Що таке платтяна воша

Січень 2019

Відео: Вши и чесотка - Школа доктора Комаровского - Интер (Січень 2019).

Anonim

Педикулозата е често срещано заболяване. Но там е не само главата, която се появява най-често, но също така и въшка. И патогените в този случай ще бъдат въшки. И какви насекоми са те, как да ги намерите, как да се отървете от такива вредители?

Какво е насекомо

Една въшка е насекомо, което е един от видовете човешки въшки. Много ентомолозите този паразит вярват morphotype (т.е. сортове) въшки, тъй като те не се различават по структура, развитие, начин на живот и хранене.

Появяват се въшки за дълго време и появата им е пряко свързана с еволюцията, а именно периода, в който хората започнаха да носят дрехи. И затова този вид се счита за по-млад от този на главата. В процеса на еволюция тези паразити претърпяха някои промени. , но те са незначителни, така че основните характеристики са запазени напълно.

Външен вид и структура на тялото

Как изглежда приказката? Вишневите въшки изглеждат почти същите като главите въшки. Видът е малък (около 3-4 милиметра на дължина), продълговато тяло с удължен корем, три чифта лапи и малка глава с малки антени. Цветът може да варира от сив - прозрачен или белезникав до пясъчен. Но когато паразитът получава друга част от кръвта, той може да придобие кафяв, бургунд или кафяв оттенък.Освен това, след хранене, той се увеличава по размер.

Основната разлика между главата въшки и главата въшки е липсата на люспи на краката. Краката са почти гладки. Това се дължи на факта, че въжето не трябва да се движи върху хлъзгави косми и да се фиксира върху тях, а движенията по тъканите са по-прости. И затова да се отървете от такива вредители е малко по-лесно, отколкото от главоболие, които са закачени от косата и често се извличат с голямо усилие.

Устното устройство се отнася до пиърсинг-смучещ тип, който е пряко свързан с хранителните характеристики на такива въшки. Ухапвания са направени със специални пробиващи игли, които буквално пробиват кожата. Но има и тънка тръба - пробосцис. Тя е, която гадно кръв.

Развитие

Развитието на облеклото въшки е почти същото като развитието на главата въшки. Но поради стабилността и благоприятните условия на околната среда, понякога тече по-бързо, въпреки че може, напротив, да се забави (особено при ниски температури или редки ястия).

Един възрастен зрял образец поставя яйца след всяко хранене. Те се наричат ​​ниц, изглеждат като малки бели зърна и се намират в нещата. Около една седмица по-късно се появява ларва от яйцето, което расте, превръща се в нимфа, молци и след това се превръща в възрастни насекоми. Всички етапи на развитие при благоприятни условия една въшка може да мине в продължение на три седмици. Продължителността на живота е около 40-50 дни.

Местообитание

Бельото или бельото живеят в дрехи или спално бельо, така че често се нарича спално бельо. Обикновено се крие в най-незабележимите места, като джобове, гънки, яки, различни върхови части и т.н.Но периодично с неща, паразитите се преместват в тялото на своя домакин, за да получат още една част от кръвта, да бъдат пълни и да продължат да живеят и да се размножават.

Между другото, дрехите могат да се нарекат по-благоприятна и стабилна среда от тялото и главата.

  • На първо място, намирането на паразити и затова да се отървете от тях е много по-трудно, тъй като те са много малки и могат да се скрият в дрямка или влакнести тъкани.
  • На второ място, при неща има практически постоянна температура, която също благоприятно влияе върху жизнената активност на въшките от този вид.

Хранене

Върхът, подобно на главата и пубиската въшка, се храни само с човешка кръв, тъй като е абсолютен хематофаг. Освен това, това насекомо има строга специфичност за своя собственик, т.е. кръвта на други топлокръвни същества не се възприема от тях като храна и не се абсорбира напълно.

Хапки от въшки изглеждат като червени петна. И въпреки че пробивите са микроскопични и почти незабележими, следите могат да бъдат напълно открити поради реакцията на тялото към слюнката на въшките. За да се храни, възрастен първо пробива кожата с игли, след това изважда пробосцизната тръба и започва да се храни. Хобот ръбове плътно притиснати към кожата, и процесът се извършва чрез смучене съкратителната активност на мускулната тъкан на фаринкса и фаринкса специално помпата. Кръвта навлиза в късия хранопровод и оттам се влива в стомаха. Той силно се простира, което ви позволява да поемете доста голямо количество храна. По едно време, една възрастен въшка може да консумира около 0, 001-0, 003 ml кръв. Общият брой хранения на ден е 4-5 (при благоприятни условия).След един ден - двама без храна паразитът може да умре.

Процесът на смучене на кръв може да трае около 10-15 минути. И че през този период кръвта не започва да се свива и се сгъстява, въшлената по време на захапката инжектира слюнката си, която съдържа специални антикоагуланти. И най-вероятно те причиняват различни реакции под формата на зачервяване и сърбеж и правят ухапвания осезаеми и неприятни.

Дали тези насекоми

Опасни, т.е., ленените въшки могат да бъдат носители на тиф. Но хората, намиращи се в руските ширини, не предават такава болест. Най-малко случаите на инфекция не са били регистрирани за дълго време.

Как да открием

Тъй като основното местообитание на главните въшки е облекло и бельо, често е трудно да ги открием. И ухапвания и техните симптоми могат да бъдат отписани за обичайни алергични реакции или не dermatological заболявания, така че някои започват да отдават значение на тях не веднага.

Най-често срещаните хапки се намират в местата на близък контакт на тялото и дрехите, като подмишниците, гръдния кош, врата, корема. Те изглеждат, както вече беше отбелязано по-горе, като червени и леко подути петна и тези симптоми могат да се появят почти веднага. Ако погледнете добре центъра на едно такова място, можете да видите малка пункция, през която бомбата изсмуква кръв. Други чести симптоми са силен сърбеж, подуване. Често пунктовете за убождане са силно сърбящи, особено ако са в нежни места, където кожата е доста тънка. Ако ухапването е многобройно и причинява тежък дискомфорт, а след това на този фон, човек може да развие невроза, депресия, повишена нервна възбудимост.

Ако забележите захапката на въшки и първите симптоми на педиккулоза на въшки, тогава си заслужава внимателно да проверите всички ваши неща: спално бельо, всички дрехи, кърпи. Когато откривате хора, веднага започнете да действате, за да се отървете от въшките възможно най-скоро.

Как да се отървем от

Така че, как да се отървем от дрехите на въшки? Измийте всичко щателно. За да направите това, можете да използвате обикновен препарат или, например, катран за сапун (той се използва активно в борбата срещу паразитите). Важно е да се измият дрехите в гореща вода, при повишени температури засегнатите насекоми умират. След измиване, изгладете добре плата. След това погледнете и премахнете мъртвите въшки.

За да се отървете окончателно от паразити, трябва да проведете лечение в стаята. Подходящ е за всеки продукт, съдържащ инсектициди, например "Reid", "Delta Zone", "A-steam" и други. За да се отървете от последиците от ухапвания, е възможно да използвате локални средства с противовъзпалително, антисептично и рана-лечебно действие. Това ще ускори лечебния процес и ще предотврати навлизането на инфекцията през кожни лезии.

Сега знаете начина на живот и храненето, както и симптомите на ухапвания от въшки, за да можете да се отървете от тях, като започнете да действате и избирате правилното средство за защита.