Що таке хрущ

Січень 2019

Відео: Теревеньки. Хрущі - 1 (Січень 2019).

Anonim

През май, по улиците започват да летят на големи насекоми, които са широко известни като бръмбър През май, по улиците започват да летят на големи насекоми, които са широко известни като бръмбър. Те могат да се видят и в други сезони: през април, през юни. Децата обичат да ги ловуват. Детското любопитство се обяснява с факта, че детето се интересува от начина на живот на бръмбара: какво ядат, къде живеят, каква вреда могат да причинят и на кого. Време е да разкажем за всички подробности.

Каква е грешката на май

Всяка пролет, градинарите забелязват нахлуването на земята си от бръмбар, чиито ларви носи огромни щети на растенията. Как изглежда бръмбарът?

Така че, майка номер 1 на бръмбарите е голямо летящо насекомо. Дължината му може да достигне 4 см. Цветът може да бъде тъмно червен и черни нюанси. Тялото му е покрито с хитинова черупка, която предпазва насекомото. Червени нюанси се намират в областите с ниска сянка. На тъмни места цветът на маймунския бръмбар става черен.

May beetle (снимка # 1)

Тялото включва:

  • главата;
  • гръден кош;
  • Коремът.

Можете лесно да видите сетивните органи и устата на бръмбар на главата си. В предната част има напречна плоча. Това е горната устна. Зад него са горните двойки челюсти, долните, както и долната устна. На тях са палпите, те са органи на вкус и докосване. Отстрани има две фасетирани очи. Всеки от тях се състои от прости очи с много малък размер.Има няколко хиляди от тях.

Гъркът, от своя страна, се състои от 3 части. На всеки от тях има двойка крака. Предните крака са силни и приличат на скреперите им. Те погребват земята, за да яйца. Средната и гърдата на гърдите имат крила. Коремът е покрит отгоре от елитра, която защитава дорзалната част и мембранозните крила.

Храносмилателната система е доста проста. Челюстите отрязали малко парче дърво и го смилали на по-малки части. Храната се поглъща и преминава в хранопровода. Оттам, тя прониква в стомаха. Там той е напълно разтрит с хитинови денички. Допълнителното храносмилане се извършва в червата. Остатъците се извеждат навън.

Кислородът преминава през трахеята към органите (Снимка # 2)

Циркулаторната система е изключително проста. Кръвта измива органите вътре в кухината на тялото. Той носи хранителни вещества. Тя се движи с помощта на сърцето с клапаните. Кръвта няма цвят.

Дихателната система се състои от 18 спирали. Те се намират на корема. Кислородът преминава през трахеята към органите (снимка № 2). Тялото е покрито с косми или люспи. Главата често е покрита с по-дълга коса. Челюстите са ударени. Антени в мъжки са по-дълги със 7 еднакви плочи. Те са миризми. Elytra са надарени с ребра в количество 5 броя. На предните крака има 2 или 3 зъба.

Всички процеси на живот се управляват от централната нервна система. Той включва:

  • мозъка;
  • нервна верига, която преминава през корема.

Видове насекоми живеят в Европа и Азия. Предпочитат младите борове, горска степ за обитаване. Активният живот на маймунския бръмбар трае 5-7 седмици.Засегнатите насекоми се обличат през месец май. Жената се задълбочава в почвата на дълбочина около 10 см и поставя около 70 яйца. След това обикновено умира. Но след месец и половина бялата ларва люк (снимка № 3). Те са изкривени в топка с доста големи размери. Друго име за тях е браздата. Тялото им е дебело, има 3 чифта крака. Цветът на главата е бледо жълт, може да е кафяво-жълт или кафяво-червен. Те се хранят с корените на растенията. То може да бъде както треви, така и дървета.

Жената се задълбочава в почвата на дълбочина около 10 см и полага около 70 яйца. След това обикновено умира. Но след месец и половина бялата ларва люка (снимка # 3)

Ларвата живее в почвата в продължение на 3-4 години. След това става кукла, която прилича на възрастен бръмбар. Pupa е на дълбочина 30-50 см. Има къси крила и жълтеникав цвят. През есента един бръмбар излиза от кабата. До пролетта той живее на земята, а след това излиза навън. Появява се нов цикъл на живот.

Може ли бръмбар (видео)

Храмове, ползи и бръмбари

Какво хапват бръмбарите от Мая? Инсектите се хранят само с храни от растителен произход. Плодове и декоративни дървета и храсти в градини, алеи и паркове, както и иглолистни насаждения, са отлична храна. Ларвите, живеещи в земята, се отличават с голямата си глупост. С радост ядат корените на зеленчукови култури, дървета, плодове и плодове. Това причинява огромни щети на градинарите и фермерите.

Инсектът се храни само с храни от растителен произход

Повредата на маймунския бръмбар вече е известна на нас. И ползата от него ли е? Нека да разчитаме:

  • насекомите могат да бъдат забавни не само за деца, но и за възрастни;
  • те се използват като стръв при улавянето на рибата: тя ухапва добре идеята, куб и асп;
  • самите те са храна на птици, змии, таралежи и гущери.

Много жители на нашата страна видяха маймунския бръмбар зелен цвят (снимка 4). Всъщност този бронз е зелен. Тя е посочена в Червената книга, която всеки знае. Хранене за бръмбар са цветя и билки, плодове и млади листа на някои растения, сок от дървета. В селското стопанство бронзът не причинява никаква особена вреда. Но голямата вреда е причинена от ларви, които живеят в стари пънове, в мравуняци и купища тор. Глутничните ларви се превръщат в бръмбари след 3 години. Това може да се види със собствените ви очи, ако установите бронзови къщи у дома.

Много хора в нашата страна са видели майски бръмбър Green (снимка номер 4)

Може бръмбар престилка и зелено принадлежат на членестоноги животни. В рода на бръмбарите май брои 74 вида насекоми.

Може би бръмбар през пролетта (видео)

Заключение по темата

Може бръмбар - много добре известни вредители. Цикълът на живот се състои от 4-5 години. Ларвата се развива на дълбочина 20-40 см. За зимата той се задълбочава до един и половина метра. Пролетта се избира по-близо до корените на растенията, които служат като храна за нея. На следващата година вече яде корените на младите дървета. Една година по-късно тя достига размери от 5-6 см и е в състояние да ореже корените на възрастни дървета. След това идва сцената на какавида и отстраняването на бръмбара от него. Това обикновено се случва през месец май. Оттук и името на насекомото - майчината бъг. По това време той започва да лети и има листа на дърветата.

майски бръмбар - много добре познат на вредителите от

в неговите диета падане овощни растения, липа, планински ясен, топола, бреза, върба, клен, дъб.

Птиците и земните бръмбари се хранят с бръмбари и техните гъсеници.