Цікаві факти з життя ос і фотографії цих комах

Осите - до голяма степен насекоми уникален, тъй като начина си на хранене и размножаване, и завършва със състава на отровата и са способни да самозащита. Всички оси спадат към разред ципокрили, които, освен тях, също така включва множество пчели, мравки, пчели, листна оса и ездачи.

Дългосрочно изследване на представителите на тази група, водена повечето еволюционни учени до извода, че една от насекоми (например, ездачи и листна оса) - е независима група, успоредно разработва, а другият (пчели и мравки) - това е потомците на древния OS. На определен етап от еволюцията те са се развили способността да се хранят и да суче тяхното потомство само нектар от цветя (което е типично за пчелите) или крила са загубени, а начин на живот започва да се приземи или дърво (това е основната характеристика на мравките).

Интересно е да

Много примитивни видове мравки са много сходни с хищни багер оси. Например, австралийски myrmecia наподобяват безкрили оси и дори имат жило и много силна отрова.

Първата снимка показва немски оса, и по-долу - Bulldog мравка

оси - насекоми, включително по същество еднакво представени като единична дневна и колективни видове. Ето защо, биолози, те са много удобни обекти за изучаване на прехода на животните от едно самостоятелно съществуване на първо прост колониалния живот, а след това на обществеността взаимодействат със структурата на каста на семейството.

Учените още не са постигнали консенсус относно стабилната и недвусмислена класификация на осите. Към днешна дата те са разделени на няколко семейства и групи, чиито представители, в зависимост от новите проучвания, понякога се преместват от една група в друга.

Първото ниво на тази класификация се споделя от семейството на оси върху самотни живи насекоми и социални. Следните семейства принадлежат към самотен живот:

  • копачи;
  • пясък;
  • Цветя;
  • път;
  • немски оси;
  • лъскави оси;
  • Сколи;
  • Тития.

Истинските оси са от групата на социалните насекоми (тук обаче са включени някои видове пясъчни оси).

Изключителен пример за насекоми, живеещи в семейството, е преди всичко хартиените оси - с тях се срещат често летните жители на страната ни.

В допълнение, добре познати социални насекоми са също стършели, също свързани със семейството на истински оси.

Към бележката

Основната разлика между супа и обикновена оса е нейният голям размер. Ако осите на хартия са с дължина 2-3 см, от европейските стършели, тази цифра достига 3-3, 5 см. В допълнение, Хорнетс имат по-широка врата (това е лесно видими под лупа) и характерните тъмно червени петна по главата там , където хартиените пликове имат черни области. Стърготината от осите е различна и по-спокойна - тя ухапва човека по-рядко.

В следващата снимка стършели и оса се намират в близост, което ви позволява да се оцени разликата в размера им:

Снимките по-долу показва оса различни видове (заравяне оса lustrer и чипс, съответно):

Забавни анатомия оса

Осите се отнасят до подордовете на Hymenoptera.Един поглед към структурата на осата помага да разберем защо подразред беше толкова необичайно име: между гърдите и корема на насекомото е тесен "кръста", напомня на някои оси дълъг тънък стрък.

С тази функция оси могат лесно почти двойно сгъваеми тялото ми и жилят плячката си от почти всеки ъгъл - това им позволява да спечелят битките с други, понякога дори и големи по размер насекоми.

Тялото на осите е разделено на три отделни сегмента - главата, гръдния кош и корема, и има силен външен хитинен скелет. оса глава е много мобилни и увенчана с две антени, извършващи множество функции: те обхващат миризми и въздушни вибрации, използващи тези насекоми могат да се оцени вкуса на течната храна и за измерване на дължината на клетката в гнездото.

В главата на главата на осите при голямо увеличение:

Всяка оса е снабдена с природа с мощни челюсти - мандибули. Те служат както за хранене на растителни храни - меки плодове, плодове, цветя, така и за убиване на плячка. Например, повечето от стършелите, атакува дори големи насекоми като хлебарки и богомолките, практически плава ужилване, и това струва само силни челюсти, които успешно натрошени хитинови черупки от плячката си.

Снимката оса в ухото:

Скоростта на полета на осите е доста голяма, но това не е рекорд за насекоми изобщо. Ето защо дори и добре въоръжените плячкосани хищници често стават жертви - например големи месоядни мухи и водни кончета.

Що се отнася до оцветяването, тогава осите се отличават от всички останали насекоми от приличен сорт. Така например някои видове хартиени и цветни оси имат ярко контрастиращи черни и жълти ивици и изглеждат така, че да не могат да бъдат разпознати.

Други видове могат да имат съвсем различен цвят: от наситено черно до тюркоазено и виолетово. Във всеки случай, цвета на купето на тези насекоми са винаги добре позната (особено в света на животните) и им позволява да се избегне превръщането жертва на случаен удар и е изплашила много бозайници и птици.

В първата снимка може да се види ясно, тя изглежда като германската оса - обичайната европейска форма:

И в тази снимка показва lustrer огъня, боядисани в необичайна (поради липсата на черно и жълто оцветяване) Цвят:

Интересно е

Осите, които имат най-голям брой имитатори на насекоми, копират цвета и външния си вид, за да се предпазят от хищници. Отличен пример е летателната муха, която прилича много на оса. Птици и бозайници, знаейки, че тялото на едно насекомо в черни и жълти ивици обикновено има опасна жилка, заобикаляй го една до друга. Същата осакавка е абсолютно безобидна.

лети сирфидни Снимка - черни райета оцветяване наистина го дава по-заплашително:

Трябва да се отбележи, че тялото голямата част от операционната система не разполага с такъв огромен брой косми по тялото, като пчели и земни пчели. Това се дължи на факта, че последните две групи насекоми са типични опрашители, а космите ги помагат да увеличат ефективността на събиране на нектар върху цветя. В същото операционната система - по-голямата част - необходимостта от такова покритие на тялото не само някои паразитни видове са гъсто космат, за да ги спаси от атаките на заразените е домакин на гнездата.

Това е интересно

Някои видове оси нямат крила. Такива, например, немски оси, паразити в гнездата на хартиените "братя". В този случай отсъствието на крила не ги възпрепятства да имат силен удар и силна отрова.

Осите имат пет очи: две големи фасети, разположени отстрани на главата и осигуряват широк ъгъл на зрение и три малки очи на челото.

Основните очи имат доста сложна структура и се състоят от множество отделни елементи, образуващи мозаечен образ. Те се съсредоточават по-малко, отколкото например при хората, но напълно установяват всяко движение на обекти в зрителното поле.

Що се отнася до допълнителните очи, всеки от тях е по-скоро като човешко око и дори има свой ученик.

Друга снимка на осите под микроскопа ясно показва допълнителни очи на челото на насекомото:

Размерите на осите са много различни. Така например, гигантската сколиоза от Югоизточна Азия расте на 6 см дължина; не много зад него и азиатския гигантски стършел - около 5-5, 5 см. Но огромното мнозинство от представителите все още имат по-голям стандарт за размера на насекомите. В този случай обикновено (но въпреки това не винаги) размерът на тялото съответства на степента на опасност на насекомото.

Жилото на отровата от оса и я

хапе Въпреки факта, че много оси много успешно размахвали челюсти, атакува други насекоми или да се защитава срещу враговете, основните средства за защита, които имат жило.

В продължение на много милиони години еволюция, характерни за Hymenoptera ovipositor става по-стегната, по-силна и по-обединена с отровни жлези, се превръща в един от най-съвършените инструменти на убийство в света на насекомите.

За разлика от пчела, една оси може да удря човек няколко пъти подред: жилото му няма зъб и следователно лесно се отстранява от доста мека кожа. Теоретично броят на ухапвания за една атака е ограничен само от запасите от отрова на оси.Всъщност, дори и една хапка е достатъчна, за да управлява няколко пъти по-големия враг.

отрови оси е опасна смес от голямо разнообразие от вещества, един от тях, например, причинява силно дразнене на нервните окончания, а другият - води до унищожаване на клетки, третият - отговорни за развитието на алергични реакции и т.н.

В .. Това е различно в различните семейства на компонентите на отровата е строго индивидуален и следователно последствията от техните ухапвания са различни. По този начин не може да се каже, че всички оси ужилват еднакво.

Снимката по-долу показва пътя оса

Според описанията на жертвите, това насекомо ужилване повече от каквато и да е било друг, и хапят се счита за втората най-болезнено сред ухапвания от насекоми като цяло (дланта тук принадлежи на южноамериканските мравка куршумите ).

И на тази снимка - японски огромен стършел, който има изключително токсична и алергична отрова. Няколко дузина души умират всяка година от нападението на насекоми от този вид. Ухапването им често води до кръвоизливи и тежки алергии.

И това насекомо снимка - Скола:

Въпреки внушителните си размери, обаче жилят доста слаб, и болка на мястото на ухапването не се усеща в продължение на дълго време. Тази необичайна особеност се обяснява с факта, че целта на ухапването на сколиозата е главно обездвижването на жертвата, а не нейната смърт.

От древни времена е имало мнение, че ухапването на стършело е невероятно болезнено и много по-чувствително от ужилване на оси. В действителност, Hornet и оса отрови са много, така, че и силна болка и сериозни последствия, за което всеки казва, позовавайки се на Хорнетс се дължи на по-голяма сума на отрова инжектирана.В допълнение, стършели отрова алергени, както и малко по-често води до сериозни резултати - анафилактичен шок, обширен оток и дори смърт.

Съвет

Страхът от пчели и оси, наречено страх от пчели от "Апис" латински, което означава "пчела".

Смели хищници

Уникална характеристика на операционната система е естеството на своята сила, се определя до голяма степен от спецификата на жизнения цикъл. В своето развитие, тези насекоми подложени на т.нар пълна метаморфоза: ларва е дебел червей тяло и не изглежда като чист бърз насекоми възрастен на външен вид, както в своите "хранителни навици".

Ларвата на осата е хищник, яде само храна за животни, а възрастните насекоми са най-вече преодоляха нектара на цветята, сладки сочни плодове и плодове. В някои случаи, съотношението на храна дори отива до крайност така, Filante, наричан също пчелни вълци, ларвата не е физически могат да храносмилат въглехидрати.

Интересно е да

Дори огромен отбеляза с в зряла възраст зловещ външен вид и по-мрачен оцветяване, се хранят с нектара на цветята, но тяхното потомство расте и се развива бавно хранене парализирани родители ларви на майски бръмбър.

За нея оса ларви се извлече най-разнообразната храната протеин, винаги избират с най-вкусните в техните парчета на общественото мнение. В социалните оси възрастни ловят други насекоми или отхапват парчета месо от падане или разваляне на риба, а след това се дъвчат храната се смесва с храносмилателни ензими и само тяхното потомство хранени със сместа.

Интересно е да

социални оси ларви не отделят екскременти, които просто ще има къде да отида от клетките.Всички отпадъци от жизненоважна дейност се натрупват в тялото им и след полета младите оси остават в гребените. След това работниците почистват освободената "люлка".

Ако говорим за единични оси, тогава техният алгоритъм за хранене е съвсем различен и не е много подобен на този на социалните роднини. Женските са самотни оси са склонни да хване членестоноги, като ги парализират с неговата отрова, скрита в дупката и след това снасят яйцата си в техните жертви. Получените "живи консерви" дълго време ще служат като източник на храна за развиване на ларви от яйца.

Интересното е, че жертвата с яйцата, поставени в нея, обикновено живее до кърменето на мъчителя си. Ларвата се храни с това, като се започне с тези органи, загуба на които няма да доведат до бърза смърт, и по тази причина, въпреки че парализира плячката може да загуби голяма част от тялото, тя все още ще бъде жив.

Спектърът на потенциалните жертви е много широк. Въпреки това, някои видове оси и високо специализиран лов, например, само паяци или бъгове (това може да атакуват и много големи тарантули).

На снимката по-долу е само запечатани нападението на паяка:

Но стършели, например, ядат почти всичко, което е месо. Учените са установили, сред жертвите си разнообразие от насекоми, охлюви, червеи, стоножки, гущери и дори гризачи. Въпреки това, както е предложено от ентомолозите, същите мишки стършелите не атакуват, но само се хранят в една удобна възможност останки маса диви котки.

Интересно е да

обитават тропическите гори изумрудено хлебарка оса засяга мозъка на своите жертви (Виж снимката по-долу.) - хлебарки - толкова точно, че те след това може да се движи само успя оса. Оказва се един вид хлебарка-зомби.След ухапване, хищникът води жертвата до антената към дупката си, където поставя яйце върху нея.

Специални отношения с плъзгащи хищници по целия свят за пчеларите. Например, стършелата от пчели са много голяма сила: някои големи видове могат да унищожат хиляди кошери.

Обикновено висите изпълняват важна роля в природата, включително от гледна точка на човешката селскостопанска дейност, тъй като са в състояние да унищожат голям брой вредни насекоми. В допълнение, осите играят ролята на вид санитари на популации от насекоми и фактори на естествения подбор.

Лайфстайл и възпроизвеждането на Os

Начинът на живот в отделни и социални оси са съвсем различни. Така например, подготовката на парализираната плячка е единственото нещо, което една възрастен единичен осел може да "предложи" на своята ларва. Тази грижа за нейното потомство е прекратена (само при някои видове женската може понякога да посещава нората и да донесе допълнително храна).

Социалните оси са много по-сложни. Основателят на майка им, зимуващ в охраняван подслон (в кухина, под камък или под кората), и през пролетта започва да построява гнездо и да слага първите яйца в него.

Младите насекоми, излизащи от тези яйца, поемат всички допълнителни грижи за изграждането на гнезда и производството на храни, а задачата на матката се свежда само до разширяването на семейството.

Гнездото на обществени оси е построено от парчета от млада кора от дървета, напълно дъвче и запечатани със слюнка. Изходът е вид хартия, която служи за тези насекоми като единственият строителен материал. Ако говорим за доста големи гнезда на стършели, тогава в този случай крилатите строители могат напълно да откъснат кората от млади клони на отделни дървета.

На снимката - гнездо на стършели в процес на изграждане

Интересно е да

Осите никога не спи, но в тъмното на тяхната дейност е намалена значително. През нощта те са в гнездото и обикновено дъвчат кора, събрани през деня. В близост до гнездото шумът от дъвченето понякога може да се чуе дори на няколко метра.

Всички насекоми в гнездото са стерилни женски. Само в края на лятото матката започва да снася яйца, от които излизат женските и мъжките, способни да продължат рода. Тези млади хора се ровят, се омъжват помежду си и след това напускат родителското гнездо завинаги.

Оплодените жени скоро ще се окажат подслон за зимата, тъй като утробата им е свършила и мъжете умират. В края на сезона всички работници умират със старата основателка.

С настъпването на пролетта живот OS цикълът започва отново, и всичко се повтаря в определен характер на сценария ...

врагове и паразити на

Въпреки привидно високата сигурност и операционни системи способността за колективна защита на гнездото, те имат много врагове. Основните са паразитите.

Многобройни акари, бръмбари, някои ездачи и дори някои видове паразитни оси обитават аспийските гнезда. Всички те се хранят с ларви, успешно се защитават срещу работещи насекоми с жило, малки размери или умело камуфлаж.

Os яде мечки, върколаци, морски таралежи и много други диви животни, които не се страхуват от ухапване защитници насекоми. Неопитните домашни кучета и котки също понякога нямат нищо против да ядат ивици "мухи", но много често поради това страдат.

Някои птици също изяждат оси. Например, пчелояди перфектно усвоили изкуството на лов за тези насекоми: птица грабва жертвата в рамките на тялото, се удря в бранша, а след това смазва и лястовици.

И тук е осояд - голяма хищна птица - хващане на насекоми върху краката в движение, но преди екстракция хранят малките си, леко дърпа жилото. Интересното е, че зрителната острота osoeda е, че може да следите на жертвата си в лятна гора от разстояние на няколко стотин метра.

Снимката - Мед мишелов, заобиколен от гневни насекоми:

И все пак, въпреки относително големия брой естествени врагове, основната заплаха за много оси в природата е подходящ за намаляване на живота им среда. Така че, днес вече се превръща в редки европейски стършел, обикновено правят гнездата си в хралупи, но често не намирането на достатъчен брой заслони поради огромния обезлесяване в някои региони.

Що се отнася до някои други видове оси, те като цяло не може да се среща никъде другаде, необходими за поддържане на популациите количества, така че, например, разораване дори малък наклон може да доведе до изчезването им в дадена област.

Като се имат предвид доста тъжните световни статистически данни, някои правителства вече изпълняват специални екологични мерки, насочени към защитата на определени видове оси.

Интересно видео: Битката на оса паяка

Не виждам приликите и разликите между пчели и оси