитие. За такива "смели" можете да идентифицирате няколко причини, които доказват нуждата, ако не и пълноценна първа помощ, а след това поне минимална обработка на захапването.

 • Отровата "оса" винаги причинява остра болка, постепенно се разпространява през тъканите близо до мястото на ухапване. Колко дълго ще страдате от неприятни усещания, ако има прости и ефективни методи за отстраняване на болката в такива ситуации?

 • Отокът, който почти винаги се появява след захапка, понякога може да расте много бързо. И ако не се направи нищо, тогава ранената ръка или, например, кракът може да стане почти един и половина пъти по-дебела от първоначалното си състояние. Болка от такъв силно изразен оток също е подходяща. Сега си представете, че осата е ухапан в гърлото или шията ... Е в такава ситуация трябва да пропусна и да чакат за набъбване на дихателните пътища ще блокира или не?

 • оса отрова, особено когато няколко ухапвания от насекоми, в някои случаи, могат да причинят общата токсичност на организъм, последвано от главоболие, гадене, хранителни разстройства, общо разбъркване, температура и диспнея. Такива държави също са много опасни.

 • В някои случаи, след като са били ухапани от оса започва да се развива алергична реакция, която понякога да са тежки, и при висока чувствителност дори ухапани може да доведе до анафилактичен шок и последваща смърт.

Може би по-горе причини са достатъчни, за да ясно да разбере: ако човек е ухапан от оса, е желателно да му даде поне минимален първа помощ, и по-нататък се наблюдава отблизо общото благосъстояние, особено по време на първия час.

Съвет

Така нареченият паяк оса има една от най-болезненото ужилване от насекоми изобщо (техните болезнени ухапвания само тропически мравка-куршум). И най-големите представители на семейството на оси - огромни японски стършели - според статистиката, ухапванията им годишно убиват няколко дузина души в Япония. Причината за смъртта жертви на тези насекоми е, на първо място, алергия и анафилактичен шок, и от друга страна, в случай на интоксикация на организма атака голям брой стършели.

Така че, в срок да предоставят първа помощ при ужилване от оса избягва много проблеми: за намаляване на болката в мястото на ухапване, за да насърчи по-бързото изчезване на отока (или по принцип се предотврати нейното развитие), както и за намаляване на симптомите на алергична реакция. Ето защо жертвата трябва да бъде подпомогната в първите минути след ухапването на оса.

Преглед

"Аз съм дете оси често ухапани, а след това, тъй като напуснах града, може би до 25 години като цяло никога няма ужилен. Halter не беше. Съвсем наскоро един ужилен, когато цялото семейство пикник тръгна. аз дори не мисля, че е чак толкова лошо воля. ужилен бузата, не разбра какво прави там. бузата изгорял, и двете очи са толкова подути, че напълно затворен болка адски, откоси в главата. И аз имам оса убие време - обикновено, не Hornet започна да реди бутилки за вода, съпруга на някакъв мехлем и помазан, но не по-добри там ..Носът изобщо спря да диша, но гърлото не получи оток. Така че аз седнах, не можех да видя нищо, аз вдъхнах устата си, главата ми започна да се спука. Жена ми нарича тъста, той дойде с брат си, ни изведоха в колите, бях отведен в службата за спешна помощ. Лекарят инжектира нещо от алергията и каза, че пие антихистаминови таблетки. Като цяло, ние имаме извънредно болница - само три дни по-късно очите ми се отвориха "

Олег, Казан

Действията в първите минути след ухапването

Може би първото нещо, което трябва да се направи веднага след ухапването. - е да се уверите, ужили просто оса, а не пчела: някои основни аспекти на първа помощ след нападението на тези насекоми се различават много, например, ако ухапан от оса, не трябва да губите ценно време в търсене на върха - в контраст с пчелата, това насекомо в кожата от всякога. не тръгва.

Задачата на началната фаза Na първа помощ за оса ужилване се намалява до максимално намаляване на броя на отровата на насекоми инжектира в кожата на мястото на ухапването Можете да направите това по няколко начина

да се започне от ухапване от място, което трябва да се опита да изсмуче максималното отровата: .. тя може да бъдат изразходвани за силата на 1 минута, тъй като кожата около мястото на пункция, като правило, много бързо се свива, и по-нататъшни опити вече ще бъдат неефективни не се страхувайте от получаване оса отрова в устата си. - тогава тя няма да причини проблеми, но е важно да не го погълне, но изплюе.

Има още един по-ефективен начин за частична неутрализация на токсин от насекоми. Отровата на осите има алкална реакция, така че нейните неутрализатори са киселини. За да се намали количеството на активната форма на отровата в раната, е необходимо да се прикрепят към него минути вълна памук, напоена с кухненска 9% ия оцет, лимон парче, парче ябълка или портокал.

В някои случаи, особено смели засегнатата обгарям ухапване оса изчезнал срещата цигара или горещ въглен. Обикновено ефектът на топлината се счита за метод на първа помощ със змийско ухапване и някои отровни паяци - това е, когато съществува реална заплаха за живота. Когато обгаряне на отровата от токсини, който се намира в близост до повърхността на кожата, съборят и просто не разполагат с време, за да причиняват никаква вреда.

Този първи курс помощ ще даде определен ефект в случай на оса ужилване, но трябва да бъде ясно разбрано, че този метод, първо, много болезнено (и понякога дори по-чувствителни на ухапване), и от друга страна, следата на получения Изгарянето може да остане за цял живот. Вероятно единственият случай, когато такава помощ има смисъл да се адрес - когато жертвата е известен като склонен към най-силните алергени от насекоми, и той го знае, но специален инжектор с адреналин с тях не е било.

В допълнение към всички по-горе действия, в началния етап на първата помощ към раната е възможно да се сложи нещо като лапа на мокра захар, което също ще се забави отровата от раната.

Важно!

При предоставяне на първа помощ, в никакъв случай не трябва да се опитвате да изтласквате отрова от рана. Подобно натиск върху мястото на ухапване ще причини в него повишено кръвообращение и вследствие на това по-бързо разпространение на отровата в тялото.

По-нататъшни действия за първа помощ след ухапване от оси трябва да бъдат насочени към предотвратяване на бързото проникване на отрова в кръвта, което намалява вероятността от силно изразена алергия облекчение и симптоми на интоксикация. Например, за да се намали скоростта на разпространение на отровата и намаляване на подуване в мястото на ухапване необходимо възможно най-дълго да се поддържа студена компреса - тя може да бъде част от лед, замразено месо или студена бутилка вода.Само след студен компреса и може да бъде в горепосочената част от влажна захар, хипертоничен разтвор, който допълнително ще направи отровата от раната.

Какво да направя, веднага да се избегне алергията

Обикновено човек не може да бъде абсолютно сигурен, по-рано, че той няма да започне на алергична реакция към оса ужилване. Чувствителността към отровата не зависи от общото ниво на здравето и физическото състояние на тялото и с еднаква вероятност може да се появи при мъжете, жените и децата. Така че в случай на първа помощ OS оса ужилване трябва задължително да включва редица действия, насочени към предотвратяване на алергии - дори и тези жертви, които никога досега е срещал такава реакция на организма.

Най-лесният начин след мястото на ухапване е приложено студен компрес на таблетка suprastin избор напитка или дифенхидрамин tavegil. Понякога тези лекарства не предизвикват алергична реакция.

Но в този случай е желателно да се консултирате първо с Вашия лекар, поне по телефона, както и необходимостта да се придържат стриктно към дозата на лекарството, получил (това трябва да бъдат посочени в инструкциите за употреба). Използвайте същите по-сериозни средства (например, преднизолон) е възможно само с ясни и животозастрашаващи симптоми на алергична реакция.

Специално внимание трябва да се подхожда към облекчаване на алергии при децата - те обикновено са забранени от стандарта в такива случаи, "възрастни" лекарства. Факт е, че тези препарати за организма на бебето могат да бъдат дори по-опасни от самото захапване или некомплексната алергия след него. За какво да правите, ако едно дете е било ухапано от оса, можете да прочетете в отделна статия на нашия уебсайт (подраздел "Оси").

Преглед

"Аз имам паспорт алергия, портмоне с винаги имат Suprastin и автоматичен инжектор с адреналин. Наскоро тук, в син на страната (на 14 години) е бил ухапан от оса, аз му казах, веднага даде suprastin на таблета, за да точно какво се е случило. той отказва да пие, каза, казват те, глупост, някои оса ужилване. два часа по-късно, лежеше едва жив, с висока температура и подуване на пода на тялото. го инжектират, че адреналин, причинени "бързо", там е евакуиран. те казаха, че без епинефрин , може би нямаше да има време. - Значи синът ми вече получи паспорт на алергичен човек.

Ирина В., Samara

Отърви се от краста

След отровата се неутрализира до максимум, и за да се предотврати алергия антихистамин приет, последваща помощ за ухапване от оси трябва да бъдат насочени към намаляване на дискомфорта в засегнатото място.

Като правило най-значимите и забележими симптоми за засегнатото лице са сърбеж и подуване. За да ги премахнете, има специални мехлеми и балсами, които се отнасят и за оборудването за първа помощ. Ето например някои от тях:

 • Фенистил гел;
 • Sowentol;
 • семейство Gardex;
 • Mosquitol;
 • Семейство на пикник.

Едно от тези или подобни средства определено трябва да бъде с вас в кабинета на лекарствата, когато тръгнете за лятна резиденция или за природа. Ако планирате да пътувате с вашето бебе, което трябва да се грижи за придобиването на "дете" на лекарството (набор от средства е, например, или Gardex Mosquitall).

Ако ухапването на оса, все още ви хвана невероятно, можете да приложите изпитаните с времето народни средства за защита. Разбира се, в сравнение с специализираните наркотици те ще бъдат по-малко ефективни, но за липса на повече, те ще бъдат безценна помощ. По този начин, подходящ за лечение на оток, например, каша от настърган чесън и магданоз корен, жълт или алкохолатното кантарион.

Във всеки случай, трябва да се разбере, че се елиминира подуване след като са били ухапани от оси често няма да работи дори и с използването на мощни и не винаги безопасни лекарства. Във всеки случай: ще бъде осигурено по-ранната и точна първа помощ при ужилване от оса, толкова по-ниска набъбване и толкова по-бързо ще бъде.

Като алергия се проявява и какво да направите, ако тя започна

Алергия почти никога не се появява на първата хапка от оси: за развитието на такава реакция на тялото има най-малко веднъж в живота "вкус" на насекоми отровата. Просто казано, преди непосредственото развитие на алергиите човек трябва някога, например, в детството, вече да бъде ухапан от оси.

Като правило, първата "среща" с насекомото в резултат на което само леко оток, по-рядко - на светлина интоксикация. Това често въвежда ухапвания: той вярва, че ако за пръв път не се е случило нищо ужасно, то в следващите случаи всичко ще бъде сходно.

Все пак това не е така: алергията може да се развие както след втората, така и след петата захапка. Ето защо, ако жертвата чрез ухапване от оси започне да се показва първите симптоми на алергии, забавяне и не трябва да чакаме - трябва незабавно да му предостави спешна помощ.

предупредителните признаци на алергия са:

 • обширен оток, проникваща далеч извън мястото на ужилване, а понякога - се разпространява по цялото тяло;
 • уртикария (обикновено при оток на земята);
 • главоболие;
 • гадене;
 • недостиг на въздух;
 • сърцебиене;
 • болка в сърцето;
 • повишаване на телесната температура;
 • объркване на съзнанието.

При нормална реакция на тялото към ухапването на оса, тези признаци не се появяват.

Така че, ако жертвата има най-малко един от тези симптоми, трябва незабавно да се обадите на "Бърза помощ" и да опише ситуацията, следвайте инструкциите на Вашия лекар в първа помощ.

В случай, че дори не е възможно разговор, трябва да действате независимо, без да забравяте, че животът на човек може да бъде заложен. Първата помощ за развитие на тежка алергична реакция трябва да се приложи приблизително в съответствие с тази схема:

 1. Трябва да се даде допълнително хапче антихистамин на жертвата. Това може да бъде както бе споменато по-горе, дифенхидрамин и супрастин, както и по-силни лекарства - например деслоратадин, прометазин, фексофенадин и някои други.
 2. Ако имате авто-инжектор с адреналин на ръка, той трябва да се използва незабавно.
 3. Осигурете изобилна напитка.

След това трябва да опитате да отведете жертвата в болницата.

Едно от най-опасните последствия от алергията е затруднено дишане. В случай, че поради подуване жертвата не може да вдишва или изтласква, трябва внимателно да вмъкнете тънка тръба в гърлото му, което ще осигури проходимост на дихателните пътища.

Когато това вече не е възможно, единственият начин да се гарантира дишането е да се поддържа коникомия. За да направите това, гърлото на жертвата дисектира в областта между щитовидната жлеза и кариес, като в отвора, който се получава, се вкарва куха тръба, позволяваща тя да диша.

Важно е да се разбере, че правилно предоставената спешна помощ с ухапване в усойня в повечето случаи гарантира, че преди появата на такива усложнения тя няма да се осъществи или те вече ще бъдат разгледани от болничния персонал. Тежките ситуации се появяват най-често точно поради нарушение и пренебрегване на ухапването изобщо.

Действия, които не могат да се предприемат

Първа помощ с ужилване на оси трябва да бъде строго "регулирана" - не трябва да има ненужни маневри.Неправилните действия след захапка не само харчат ценно време, но също така могат да причинят допълнителна вреда на жертвата.

Така че, например, е строго забранено от ухапване от оса:

 • , за да изтръгне от отровата от раната, защото той е свършила, но поради тъкан масаж ще се разпространи само бързо в кръвта (това трябва да се съсредоточи);
 • прилагайте земята като студена компресия - това може да доведе до заразяване с кръв;
 • да пие алкохол след хапка - това, като масаж, увеличава кръвообращението и насърчава разпространението на отрова в тялото;
 • Пиенето на лекарството Дипиразин - само той може да причини алергии.

И най-важното е, че не можеш да пренебрегваш самата ухапване и се надяваш, че няма да се случи нищо ужасно. За щастие, повечето от ефектите на оса ужилване наистина е ограничено до малък оток, но почти всички случаи на сключване на интензивни грижи за жертвите се появили напълно неочаквани и понякога се случва, само защото хората се надяваха за руския "може би".

Първата ухапване трябва да бъде дадена във всеки случай, а в бъдеще - да следи отблизо състоянието й, да осигури мир и, ако е необходимо, да вземе мерки да се достави в болницата.

Запомнете: от хората в тази ситуация животът на човек може да зависи.

Полезна информация за ухапване на оси и стършели, както и за алергията

Какво да правим с анафилактичен шок и други тежки реакции към ухапвания