Чи небезпечна снігова блоха: особливості харчування і способу життя

Січень 2019

Відео: Снігова каша під ногами - чим небезпечні соляні суміші? (Січень 2019).

Anonim

Не толкова отдавна в медиите имаше информация, че регионът Тула е нападнат от неизвестни и загадъчни насекоми - снежни бълхи. Те живеят точно в снега и се движат на внушителни разстояния. Жителите се плашат от такова неочаквано инвазия, страхуват се, че тези насекоми могат да влязат в къщи и да носят опасност за хората. Това наистина ли е така?

Какви са тези необичайни насекоми?

Какво представляват снежните бълхи, чието нахлуване наскоро се срина в региона Тула? Всъщност, с обикновените бълхи, които се установяват в животинската коса и се хранят с кръвта си, снежните топчета нямат нищо общо помежду си. Да, изглеждат като външни, но това е може би единствената прилика. В останалото всичко е съвсем различно.

Така че, снежна, или както я наричат ​​в научен език, ледник бълхи - е насекомо, което принадлежи към семейството на безкрили и чета schetinohvostov. Един възрастен може да достигне дължина само 1, 5-2, 5, т.е., такива насекоми са много трудно да се забележи. Но в района на Тула тези бълхи се виждаха почти веднага, тъй като се събраха в многобройни стада. Цветът на тялото обикновено е черен и по тази причина бързо се откриват клъстери на насекоми в снега. Читилната обвивка е покрита със специални четина, има само шест лапи (три близки двойки). На главата има гърги, които помагат да се движите в космоса и да намерите храна.

Лайфстайл

Условията на живот на снежните бълхи са много необичайни и това се потвърждава от факта, че те са открити в района на Тула през зимния сезон. По принцип индексите за ниска температура са оптимални и най-благоприятни за такива насекоми. Те се чувстват страхотно при температури от -10 до 10 градуса. И това се обяснява с факта, че от различните захари, получени от храната и околната среда, снежната бълха произвежда специални вещества, притежаващи свойствата на някои антифриз. Те предотвратяват понижаване на телесната температура и замразяване.

При по-ниски температури, такива бълхи попадат в състояние на дълбок сън, в който всички важни процеси се забавят, на практика няма отпадъци енергия (това се случва с някои други насекоми и дори животни). И по-високите ставки са катастрофални. Например, дори при 12 градуса сняг бълхи са убити, а следователно, температурата се повишава до тези марки представители на това семейство да започне да копае в земята, за да се изчака този опасен период и след това през зимата или началото на пролетта отново активира.

Що се отнася до местообитанието, ледниковите бълхи първоначално се откриват на ледниците. Но те могат да живеят и в райони с по-умерен климат. И все пак задължително условие за пълноценния им живот е наличието на зима и размразяване. Освен това, те често се намират в близост до резервоари, защото почвата около тях обикновено е по-студена, отколкото в сухите райони. Между другото, представителите на това семейство се размножават през зимата, като яйцата си (между другото, имат оранжев сянка) директно в снега или дори до лед.

Мощност

Какво е глетчер хранени бълхи инвазия, че наскоро удари региона Тула и Тула? Изключително биологични продукти, като водорасли, гниене остатъци или повече отглеждане на растения krionitom (това е смес от почвените частици, оставя остатъци иглолистни прашец, както и други органични компоненти). По принцип тези насекоми по отношение на храненето са абсолютно тревопасни и не зависят от живите същества.

Актуални новини

има доказателства, в много медии в началото на февруари 2016 г., че жителите на област Тула са дълбоко загрижени. И основната причина за това е инвазията на непознати доскоро насекоми. Те са малки и черно, както и имат способността да скочи достатъчно висока (около 15-25 см). И затова хората от Тула ги нарекоха "снежни бълхи". Те буквално запълвали сняг и пътни участъци в горската зона. Нещо повече, тези насекоми са започнали да се премине към повече населени места от изплашените жители на града и региона още повече.

Разтревоженият Тула обжалва Rospotrebnadzor с оплаквания. Служителите на службата отговориха на искането и незабавно отнеха няколко лица за проучване. В резултат на това стана ясно, че специалистите трябва да се справят с ледникови бълхи или така наречените безкрили.

Но каква е причината за такова нахлуване в региона? Както бе обяснено от руските ентомолозите (учени, специализирани в насекоми), всичко в затоплянето, което последва студове и се проточи в продължение на дълъг период от време, което води до началото на размразяването на почвата. Насекомите започнаха да се махат от сън и ще се разпространят около околните райони в търсене на храна.Но учените също така отбелязват, че глотичните бълхи живеят на тези места почти винаги, те обикновено са скрити или активирани от няколко колонии, но не и в такива обеми.

Има ли реална заплаха?

Има ли още причина за безпокойство в Тула и в други градове, в които също могат да бъдат открити глутенови бълхи поради изненадите за времето? Абсолютно не.

Имаше няколко причини за безпокойство и всеки от тях не е нищо повече от мит. Ето най-често срещаните страхове и техните оспорвания:

  • Снежна бълха е опасна за хората. Не, не е така. Първо, такова насекомо не хапва и като цяло не контактува с хора и други топлокръвни същества, второ, не носи никакви болести.
  • Такива насекоми са опасни за животните. Не, животните също не привличат снежни бълхи нито като местообитание, нито като източник на хранене. Слепени бълхи живеят и се хранят в земята.
  • Тези бълхи могат да влязат в апартаменти и къщи. Не, те живеят изключително в дивата природа и при повишени температури поради характеристиките на функционирането на тялото бързо умират.
  • Насекомите могат да убиват култури. Културите също не ги интересуват изобщо, те се хранят с органични и биологични остатъци и обикновено не се отдалечават от водни тела или блатисти райони, тъй като се нуждаят от хладна и влажна почва.
  • Глутетните бълхи ще продължат да се размножават и наводняват всички гори. И това също е невъзможно, защото много скоро, а именно през пролетта, когато температурата се покачи на 10-15 градуса, те ще отидат на земята и няма да бъдат показани до следващата зима.

Можем да заключим, че снежната бълха е дългогодишно насекомо, което преди това остава "на сянка".Но тя не носи никаква заплаха, така че си заслужава да се отпуснете и да живеете спокойно.