Які бувають види вошей у людини

Грудень 2018

Відео: Як виглядають воші? (Грудень 2018).

Anonim

Пристигане от морето или на почивка в природата в компанията на любимия си куче, ще откриете, че с вас, за празника идват неканени гости. Бълхите са едно от най-гадните, вредни и инфекциозни насекоми. Но за да се справите правилно с тях, трябва да разберете кой тип сте изправени. Тази статия е посветена на тази тема.

Видове въшки на човек в главата му

Досега учените са открили повече от 600 вида въшки, но само два от тях могат да живеят на човек. Разликите им са доста тежки. Виси, които паразитират на човек, са различни както по структура, така и по местообитание на човека.

Някои от учените вярват, че те не са два, а три вида. Но можем спокойно да кажем, че това не е така. Главите и въшлените въшки са само подвидове на човешка въшка. Главата на свой ред живее на главата, а дрехите са прикрепени към дрехите.

И сега ще разгледаме по-подробно и ще разгледаме всички видове.

Глава мишка. Един от най-често срещаните видове въшки, който се среща дори при хора, живеещи в нормални условия. Те се намират най-вече само на главата, въпреки че понякога те могат да поставят яйцата си на муцуните и брадите при мъжете.

Този вид се различава от останалите, тъй като има тъмно кафяв цвят. Поради кръвоснабдяването, след хранене, цветът на главата е почти черен, тъй като кожата на насекомите е много тънка и кръвта просто блести.

Тези насекоми са се адаптирали идеално към живота на главата. Въсъдите се възпроизвеждат с голяма скорост. В същото време високите температури изобщо не ги плашат. Те се чувстват страхотно при 35 градуса. И те могат дори да се възпроизведат на 40. Особеността на този вид е, че без косми по главата просто престават да съществуват.

Вълшебната плът. В противен случай този подтип се нарича "lane louse". В своята структура и външен вид почти не се различава от главата въшки. Характерна особеност е нейният цвят. В повечето случаи е мръсно бяло или мътно жълто.

Тези паразити са изградени върху дрехи, които човек непрекъснато носи. Тя не може да живее върху човешкото тяло или косата. Повечето от тях живеят в дрехите на бездомните, много бедни и тези, които не спазват всички здравни стандарти.

Една въшка яде кръвта на един човек. С тази упорита лапа, тя се прилепва към дрехите и ухапвания на места, където косата не е много голяма.

Разграничава се от главата въшки, с дрехи да се бори за много по-лесно.

Пухкави въшки. Почти обитавани от косматната част на слабините, но с бърза инфекция могат да се придвижат и към миглите и веждите. Инфекцията от този вид учените се отнася до класа на полово предаваните болести, тъй като те се предават чрез сексуален контакт. Въпреки че в редки случаи тези насекоми могат да се предават с помощта на дрехи или вода на някой друг.

Как изглежда мъжката въшка?

Размерите на главата, както при главата, достигат около 4 мм. Съответно, ларвите имат размери около 0, 5-2 mm. Ларвите, лепкава тиня, прилепват много здраво към косата, на разстояние 2 - 4 см от кожата на главата.

За разлика от главните въшки, отделението поставя яйцата директно върху дрехите.Хранете се на създанието на всеки 2-3 дни. Една жена може да съкрати от 5 до 10 яйца на ден. По височината на ниците може да се определи времето на инфекцията.

Пухкавите въшки се различават от предишните, защото са по-къси и имат много мощни и масивни крайници.

Опасни видове въшки

Какви видове въшки причиняват заболяване при хора? Всички без изключение! Инсектите могат да носят инфекцията на лапите си и да произвеждат вече заразени потомци.

  • Глава педикулоза. Както можете да видите под името, болестта причинява глави въшки. При падане от главата паразитът загива в рамките на един ден.
  • Късна педикулоза. В противен случай това заболяване се нарича телесно. Те заразяват хора, които имат въшки с въшки. Този тип заболяване е много по-рядко срещано от главоболието, но въпреки това е и опасно.
  • Pubic педикулоза. Инфекцията се случва с помощта на полови въшки. Тази педикулоза се класифицира като венерически болест.

Знаци на въшки при хора

Видовете въшки знаци и начини да се справят с тях могат да бъдат много различни. Нека да разгледаме основните признаци на въшки.

Разбира се, можем да се позовем на основните признаци за наличието на непрестанна сърбеж по главата, който се появява след ухапването на паразита. Необходимо е да се измие главата и да се види дали сърбежът не е преминал, а това е първият алармен сигнал.

Следващият симптом е появата на кожата на зачервяване от ухапвания. Те могат да се видят дори зад много дебела коса. Кожата на човек става като кожата на пациент с дерматит.

Нарушение на съня. Поради постоянното усещане, че някой се промъква над теб. Това се случва, защото по време на сън сте по-спокойни, отколкото през деня.

Появата на ниц. След най-малко една седмица след инфекцията, ларвите на гадните насекоми ясно се появяват на косата.

Как да се отървем от въшките в главата на човек - средството

Най-ефективният начин да се отървете от главата въшки е да се обръсне напълно главата. Но мнозина няма да се съгласят с такава рискована стъпка. За такива има шампоани, помагащи за отрова на насекоми и все още неродените им потомци.

Все още има така наречените механични пръскачки, които също не представляват нищо повече от отрова. След третирането с такъв препарат е необходимо главата да се изглади добре със специализиран гребен.

Можете да опитате да се борите с въшки с керосин. Той действа върху насекомите като отрова: ги изсушава и ги убива. Но трябва да запомните, сто от косата ви ще бъде тествана: тя може да стане крехка и слаба.

Все още има огромно количество средства за борба с тези насекоми както у дома, така и с помощта на различни химични вещества и дори при необходимост, отнасящи се до специалисти.