Які можуть бути наслідки укусу пацюка?

Грудень 2018

Відео: Самые опасные животные (Грудень 2018).

Anonim

Заслужава да се отбележи, че ухапването на плъховете може да бъде много опасно. Хората имат напълно различно отношение към такива природни същества като гризачи. Струва си да се отбележи, че ухапването на плъхове може да бъде много опасно, особено ако това е диво животно. Някои смятат, че са сладки животни, които дори могат да станат прекрасни домашни любимци, докато други се паникьосат при погледа на плъх, независимо дали е в клетка или зад нея. Тези, които се страхуват от тези гризачи, трябва да разберат, че те могат да бъдат посрещнати на всеки континент. Населението на плъховете е най-широко разпространено в целия свят, ако вземем само гризачи за разглеждане.

За всичките си многобройни бозайници също са доста опасни. Въпросът е, че те лесно могат да хапят човек. Следователно, много от тях са загрижени за това колко опасно е ухапването на плъховете. Ежегодно от нараняванията, причинени от тези гризачи, страдат около 15 хиляди души. От тях, от оцети и инфекции, които се появяват след контакт с диви плъхове, около 100 души умират. Въпреки това, ако един гризач случайно или специално хапе човек, има действия, които ще сведат до минимум възможните опасни последици.

Какво може да зарази плъх?

Въпреки компактния си размер, ухапването от плъхове може да бъде много опасно, тъй като гризачите могат да понесат сериозни заболявания, които често водят до смърт при хората.Повечето патогени проникват в човешката кръв през слюнката, така че ако гризакът ухапе кожата, вече е много опасен. Дивите животни разпространяват бяс.

Едно от най-опасните заболявания, които могат да възникнат след ухапване от плъх, е лептоспирозата. Това заболяване, което засяга важни вътрешни органи, включително черния дроб, както и негативно засяга работата на нервната система. Ако проблемът не бъде решен своевременно, лептоспирозата ще доведе до смърт. Около 15% от заразените хора подценяват ситуацията, която завършва със смърт за тях. След ухапване от плъх, трябва внимателно да наблюдавате здравето си. Причиняващите агенти на лептоспирозата се проявяват след около 2 дни. Първоначално всичко се проявява под формата на повишаване на телесната температура, болка в долните крайници и силна слабост. След 3-4 дни лекарят вече може да забележи забележимо увеличение на черния дроб и промени в далака.

Около 15 хиляди души страдат от наранявания, причинени от тези гризачи годишно

В допълнение, гризачи носят и iersenioz. Това заболяване се характеризира с увреждане на червата, което води до повръщане, диария и загуба на съзнание. Ако не лекувате болестта, това може да доведе до увреждане.

Третата за опасността и честотата на инфекциите е коксиалолозата. Болестта се проявява като главоболие, дискомфорт в областта на лумбалната област, суха кашлица, нарушение на съня и загуба на апетит. Повишаването на температурата може да бъде при 40 ° C и е много трудно да се счупи. Особено трудно за лечение на koksielez, тъй като причинителят на заболяването допринася за намаляване на имунитета. Това не само не дава възможност за отстраняване на инфекцията от тялото, но също така дава възможност свободно да влезе в тялото на пациента с други патогени.Ето защо, пневмонията е често усложнение. Освен това, кокиелозата може лесно да влезе в хронична форма, така че тя ще се влоши с всяка обикновена настинка.

Това не са всички заболявания, които човек може да получи след ухапване от плъх. Но повечето проблеми могат да бъдат елиминирани бързо, ако действате съгласно правилата и без шум. Ако човек е ухапан от диви или домашни плъхове, камо ли да се напада, е необходимо не само да се предприемат мерки за оказване на първа помощ, но също така и да отидеш на лекар.

Какво да направите, ако ухапване от плъх (видео)

Как ухапва плъхове?

Плъхът е дълъг и остър. Те са предназначени за бързо прихващане на плячката, задържане и смилане. В допълнение, за гризачи също е средство за защита. Заслужава да се отбележи, че стандартната плъх има само 2 вида зъби, но животните са добре ги използват, така че те лесно могат да хапят през човешката кожа.

Резецовете, разположени на долната челюст са особено опасни за човека. Те са мощни и много остри, така че лесно могат да захапят кожата на жертвата. Например, човешки пръст плъх лесно се ухапва. Но точно така плъхът няма да хапе. Това може да причини голяма вреда на човек, но това се случва само ако гризакът подозира заплаха за себе си или за потомството му. Ако плъх ухапване, атакувайки, например, като в ярост, той няма да направи всичко си власт, това е, хапят чрез пръст през него няма смисъл. Но нараняването може да бъде доста силно, което ще доведе до увреждане на кожата.

може да бъде много опасно Въпреки компактния си размер, ухапване от плъхове, от гризачи могат да носят сериозни заболявания

Ако след контакт с животни в човешкото тяло показа рани от която идва кръвта, е необходимо да ги обработва с водороден пероксид, алкохол или антисептик.След това е желателно да се консултирате с лекар и да се изследват, за да се предотврати развитието на опасни заболявания.

Характеристики зъби плъх се крие във факта, че те не само нарязани и разкъсване на кожата. Следователно, раната ще боли дълго и твърдо. Но дори и в случаите, когато гризачът е оставил само драскотина, рискът от инфекция е много висока.

Първа помощ за ухапване от плъх

Що се отнася до това какво да направите, ако ухапан от плъх, след контакт с животни, особено на дивите гризачи, не незабавно да спре кръвта. Нека излизат няколко капки, тъй като това намалява риска от заразяване. С кръв излезе и патогенни микроорганизми, които присъстват в слюнката на плъха, така че вероятността от инфекция е по-ниска. Но все пак, няма гаранция, че проблемът ще го заобиколи.

След от засегнатата област ще бъдат пуснати няколко капки кръв, е необходимо за лечение на ухапани сапуна кожата. Можете да го вземете в течна форма или да направите решение сами. За тази бара на сапун се втрива на ренде, пълни с гореща вода и се разбърква. Тогава течен сапун в спринцовка и бързо разпръсква върху възпалено място. Това е един от най-ефективните методи за отстраняване на микробите. Освен това, икономическата сапун има достатъчно алкални за неутрализиране на вируса на бяс.

диви птици се разпространяват бяс

След промиване на раната е необходимо да се антисептик. За да направите това, фурацилин или хлорхексидин е подходящ. След това можете да използвате йод. Но не можете да напоявате самата рана. Йодът третира само областта около ухапването. Над превръзка се прилага. Не се препоръчва да се използва памук, тъй като ще се придържаме към раната и ще бъде трудно да се отстрани без никакви допълнителни травми.

Това е първата помощ, която е достатъчна, за да сведе до минимум рисковете от проблеми и усложнения след ухапване от плъх. След качествено лечение на раната, незабавно трябва да се консултирате с лекар. Това е важно, тъй като специалистът трябва да проведе проверка и да даде тестове, за да изключи развитието на най-опасните сценарии. Освен това се прави ваксина срещу тетанус и бяс.

Не пренебрегвайте опасността, която едно диво животно носи в себе си. Никога не трябва да го предизвиквате към агресията и като цяло е желателно да се избягва контакт с гризачи.

Силата на ухапване от плъх (видео)

Възможно ли е да се избегне атака на плъх?

Ако гризач се срещне по пътя, това не е причина за паника, но трябва да действате внимателно. В противен случай плъхът може да тълкува погрешно човешките действия и да ги вземе за прояви на агресия, които ще бъдат последвани от подходящ отговор. Никога не забравяйте, че плъх се страхува от човек много повече, отколкото той. Следователно, в пристъп на страх и паника, тя може, в защитата си, да атакува.

За да не се усещат ухапвания от плъхове и възможни опасни заболявания, които могат да се превърнат в последица от такъв контакт, е необходимо да се избягва събирането на диви гризачи. Това означава, че не трябва да се скитате около депата и каналите. Освен това дивите плъхове могат да се скрият в складовете и таваните, така че когато посещавате такива места, трябва да сте много внимателни.

Резец, разположен на долната челюст

Плъховете в апартамент или жилищна сграда са особено опасни за човека - това е много голям проблем и опасност за всички членове на семейството. Те задължително трябва да бъдат оттеглени. В този случай е желателно да не се наемат и наемат професионалисти.Това е важно, тъй като е необходимо напълно да се отървете от плъхове, които могат сериозно да развалят местните продукти, да хапят дете или да заразят домашен любимец.

При сблъсък с плъх не можеш да я дразниш. Преди изплашените гризачи да не се нуждаят от вълна пред ръцете ви, да го хванат и да го гонят. Ако плъховете са изключително агресивни и се опитват да атакуват, те могат да бъдат поръсени с вода. Често това е достатъчно, за да изплаши гневно животно.

Родителите, чиито деца са помолени да им дадат декоративен плъх като домашен любимец, трябва да помнят, че декоративните индивиди са способни да разпространяват инфекцията не по-лошо от техните диви партньори. Ето защо, преди да купите звяр, трябва да поискате документ от ветеринарния лекар, който задължително трябва да присъства на продавача.

Домашните плъхове хапят толкова, колкото уличните кучета

Домашните плъхове ухапват толкова, колкото уличните кучета. Ето защо трябва да образовате и обучите своя домашен любимец. В противен случай тя няма да бъде укротима и ще стане безлична за бебето. Експертите казват, че няколко плъха са винаги по-спокойни и приятелски настроени към хората, така че е по-добре да се направят две животни наведнъж. В този случай обаче трябва да сте подготвени за това, че след няколко месеца те ще бъдат поне три пъти повече. По време на грижите за децата женската може да бъде изключително агресивна, дори и преди да не е била забелязана от лошото поведение.