Що потрібно робити, якщо вкусила оса

Грудень 2018

Відео: Укус оси - як уникнути (Грудень 2018).

Anonim

Вероятно всеки възрастен поне веднъж в живота си изпитва ухапване от оса. Но какво да се направи в този случай, на какво трябва да се обърне специално внимание и как да се действа в ситуация, която заплашва развитието на анафилактичен шок - малко хора знаят за това.

В по-голямата част от случаите ухапването на оса, води до неприятни, но не много опасни последствия. Ако ужилнее оса, мястото на пищенето по правило се подува, боли зле и по-късно започва да се сърди. Въпреки това, всички тези симптоми постепенно преминават сами в рамките на няколко дни - дори не можете да направите нищо особено, за да отслабнете тяхната сила.

Все пак има ситуации, при които атака в улицата може да бъде наистина смъртоносна. Разбира се, много зависи, първо, от вида на оса (те не са едни и същи жилото), и второ - чувствителността на човешкото тяло към отровата на това насекомо.

Така че за някои хора дори ухапвания от "нашите" оси (така наречената хартия) могат да бъдат смъртоносни, да не говорим за някои екзотични видове и особено за стършели. И човек може дори да не знае за специалната си податливост до атаката на насекомите. Ето защо е ясно да си представите какво да направите, ако е необходимо ужилване на оси за всеки възрастен човек - в изключителни случаи това знание ще ви помогне да спасите собствения си живот и живота на някой от другите.

Към бележката

По време на захапката или непосредствено след нея е много важно да можете да различавате осата от други ужилващи и хапещи насекоми. Това е важно, дори и само защото например методите за първа помощ с ухапвания от оси и пчели в някои случаи са диаметрално различни. Следователно, дори теоретично да знаят какво да правят в такива ситуации, поради неправилно идентифициране на насекомо на практика, човек може да се държи напълно неправилно. Грешката ще доведе до загуба на време (например за търсене на ужилване в раната) или използване на средства, които само ще влошат ситуацията. Следователно, без значение колко болезнен е случаят в момента на ухапване, нарушителят трябва да бъде внимателно обмислен, преди да се отърси от тялото. Осветлението е тънко насекомо с доста светъл цвят, с малко косми по тялото, а пчелата е по-плътна, с плътно полъхваща повърхност на тялото.

Снимка на хартиена оса:

И тук е картина на пчелна пчела:

Както можете да видите, тези насекоми са доста различни един от друг.

Опасност оси ухапвания: защо е важно да се вземат мерки навреме,

Преди да говорим директно за това, какво да правите, ако ухапан от оса, нека първо да разберем какво заплахата може да скрие една атака на това насекомо.

Така че, обичайните последици от ухапвания от оси са:

 • остра болка в мястото на ужилване;
 • бързо развиващи се подуване на меките тъкани;
 • появата на сърбеж в мястото на ухапване;
 • Зачервяване на обвивката на тялото, повишена температура в възпалената област.

Индивидуалните симптоми могат да достигнат своя връх в рамките на един или два дни след захапката и след това постепенно да преминат без следа. Този отговор на ухапването на оса е абсолютно естествено и нормално.

Друго нещо е, когато генерализираната алергична реакция започва да се развива след ухапване.В проста форма, това води до т.нар серумна болест (имунен отговор на организма към чуждото тяло), придружени от треска, гадене, болки в главата и корема. Тези симптоми се проявяват веднага, но с известно закъснение - за разлика от зачервяване на засегнатия участък, и обширни отоци, които не са принудени да чакат.

Но най-опасната от възможните ефекти на алергии след като са били ухапани от оси не са горните реакции и ангиоедем и анафилактичен шок. Първият може да доведе до запушване на ларинкса и последващо задушаване, а вторият - в 12-15% от случаите завършва със смърт поради спиране на сърдечната дейност или нарушение на белодробната функция.

Заслужава да се отбележи, че такива реакции при ужилване от оси се случи, за щастие, сравнително редки, но ако те се развиват, а след това се случва толкова бързо, че за облекчаването им изисква много бързо приемане на необходимите мерки за първа помощ - бавене е наистина опасно за живота ,

Съвет

анафилактичен шок разработва, обикновено в рамките на 5-30 минути след ухапване. Независимо от това, има случаи, когато броенето е за секунди. Ето защо, ако един човек е наясно с неговата чувствителност на ухапвания от насекоми, че има смисъл да винаги да носи автоматичен инжектор с адреналин (епинефрин), който в случай на авария може да спаси живот.

В допълнение, много опасна ситуация може да бъде, когато лицето не е ухапан един, а цяла група от оси от 5-10 и повече насекоми.

В този случай, дори malovospriimchiva да отрови жертвата развива обща интоксикация, и понякога може да се наблюдава дори подкожно и вътрешен кръвоизлив.

Още по-опасна ситуация, когато човек става жертва на нападение определя стършели - тези насекоми като оси се различават по-голям размер и с едно движение се въвеждат в раната повече отрова.

Преглед

"Не съм имал по това време и на концепцията за това какво да се направи, ако ухапан от оса. Когато бях в пикник ухапан веднъж на пет оси (отиде до тоалетната в храстите точно дойдоха тяхното гнездо), аз просто помазан успокояващ мехлем и пиеше коняк. Накратко, в моята болница е донесъл в безсъзнание, а очите оток Отворих на следващия ден. в областта, хапе огромна синина се появи, цялото тяло подута, температурата е висока, и то за мен непрекъснато се бунтуваше. Три дни по-късно лежах в болницата, а след това още една седмица у дома, дойде един лекар да ме види - направи инжекции. Shade ние отпочинали добре. "

Ирина, Волгоград

Първото действие, след като е ухапан от оса

Първото нещо да направите, ако ухапан от оса - Не изпадайте в паника и да се успокои. Дори ако знаете за наличието на опасна алергия в себе си или в любим човек, не трябва да има паника и забързаност, тъй като в тази ситуация това ще навреди много.

В най-честия случай, след ухапване на оса, следва:

 • опитайте да изсмучете отровата отрова;
 • да се прилага към мястото на ухапване от продукт, съдържащ киселина - тя може да бъде част от ябълка, парче от портокал или лимон, което ще допринесе за неутрализиране на отровата в раната не се затяга;
 • след това прикрепете всеки студен обект - месото от фризера, студения метал или в идеалния случай от ледения пакет до повреденото място.

След това можете да взема едно хапче suprastin - това лекарство в някои случаи може да блокира развитието на алергии в зародиш и да се предотврати възможността за остра реакция на организма.Ето защо трябва да се направи възможно най-скоро.

Друг важен момент първа помощ след като са били ухапани от оса е антибактериално лечение повредената област - това е особено вярно, ако детето е ухапани от оса. Почти 100% от засегнатите деца сресана ухапване поради силен сърбеж и може да влезе в раната всяка инфекция.

За да се избегне това, ухапването трябва да се третира като всяка налична антисептично - блестящ зелен, водороден пероксид, и ако никой от този род не е под ръка, можете да използвате обикновена водка. Но да се вземе алкохол вътре - дори и за целите на "превенцията" - е строго забранено.

Отделен разговор заслужава ситуация, когато лицето жилна известен висока чувствителност към отровни насекоми. Като правило, такива хора винаги са с вас автоматичен инжектор (тя вече бе споменато по-горе), но това се случва и така, че жертва на оса ужилване се губи и не може веднага да разбере какво да прави - да започнат да се паникьосвайте. Ето защо да знаете как да използвате тази тема ще бъде излишно за всеки възрастен.

Така че, в критична ситуация, жертва на ухапване трябва да въведете лекарство (обикновено това е адреналинът), и това трябва да се направи възможно най-бързо, понякога продължава разказът минута. За тази цел устройството с капачката отстранени, а след това на инжектора е силно притиска към средната част на външната повърхност на бедрото засегнати специално маркираната страна и инжектира в продължение на 5 секунди. В такива ситуации можете да удряте директно през дрехите, без да губите ценно време за премахването му.

Наркотиците и фолклорни средства за лечение на ухапвания от оси правила за тяхното прилагане

Сега, нека да видим какво трябва да направите, след като на първа помощ.Първо, е необходимо да се наложи компрес компрес на мястото за ухапване. Същността на това се крие в притока на кръв се забавя, а заедно с него - разпространението на отровата в тялото, така че по-рано компреса трябва да се използва, толкова по-добре ще бъде ефектът му.

Като правило, такава превръзка се прилага за 30-50 минути, след което се отстраняват и оси ухапване третирани със специални инструменти, за да помогне за облекчаване на сърбежа и болката, както и за намаляване на възпалението ефект.

Като опция - мястото на хапване може да бъде обработено и приложено за компресиране. Например, когато средствата за обработка на ухапването са директно под ръка, те могат да бъдат приложени преди всичко - в този случай няма да се случи нищо ужасно. Ако те трябва да се търсят дълго време, по-добре е да се направи компрес в този момент - важно е само да не оставяте хапка изобщо без внимание.

Един от най-известните и доста ефективни фармацевтични лекарства, използвани след ужилване от оси и други насекоми, към днешна дата, са както следва:

 • Fenistil гел, намаляване на сърбеж и болка, както и инхибиране на развитието на възпалението и намаляване на риска от алергии;

 • Insektline - агент за внос, който има подчертан противовъзпалителен ефект и също така намалява синдрома на болката;

 • Menovazine е сравнително евтина упойка, която облекчава болката и сърбежа;

 • Семейство Gardex и Gardex Baby - меки в сила, но ефективни лекарства за лечение на местата за ухапване при възрастни и деца;

 • Sovenhal е доста добър анестетичен мехлем;

 • Адвантан - мощен гел, който потиска развитието на алергична реакция.

Съществуват обаче и редица времеви изпитания за народни средства срещу ужилвания на оси. Така например, след атака на насекомо до мястото на ужилване, можете да прикачите:

 • натрошен корен от магданоз;
 • парче лимон;
 • настърган скилидка чесън или парче лук;
 • листенца от плантани;
 • марля, навлажнена с естествено етерично масло.

Разбира се, в съвременния свят предпочитанието се дава на обработката на мястото за ухапване със специализирани балсами и мехлеми. Независимо от това, народната медицина не бива да се пренебрегва: ако осите са били ухапани, тогава е възможно да се правят и нашите баби в миналото, поне като резервен или спешен вариант.

Грешки, които не могат да бъдат толерирани

Знаейки какво да правим, ако ужилената оса е със сигурност много важна. Все пак е също толкова важно да разберем какво не може да се направи категорично. Често дори бездействието води до по-слабо изразени проблеми, отколкото до неправомерни действия, които могат да доведат до сериозни усложнения.

Нека да разгледаме по-отблизо какво не трябва да се прави, когато ушите ухапват:

 1. Не търся жила - висиите никога не я оставят в раната. Това действие само ще доведе до безцелно разхищение на ценно време.

 2. Не можете да опитате да изтласкате отровата. Това допринася за увеличаване на кръвообращението на мястото на ухапване на оса и съответно за увеличаване на степента на разпространение на отровата му.
 3. Опасно е да се гребеш или да се счупиш - така че в раната можеш да сложиш инфекция, която значително ще усложни процеса на възстановяване.
 4. Необходимо е да нанесете рана върху почвата или да я потапяте в мръсна вода, за да охладите ухапването - тези действия най-вероятно ще доведат до инфекция (понякога много по-опасна от самото захапване).
 5. Независимо "назначаване" на мощни антихистамини без надеждни признаци за развитие на алергия е забранено. Вместо достатъчно силен Loratadin и Dimedrolum, е необходимо да вземете таблетка Suprastinum.
 6. Няма смисъл да се ограничавате до пиене, за да предотвратите подуване, както някои мислят.Когато ухапан от оса, развитието на тумора не зависи от сумата, която се пие течности - тук, а напротив, прекомерната употреба на алкохол ще помогне за намаляване на симптомите на интоксикация.

Преглед

"Благодаря ви за съвета, но изглежда, че нищо не се е случило. Аз имам алергии, така че да играят на сигурно и ухапване веднага изтича към дома си и пиеше Suprastin. Плюс болката, както и топлина, като цяло, аз съм себе си на половин ден и нощ останалите много лошо чувство като цяло бе съборена. Днес, тук, на мястото на бум на ухапване, но тя не особено боли, но само надраскани. мисля, че без suprastin нощ щеше да е много по-зле. "

Лиза, Москва

Спецификата на обработка на оси хапки в детските

оса ужилване в едно дете винаги е причина за много тревожно за родителите му. Независимо от това, в този случай не е необходимо да се прави нищо свръхестествено - подходът към лечението на ухапване при малките е практически същият като при възрастните.

Единствената особеност е, че децата не трябва да използват обичайните в такива случаи мехлеми и балсами - по-добре е да използвате специални детски продукти. Като пример можем да цитираме:

 • Gardex Baby споменато по-горе, което може да се използва от 12 месеца;
 • Балсам спасител, разрешен на всяка възраст;
 • семейство пикник за деца от училищна възраст;
 • детска серия от специализирани инструменти Mosquitall.

Като правило в детството алергията към ухапвания от насекоми се случва много по-рядко, отколкото при възрастните. Ухапвания на осите при деца понякога са достатъчно просто за да се предпазят от алкохол или зелена, без да се използват специални балсами и мехлеми. Можете също така да приложите горните народни средства за защита.

Не по-малко важен момент е за възрастни, за да запазят собствената си спокойствие и самоконтрол, тъй като емоционалното състояние на децата (особено много малък) се определя до голяма степен от състоянието на техните родители.Ето защо, колкото и да се страхувате за бебето си, той не трябва да усеща страха ви (не желаете да образувате инсектофобия в него).

След като ухапе оса, родителят трябва да може да успокои детето си и да го отвлече с нещо. За щастие, да се направи, че не е толкова трудно - дори и с много силна болка в мястото на ухапването достатъчно, за да го направят нещо студено и, например, кажете на детето си нещо "много важно", че той спря да плаче.

Възрастните също трябва да се грижат за дрехите на засегнатото дете - тя не трябва да търка мястото, където ухапването на осите падне, защото в противен случай може да доведе до увеличаване на подуване и болезнени усещания.

Как да се предпазим алергии и какво да направите, ако се появи

За хората, които никога не са били изправени пред остра реакция на жилата на оси, пийте достатъчно Suprastin, които пречат на развитието на имунния отговор на ранен етап. Ако, обаче, след като са били ухапани от оси се появи обрив по цялото тяло, твърде много подуване, главоболие, гадене, повишена температура, задух, объркване или повръщане - спешна необходимост да се предприемат по-нататъшни действия за предотвратяване на по-нататъшното развитие на алергии.

Най-добрият вариант би бил, разбира се, да се свържете с линейката за спешна консултация.

Ако обаче по някаква причина това не е възможно, трябва да изпиете една таблетка дифенхидрамин, лоратадин или преднизолон. При продължително влошаване на ухапваното състояние незабавно трябва да отидете в болницата - в противен случай резултатът може да бъде фатален.

Както бе споменато по-горе, страдащите от алергия обикновено имат специален автоинжектор, който трябва да се използва веднага след захапката. Как да го направите - показано на картинката:

Забележка:

Споменатите по-горе алергични продукти не трябва да се дават на деца.Когато детето има подходящите симптоми, можете да използвате сиропа Erius (деслоратадин).

Една от най-опасните е ухапването на осите в гърлото - с много остра реакция, подуване може да блокира дихателните пътища. Когато жертвата има хрипове или хрипове, опитайте да вкарате в гърлото му кухина, което ще позволи дишане с утежняващ оток. В изключителни случаи може да се наложи ухапан konikotomiya - дисекция на предната стена на гърлото, на кръстопътя на врата до гърдите.

При масови ухапвания от оси, човек може да развие общо отравяне на тялото - това състояние също не е безопасно. За да се справите с това, трябва да пиете колкото е възможно повече течност, вземете 5-10% разтвор на калциев хлорид и аскорбинова киселина. Активираните въглища тук, за съжаление, не помагат.

Как каквото и, най-важното да се помни, в случай на оса ужилване: появата на каквито и да било симптоми отвъд локално възпаление и болка, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, поне по телефона. И колкото по-скоро това стане, толкова по-малко вероятно ще бъдат усложненията.

Полезна видео: първото действие, чрез ухапване от оси, включително и в тежки случаи,

Какво е важно да се знае за жилата на оси и стършели