Що потрібно робити, якщо дитину раптом вкусила оса

Suspense: Beyond Reason (Відео July 2018).

Какво да правите, ако детето ухапан от оса? Първото нещо е да не се паникьосвате с бебето (както понякога правят младите майки) и да останете спокойни. В повечето случаи, най-много проблеми на оси жилят детето ще има достатъчно ясно изразен оток и силна болка.

Въпреки това, тези симптоми са достатъчно понякога да цял ден на почивка или на вилата се развали като дете, и възрастни. Освен това, в интернет, което от своя страна най-вече на младите родители, просто са пълни с най-различни "ужасяващи" разкази "Живот", която е и не се добавят спокойствие. Разбира се, най-сериозните последици, описани ухапвания от оси понякога се случват, но това се случва толкова рядко, че ги приемат като задължителни изход просто няма смисъл.

Възрастни знаят, че ако едно дете е бил ухапан от оса, силна болка със сигурност ще се появи, но за един ден тя ще се състои почти изцяло.

На следващо място, ще видим какво да правят родителите предимно на ефекта от оса ужилване бебето премина най-бързо и безболезнено. Също така имайте предвид, че аз правя в тези редки аварийни ситуации, когато живота на детето може да зависи пряко от правилните действия родителите.

Но за всичко в ред ...

Към бележката

Осите са различни. Обикновена хартия, появяващи се най-често жилят доста болезнено, но сравнението не ходя дълго, много стройна, имате кафяви или черни цветни пътни оси - те са собствениците на някои от най-болезнено ужилване в света на насекомите като цяло.След нападението на тези оси дори един възрастен може да има болезнен шок и няма какво да каже за детето. За щастие, обаче, пътните оси са много по-редки от хартиените оси, а ухапването им е само в изключителни случаи.

В името на справедливостта си струва да се отбележи, че някои от "ужасите" за ухапвания на оси има реална основа. Въпреки това, в преобладаващото мнозинство от случаите всичко това не се случва с деца: различни усложнени алергии, системни реакции на тялото и интоксикации са по-характерни за възрастните.

Причината за това се корени в имунологията: чувствителност към алергени, която е част от оса отрова, се увеличава с всяка нова ухапване . В този смисъл организмът на детето е "чист лист хартия", който просто не е натрупал необходимия "опит" за развитието на агресивна агресивна реакция.

Като правило, свръхчувствителност към някое вещество се появява в организъм, който вече е срещал този алерген многократно. Просто казано, за всеки следващ ужилване някои хора (и тяхното малцинство) реагират по-рязко и по-остро.

В здрав човек като отговор средностатистически възрастен не е, тъй като тялото му е в състояние да предизвика защитни антитела и бързо неутрализира входящо отрова в кръвта и имунната система е просто още дете, не го познавам.

Така че, ако едно дете е бил ухапан от оса, последствията ще бъдат, в повечето случаи дължат изцяло го отрови с токсини и не на развитието на алергична реакция. Болка и възпаление, разбира се, ще бъде - но без симптоми на алергии (напр. Уртикария и треска).

Само понякога, в изключителни случаи, детето може да има системна реакция към ужилване на оса.Това е тема за отделен разговор (ще го разгледаме малко по-късно), защото подобни ситуации са много по-опасни и изискват употребата на мощни лекарства, а понякога и хоспитализация.

Първото действие, след като е ухапан от

Така че, ако едно дете е ужилен от оса, на първо място, за да се опита да премахне или да неутрализира поне някои от отровата в кожата.

Затова е необходимо:

 • да изцедите отрова от раната - ако започнете това веднага след захапката, можете значително да намалите степента на проявяване на отока;
 • прикрепя към поставят ухапване тампон, напоен с оцет или лимонов сок (като опция - парче ябълка или лук) - отрова оси има алкална среда, така че частично неутрализирани киселина;
 • 2-3 минути по-късно, нанесете студен компрес на мястото на ухапване.

Важно е да разберете, че е напълно невъзможно да се избегне появата на болка и подуване, защото все още се справяте с много силна отрова. Ето защо, след като оса е ухапан дете, всички действия трябва да бъдат насочени към намаляване на размера на отрова в тъканите - на първо място, и второ, - фактът, че неприятно усещането за болка премина възможно най-скоро.

В допълнение към мерки за първа помощ трябва също да знаят какво да не правим, когато оса ужилване:

 • няма смисъл да губя време в търсене на жилото в раната: ужилване от оси, за разлика от пчелите, никога не е тялото на жертвата след ухапването;

 • Не можеш да се паникьоснеш и да се развращаваш: това ще направи детето още по-притеснено, по-добре просто ще съжалява за бебето и ще се опита да му обясни, че всичко скоро ще мине;
 • , е строго забранено да изтръгне отрова: обратно той не се изчерпи, но бързо се разпространява в тъканите поради повишената притока на кръв с налягане ще се изисква;

 • в отсъствието на видими симптоми не може да намажете захапката с всякакви средства от алергии от аптечката: странични ефекти на мехлем "за възрастни" в едно дете може да бъде още по-трудно последствията от ухапването.

Заслужава да се отбележи, че най-често една пчела ухапва детето с пръст или ръка и това, за щастие, е най-леката опция. По-лошо е, когато насекомото е атакувано, например, човек или особено шията или гърлото на бебето.

Във всеки случай - в която и да е част от тялото осалото ухапе детето ви - трябва да знаете кои методи ще намалят болката, подуването и последващото сърбеж.

Методи за елиминиране на болка, сърбеж и оток

За да се противодейства на характерните ефекти на ухапвания, има много добри и доказани средства. Всички те могат да бъдат разделени на три основни групи:

 1. Специални (и задължително подходящи за възрастта) лекарства след ухапване от насекоми. Примерите включват детски балсами Gardex Family и Gardex Baby, Балсам за спрей Mosquitall, Insectline Balsams и пикник семейство. Повечето от тези средства само намаляват сърбежа. Премахнете болката може да наркотици като Fenistila, Sovenola и Menovazin, но употребата им в детето е възможно само при строг консултация с лекар.

 2. Сапунен разтвор и амоняк (стандартно "зелено" и йод могат да се използват само на последно място).

 3. Народни средства: нарязан корен от магданоз, глухарче или сок от чесън.

Важно е да се разбере, че отокът от ужилване в ушите ще бъде наблюдаван при всяко дете: дори когато лекарствата ще се смаят или облекчат болката. Факт е, че отокът се случва поради разрушаването на клетките, засегнати от отровните тъкани, така че докато тялото не се "изчисти", мястото, където ужилката ужил, ще бъде възпалена.

Ухапвания от осите в лицето, гърлото или ушите са много опасни: отровата тук може да причини подуване на дишането.

Дори ако осата е ухапала детето до ухото в областта на лобчето, възрастните трябва внимателно да следят състоянието на бебето и с най-малко съмнение да го отнесат на лекаря.В случай, че ухапването на виза пада върху лигавиците на окото, не можете да забавите - трябва незабавно да отидете в болницата или да се обадите на линейка.

И накрая, ако ухапването на оса в района на гърлото на детето, развиването на подуване с повишена вероятност може да доведе до сериозни проблеми с дишането. По тази причина значителна част от смъртните случаи възникват в резултат на ухапвания от насекоми, така че състоянието на детето изисква специално наблюдение и, в случай на влошаване, скоростта на реакцията.

Преглед

"Ние правим това беше миналото лято. Не знам какво да ви посъветва. Lesha след три години беше оса му е ухапан в областта на шията, но само отзад. Не се веднага ни показа и страдал за дълго време. това е най-общо като Spartan. Сами по забелязах, че вратът му беше изчезнал. Но в допълнение към тежко подуване какво да се диша нормално яде. всичко мина за няколко дни, ние не намазва с нищо. "

Кира, село Seversk

ужилване от оси, при новородени

Разбира се, всеки родител силно притеснен за детето си, особено ако бебето само няколко месеца. Независимо от това, няма специфична специфичност на острите ухапвания при кърмачета.

Основният проблем, пред който родителят на едно ухапан специално бебе ще трябва да се изправи, е сериозната загриженост на детето. Ако бебето е ухапало оса, възрастен трябва да предприеме мерките, описани по-горе, за да неутрализира поне част от отровата, да намали отока и силната болка.

По-опитни родители съветват по това време да разсейват детето, например, да се къпят в хладка вода, в която той ще престане да се концентрира върху болката от ухапване. Въпреки това, за бебета и да произвежда специални продукти - например, Gardex Baby, предназначена за деца от една година, но при липса на алергична реакция, която може да се използва за бебета от 6 месеца, или крем спасители позволено за деца на всякаква възраст.

В допълнение към тези лекарства, едно малко дете може да се прилага успешно и народни средства като чесън, магданоз корен и сода.

Трябва да се отбележи, че децата, болка от ухапване от оси обикновено върви по-бързо, отколкото в по-големи деца, но "бум" само себе си, ако има, то се запазва за по-дълъг период от време.

Преглед

"Имаме годишно дете е бил ухапан от оса. И викът беше, един час, най-вероятно не може да го успокои. И след това просто го пусна. И осата е ухапан ухото му, ние се страхувахме, като че ли по лицето не се разпространява но дори се сблъсква специално не е. Така че, просто ухо стърчеше. той не може да спи от тази страна, аз се събудих. Mazali му спасители, бабата все още заквасена сметана потърка. не помня точно колко държи на подуване, но боли ухапването той е престанал да има на следващия ден. "

Елена Красноярск комплект

първа помощ за страната: вие трябва да носите със себе си винаги да помогне на детето

Планиране с бебето пътуване до провинцията или извън града, предварително трябва да се подготви за аптечка, което определено трябва да включва малък набор от инструменти за навременното предоставяне на помощ на детето с ухапвания от храсти или други насекоми.

Можете да се съсредоточите върху следните наркотици:

 • Спасител - универсална първа помощ (включително с ухапвания от оси);
 • Фенистил гел;
 • деликатен детски спрей или балсам тип Gardex;
 • Suprastin - за всеки случай на "пожар" (заедно с лекарството трябва да вземе указания, за да може правилно да изчисли дозата за детето).

След бебето ви е ухапан от оса, а ти му даде първа помощ, детето във всеки случай си струва да гледам - ​​въпреки факта, че опасността изглежда е приключила.

Ако оса ужилване удари очите или устата, ако детето започна да се увеличава температурата на тялото, обрив на мястото на ухапване или други части на тялото, имаше главоболие или гадене - бебето веднага трябва да се вземат в болницата.

Преди това е препоръчително да се обадите на "Първа помощ" и след като сте описали ситуацията, поискайте съвет. Може би по пътя към болницата - по препоръка на лекаря - детето ще трябва да даде Супрастин, но в този случай, независимото лечение е неприемливо.

Бъдете внимателни по време на ваканция, погрижете се за себе си и за детето си и ако се случи неприятността, се държат и запазвайте самоконтрола си.

Полезно видео за ефектите от ухапвания: практически съвети

Какво да направите, ако сте били ухапани от оса ...