Що робити, якщо кішку вкусила оса ...

Грудень 2018

Відео: КОТА УКУСИЛА ОСА! ЧТО ДЕЛАТЬ?! (Грудень 2018).

Anonim

Много от собствениците (особено тези, които обичат да се вземат от техните пухкав домашен любимец на вилата), рано или късно се сблъскват с въпроса: какво да правим, ако една котка е бил ухапан от оса? В повечето случаи, провеждане на специални процедури, които не се изисква, ако ухапването настъпили в крака или тяло, болката и сърбежа след него достатъчно бързо воля за себе си - домакините дори не мога да предполагам какво се е случило.

Дори когато котка или котка е ухапала оса, и в резултат на животно образуват голям блистер върху крака му, което не позволява на протектора на него, всичко, което може да се остави, тъй като е - самата болката ще се проведе в рамките на няколко дни, а животното ще се върне към нормалния живот ,

Има обаче редица случаи, при които домакинът непременно трябва да обърне повече внимание на състоянието на домашния любимец с такива ухапвания. Това включва следните ситуации:

 1. Ако ухапване удари главата, муцуната, устата, носа или гърлото на животно. При тази ситуация отокът може да се разпространи в дихателните пътища и да доведе до задушаване на животното.
 2. Ако една оса е ухапала котка или котка за око. Такива ухапвания са изпълнени с тежко възпаление, повръщане и други сериозни усложнения.
 3. Осапа бие малко коте. Няколко части от отровата на това насекомо може да доведе до сериозна интоксикация на бебето и дори до смъртта му.
 4. Ако котката или котката имат висока чувствителност към отрови на насекоми.

В такива ситуации първото нещо, което собственикът на животните трябва да направи, е да го покаже на ветеринаря. Въпреки това, понякога и усложнения след ужилване от оси могат да се появяват много бързо, така че трябва да се получи от собственика да предприеме мерки за опазване на здравето на котка или котка преди посещение на специалист.

Преглед

"Когато бях на кошмара видях, мислех да го пробвам grohnu. Главата Лея беше два пъти по-голямо от обичайното, а очите му напълно затворен, езикът се скарват. Цял трепереше, хрипове, като чуха, че едва диша. Ужас ! е, имам приятелка, ветеринарен лекар, аз го имам точно в средата на нощта разговор, през дюзата, за да обясни всичко това, тя ме посъветва веднага да инжектирате котка преднизолон и да вземат на ветеринар. тя даде адреса на клиниката, където денонощно, като животни. Вероятно само преднизолон Лея след него дори не се разтресе, затова я взех в сако за трансфер . Той е с капацитет на следващия ден след работа, стигнах до клиниката - като че ли нямаше нищо и не беше така, малък тумор остана, но косата й не е много видимо, така че не е всичко: .. На следващия ден, след като една котка бе ужилена от една оса, а другата ужили детето: "На балкона се зарази инфекция."

Ирина, Иваново

Осите могат да бъдат опасни за ухапване от котка

Като цяло, симптомите на оси ухапване при кучета и котки е много подобно на хората. Основните са:

 • силна болка, последвана от сърбеж;
 • Тумор или - понякога - оток на мястото, където е ужилена оса.

Болката и сърбеж, без значение колко са силни, на практика няма опасност за живота на котка или котки, които не са - собственик е там да се направи по-нататък нищо. Леко подуване в повечето случаи също ще премине сам. Изключенията са тежко подуване, което може да доведе до запушване на дихателните пътища, или на пикочните пътища - такава ситуация на животното може да бъде смъртоносно.

Тежките последици се наблюдават в случаите, когато оазис е ухапа котка или котка, която се характеризира с повишена чувствителност към отровите на насекоми. По правило при тези животни, след ужилване, системната алергична реакция започва да се развива в различна степен, което може да бъде придружено от такива симптоми като:

 • втрисане;
 • повръщане;
 • тежко задух;
 • Разстройство на координацията на движението;
 • шок (в особено тежки случаи).

С дом е специален животно, собственикът трябва ясно да си представите какво да прави с влошаването на състоянието на животното, след като е ухапан от оса: Необходимо е появата на каквито и да било признаци на развитие на алергии котка възможно най-скоро, за да закара до болницата.

разчита на собствения си опит в лечението и се доверите на съветите на многобройни статии в този случай не е необходимо - да се назначи лечение за котка или котка трябва да бъде квалифицирано само като всички животни реагират по различен начин на пръв поглед безобидни лекарства за хората.

Първа помощ за ухапване от

За да помогне на собствениците на ветеринарните лекари е разработил Напомняме ви, че предполага, че трябва да се направи веднага след оса ужилен от котка или котка. Така че, за да се избегнат тежки последици (но това не вреди на животното) трябва да бъде

 • разреден в нивото на подпочвените води с 9% оцет в съотношение 1: 1 и старателно почистете ги ухапе;
 • Изплакнете ухапането със сапун и вода;
 • обвивайте парчета лед или замразен продукт в тънка пластмасова торба и нанесете получения леден компрес на място за ухапване.

Ако осата е ухапан котката, например, в крака или другата страна не е "стратегически важни" за здравето на мястото на животните, тези действия ще бъдат достатъчни, за да се запази от надигането да се развива силно.Няма смисъл да правиш нищо друго на собственика на домашния любимец.

Наркотиците, които могат да се използват за облекчаване на симптомите и антиалергична

Както бе споменато по-горе, първото нещо, което трябва да се направи на собственика, ако котката или котките са първоначалните признаци на интоксикация и алергии - не се колебайте да се вземе животното на ветеринарни болници , Медикаменти за облекчаване на симптомите и облекчат състоянието на домашен любимец преди посещението в клиниката може да се използва само след консултация с лекар, най-малкото по телефона - в противен случай тя може да навреди сериозно на котката.

Обикновено повечето ветеринари в такива случаи съветват:

 1. преднизолон, инхибиране на развитието на алергични реакции - като интрамускулна инжекция (доза - 0, 5 мл), или половин таблетка.
 2. Дексаметазон - под формата на инжекция от 0,2 мл.
 3. Бенадрил е универсален инструмент, подходящ дори за тийнейджърски котенца.
 4. Диазолин - половин таблетка наведнъж.
 5. По-малко Suprastin, тъй като това лекарство е по-малко универсална само по себе си може да доведе до някои котки и кучета имунен отговор.

Може би ще искате да подчертая още веднъж, че сами по себе си, без да се консултира с ветеринарен лекар, не трябва да се използват тези средства, защото, ако се използва неправилно, те са в състояние да потисне имунната система на животното и да доведе до налагане на запор върху вторична вирусна, гъбична или бактериална инфекция.

Тези, които многократно обжалва на ветеринар след котката или котката е бил ухапан от оса, знаем, че в клиниката на животните може да се инжектира адреналин, но сами по себе си не го забранява - прекалено голям риск дори повече вреда на вашия домашен любимец.

Съвет

най-склонни към алергии котки дългокоси породи: перси, британски ангорска котка.Освен това, ухапването от тях се забелязва не веднага.

Ако котка или котка бе ужилен от оса, насекоми отровата и започна да провокира развитието на алергии, един от нейните симптоми може да бъде повишаване на телесната температура на животното. Застреляйте температурата на лекарствата само в този случай, и не трябва да бъде - в своята само критични стойности ветеринарен лекар следва да вземе решение за облекчаване на този симптом (въпреки че е възможно да се използва влажна студена кърпа).

народни средства за грижа за животните

За разлика от лекарства, някои народни средства ухапвания оси при кучета и котки може да се използва практически без ограничения. Разбира се, те не са толкова ефективни, колкото специализираните лекарства, но въпреки това са в състояние да помогнат на животното.

Например, за по-бързото отстраняване на оток може да се използва:

 • органични киселини и киселинни продукти, които се обработват веднага след ухапване атака оса на (например, лимонена киселина, ябълка, портокал);

 • тампон с екстракт от лайка да се приложи към мястото на ухапване за 30-40 минути;

 • куркума.

В допълнение, поставете оса ухапване от котка или котка може да се почисти с вода и сапун (само че трябва да се прави редовно) - тези действия, които намаляват сърбежа ефект при животното.

Преглед

"Моята котка е ухапан от оса в лапата си. Това е, което е броят. Лапа става по-голям от ръката ми. Той беше върху него не може да атакува деня четири, ходи три. Но е много оса веднага след взето захапка и го изядох.

Джордж Melnichuk, Жмеринка

Когато животното е необходимо спешно да се вземат на ветеринар

Ако котка или котка ухапване оса а собственикът е важно да не пропуснете момента, когато спешната необходимост за домашни любимци, за да вземе в болницата - дори и ако това не е алергия към отрова на насекоми.В противен случай дори половин час забавяне може да стане фатално за животно.

Недвусмислените указания за пътуване до клиниката са:

 1. Ухапване в областта на окото, езика или слабините. Ако ухапан от око оса котка, без лечение на животното може да ослепее, а след ухапване в слабините може да стане по-трудно уриниране (в този случай, е необходимо да инсталирате катетър).
 2. Ухапване от специално котенце. Ако ухапан от оса дете, просто отвори очи, да го закара до болницата трябва незабавно, без спазване на симптомите, тъй като вероятността от смърт в този случай е доста висока.
 3. рязка промяна в поведението на животното, апатия, отказ за ядене.
 4. Признаци на интоксикация: треперене, пяна в устата, загуба на координация, повръщане.

Във всички горепосочени случаи обаждането до ветеринарния лекар преди да отиде в клиниката е задължително. За да имате достатъчно време за самото пътуване, трябва да опишете състоянието на котката или котката възможно най-пълно и да сте готови за някоя от нейните посоки. Например, ако една оса е ухапала котка в езика, може да е необходимо да се постави тънка тръба в гърлото на животното, за да се позволи дишането.

Преглед

"Аз дори не разполагат с време, за да решат какво да правят. Котенцето е бил ухапан от оса, докато котката яде от една купа. Той е мъника, той е бил няколко дни просто стар. Той дори не беше човек може да чуе това, което той скръцна. Само котката и чул. Веднага отидох при него, като се започне облизване си, спокоен, но той много бързо подуване raspolzsya тялото. и направихме? опитах сода прилага, както и всички, за да не се ползват. той имаше няколко часа като неодушевено е. на на следващия ден той умря.

Галина, Kamyshevatoye

Погрижете се за своите животни, бъдете внимателни към тях и им състояние, а в случай на опасност, не позволявайте неща се носят и незабавно се консултирайте със специалист.Запомнете: ние сме отговорни за онези, които са се опитомили.

Видео: след ужилване на оса, котката има много подута лапа

Какво може да бъде опасно ухапване на оси и пчели