Що робити при укусі кліща енцефалітного

Січень 2019

Відео: Лікар радить. Наслідки укусу кліща (Січень 2019).

Anonim

Кърлежите се хранят с кръвта на животни и хора, са широко разпространени в Русия. Слюнката много от тях заразени с причинителите на опасни заболявания, включително и енцефалит, почти 30% от случаите са с летален изход. пикова активност на комари на среща в топлото време на годината и съвпада с сезон пикник и отдих на открито. Малък (не повече от 3-4 мм на дължина) и невидим в плячка на трева членестоноги чувствам на разстояние от няколко стотин метра и бързо нападение. Помислете как да се признае, ухапване от кърлеж енцефалит, и трябва да се приема какви действия да се избегне евентуално замърсяване.

Механизмът на инфекция

ухапване от кърлеж

кърлежи енцефалит вирус влиза в тялото само чрез членестоноги кръвта на заразено животно. Външно заразената кърлежи не се различава от здравата. За да се определи наличието на патогена е възможно само в лабораторни условия, анализиране на състава на тъканите на насекоми или кръвта на жертвата.

За да стигнете до кръвоносните съдове, кърлежи пробива на човешка кожа дълги хобот, през които резки може дълго да останат на тялото му. Времето на атаката се инжектира слюнка съдържащ анестетици, при което пострадалия не се чувства болка от ухапване. На мястото на засмукване е маркиран зачервяване и лек оток на кожата, независимо дали е здрав или заразен кърлеж беше.И в двата случая самата марка за хапване изчезва в рамките на 3-4 дни.

Ако насекомото е заразено с енцефалит или други заболявания, техните патогени неизбежно влизат в общия кръвен поток заедно със слюнката, дори при бързо отстраняване. Трябва да се помни, че вирусът може да влезе в кръвта на жертвата чрез малки рани или драскотини по кожата, ако до тях да разбият акарите, както и при използване на сурово мляко от заразени животни.

Развитието на болестта

Инкубационният период на енцефалита е 3 седмици, но в някои случаи първите признаци се проявяват още 2-3 дни след атаката на насекомото. Причиняващият агент започва да се размножава активно на мястото на ухапване, след което прониква в общия кръвен поток и се разпространява в цялото тяло. Степента на симптомите след ухапването на енцефалит кърлежи зависи от имунитета на жертвата и от наличието на съпътстващи патологии.

Началният стадий на болестта наподобява грип и се характеризира със следните симптоми:

 • рязко повишаване на телесната температура до 39-40 ° C;
 • треска, студени тръпки, болки в мускулите;
 • умерена болка в ставите;
 • Депресивно състояние, слабост, сънливост;
 • сърцебиене;
 • зачервяване на кожата, особено на лицето и шията.

В някои случаи, загуба на апетит, повръщане, диария. При много пациенти има нарушение на координацията на движенията, синкоп, в тежки случаи се развива кома.

Има няколко форми на енцефалит, породен от кърлежи:

 • Треска. Най-лесният вид заболяване, при което патогени не проникват в кръвно-мозъчната бариера и остават в кръвта. Пълното възстановяване се извършва в рамките на 10-14 дни.В допълнение към треската, има умерено главоболие и мускулни болки, чувство за "гъски" под кожата. В продължение на 4-5 седмици след лечението повечето от жертвите се оплакват от слабост и липса на апетит.
 • Meningeal. Тежка форма на патология, характеризираща се с проникването на вируса в мозъка, което води до развитие на подобно на менингит състояние. Основните симптоми на енцефалита са болезнеността на кожата, накланянето на гърба на гърлото, стабилното огъване на краката в глезена, парализата.
 • Менингоенцефалит. Патогените също проникват в мозъчната тъкан, но не предизвикват общо възпаление на кожата, но се локализират в някои отделения. Болестта се съпровожда от нарушение на координацията на движенията и израженията на лицето, нестабилната походка, безсънието, припадъците, психичните разстройства с различна тежест.
 • Полиомиелит. Вирусът на енцефалита, причиняващ кърлежи, засяга гръбначния мозък, което води до загуба на чувствителност на крайниците, частична парализа и тежка мускулна болка.

В някои случаи липсват тежки симптоми и жертвата може дори да не знае за възможната инфекция. Обикновено това се наблюдава при хора с висок имунитет и липса на хронични патологии. След възстановяване се образува устойчивост на причинителя.

Енцефалитът е сериозно заболяване, което може да доведе до мозъчно увреждане

Последиците от ухапването на енцефалит кърлеж зависи от няколко фактора.

 • Място и област на лезиите на мозъка. При фокална локализация най-често се наблюдават неврологични разстройства от различен тип, включително постоянни главоболия, увреждане на паметта и нарушения на съня.При едновременното увреждане на няколко области на мозъка се развиват по-тежки усложнения (парализа, неотслабващи психоемоционални разстройства).
 • Мястото на ухапване. Вероятността за развитие на опасни последици и увреждане на мозъка при ухапване от енцефалит се отразява по-високо, колкото е по-близо до главата, която се изсмуква.
 • Подтип TBE вирус
  • Европейска - е съпроводено с двуфазно треска (остра период се заменя с осем ремисия, след което в около 25-30% от засегнатата мозъчна лезия развива различна тежест), в повечето случаи, възстановяването е извършено;
  • Далечния Изток - се характеризира с по-бърз поток, кратък инкубационен период и висока смъртност (до 40% от случаите).

При възрастни пациенти, най-често има леко и умерено патология за, в повечето случаи, за да завърши на пълно възстановяване и по-кратък период рехабилитация. Най-голямата опасност от енцефалит е за малките деца. Поради слабостта на имунната система и други физиологични особености на организма, заболяването обикновено работи усилено и е придружен от усложнения като отпуснат парализа на горните крайници, частична атрофия на мускулите, нервната тик на различен характер, нарушено психическо развитие.

Първа помощ за атака на кърлежа

Първото нещо, което трябва да се направи чрез ухапване от кърлеж - правото да премахват

насекоми смучат възможно най-скоро да се премахне. За тази цел се препоръчва да се свържете с всяка публична или частна клиника, която предоставя такива услуги. С вграден отстраняване е необходимо да се спазват следните правила:

 • Взимай от кърлежи най-близо до повърхността на кожата с примка на конец или предварително санирани форцепс с плоски челюсти.Ръцете пръсти трябва да бъдат защитени с медицински ръкавици или няколко слоя марля.
 • С предпазливи движения на завъртане обърнете насекомото и издърпайте пробокса от кожата, като се опитате да не го повредите.
 • Измийте здраво ръцете си със сапун и лекувайте всяко изсмукване с антисептик (алкохол, водороден прекис, зелен разтвор).
 • Ако артроподът показва признаци на живот, той трябва незабавно да бъде прехвърлен в лабораторията за анализ. Транспортирането на акарите се извършва в стъклен или пластмасов контейнер с херметично запечатано покритие, което трябва да се постави с напоена с вода памучна тампон или парче марля.
 • За да бъде унищожен мъртвият паразит, най-добре е да го изгорите.

Важно! За навременното приемане на превантивни мерки, трябва да посетите лекар не по-късно от 4 дни (96 часа) след атаката на насекомото.

Екстрахираният насекоми трябва да се прилага в лабораторията за анализ

При извършване на молекулно-биологични тъкани изследвания членестоноги не могат да бъдат извършени серологични тестове венозна кръв на жертвата в присъствието на патоген. Спешни превантивни мерки (инжектиране на имуноглобулин) се извършват в следните случаи:

 • лабораторно потвърждение на инфекцията;
 • няма ваксинация срещу енцефалит, пренасян от кърлежи;
 • атака в региона ендемична за болестта.

Ако ухапан от кърлеж енцефалит, аварийно имунизация ефективност достига 95% и болестта в случай на инфекция е мек и не е придружено от развитието на опасни усложнения.

Действия в случай на инфекция

Ако се появят съмнения за енцефалитна инфекция, трябва незабавно да се консултирате с лекар.Специфичното лечение на опасно заболяване не е разработено досега. Използваните методи на лечение зависят от характера на хода на патологията, общата клинична картина и индивидуалните характеристики на пациента. В стандартния случай се извършват следните процедури:

 • детоксикация чрез интравенозна инфузия на електролитни разтвори;
 • преустановяване на симптомите в острата фаза (приемане на антипиретични, аналгетични, диуретични, противовъзпалителни и ноотропни лекарства);
 • Витаминна терапия, базирана на прием на високи дози витамини В и С;
 • кислородна наситеност на тялото.

Трябва да се помни, че навременното лечение започва да помага да се избегнат многото последствия от ухапването на енцефалита.

Продължителността на периода на рехабилитация зависи от тежестта на заболяването и от същността на усложненията, които се развиват. След възстановяване, пациентите трябва да бъдат под наблюдението на невролог и други тесни специалисти по показания за поне 3 години.

Първите признаци на енцефалит трябва незабавно да търсят медицинска помощ

Превенция

Единствената ефективна превантивна мярка за защита срещу енцефалитна инфекция е навременната ваксинация. Извършва се при липса на противопоказания (непоносимост към лекарствените съставки, тежко увреждане на черния дроб и бъбреците, бронхиална астма) на няколко етапа, в зависимост от вида на ваксината. Няколко дни след първата инжекция в тялото на ваксинираното лице се образува антитела в количество, достатъчно за борба с патогена на заболяването в случай на възможна инфекция.

За да избегнете опасна среща с ixodic кърлеж, трябва да се спазват следните препоръки:

 • да се избягва посещението на горски парк, да не се седи в тревата;
 • отказват да пътуват до райони с ендемичен енцефалит;
 • По време на разходките се носят затворени обувки, кожени дрехи и дрехи с дълги ръкави, панталони, за да се поберат в обувки, доколкото е възможно;
 • използват фармацевтични репеленти под формата на кремове и аерозоли;
 • при пристигане вкъщи внимателно проверява дрехите и тялото за наличието на смучещ паразит.