Що робити якщо вкусила домашня щур до крові?

Січень 2019

Відео: Это что за чупа-зверь? (Січень 2019).

Anonim

Вътрешният плъх, който осигурява пълна грижа, е сладко и безобидно същество. Но все пак има случаи, когато тези животни захапват човек в кръвта поради много острите си зъби. Какво да направите след такава захапка, възможно ли е да се получи нещо и си струва инокулацията? Тази тема вълнува много хора, които пазят къщата на плъховете, особено ако има дете.

ухапан от плъх да го направя - опасното ухапване от плъх

Много родители са загрижени за проблема - от плъхове хапят е опасна за детето? Въпреки факта, че такива гризачи са носители на такива ужасни болести като бяс или тетанус, този факт в повечето случаи няма нищо общо с домашните любимци. Но раната все още се нуждае от лечение, така че една обща инфекция да не бъде уловена.

Работата е, че плъховете са много тънки зъби и пробиви ухапване са много дълбоки и фините, в резултат на слой на кожата бързо затегнати и кръвта не винаги има време за измиване на капан микроби в раната.

Обикновено домашните плъхове хапят човек за пръст или за ном, т.е. за изпъкналата част на тялото, което е по-лесно да се пробие. Много често те са агресивни и хапят по време на бременност или когато са млади, като по този начин защитават потомството си. През този период от живота си е по-добре да не се вземат гризачи изобщо, а още по-малко да се дават на децата.

Какво да правим, ако ухапан от животно плъх в кръвта - Лечение

След инцидента хапят първото нещо, което трябва да стиснете като много кръв от раната и да го лекува с водороден прекис или друг антисептичен.Въпреки факта, че животното е домашно, трябва да наблюдавате състоянието на пострадалия.

Обикновено всичко върви сама без последствия, но температурата може да се повиши. Следователно, при всеки проявен симптом, незабавно трябва да се обадите на лекар, който да предпише подходящо лечение до ваксинацията.

Ако не вашият декоративен плъх ухапа какво да направи в този случай? Необходимо е да се установят точно какви условия има животното, дали има контакт със земята, дали ухапва своите собственици и какви са резултатите след тях. Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите дали е целесъобразно да се свържете с клиниката или да провеждате местно лечение независимо.

Ухапване от вътрешни последици на плъхове

Всеки може да реагира по различен начин на ухапване от гризачи. При някои пунктовете лекуват бързо, други са много бавни, други могат да имат усложнения. Ето защо, след ухапване никога не трябва да се спре кръвта, а дори и по-добре да го изтръгне колкото е възможно, тъй като инфекцията може да получите в слюнката на гризач.

Последиците може да не са непосредствено очевидни, така че трябва да се потърси незабавно медицинска помощ, ако стане по-зле на следващата сутрин, а именно

  • висока температура;
  • имало главоболие или болка в мускулите;
  • засегнатото място е възпалено.

ухапване опасност е, че ако животното е дошъл в къщата от магазин за домашни любимци наскоро, има голяма вероятност от сериозни заболявания, инфекция на кръвта, че без необходимите ваксинации и последващото лечение е задължително.

Какво да правим, ако бива ухапан див плъх ? Ухапванията от диви гризачи се смятат за най-опасни за хората.Следователно, във всеки случай е необходимо раната да се покаже на лекаря и преди това незабавно да започне независимото лечение на засегнатата област на кожата. След като кръвта престане да върви, трябва да смажете раната с водороден прекис или поне добре да изплакнете със сапун. Това може да ви предпази от получаване на чужда инфекция в кръвта. За разлика от домашните гризачи дивата природа винаги се занимава с боклук и други мръсни места, така че рискът от инфекция е достатъчно голям.

Плъхът на котката какво да прави?

Много често плъховете хапят котки, защитавайки се от нападението си. Ако се получи такава борба и се открие място за пробиване, раната, подобно на човека, водороден пероксид трябва да се лекува незабавно. По-добре е да отидете във ветеринарната клиника за по-нататъшни действия. Ако една котка има ваксина против бяс, плъхът вече не я заразява с болестта, но може да зарази други. Следователно, лекарят ще определи точно какво да направи следващия.

Ако по някаква причина не е възможно да отидете в клиниката за ветеринарна помощ, в допълнение към мястото на стопанска лечението на раната трябва да се даде антибиотик Офлоксацин 2 пъти дневно в продължение на 5 дни. Засегнатото място се смазва с мехлеми, които също съдържат локален антибиотик.

Плъхът ухапеше кучето как да се излекува?

На улицата по време на разходка често може да има непредвидена ситуация, когато див гризач ухапе куче. Засегнатият район и около него се третират възможно най-бързо с пероксид. Последващото лечение се извършва по същия начин, както при човек, а именно: раната се третира непрекъснато с антисептичен мехлем, а освен това се инжектират антибиотици, за да се избегне опасна инфекция.Кучето ваксинация срещу бяс ще я спаси от опасна болест.

Как изглежда плъхът на плъх и куче?

Захапката от плъхове изглежда еднакво при кучета и котки и симптомите могат да се проявяват по различни начини. Котките са по-податливи и симптомите на инфекция с опасни заболявания се появяват в същия ден, кучетата могат да се появят 48 часа след увреждането на кожата.

Гризачите винаги оставят три пробиви от зъбите си, единият от които е малко по-голям. Ако ухапването допълнително е настъпило разкъсване на кожата, такива рани задължително се шият в клиниката. Ако раната се лекува правилно и се спазват всички предписания на лекаря, вредата се проявява след няколко дни. Днес в арсенала на ветеринарен лекар има много ефективни средства, както външни, така и вътрешни, така че възстановяването на вашия домашен любимец става бързо.