Готуємо пастку для ос своїми руками

Грудень 2018

Відео: Розведення нутрій в домашніх умовах відео (Грудень 2018).

Anonim

Капан за оси е може би най-ефективният и най-лесните начини да се отървете от насекомите в района, ако самата си гнездо се намира отвън. Нещо повече, тези капани помагат не само в страната, в градината или в градината, но най-вече в пчелина, където осите често са активно плячка на пчели. Само на няколко добре направени капани, които вече са в относително кратък период от време, може значително да намали броя на оси в района.

На следващо място, ние ще разгледаме как да се направи капан за оси със собствените си ръце, и тя ще работи, така че вие ​​ще бъдете изненадани колко лесно е и в същото време много ефективен дизайн. За производството си достатъчно, за да има на разположение празна пластмасова бутилка минерална вода, ножици и тел или лента. Същият производството на един продукт ще отнеме от силата на няколко минути, и работи като капан за оси от бутилка често дори по-ефективен от скъпите магазини двойници.

Между другото, ние се отбележи, че много от стандартните за улавяне на насекоми имаше почти никакъв ефект върху операционната система. Така например, устройства за лампи са много ефективни срещу комари, мухи и молци, не привлича оси, а дори и на мястото, директно на лозето просто уловени случайно летят в тях насекоми. Капанът е направена със собствените си ръце, които ще бъдат обсъдени по-долу, първо ефективно примамва оси (по-ефективно, отколкото, например, грозде и къпини в храстите), и след това да ги унищожава.

Важно!

Още преди как да се направи капан за оси, е полезно да се уверите, че насекомите не са уредени в сайта или в пристройките, организиране на тяхното гнездо тук. За да направите това, вие трябва да гледате, когато насекоми летят след храненето на Бери или грозде и надеждност - проверете внимателно по-малко посещавани тавански помещения, навеси и обори. При наличието на гнезда в района, само за да го унищожи достатъчно, за да оси вече не се притесняват - това ще реши проблема само за няколко часа. Все пак, ако се страхуват да дойдат в гнездото твърде близо, а след това е капан, ще бъде полезна за вас в този случай, може да бъде много полезно …

Trap-капан за оси със собствените си ръце: принципите на работа и материали, използвани

Така че, нека сега разгледаме подробно как свои ръце направете капан за осите с празна двулитрова пластмасова бутилка.

Производственият ред е следният:

 1. Горната трета от бутилката с гърлото се нарязва с ножица или нож.

 2. Примамката се излива в дъното на бутилката.
 3. От изрязаното парче е изкривен капак.
 4. На следващо място, отсече горната част на бутилката се обърна с главата надолу и се вмъква в по-ниска (ако бутилката има различни диаметри на различна височина, за да намалят разходите си, така че, когато включите в горната част на получаване до дъното на достатъчно плътно).

 5. Малко над нивото на долната част на врата в капан, можете допълнително да правите малки дупки (но това не е необходимо). Те трябва да мирише на въдицата по-добре от бутилката и се разпространи в целия регион, но насекомите не трябва да са в състояние да пълзи през отворите.
 6. Ако имате намерение да се мотае в капана на едно дърво клон на върха на получената структура от различни страни направи две дупки в който да се вкара жица - оказва дръжката.

Важно!

Обемът на бутилка от 2 или 5 литра ще бъде оптимален, ако се изисква универсален капак от оси и снопчета. Фактът, че голям брой от тях в един ден в бутилката може да получи няколко десетки или дори стотици насекоми, така че по-малката капана просто не се настанят такъв брой "гости". Ако имате нужда от капачка само за хартиени оси, можете да вземете по-малка бутилка, например 1, 5 литра.

Принципът на работа е прост домашно капан: оса, привлечени от приятен аромат за нея, пълзеше през фунията във вътрешността на бутилката, угощава стръвта, а след това се опитва да лети, или инстинктивно покачващите нагоре или пълзи към върха на вътрешната стена на капана. Във всеки случай, насекомото се основава на кръстовището на двете части на бутилката и "биологични алгоритми", просто не позволяват спестяване оса начин на врата на фунията от капана.

Много често тези капани са поставени опитни туристи под масите на верандата или в лятната кухня, защото осите са привлечени от такава силна миризма на приготвяне на храна, особено риба. Тук капаните просто се придържат към краката на масата със скоч лента.

Преглед

"Ние сме в страната трябваше лятото да се мотае около десет капани, така че имаше много оси. Може да се хванат, те редовно, всеки ден трябваше да се разклаща бутилката. Въпреки това, по-малко от тяхното е само една или две седмици, тъй като те са твърде много Но без никаква химия и хапване, като другите. "

Валентина Петровна, Колома

Трябва да се има предвид, че е капан за оси в пчелина или голяма площ (над 5 декара) няма да помогне. Тук трябва да ги приложите най-малко 5-6 парчета, поставени равномерно в цялата територия.

Въпреки това, ако внимателно прочетете, като направите описаната по-горе конструкция със собствените си ръце, е само част от задачата. Модифицираната бутилка се превръща в капан само след като е поставена правилно подбрана ефективна стръв, способна да привлича оси.

Правилно подготви капан стръв

като примамка за оси и стършели в капани, използвани обикновено в Braga, квас, бира (възможно е да захар) ферментирал конфитюр, мед разрежда с вода, диня сок или компот. Те се изсипват в капан, така че има малко разстояние до дъното на врата.

Важно!

Изборът на стръв трябва да се третира много отговорно. Тя не трябва да привлича пчели, които са много важни за опрашването на растенията в градината и градината. Поради това захарните сиропи или пресни сладка, особено в пчелина, не са желателни за изливане в капан. На същата варя или бира пчелите не летят.

Капанът за оси в страната може да бъде запълнен с примамки с отровни вещества. Първо, дори единични оси, които ще избягат от капан, след като хранят такава стръв ще умрат. И на второ място, дори и да хванат, не са дадени в живи оси капана Би било лесно да ги разклаща (представете си - разклаща двеста са все още живи оси). При използване на същата инсектицидна добавка като примамка, насекомите умират много бързо, те могат да бъдат отстранени и капакът може да бъде окачен отново за работа.

Отровна стръв за капан също може да бъде направена сами. За тази цел се добавя стандартен варя бира или плодов компот и се смесват борна киселина, или можете да си купите ефективни инсектициди, които не миришат - те работят още по-добре. Такива средства включват например Get, Lambda Zone, Delta Zone.Това не са много скъпи инструменти и те са достатъчни за дълго време.

Можете също така да използвате специален наркотик Otos като стръв. Прилага се в пакети от 10 грама, а съдържанието на всеки пакет е достатъчно за един капан. Прахът се изсипва в бутилката и се излива в половин чаша топла вода, след което се смесва. След 2-3 часа сместа ще започне да мирише и привлича осите, а пчелите не летят до такава стръв.

закупени продукти: видове, цени и коментари

Ако не искате да калайджия с техните собствени производствени капани за оси, че е напълно възможно да се купи. Например в селскостопански магазини или през Интернет днес се продават активно следните модели:

 • Шпионка Trap - широка пластмасова капанка с прозрачен капак и цветно дъно. Той има специални входове, насочени навътре и нагоре, и тези входове, които са вътре в осите, вече не се намират. Trap Wasp Trap има удобен монтаж за окачване на клоните и струва около 400 рубли.

 • Swissinno, швейцарски капан. Тя работи по същия начин като Wasp Trap, но изглежда като чиста кофа. Продаден вече с примамка, която не привлича пчели. Той също така струва около 400 рубли.

 • GUARD'n CARE, произведено в Китай по поръчка на холандския концерн - продукт с няколко отделения с различни ширини. Тя струва около 350 рубли.

Всички тези капани са доста ефективни и цената не отразява тяхното качество. Можете да си купите такъв, който е по-евтин и по-лесен за доставка или който е наличен (препоръчваме да предпочитате капака Swissinno).

Преглед

"Ние сме това лято страда от оси. Те са в страната са направили гнездо в оградата, и дъщеря ми и аз пристигнахме в деня преди съпруга си. Е, ние бяхме на първия ден и никога не ухапан.Обадих се на съпруга си, той дойде с закупен капан. Тази кофа с отвори отстрани. Закачихме се непосредствено до гнездото и изсипахме сладък компот. Осите бяха хванати в продължение на няколко дни, докато целият капан беше отбелязан, но нямаше нищо особено. Същевременно останалите летяха. С течение на факта, че съпругът й в нощта на тяхното гнездо загасени с бензин и изгорени "

Иън Киров

Sticky капани за

Друг начин за прекомерния улов на оси в страната -. За да направите това с помощта на самозалепващи ленти, предназначени за мухи такива. панделки са окачени в местата на най-голямото задръстване на оси, и рано или късно насекомите седнете върху тях, за да се отпуснете, пръчка и умират

Y ленти имат своите предимства и недостатъци основните предимства на - .. евтинията, достъпност и лекота на използване Дори примамката те не се нуждаят.! Но недостатъците на лепкавите капани е, че върху тях Огута придържаме не само оси, но пчели, пеперуди, ездачи, бръмбари и куп други, понякога полезни насекоми Друг недостатък -. Залепваща лента не е особено привлечени към

В допълнение, лепилото трябва да виси на видно място. и свободни от другите местоположения от обекти. от самите тях, те са грозни и измазване с оси, комари и мухи, по-разбъркване, са откровено отблъскваща спектакъл. Поради това, в повечето случаи, капана на бутилките, които могат да бъдат маскирани или поставянето им под бюрото или в дебел лист S, по-предпочитано ленти.

Опитът показва, че най-самозалепващи ленти не позволяват ефективно да се изравнят и стършели: Тези насекоми могат да се откъснат от велкро, предназначени в действителност, само за да поддържат мухите.

В пчелина за защита на кошерите може да се използва специално лепило, което се използва за улов на хлебарки в домовете или песни в градините.Лепилото се нанася в тънък слой върху картон или лист шперплат, а целият капак се поставя в кошер или на друго видно място. За надеждност можете да поставите парче диня или праскова в него. В такава маса от лепило дори косматът ще се забие.

Например можете да използвате следните лепила:

 1. RaTrap, една тръба с 135 мл от които струва около 80 рубли.
 2. Clean House на цена от 60 рубли за 60 грама;
 3. ALT, около 200 рубли за 135 грама.

За да се получи един лепкав капан, достатъчно е 100-120 грама лепило.

Важно!

В пчелина трябва внимателно да наблюдавате, че никакви лепкави пчели не попадат в лепкавите капани.

По-долу е видео от Югоизточна Азия, където капана с принципа на действие в пчелина хвана гигантски стършели:

Огромни стършели пчелин, уловен в лепкави капани

Какво става, ако е капан за оси не помагат?

В изключителни случаи, дори при постоянен улов на голям брой оси, тяхното количество на сайта може да не изглежда да намалява. В такива ситуации просто трябва да го издържите, когато гроздето или малините изчезнат, или да намерят гнездото си в околността и да го унищожат.

В градинарството партньорства с висока плътност на строителството, осите почти сигурно се уреждат на някой сайт. След като се наведете към съседите, в крайна сметка можете да намерите "късмет", който има гнездо в тавана или в тоалетната, а често и няколко по едно и също време. В допълнение, пчелини, или в близост до териториите могат да бъдат сираци в кожени ръкавици, за да хване няколко оси, да ги връзвам около корема червената панделка, да ги освободи и да видим къде те летят. Буквално половин час, за да можете да намерите гнездото им.

За да научите как правилно да разрушават гнездата на оси и стършели, прочетете другите членове на нашия сайт (секция "Хорнетс и оси").Също така препоръчваме да прочетете видеоклипа по-долу.

Интересно видео: създаване на ефективен капан за оси от импровизирани инструменти

И тук е друга версия на проста капан за оса и визуален пример за нейната работа