Що важливо знати про укуси ос і їх небезпека для людини

Грудень 2018

Відео: How we take back the internet | Edward Snowden (Грудень 2018).

Anonim

Оса - не е единственото насекомо са способни на много болезнено захапка. Мравки, пчели, буболечки, мухи и дори някои водни кончета ухапват не по-малко чувствително и понякога много по-болезнени от обикновените оси.

Но сред всички ухапвания от насекоми оса ужилване обосновано е призната за една от най-опасните - убити повече хора в някои страни от оси ухапвания от всеки друг от атаки на диви животни и насекоми в региона.

Това е интересно

Най-болезнените ухапвания сред всички насекоми принадлежат на южноамериканските куршуми. На специална скала на ужилващата сила тази мравка има индекс 4+. През втората пиедестала са ухапвания от пътни оси, на лов за отровните паяци - те имат индекс 4. Трети място - с индекс 3- намира само познати на нас всички хартиени оси. Техните ухапвания за болезненост са приблизително равни на ухапванията на най-големите хищници.

Следващата снимка показва пътя на жилата на оса е много, много болезнено:

И в тази картина може да се види едно традиционно хартиено оса

Въпреки огромната болка, оси ужилване са опасни не поради тази причина. Въпреки, че основната цел на насекомото в защитата и това е в причиняването на болка за потенциалната му враг отблъсне заплахата за здравето на човека се определя основно от възможността за алергични реакции към токсините, които се съдържат в отровата.

Отровата "Wasp" е най-силният алерген, причиняващ на повечето хора болезнен локален оток. Въпреки това, ако ухапване в ушите се случи в лице, особено чувствително към токсините, вероятността за развитие на много по-сериозни алергични реакции ще бъде доста висока.

Такъв имунен отговор на организма на жертвата в някои случаи дори може да доведе до смърт; и поради факта, че в някои страни има голям брой атаки от оси, тези случаи представляват тъжна статистика.

На снимката - оса ужилване при нормална реакция на това:

И в тази снимка, представени признаци на тежка алергия с ясно изразен оток:

Интересно е да

Най-опасният член на семейството оси - гигантски азиатски стършели , обитаващи Япония, Виетнам, Тайланд, Бирма и Китай. Отровата на това насекомо е много силна и алергените, сумата, която влиза в тялото на жертвата, след ухапването, доста голям, и ужилвания и стършели са често по няколко пъти в една атака. Всичко това води до факта, че само в Япония около 40 души годишно умират от ухапвания от тези големи оси.

японски огромен стършели (ендемични подвидове на Азия) е показано на снимката по-долу:

В допълнение към неговите оси токсичност захапка и има редица интересни характеристики. Например, оси винаги се отстраняват лесно жилото кожата им на жертвата, така че за тях изглеждат "оръжия" на мястото на ухапване е безполезна. Това, между другото, отличава ухапването на оса от пчелно ужилване.

Ефектът на отровата на ушната калта

Една от основните дефиниращи особености на отровата на оса е голям брой активни компоненти в нея. Всеки от тях е отговорен за една или друга реакция в засегнатата област, но в същото време допълва и в много отношения подобрява действието на другия. Ето защо общият ефект от ухапването на осите е много по-силен от обикновения общ ефект на различните компоненти на отровата.

Така че, с ухапване на оса, ацетилхолин в неговия токсин предизвиква силно раздразнение на нервните окончания в тъканите, увредени от отровата. За човек това означава остра болка, която се появява почти веднага, дори преди осите да имат време да отстранят жилото си.

Хистаминът, съдържащ се в отровата, подобрява действието на ацетилхолин и стимулира развитието на алергична реакция. Той е този, който е един от виновните за появата на едем и възпаление на мястото на ухапване.

"Деструктори" на клетки от увредени тъкани са фосфолипази. Те задействат процеса на изтичане на съдържанието на клетките в междуклетъчното пространство и предизвикват възпаление, защитна реакция на организма, насочена към използване както на самите токсини, така и на вече ненужното съдържание на клетките.

Фосфолипазата също унищожава мастните клетки в засегнатите тъкани, които са вид резервоар на собствения си хистамин. В резултат на това веществото в огромни количества се влива в кръвта и е второстепенна причина за алергия - и по-силно, отколкото от самата хистамин.

При контакт на цитотоксини, които се съдържат в отровата с малки кръвоносни съдове, стените им се разрушават и вследствие на това хеморагии. В случай, че осалото ужити в ръката или крака, то се проявява под формата на малки подкожни хематоми (натъртвания), но с множество ухапвания, животозастрашаващи вътрешни кръвоизливи стават възможни.

Забележка:

Един от токсините в отровата на оси - мастопаран - е специфичен за тези насекоми. Основният му ефект е директно в унищожаването на мастоцитите и изолирането на хистамин. Въпреки това, съществува необичайна зависимост - в големи количества предотвратява възникването на възпаление - редовен в такива случаи.Що се отнася до отровата на оса, в състава й мастопаран е в количества, достатъчни за предизвикване на алергична реакция, но твърде малки, за да предотвратят развитието на възпаление.

На снимката - типичен възпаление на мястото на ухапване от оса:

В допълнение към тези има допълнителни последствия от оса ужилване, а именно

 • повишени нива на кръвната захар, което е много опасно за хора, страдащи от диабет;
 • повишаване на сърдечния дебит;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • Повишена скорост на дишане.

Като правило тези симптоми са по-малко изразени в сравнение с увреждането на тъканите и локалната или обща алергична реакция, така че те често не се забелязват от ранените.

Интересно е да

Съвременните учени се опитват да използват, съдържащ се в отровата на оси цитотоксини за създаване на лекарства против рак: отбележи, че тези вещества са в състояние бързо да убиват раковите клетки. Досега научната задача е да се направят цитотоксини селективно да повлияят на тумора, но да не докосват здравите клетки и тъкани.

Ефектът от ухапвания на

Всички процесите, описани по-горе, да се появят на микро ниво, а в повечето случаи жертвите са абсолютно не се притеснявайте - те само се обърне внимание на тези прояви на ухапването, които са ясно видими с невъоръжено око.

Така че първото нещо, което човек чувства, когато ухапва оса (и не може да забележи,) е голяма болка. Тя възниква в момент, когато жилото на насекомото все още не е извадено от тялото на жертвата и расте, става все по-остра във времето.

Тогава ухапаното лице изпитва все повече и повече нови симптоми, като:

 • зачервяване на мястото на ухапване, което се случва вече в първите минути след въвеждането на определена отрова;
 • подуване и оток се развиват 1-3 минути след ужилване и постепенно се увеличават по размер (това се дължи на тях, че ухапването на една уличка прилича на голям червен конус);
 • Сърбежът, който винаги придружава синдрома на болката и обикновено присъства за малко по-дълъг от самата болка (често ухапването на ушите е сърбеж).

С нормална реакция на тялото на ухапване с тези последици, ужилването на ушите обикновено е ограничено. Ясно видимото зачервяване пада бързо и подуването на обичайния плътски цвят остава на мястото на ухапване.

На снимката - оса ужилване само за няколко минути, след като uzhalivaniya:

Преглед

"Не разбирам защо тези оси толкова се страхуват Да, боли да хапе, но не фатално същите, денят след ухапване изобщо минава .. наскоро бях на работа ужили единственият, - и че студената вода за измиване, бутилка от хладилника прикрепен вече към края на смяната забравил от къде е бил ухапан Така бум малък е и всичко, разбира се, ако започнете нещо там, за да изтръгне, за да намажете ..? , за да убой - ще се надуе от самите наркотици. "Свекървата ми го беше направила така." Тя пила три таблетки, а някои и го задържа, и е извършил цялото това нещо на polruki. И тогава се проведе в продължение на почти една седмица. "

Ярослав, Ярославъл

Тук на снимката е показано, може да изглежда като оса ужилване ден, след като uzhalivaniya:

Малко количество на валежите за по хапка кожата също се счита за нормална реакция и ако ухапване настъпили в зоната на свързване се допуска и малък трепет в него.

Развитието на по-сериозни симптоми на алергия е много по-рядко срещано. Те включват:

 • далеч от мястото на ухапване на ухапване;
 • изобилие - навсякъде по тялото - уртикария;
 • гадене, повишена температура;
 • главоболие и болка в корема, замаяност;
 • Отокът на Куинк;
 • анафилактичен шок.

Важно е да се разбере, че единен стандарт за проява на алергични симптоми при различните хора там: някои те се развиват само няколко часа след ухапването, а други - почти веднага, в рамките на няколко секунди. Тя е в последния случай, ужилване от оса, и е най-опасни, тъй като жертвата просто не може да го направи навреме, за да оказва необходимото съдействие.

оси ухапвания в отделни части на тялото може да бъде повишена опасност. Например, след ухапване от езика, гърлото, шията или носа може да доведе до задушаване на жертвата, uzhalivanie в гениталиите - не е възможно да доведе до извършването на уриниране, и една хапка в очите понякога завършва с катаракта, глаукома, ирис атрофия и други много сериозни последици.

Под Снимката показва как изглежда оса ужилване, усложнена от обширен оток:

Преглед

"Аз съм винаги с някои незачитане на осите лекувани Вероятно, защото те имат едно дете често ухапан, а аз съм просто свикнете с него. . само през миналата лято видях на плажа една жена ухапан от оса, тя губи съзнание след пет минути, може би първата ми се смеят като, според мен. - това е необходимо, от страх да го пробвам плясване И тогава, когато се приближи, тя я видя. изправени подут, цялата врата, очите подути. очевидно е, че тя има висока чувствителност. Първо дойде, отне и нея, и аз не знам как да го завърши. Ето защо, ако оса ухапвания, тук всичко зависи от тялото си. "

Татяна, Астрахан

Множество ужилване от оси и риска от

Отделен дискусия заслужават няколко ухапвания от оси на. Ако човек е ухапан от някои насекоми в същото време, ефектът от излагане на ухапвания по тялото се увеличава пропорционално на техния брой.

За хора с нормална реакция на осите отрова 5-6 дори ухапвания от насекоми не са животозастрашаващи. Единственото нещо - те могат да бъдат придружени от тежка контузия, ако настъпила около едно и също място (има огромна синина).

Забележка

оса отрова летална доза за човек, без да има изразен чувствителност към токсина на насекомо отрова е 30-40 мг на 1 кг телесно тегло. С една ухапване, осалото поставя в раната от порядъка на 0, 4 мг отрова. Това означава, че за възрастен с тегло 70 кг, приблизително 700 хапки ще бъдат фатални. Но това е само при липса на алергична реакция!

Най-опасните за здравето, а понякога и за човешкия живот са множеството ухапвания от рога - следващите роднини на обикновени оси. Всеки стършел може да удари жертвата си няколко пъти при една атака. Ако цялата група събере насекоми, атаката им може да доведе до най-разпространените кръвоизливи (включително вътрешни) и некротични лезии на тъканите.

На снимката можете да видите последствията от атаката на гигантски азиатски стършели, което вече беше споменато:

Излишно е да казвам, в този случай за алергии, за които и индивидуални атаки са много опасни, както и множество ужилване от оси и особено стършели , като цяло заплашват живота. Логично е, че такива хора имат понякога по-рязка и по-сериозна алергична реакция.

оса ужилване: къде и защо най-често

Въпреки опасността и очевидната агресивността на оси, техните ужилвания е - това е просто естеството на метода на изобретението за самозащита и отбрана. Срещу насекомите, които осите използват като храна за своите ларви, отровата и ужилването рядко се използват. Но осадата винаги е готова да посрещне потенциалния враг.

Най-често осите ухапват човек в следните ситуации:

 • в природата, когато той се приближава твърде близо до гнездото;
 • в крайградски райони, където собствениците могат да се опитат да унищожат умишлено гнезда оси или предотвратяване на случайно докосване на оса седнал на Бери при прибиране на реколтата;
 • на пазарите, където те продават плодове или обработват риба и месо (висилите тук обикновено попадат случайно в ръцете на продавачи или работници);
 • на балконите, където понякога осите организират гнездата си;
 • с случайно пляскане на насекомо, ако падне под дрехите.

Снимката по-долу показва гнездо на хартиени оси. Ако този дизайн идва в очите ви, трябва да се избягва, за да се избегнат неприятни последици:

В някои случаи атаката на оси, изглежда без видима причина - далеч от гнездото. Въпреки това, подробен анализ на ситуацията в повечето случаи показва, че насекомото било било смачкано или развалено от мястото за хранене, поради което е взело лицето за извършителя.

Обиките обаче никога не атакуват човек да се храни - те имат напълно различна "природа". Всяко ухапване се случва само в рамките на самозащита, дори и да не се разбира винаги от лице .

Какво да правим, когато оса е победата?

В заключение, нека поговорим какво да правим, ако ужилне оса. За да се минимизират последствията, е необходимо да се извършат няколко прости действия.

 1. Опитайте се да изсмучете отрова от отрова. Това е гадно и не изцедено, защото с увеличаване на налягането се увеличава циркулацията на кръвта в мястото на ухапване и отровата се разпространява още по-бързо под кожата.
 2. За да неутрализирате поне част от отровата с всеки наличен киселинен оцет, лимонена киселина, парче портокал или ябълка. Това трябва да се направи възможно най-бързо, тъй като раната на мястото на ужилването на оса е много бързо затегнато.
 3. Прикрепете студения компрес към раната - лед, месото от фризера, бутилка вода.

Всички тези манипулации ще помогнат за намаляване на размера на отока и силата на други симптоми.

Ако жертвата покаже първите признаци на алергия (например, общото състояние се влошава, температурата се покачва, диспнея и гръдна болка се появяват), той трябва да изпие Suprastin или Diphenhydramine и веднага да види лекар. Всяка загубена минута в тази ситуация може да струва живота!

По принцип е много по-лесно да предупреждаваме за ухапвания от оси. Това е достатъчно, за да бъде толкова внимателен и внимателно в природата - да се запознаят с мястото, където имате намерение да седнем, леко разкъсване на плодове и зеленчуци, както и при възникване на клъстери от оси или на техните гнезда бавно и тихо се пенсионират.

Не удряйте насекомо, което просто седеше на ръката или крака. Ако осата няма да се лети, че е достатъчно да се закача на лист хартия и да отида - най-вероятно, че ще се възползват от възможността да се пенсионират и инцидента ще бъдат изчерпани.

За опасността от ужилване от оси и пчели (включително за анафилактичен шок)

Един пример за това как една оса ужилване почти се оказа фатално за хората

Повече информация за алергии към ухапвания от насекоми и правилата за първа помощ, засегнати