Що робити якщо вагітну вкусив кліщ

Січень 2019

Відео: Хвороба Лайма через укус кліща. ПравдаТУТ Львів (Січень 2019).

Anonim

Въпреки съветите на лекарите, много жени по време на бременността ходят на вилата или в гората, като по този начин себе си и бебето си в опасност излагане. Никой не се бори срещу ухапване от насекоми, но какво ще стане, ако кърлежите бият от бременна? Най-важното нещо е да не се паникьосвате. Киселото ухапване не означава болестта, но е необходимо да се провери. Това важи особено за хората, живеещи в зоната на инфекциозни кърлежи.

тактиката на поведение от страна на ухапване от

В топлия период на годината, всеки от нас ще могат да гледат за опасност под формата на кърлежи

Ако една бременна ухапан от кърлеж, не изпадайте в паника. Придържайте се към следната последователност от действия:

 • Успокой се. Ухапването от насекоми не е фатално;
 • Ако е възможно, взимайте жената в медицинска институция. Там насекомото ще бъде премахнато и незабавно изпратено до изследването. Ако това не е възможно - извадете го сами и го поставете в буркан, поставете в него влажна памучна вата и я поставете в хладилника. Периодично изваждайте буркана и го доставяйте в лабораторията не по-късно от два дни след захарта. Опитайте се да направите това възможно най-рано, за да не умре насекомото;
 • Ако сте отстранили грешката си, лечение на ухапване всяка налична антисептично - разтвор на Зеленка, водороден прекис, хлорхексидин. Ако е имало алергична реакция - незабавно предайте жертвата в болницата. Самостоятелното администриране на антихистамини е забранено, освен в случаи, които могат да застрашат живота на жертвата;
 • След няколко дни (8-10), вземете тестове, за да сте сигурни, че изключвате инфекция с борелиоза или енцефалит.Ако диагнозата се потвърди - започнете лечението под строго наблюдение на лекар. Ако имате симптоми, подобни на тези на настинка - не се лекувайте самостоятелно, обърнете се към специалист.

Важно! Ако сте извадили самата кърпа, опитайте да я предадете жива в лабораторията възможно най-скоро. Изследването на мъртвите членестоноги може да даде фалшиво-отрицателни резултати, така че е необходимо да се преминат тестове 10 дни след ухапването.

Екстрахираният насекоми трябва да бъде възможно да се доставят в лабораторията за изследване

Основната опасност от ухапване от кърлежа

Има два типа реакция на ухапване - общо и специфично. Първият може да възникне в отговор на алергени, които въвеждат както инфектирани, така и стерилни насекоми, тяхното появяване не показва наличие на някаква инфекция. Ако бременната жена е ухапана от кърлеж, в рамките на 3-4 часа могат да се наблюдават следните явления:

 • Повишаване на телесната температура до 38 градуса;
 • Леко понижаване на кръвното налягане;
 • Тахикардия (до 100 удара в минута);
 • Главоболие;
 • Обща слабост;
 • Фотофобия,

След известно време е възможно да се увеличат регионалните лимфни възли, затруднено дишане.

Важно! Ако проявите на анафилактични реакции - подуване на езика, клепачите и устните, увеличаване на недостиг на въздух, намаляват кръвното налягане, трябва да въведете антихистамини. Обикновено това е преднизолон или дексаметазон. Направете го само ако съществува заплаха за живота на жената.

Всички промени на здравето, след ухапване от кърлеж е сигнал да се потърси незабавно медицинска помощ

Болести, предавани от кърлежи

При ухапване от кърлеж в кръвния поток патогени могат да получат различни заболявания.Най-опасни от тях - това Borellia burgdorferi (причинява Лаймската болест или кърлежи borellioz) и енцефалит от кърлежи вирус. В някои региони, инфекция с вируси на хеморагична треска (Omsk, Crimean), анаплазмоза, ерлихиоза - но като правило това са изолирани случаи.

Tick borellioz

Първият знак за борелиоза

Ефектът от кърлежи болести в плода се знае много малко. Статистиката показва, че мнозинството от жените, страдащи от Borreliosis по време на раждане, раждат здрави деца. Има едно доказателство, че болни деца са родени от болни майки. Няма точна връзка между месеца на бременността и раждането на болно дете. Следователно, ако са открити патогени с бюрелиоза, лечението не може да бъде пренебрегнато. Болестта може да има дълбоки последици до увреждане.

Първият знак за borelliozom инфекция - пръстен зачервяване (еритема) с диаметър 30-50 см Дори и да не са виждали от членестоноги, че те ухапе -. Наличието на тази функция изисква незабавно лечение в болнично заведение.

Лечението се провежда под наблюдението на лекар, понякога изисква въвеждането на донорния имуноглобулин, които могат да повлияят неблагоприятно върху здравето на плода. Ако болестта е диагностицирана веднага, може да се излекува с антибиотици, които отново, предписани от лекар

енцефалит

С вирус на енцефалит ситуация е по-лошо. Жените, които планират да имат дете и все още живеят в районите, където живеят вегетарианци или кучешки кърлежи (главните вектори на болестта), трябва предварително да получат инокулация от енцефалит. В този случай ухапването на кърлежите по време на бременност няма да бъде ужасно.Ако ваксинацията не е била, трябва бързо да преминете тестовете и да започнете лечението.

енцефалитен може да доведе до увреждане на мозъка,

енцефалитен вирус може да доведе до увреждане на нервната система на майката, като възпаление на мозъка при това заболяване. Ако не се предписва своевременно лечение, това ще доведе до увреждане и дори до смърт.

Вирусът, пренесен от енцефалит, носи сериозна заплаха както за живота на майката, така и за живота на плода. Дори и ако майката се прехвърля успешно заболяване, лекарите препоръчват да се следи състоянието на детето, тъй като вирусът може да повлияе на неговото развитие и показалец изпълнение (особено през първото тримесечие).

Ако това се случи, лекарите препоръчват прекъсване на бременността, тъй като има голяма вероятност за дете с физически увреждания.

Важно! Инфекциите при бременни жени се провеждат в по-тежка форма, каквато имат други хора. Ето защо, когато се появят първите признаци (обикновено те приличат на студ), трябва да знаете какво да правите. Ако наскоро сте били ухапани от насекоми и не се чувствате добре - незабавно се свържете с лекар!

Превенция

Ваксинирането срещу енцефалит спомогне за поддържане на здравето си

За себе си и вашето бебе от възможни рискове, защити, трябва да се спазват някои правила:

 • За ухапване от кърлеж по време на бременност не е довела проблеми, се препоръчва да се ваксинират срещу вируса на енцефалит от кърлежи , Това е особено вярно, ако живеете в епидемиологична област или пътувате;
 • Ограничете престоя си в гората и в района с висока трева, най-често насекомите атакуват точно там. Като се намирате в такова място, редовно проверявайте тялото за насекоми - особено на места, където има тънка деликатна кожа;
 • Използвайте специални репеленти, но само след консултация с лекар.Някои вещества могат да бъдат опасни за здравето на плода;
 • Опитайте се да носите затворени дрехи от светли тонове, на които е по-лесно да видите насекоми;
 • Ако имате домашни любимци - редовно ги проверявайте след ходене;

За да се предпазите максимално от евентуални болести, трябва да следвате горепосочените препоръки. Ако знаете какво да направите, ако кърлежите са ухапани - нито за вас, нито за детето ви, болестите не са ужасни. Ако това се случи, свържете се с болницата и направете необходимите тестове. В случай на потвърждение на заболяването - преминете курс на лечение. Обърнете внимание на ваксинациите, ако живеете в епидемиологична област.